Advertisement

ads

NETIZEN DI CHINA BOIKOT RUNNING MAN

NETIZEN DI CHINA BOIKOT RUNNING MAN | Pengguna internet di China meminta agar memboikot acara Running Man dari Korea Selatan kerana dikatakan "menghina" negara mereka.

Kontroversi  antara kedua-dua negara tersebut berlegardi media sosial, tercetus pada hari Ahad semasa episod rancangan variety popular itu ditayangkan.Anggota rancangan itu bermain Blue Marble, permainan papan yang membolehkan pemain melabur dalam hartanah di seluruh dunia. Dalam rancangan itu , China dan Taiwan diletakkan bersebelahan bersama dengan bendera mereka.

Banyak penonton China melihat ini sebagai satu sokongan Korea Selatan untuk kemerdekaan Taiwan dan mengkritik syarikat produksi Korea Selatan Urban Works Media dan rangkaian pengedar SBS kerana dikatakan ianya seolah-olah "menghina China".

Episod itu kemudian dikeluarkan dari platform streaming Cina Bilibili, walaupun versi ringkas masih dapat dilihat tanpa segmen yang dianggap kontroversi.Kontriversi China dan Taiwan bermula apabila China menganggap Taiwan sebagai sebuah wilayah yang mesti dikembalikan ke Mainland, secara paksa jika perlu, sementara presiden Taiwan Tsai Ing-wen mengatakan bahawa Beijing perlu menghadapi kenyataan bahawa pulau itu sudah menjadi "sebuah negara yang merdeka"


Sejak pertama kali ditayangkan pada tahun 2009, Running Man memiliki pangkalan peminat yang besar di China dan menikmati populariti yang luar biasa. Di forum popular, Baidu.com, rancangan ini mempunyai hampir 1.4 juta peminat dan terdapat lebih daripada 13 juta posting. Pada tahun 2014, TV Zhejiang China juga membuat versi Cina dengan bantuan pasukan produksi SBS, yang juga menjadi salah satu rancangan realiti teratas sepanjang masa di negara China.

Ini bukan kali pertama penonton China tidak berpuas hati terhadap rancangan tv atau selebriti Korea Selatan.Pada bulan Oktober, pengguna internet China sangat marah ketika boy band Korea Selatan BTS, bercakap mengenai "history Of Pain" . Perkongsian nya tentang Korea Selatan dan AS dalam Perang Korea 1950-1953, di mana China dan Korea Utara berperang melawan pasukan Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Netizen China mengatakan BTS telah "mempermalukan China" dengan tidak menyedari pengorbanan tentera China.

Pada bulan Ogos, penyanyi Korea Selatan Lee Hyori dikecam hebat setelah dia dengan sengaja memperkenalkan "Mao" sebagai nama pentasnya dalam rancangan Hangout With Yoo . Pengguna internet Cina mendakwa Lee sengaja mengejek pemimpin komunis Mao Zedong. Lee kemudian nya membalas, bukan hanya ada satu "Mao" di China.

Beberapa tahun dahulu, pemerintah China telah mengenakan sekatan ke atas industri hiburan sebagai tindak balas terhadap ketegangan politik.

Empat tahun yang lalu, Beijing secara tidak rasmi mengenakan larangan K-pop setelah Seoul membenarkan penggunaan sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), perisai anti-peluru berpandu AS, di negara itu. Bintang Korea Selatan tidak diundang untuk tampil di rancangan televisyen China dan kerjasama pada projek bersama umumnya dihentikan. Di samping itu, sebilangan pengguna China meminta boikot barangan Korea Selatan.

Namun ada juga tindakan China yang membuatkan  pengguna internet Korea Selatan marah kepada China.

Pada bulan November, pelukis buku komik Cina Old Xian mendapat kecaman setelah dia menyiarkan gambar diWeibo dengan empat watak dalam pakaian tradisional, yang dikenali sebagai Hanfu . Netizen Korea Selatan mengatakan pakaian itu jelas gaya Korea dan menuduh artis itu mencuri budaya Korea. China bertindak balas dengan mengatakan pakaian dan budaya Korea berkembang dari budaya Cina di tempat pertama, dan topi yang digunakan di Korea muncul semasa dinasti Ming China.Pada bulan November pula, netizen Cina dan Korea Selatan bertengkar setelah Beijing mendapat certification dari Organisasi Antarabangsa  (ISO) untuk pao cai , sayur jeruk Cina. 

Orang Korea Selatan mendakwa ianya tidak benar kerana pao cai juga merujuk kepada kimchi , hidangan terkenal, kubis yang diawet yang digunakan dalam masakan Korea. 

Media Korea Selatan menuduh China mencuri budaya makanan mereka dengan berusaha menyatakan kimchi sebagai makanan buatan Cina.

** Ingatkan ada 1 negara kat asia ni je yang suka claim2 ni..kan?? Rupanya China pun macam tu jugak. Hahaha.. Bagi saya , satu2 negara tu bila ada isu , memang negara lain akan troll dan jadikan ianya satu bahan jenaka dalam rancangan tv dan media lain nya. Itu perkara biasa. 

Tak perlu lah smpai nak bergaduh dan boikot memboikot. Tapi dalam boikot2 pun, tonton juga secara haram.Hahahha.. Satu negara je yang boikot. Ada 10 lagi negara setia menonton Running Man.Catat Komen

1 Ulasan

  1. Jiran biasalah gaduh pastu baik, mcm kita dgn indonesia... tapi china ni kadang pelik taiwan kan kira macam negara lain tp tetap nak jadi mereka punya gak.... tamak

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)