SENARAI 50 UBAT KURUS YANG MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG



Selain melakukan aktiviti fizikal, pengambilan pil menguruskan badan adalah antara yang sering dilakukan oleh orang ramai untuk menurunkan berat badan dengan cepat meskipun perlu berdepan risiko membahayakan kesihatan dan nyawa.

Sikap segelintir wanita yang begitu terdesak untuk mempunyai bentuk badan langsing menyebabkan lambakan produk perlansingan badan atau ubat kurus dijual sewenang-wenangnya di kedai jamu dan ubat-ubatan.

Terdapat pelbagai jenis pil di pasaran, termasuk yang mengandungi bahan terlarang seperti sibutramine, dan kebanyakan produk ini tidak menerangkan secara terperinci kandungan sebenarnya.

Lebih merisaukan lagi apabila ubat-ubat kurus ini dipercayai tidak mempunyai kelulusan dari KKM dan dipercayai mengandungi bahan-bahan terlarang.

Berikyt adalah sebarai 50 ubat kurus yang mempunyai bahan terlarang .





1. 7 Day Slim Capsule - Sibutramine
2.Acai Berry ABC 500mg Soft Gel - Sibutramine
3.Acai Berry Slimming Herbal Soft Gel -Sibutramine
4. Amberine Capsules - Sibutramine
5. Arma Sin Gang San Langsing- Sibutramine
6. Arma Sin Gang San Langsing Ayu- Sibutramine
7. Best Slim Pills - Sibutramine
8. Bionex Capsule - Sibutramine
9. Bodybeaus Capsule - Sibutramine


10. BodySlim Herbal Capsule - Sibutramine
11. Botanical Gold Capsule- Sibutramine
12. Botanical Gold Soft Gel- Sibutramine
13. Cantik Langsing - Bisacodyl
14. Chantique Beauty Slimming Herbal - Spironolactone
15.Chinese Herbal Heritage Herbal Slimming Tea BN 131703-Microbial > limit
16. Dewi Pelangsing - Sibutramine
17. Figure Up - Sibutramine
18. GorgeouSlim Herbal - Sibutramine
19. Guar Gum Suplemen Serat Tinggi - Sibutramine


20. Kintop Capsule- Sibutramine
21. Lami or Lasmi Capsule- Sibutramine
22. Langsing Alami Kapsul - Sibutramine
23. Langsing Alami (Lami) capsule- Sibutramine
24.Lax-9 slimming milk(Banned by Food Division)- Sibutramine
25. Li Da Capsule 350mg- Sibutramine, Phenolphthalein & Sildenafil
26. Lida Slimming - Sibutramine
27. Lipo 8 Burn Slim Capsule- Sibutramine
28. Lipo 9 Burn Slim Detox Capsule - Sibutramine
29. Meizitang (Botanical Slimming Soft Gel) - Sibutramine

30. My Slimming Herbal Capsule - Sibutramine
31. Obe XLIM - Sibutramine
32.P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule - Sibutramine
33. Phyto Shape or Phyto Hape- Sibutramine
34. Quick Slim - Phenylbutazone & Sildenafil
35. Rami Ramping Alami - Sibutramine
36.Rapidly Slimming 350mg Capsule- Sibutramine & Phenolphthalein
37. Sehat Langsing Capsule - Sibutramine
38.Sexy Plus Doom Capsule - Sibutramine
39. Slim 10- Fenfluramine
40. Slimfast Diet Kapsul - Sibutramine



41. Slimina Weight Loss Capsule - Sibutramine
42. Slimming untuk Pria 
dan Wanita Kapsul- Sibutramine
43. Slimmix Botanical Gel - Topiramate
44.SlimRich BotanicalSlimming Capsule 350mg - Sibutramine
45. Slym 4 You Capsule -Sibutramine, Spironolactone & Canrerone
46. Sukenlo - Sibutramine
47. Sulami Kapsul - Sibutramine
48. Sumo Qurus Tablet- Phenobarbital
49. Tian Ma Du Zhong Wan Capsule - Cyproheptadine
50. Xiyouji Qingzhi 300mg Capsule- Sibutramine

*Produk ubat kurus lain yang tidak tersenarai dalam senarai ini, tidak semestinya tidak mengandungi bahan terlarang


Apakah kesan pengambilan produk terlarang ini?

Hasil kajian interim menunjukkan pesakit-pesakit telah mengalami kesan kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok dengan kadar yang lebih tinggi berbanding dengan kumpulan yang menerima ubat-ubatan plasebo. Begitu juga kesan negatif organ dalaman seperti buah pinggang dan hati.

Ia dikontraindikasi bagi pesakit yang mempunyai sejarah penyakit arteri koronari, kegagalan jantung kengestif, penyakit arteri periferal, arrithmia, strok dan hipertensi tidak terkawal.

Ibu mengandung tidak dibenarkan mengambil sibutramine kerana boleh menjejaskan janin..

sekian.

sumber: KKM
SENARAI 50 UBAT KURUS YANG MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG SENARAI 50 UBAT KURUS YANG MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG Reviewed by Diana Rashid on 09:40:00 Rating: 5

14 comments:

  1. bahaya makan ubat kurus...lebih baik elakkan jer

    ReplyDelete
  2. banyaknya produk yang menipu customer

    ReplyDelete
  3. pernah nampak banyak produk ni dekat iklan fb hmmmmm mesti ramai yg taktahu lg ni. thanks info

    ReplyDelete
  4. dulu2 masa zmn muda2 penah la try tp lama2.... takmo lah akak.... skrg dh tua, kawal lah makan apa yg patut... senam2 ke apa kan

    ReplyDelete
  5. Ya Ampun...ada yg familiar ada yg pernah kena approach utk review..hahaha..tapi Sally sendiri tak yakin boleh kurus, malas nak review..haha

    ReplyDelete
  6. Banyaknya produk yg ada bahan terlarang. Ramai yg tak tau ni

    ReplyDelete
  7. Tengok senarai ni jadi takut dibuatnya. Tapi iklan produk-produk tu ade je dekat majalah dan facebook.. huhu

    ReplyDelete
  8. Bagus artikel ni atleast kita tahu which products yang terlarang dan boleh kita ambik.

    ReplyDelete
  9. Idok ler saya nak try ubat kurus ke apa sebab mengundang risiko dan bahayakn kesihatan kita.kalau nak kurus puasa atau diet dan workout.mudah

    ReplyDelete
  10. mak aihh..banyaknya produk kurus..nasibla kita tak makan ubat2 kurus macm ni..dah kurus oiii

    ReplyDelete
  11. Dalam banyak2 ubat kurus kat atas ni ada satu ubat tu TB selalu tengok iklan dia memang dasyat.. acai berry tu laa.. iklan sampai org dok komen pm pm .. fuh laris

    ReplyDelete
  12. lax-9 tu mcm biasa je tengok. yang lain tu tak pnh tgk. apa pun, nak kuris biarlah secara semulajadi je la kan.

    ReplyDelete
  13. Thanks you so much for informing us about the banned products, will share it out so that people will be aware of it too.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Powered by Blogger.