Advertisement

ads

ORANG YANG ADA ALERGIK SERIUS TIDAK BOLEH DISUNTIK DENGAN VAKSIN COVID-19

ORANG YANG ADA ALERGIK SERIUS TIDAK BOLEH DISUNTIK DENGAN VAKSIN COVID-19 | Pihak berkuasa kesihatan Amerika memberi amaran kepada orang RAMAI yang mempunyai sejarah alergi serius tidak boleh diberi vaksin Covid-19 oleh Pfizer / BioNTech. Pihak berkuasa kesihatan di sana sekarang sedang menyiasat sama ada kedua-dua kes alergi pada hari pertama vaksinasi berkaitan dengan vaksin yang diberikan.Pengarah perubatan Badan Kesihatan British (NHS) Stephen Powis berkata pada khamis lalu, bahawa amaran itu dikeluarkan sebagai  langkah berjaga-jaga dan namun 2 orang yang mengalami reaksi alergi  akibat suntikan vaksin covid-19 kini telah sembuh.

Sementara itu Pfizer dan BioNTech mengatakan mereka bekerjasama dengan penyiasat kesihatan di UK  untuk memahami setiap kes dan penyebabnya


Badan Pengawasan Produk Dadah dan Kesihatan Britain (MHRA) mengatakan bahawa orang yang mempunyai reaksi alergi yang teruk terhadap vaksin, ubat-ubatan atau makanan tidak boleh disuntik dengan vaksin Covid-19. Vaksinasi juga harus dilakukan hanya di tempat yang mempunyai peralatan resusitasi.

Amaran sedemikian adalah perkara biasa. Sejumlah vaksin yang telah diedarkan secara meluas di masyarakat juga mempunyai amaran reaksi alergi dan doktor mengetahui perkara ini.

Dua orang sebelum ini dilaporkan mengalami reaksi alahan setelah diberi vaksin Covid-19 adalah kakitangan NHS yang mempunyai riwayat alahan teruk dan melakukan suntikan adrenalin seperti EpiPen. Kedua-duanya mengalami reaksi alahan yang serius tetapi kemudian pulih setelah dirawat.

Stephen Evans, Profesor Pharmacoepidemiology di London School of Hygiene & Tropical Medicine, mengatakan pihak berkuasa kesihatan melakukan perkara yang betul. Namun, orang ramai tidak perlu bimbang.Ashish Jha, Dekan Pusat Pengajian Kesihatan Awam di Universiti Brown, menasihati orang yang mempunyai sejarah alergi terhadap vaksin, ubat-ubatan atau makanan untuk menangguhkan pemberian vaksin Covdi-19 sementara menunggu untuk menyiasat dua kes alahan yang telah berlaku. 


Bermula 8.12.2020  Amerika akan melakukan kempen vaksinasi Covid-19 menggunakan vaksin yang dibuat oleh Pfizer / BioNTech setelah MHRA meluluskan penggunaannya untuk tujuan kecemasan. Tidak diketahui berapa ramai warga Britain yang disuntik dengan vaksin itu sejak Selasa lalu. Walau bagaimanapun, kerajaan Britain mensasarkan untuk menyediakan 800,000 dos vaksin pada fasa pertama vaksinasi Covid-19.

Fizer dan BioNTech mengatakan bahawa dalam ujian klinikal fasa III, tidak ada aspek keselamatan yang serius dari vaksin Covid-19. Lebih daripada 42,000 orang telah menerima dua dos vaksin Covid-19 semasa ujian klinikal.

Catat Komen

8 Ulasan

 1. Mencabar juga ye nak cipta vaksin covid ni. Ada baca mana ntah..6 org meninggal sebab vaksin ujikaji ni..

  BalasPadam
 2. ada juga khabarnya yang meninggal dunia selepas menerima vaksin ini tapi yang tu ada masalah kesihatan yang kronik. harapnya cepatlah wabak covid19 ni reda, risau juga selepas pengumuman boleh merentas negeri ni, rasa makin banyak kes positif pulak, harapnya kita boleh amalkan penjarakan sosial dan jaga kebersihan

  BalasPadam
 3. nampaknya vaksin ini masih belum sempurna

  semoga cepat muncul vaksin yang boleh obati tiap orang

  BalasPadam
 4. Allahuakbar. Kalau alergik teruk juga boleh membawa maut. Jadi kena beritahu betul-betul rekod kesihatan kan.

  BalasPadam
 5. masih dalam peringkat percubaan eh? hopefully semua baik2 saja ..
  risau kak pip, family dah 5 orang positif covid.

  BalasPadam
 6. resusitasi.. jap nak google translate hehe

  BalasPadam
 7. Tak semudah yang disangka dalam pembikinan vaksin demi menyelamatkan nyawa. Semoga segalanya dipermudahkan

  BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)