Advertisement

ads

SEBULAN SEBELUM SERANGAN JANTUNG ANDA AKAN MENGALAMI TANDA-TANDA INI

Assalamualaikum..

SEBULAN SEBELUM SERANGAN JANTUNG ANDA AKAN MENGALAMI TANDA-TANDA INI  Ramai yang sangka bila bersenam , aktif bersukan kita tak kan  kena serangan jantung.Tapi sebenarnya serangan jantung boleh berlaku pada sesiapa saja.

Kadang2 kita bersukan tapi kita juga merokok.. Ada juga yang aktif bersukan setiap hari tapi diet dan pemakanan nya tidak sihat.Sebab itu kita kena berhati-hati dan bersedia untuk bertindak apabila merasai satu kelainan pada tubuh badan kita.Sebab itu ianya digelar pembunuh senyap.

Antara  sebab serangan jantung ialah merokok , sejarah keluarga dan tekanan darah tinggi.

Namun tanda-tanda serangan jantung akan berlaku boleh di kesan sebulan atau sebelum berlakunya serangan jantung . Cuma bila ada tanda2 macam ni jangan lah terlalu takut dan sangka korang ada penyakit serius..

Kadang2 perkara2 ni terjadi sebab tersilap makan, stress dan sebagainya.

SEBULAN SEBELUM SERANGAN JANTUNG ANDA AKAN MENGALAMI TANDA-TANDA INI 

sumber: Brightside

8. Keletihan

Keletihan yang luar biasa adalah salah satu gejala utama yang menunjukkan serangan jantung akan berlaku. Wanita lebih cenderung untuk mendapat gejala ini berbanding lelaki.70% wanita yang mengalami serangan jantung mendapat gejala letih sebelum berlakunya serangan jantung.

#: Keletihan yang dirasai biasanya bukan disebab kan aktiviti fizikal. Keletihan akan semakin dirasai  pada penghujung hari. Gejala ini agak jelas dan tidak akan disedari: kadang-kadang kita merasa letih untuk melakukan tugas2 mudah   seperti mengemas atau mandi7. Kesakitan abdomen

Sakit perut, perut mual kosong / penuh, rasa kembung, adalah beberapa gejala yang paling biasa. Gejala ini biasanya berlaku pada lelaki dan wanita.

#: Sakit perut sebelum serangan jantung mempunyai sifat episodik, mengurangkan dan kemudian kembali untuk jangka waktu yang singkat. Ketegangan fizikal mungkin memburukkan lagi sakit perut.

6. Insomnia

Insomnia juga dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung atau strok, Ianya lebih  umum berlaku  di kalangan wanita. Ciri-ciri insomnia sering termasuk tahap kecemasan yang tinggi dan ketidakhadiran.


# Gejala termasuk susah tidur, kerap terjaga dari tidur , dan kerap bangaun terlalu awal dari kebiasaan,.

5. Sesak nafas

Dyspnea, atau sesak nafas, adalah kita tak dapat menarik nafas panjang dan dalam. Ia sering berlaku di kalangan lelaki dan wanita sehingga 6 bulan sebelum mengalami serangan jantung. Ia biasanya tanda amaran yang paling utama

#: Merasa seperti kita  tidak  mendapat udara yang cukup, pening, dan sesak nafas.

4. Kehilangan rambut


Kehilangan rambut dianggap sebagai penunjuk yang lebih jelas mengenai risiko penyakit jantung. Kebanyakannya ia berlaku kepada lelaki, tetapi sesetengah wanita juga mungkin berada dalam kumpulan yang berisiko. Kebotakan juga dikaitkan dengan peningkatan kortisol hormon.

#: Beri perhatian dan lebih berwaspada apabila tanda-tanda ini muncul.

3. Degup jantung tidak teratur


Degupan atau aritmia yang tidak teratur disertai dengan  serangan panik dan kebimbangan, terutama di kalangan wanita.

Arrhythmia (denyutan jantung tidak teratur) atau takikardia (peningkatan kadar jantung). 

Latihan fizikal mungkin memberikan rangsangan tambahan kepada peningkatan kadar denyutan jantung, terutamanya dalam kes-kes dengan penyakit aterosklerosis.

#: Denyutan jantung tidak teratur berlangsung selama 1-2 minit. Sekiranya ia tidak hilang , kita mungkin berasa pening dan keletihan yang melampau. Hubungi doktor segera.


2. Peluh berlebihan

Peluh yang  luar biasa atau berlebihan adalah tanda amaran awal serangan jantung. Ia mungkin berlaku pada bila-bila masa siang atau malam. Gejala ini memberi kesan kepada wanita lebih kerap dan biasanya kita keliru sama ada kita berpeluh disebabkan cuaca panas atau pun disebab kan monopause


#: Gejala seperti selesema, kulit lembap, atau peluh yang berlaku tanpa mengira suhu udara atau tenaga fizikal. Berpeluh terutamanya waktu tidur malam hingga tanpa disedari tempat tidur basah.


1. Kesakitan dada

Lelaki dan wanita mengalami sakit dada dalam intensiti dan bentuk yang berbeza. Pada lelaki, gejala ini merujuk kepada tanda-tanda awal yang paling penting . Sebaliknya, ia hanya memberi kesan kepada 30% wanita.


#: Kesakitan dada boleh berkembang menjadi sensasi yang tidak selesa pada  sebelah  atau kedua-dua tangan (lebih kerap kiri),  Rahang bawah, leher, bahu, atau perut juga merasai kesan nya... Ia akan berlaku sekejap dan ada yang berlaku dalam tempoh yang lama.


Semoga ianya bermanfaat untuk kita semua..

sekian...

Catat Komen

2 Ulasan

  1. terima kasih atas perkongsian

    BalasPadam
  2. kene selalu beringat nih.... kadang kite amik mudah, tp minta di jauhkan dr segala jns penyakit

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)