Advertisement

ads

JANGAN MUAT NAIK STATUS MACAM TU....

Assalamualaikum...


 Bila saya tengok facebook saya ,
baru perasan yang saya makin kerap update status.hehe..
Dulu kurang tau,..sebab tak tahu nak update apa..
sekarang dah belajar dari rakan-rakan facebook lain,
mandi pun kena update jadi saya pun buat la macam tu..hahaha..
jangan marah ye..gurau je..

Walaupun dah banyak orang cerita tenang
apa yang awak boleh dan tak boleh  muat naik di laman sosial
tapi masih ada yang tak ambil peduli benda2 macam ni.
Mungkin sebab diaorang tak nampak lagi kesan nya akan datang.
Bila kebodohan tu jadi viral baru la nak
kata orang mengaib kan dia la...Orang dengki la...
Orang tak ada kat tempat dia la...

Menulis guna emosi memang macam2 benda yang akan kita tulis.
Lagi2 kat laman sosial ni kita tahu ramai yang baca..
kita rasa mungkin bila ramai baca ramai la akan faham kita.
silap tu..sebenarnya lagi ramai yang baca..
bermakna lagi ramai yang akan menilai kita.

contoh kalau awak muat naik status tentang keburukan orang,
yang meluahkan perasaan cuma awak seorang..
Pihak yang satu lagi tak de buat kenyataan apa2..
Bagi pembaca yang bijak mereka akan fikir..
"dia ni entah2 dia yang salah..."
Awak nak orang nilai awak macam tu??

nak tahu apa lagi kesalahan-kesalahan kita semasa
melayari laman sosial boleh la baca kat sini.
klik(hati-hati....kesan buruk media sosial yang anda tidak pernah bayangkan)
Ambil la sebagai pengajaran.
awak rasa ianya remeh tapi awak tak tahu kesan nya sangat besar.
mungkin ianya melibatnya keselamatan awak juga..


sekian,,


Catat Komen

23 Ulasan

  1. Pernah juga up status marah2...huhhh nyesal pastu terus delete...agaknya bila marah menguasai diri habisssss punah...betul ckp diana ni...muhasabah diri balik

    BalasPadam
  2. saya dulu pernah update status yg emosi last2 mendatangkan masalah..tu yg skg update iklan jer

    BalasPadam
  3. di facebook saya pernah update marah-marah mba :)

    BalasPadam
  4. Penah gak update status marah kat ntah sapa..haha!!tak sampai 10minit, SB dah delete sbb amarah tu habis gitu je..

    BalasPadam
  5. aku takde fb...so aku lebih tenang...hahaha...

    aku jarang sgt nak mengamuk kat blog, tapi kalau ko tetiba nampak ada entry meroyan kat blog aku, tu maknanya aku dah tak tahan sabar la tu..tapi sebelum aku taip tu aku akan fikir consequences dia...dah lepaskan kat blog, baru tenteram sikit jiwa ni...hahaha...

    BalasPadam
  6. suka update fb..tp share pasal info je lah. pasal diri sendiri jarang bebenor ;)

    BalasPadam
  7. ye la tue kadang2 x leh nak kawal kan

    BalasPadam
  8. hehehehhe..jaga lah kata-kata masa update di laman sosial..

    BalasPadam
  9. jarang update status kat fb menglike suka.

    BalasPadam
  10. Kadang - Kadang ade juga teremosi sebentar n post bukan2 .. Haha Maksudnye bukan2 tu takde lah kontroversi just merepek je la ( Takde kaitan dgn cinta mungkin ) ngee .. Btw agreed bangat ngan post ni

    http://syamsiddhuha.blogspot.com/

    BalasPadam
  11. assalamualaikum,
    bila emosi tak stabil, jangan on media sosial huhuhuhuhu baik pi cari eskrim dulu.

    tapi, bila bulan posa...tak kan nak hadap eskrim pulak kan

    BalasPadam
  12. assalamualaikum,
    bila emosi tak stabil, jangan on media sosial huhuhuhuhu baik pi cari eskrim dulu.

    tapi, bila bulan posa...tak kan nak hadap eskrim pulak kan

    BalasPadam
  13. Zumal selalu gak update status beremosi nie, ampunkan aku Ya Allah...

    BalasPadam
  14. tengok status orang lain jadikan pengajaran buat diri sendiri.. kalau dah nampak status emo emo tu huduh.. tak payah dok ikut sangat kan.. hehehe

    BalasPadam
  15. Masa jiwa muda bergelora rajin jgk update...tp akrg dah mls sebab tak sempat...hehehehe...update blog lg bagus

    BalasPadam
  16. DR bak kata kiah propa, hati-hati ada yang meratii..hihi :)

    BalasPadam
  17. suka baca status orang lain, tapi jarang juga update status!

    BalasPadam
  18. Setuju jugak tu DR....turutkan emosi, kesan belakang kira ..... Nak buat macamana, benda lepas biarlah berlalu, berhati hatilah dengan benda yg akan dtg pulak.
    Salam Ramadhan makcik!

    BalasPadam
  19. hati² ada yang perhati..terlajak taip buruk padahnya.

    BalasPadam
  20. dah jarang update status tak puas hati dekat fb. sblm ni kalau x puas hati luahkan dekat wechat je. huhuhu.

    BalasPadam
  21. sungguh lama aida x update status kat fb.
    skrol utk baca aje :)
    kekadang terasa malas nak inform frens dlm tu kita kat mana, buat pe..
    nanti kat opis, bising :( hi hi hi...

    BalasPadam
  22. Betul..once dah naik online, memang stays online.

    BalasPadam
  23. Saya ada FB tapi memang takdalah mengupdate apa-apa. Dah lama berhabuk, barulah semalam saya tinggal jejak sekejap. Bagi saya FB ni tak boleh buat personal diary. Kalau ada yang tak suka, lebih baik diam daripada mengadu kat kawan-kawan di FB. Lain jadinya. Bukan semua orang suka dengan cara kita!

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)