Advertisement

ads

DRAMA ADELLEA SOFEA EPISOD PENUH (EPISOD 1 - EPISOD 28)

DRAMA ADELLEA  SOFEA  EPISOD PENUH (EPISOD 1 - EPISOD 28) | Adellea Sofea merupakan sebuah siri drama televisyen romantik Malaysia 2019 arahan Shahrulezad Mohameddin, dibintangi oleh Mira Filzah dan Ungku Ismail Aziz. Siri ini memulakan tayangan perdana di Slot Akasia TV3 pada Disember 2019
SINOPSIS DRAMA ADELLEA SOFEA

Mengisahkan tentang Adellea Sofea (Mira Filzah), seorang pensyarah berkelulusan Ijazah Sarjana yang amat selektif memilih calon suami. Sofea yang mempunyai ramai pengikut di laman sosialnya sering memuat naik kata-kata dan video penuh motivasi dalam memberi panduan bagaimana untuk memilih pasangan yang baik untuk wanita.

Dalam diam, Sofea sedang berkawan dengan Alif Firdhaus (Ungku Ismail Aziz) yang dikenalinya di medium media sosial selama dua tahun. Sofea tertarik dengan Fir kerana Fir sering memuat naik videonya bermain gitar dan seringkali juga dia tujukan video khas untuk Sofea. Hanya melalui kata-kata yang Firdhaus kongsikan dalam media sosial, Sofea menyimpulkan yang Firdhaus datang dari keluarga yang bahagia. Secara tak langsung, Sofea berpendapat yang Firdhaus adalah lelaki yang sempurna juga untuk menjadi suami. Namun, tanpa Sofea ketahui, Firdhaus menyimpan satu rahsia.

Perkenalan dengan Dr. Fauziah (Fazlina Ahmad Daud) yang sebenarnya ibu kepada Fir membawa Sofea ke rumah keluarga Firdhaus dan dikejutkan dengan kepulangan Firdhaus secara tiba-tiba. Sejak itu, perhubungan mereka semakin serius tetapi adik, Firdhaus iaitu Illya (Bella Dally) tidak bersetuju dengan perhubungan tersebut.

Illya menyimpan dendam kepada Fir, kerana ibunya, Dr. Fauziah sering menyebelahi abangnya berbanding dirinya. Encik Izham (Roy Azman), bapa mereka, Ikram (Fizo Omar), sepupu mereka dan Illya kurang senang kepulangan Firdhaus kerana ada rahsia di antara mereka. Kemudian, Firdhaus nyatakan hasrat untuk berkahwin dengan Sofea.

Dr. Fauziah gembira dengan hasrat anaknya kerana dia berkenankan Sofea menjadi menantunya manakala Encik Izham menerima keputusan itu supaya Suzie Tan (Jasmine Suraya Chin), rakan baik Fir yang dianggap sebagai perosak hidup Fir, tidak lagi mengganggu anaknya. Setelah berkahwin, segalanya mula berubah apabila Sofea mendapat tahu Firdaus merupakan seorang penagih dadah. Rumahtangga yang bahagia mula berantakan.

PELAKON DRAMA ADELLEA SOFEA


Mira Filzah - Adellea Sofea

Ungku Ismail Aziz - Alif Firdhaus

Jasmine Suraya Chin - Suzie Tan

Fazlina Ahmad Daud - Dr. Fauziah

Bella Dally - Iliya

Fizo Omar - Ikram

Josiah Hogan - Karl

Cassia Iman - Damia

Roy Azman - En. Izham

Uchee Fukada - Rina

Kazar Saisi - Aziz

Iman Zulkarnain - Zahim

Sharisa Haris - Jenab/Jamilah

Bella Rose - Yuni


SOUNDTRACK DRAMA ADELLEA SOFEA


Tentang Rahsia - Judika dan Shila Amzah

Syarat Bahagia - Dinda Permata

Selalu Denganmu - Amylea Azizan dan Kaer Azami

Bagai Lagu Indah - Adzrin

Catat Komen

3 Ulasan

  1. Cerita ni PC ikuti. Selepas tu tak ikuti. Banyak yang tahu ada cerita-cerita menarik daripada perkongsian sahabat-sahabat blogger.

    BalasPadam
  2. teruja baca ulasab D sat nk cuba cari

    BalasPadam
  3. Tak pernah tonton lagi al maklum ler tv kita lum bli2 lagi ... Tapi kita suka Ku ismail berlakon.

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)