Advertisement

ads

MASIH BERI AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH USIA 6 BULAN? ANAK ANDA MUNGKIN DALAM BAHAYA

Assalamualaikum..

bahaya beri air masak pada bayi


MASIH BERI AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH USIA 6 BULAN? ANAK ANDA MUNGKIN DALAM BAHAYA Belajar dari kesilapan.Saya sendiri pernah memberikan air masak kepada anak setiap hari ketika dia masih bayi.Dan perkara itu adalah antara  perkara yang paling saya kesali dalam hidup saya .Walaupun tiada kesan buruk pada anak , tapi saya anggap itu hanya kerana saya bernasib baik.Bila diingat balik saya rasa macam saya menganiaya dia.

World Health Organization menjelaskan bahawa bayi perlu diberi susu ibu secara ekslusif selama 6 bulan pertama selepas lahir.Jika tidak berpeluang memberikan susu ibu , boleh beri susu formula .

Tapi kebanyakan dari ibu-ibu tidak sedar dan sering memberikan air masak kepada bayi dengan alasan untuk sulam dengan susu ibu/susu formula. Tujuan mereka kononnya untuk mencuci mulut bayi.Terutamanya bayi yang minum susu formula.

MASIH BERI AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH USIA 6 BULAN? ANAK ANDA MUNGKIN DALAM BAHAYA


Terdapat beberapa kesan buruk yang merbahaya kepada bayi jika air masak diberikan kepada bayi berusia 6 bulan ke bawah.

1- Bayi yang kerap diberikan air masak akan mudah berhenti menyusu sebelum waktunya dan perkara ini akan menyebabkan bayi kekurangan gizi yang sepatutnya dia dapat melalui penyusuan susu ibu. Ini kerana perut bayi sudah penuh dan dia akan kehilangan selera untuk minum susu.Perkara ini juga akan membuatkan susu ibu semakin berkurangan.Perkembangan bayi juga mungkin akan terbantut malah bayi akan mengalami masalah berat badan yang berkurangan.

2- Bayi juga mungkin akan mengalami cirit birit,. Ini kerana air masak atau air putih tidak dapat dipastikan sama ada ianya benar-benar dimasak dengan sempurna. Keadaan perut bayi sangat sensitif.tak sama seperti kita orang dewasa atau kanak-kanak.

bahaya beri air masak pada bayi


3- Bayi anda mungkin akan  mengalami kekurangan garam disebabkan bayi minum terlalu banyak air kosong. Ini juga dikenali sebagai oral water intoxication dimana keadaan ini akan membuatkan darah cair  dan dalam masa yang sama juga akan mengurangkan paras garam ke paras yang kritikal dan menyebabkan bayi mengalami sawan, koma, kecederaan otak dan jika tidak dikesan awal akan menyebabkan kematian.

Dalam keadaan tertentu air masak boleh diberikan kepada bayi berusia bawah 6 bulan contohnya sepeti bayi yang selsema, atau keadaan cuaca yang terlampau panas. Namun ianya tidak boleh diberikan terlalu kerap sehinggakan menjejaskan selera makan bayi.

semoga entry ini bermanfaat untuk semua..


sekian..

Catat Komen

2 Ulasan

  1. jenis yg degil dan rs dia je yg betul kalu org dah suh kasi susu je selama 6 bulan, apa slh nyer ikut kn... jgn laa sbb kedegilan sendiri nyawa anak dipertaruhkan

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)