Advertisement

ads

HAMPIR 1 KAMPUNG JUAL BUAH PINGGANG KAMPUNG INI DIKENALI SEBAGAI KIDNEY VILLAGE

HAMPIR 1 KAMPUNG JUAL BUAH PINGGANG KAMPUNG INI DIKENALI SEBAGAI KIDNEY VILLAGE | Beruntung lah jika kita masih ada buah pinggang yang sihat dan berfungsi dengan baik. Kalau di Malaysia ni ada yang cuma punya 1 buah pinggang mungkin kerana ianya disebabkan buah pinggang nya sudah rosak. Tapi di Nepal ada satu kampung yang hampir kesemua penduduk nya cuma mempunyai 1 buah pinggang.kebanyakan nya masih muda.Kampung tersebut dikenali sebagai Kidney Village kerana hampir semua penduduk di dalam kampung itu telah menjual buah pinggang mereka. Jadi mereka hanya mempunyai 1 buah pinggang sahaja.


Buah pinggang mereka akan dijual dengan harga serendah rm900 . Tapi buah pinggang tersebut dijual pada penerima dengan harga lebih Rm35 ribu.
Mereka bukan tidak sedar bayaran yang diberikan lebih rendah , tapi disebabkan kemiskinan dan terdesak mereka terpaksa menerima harga yang ditetapkan oleh agent tersebut.

Namun satu yang menghairankan , ada antara mereka yang menjual buah pinggang ini percaya yang buah pinggang mereka akan tumbuh semula.

Perdagangan haram seperti ini bukan benda baru di Nepal.Dianggarkan setiap tahun pasti ada kes penjualaaln buah pinggang berlaku.Catat Komen

2 Ulasan

sila tinggalkan komen anda...:)