Breaking

Monday, 16 April 2018

MACAM MANA CARA NAK MINTAK KERJA MELALUI EMAIL

Dah ramai yang share cara nak minta kerja melalui email. Tapi saya kongsikan juga di blog saya ni memandangkan ada kenalan  yang nak minta kerja melalui email disebabkan   company yang dia nak apply job tu jauh.



Ada juga orang yang  apply job via email ni biasanya dia nak kan kepastian sama ada company tu ada kerja kosong atau tidak.Ada company yang dia tak war-warkan pun yang mereka memerlukan pekerja. Kalau ada siapa yang berkelayakan diaorang ambik.

Jadi kita hantar email untuk tahu sama ada terdapat jawatan yang korang layak isi di company tersebut.

Bila kita nak minta kerja melalui email apa yang paling penting sekali ialah cara kita berkomunikasi melalui email tu. Tak boleh la tulis macam kita tengah chatting dengan kawan-kawan.

"bro..ada keje kosong tak. kalau ada whatsapp 013Xxxxxx..."

Cara menulis macam ni perlu korang elak kan  . Ianya akan memberi pandangan buruk dari penilai yang akan mengambil korang bekerja. Kalau dia nilai korang buruk, rasa-rasa boleh ke dapat kerja.? Jawatan yang korang minta pulak memerlukan sikap yang profesional.Tapi dari email dah nampak korang punya sikap tak profesional.Itu sememang yang sesuatu yang tak bagus.

Untuk menulis email minta kerja korang perlu pastikan korang  mengahantar email dan resume dengan format yang betul. Di sini adalah contoh menulis email minta kerja yang betul yang boleh korang jadikan panduan.





 Pastikan resume yang hantar adalah dalam bentuk PDF atau microsoft document.

semoga bermanfaat untuk semua.Semoga berjaya ...


2 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox