Skip to main content

REVIEW FILEM HELEN : INI YANG BERLAKU KALAU KITA TERPERANGKAP DALAM BILIK SEJUK BEKU

Hi semua..

Agak lama juga saya tak review filem dan drama. Dah banyak juga senarai filem dan drama yang tengah tunggu giliran untuk saya review. Hari ni saya nak review filem Malayalam berjudul HELEN.

Filem ni di lakon kan oleh Anna Ben, Lal dan Noble Babu Thomas. Anna Ben ni memang banyak berlakon filem2 Malayalam yang best2. Saya minat filem2 lakonan dia sebab dia cantik, comel dan bersahaja.




Untuk rating saya bagi 8/10. Rating agak tinggi juga sebab filem ni best, jalan cerita tak merapu, pelakon best dan plot dia tersusun je. Tak mengelirukan dan ending dia tak buat penonton tertanya-tanya.




Durasi filem cuma 1 jam 56 minit. Maknanya tak de la babak2 yang tak perlu dan boleh buat kita bangun pi tandas la, pergi bancuh milo la. Memang mata tertumpu kat filem ni saja.

Sebelum tu saya bagi sinopsis sikit untuk filem ni.



HELEN mengisahkan seorang gadis yang bekerja di restoran makanan segera. Dia berimpian untuk ke Kanada bagi mendapatkan pekerjaan yang lebih baik. Dia ada sorang ayah yang sangat sayang kan dia. Dia juga ada teman lelaki berbeza agama, nama Azhar.

Waktu kerja Helen selalunya habis lewat malam. Lepas kerja dia mungkin aakan balik dengan kawan sekerja dia atau pun kadang2 Azhar yang datang jemput dia. Hubungan Helen dan Azhar tak di ketahui oleh ayah Helen.

Satu hari Helen dan Azhar kantoi kena tahan polis sebab naik motor tak pakai helmet. Diaorang kena pi balai dan polis hubungi ayah Helen .Masa tu lah baru ayah nya tahu Helen ada teman lelaki nama Azhar.



Ayah nya marah dan seharian tak bercakap dengan Helen. Esok nya Helen pergi kerja macam biasa. Disebabkan kecuaianmanager dia, Helen terperangkap di dalam bilik sejuk beku kat tempat kerja dia. Ini lah cerita sebenar yang di tonjolkan dalam Filem ni.

Dari jam 12 tengah malam sampai ke subuh, helen terperangkap dalam bilik sejuk beku tu dan korang kena tengok bagaimana dan apa yang Helen lalui dalam bilik tu dan semangat Helen untuk hidup sangat tinggi.

Filem ni sesuai sangat untuk tontonan keluarga. Tak de adegan kotor dan sarat dengan moral berkaitan kasih sayang dan masyarakat.



Babak yang paling saya suka masa kat dalam bilik sejuk beku tu bila dia nampak tikus yang sama terperangkap dalam bilik tu. masa tikus tu dah macam beku , dia nak selamat kan tikus tu tapi tangan dia dah melekat kat lantai.

Yang tu memang ngeri sikit la.Part dia tarik tangan di dan kulit macam tercabut. Erggghh!ngeri weh!



Babak paling menyakitkan hati pulak ialah yang dekat balai polis tu. Sumpah polis tu annoying gila. langsung tak bertanggungjawab dan ada satu babak yang polis tua tu macam tak berani nak kata apa dengan perangai ketua dia.

Rasanya kalau polis tua tu berkeras sikit, ugut nak buat report ke untuk tata tertib mesti ketua dia tak melampau kot.Hahaha.. Emo betul ni. :p



Ada satu mesej yang penting sangat nak disampaikan dalam filem ni iaitu sikap peduli. Zaman sekarang ni kita dah macam tak peduli dengan orang sekeliling. Bila kita berjalan kat luar kita lebih suka tengok kedai-kedai, tengok lantai, tengok bangunan.

Bila ada benda2 pelik sikit baru la kita pandang. Ada setengah orang tak peduli langsung.Yang penting urusan dia selesai sudah la. Kita tak payah bercakap pun dengan orang ramai. cukup kita senyum, lambai tangan, pun dah cukup.

Saya suka dengan kata-kata Pakcik Jaga dalam filem ni. Part last sekali dia kata "sebenarnya pada masa kini kita harus diajar untuk berjalan dan melihat wajah orang lain,bukan nya melihat lantai dan berjalan.."

Comments

  1. ya Allah. ayat last tu. terasa betul nya di situ. di zaman moden, orang melihat hp di tangan T_T

    ReplyDelete
  2. owh.. deep betul ayat Pakcik Jaga tu. t'kesan..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …