Advertisement

ads

ANTARA GOOGLE ANALYTICS DAN NUFFNANG

Assalamualaikum...

Antara nuffnang dan google analytics yang mana satu pilihan awak?
awak pilih untuk tengok statistic blog awak di nuffnang atau di Google Analytics.

Saya memang selalu tengok kat nuffnang,
Walaupun ada yang kata nuffnang ni tak tepat kiraan nya..

Kalau di lihat antara Nuffnang dan Google Analytic ni memang beza sangat jumlah 
Pageview dan jumlah Visitors yang dipaparkan..

Contoh nya macam kat bawah ni...
tengok statistik untuk hari ni..jam 9 pagi tadi..
kalau tengok di Google Analytic jumlah pageview 4640 dan jumlah pelawat 1705.


Tapi di Nuffnang jumlah pageview dan pelawat sehingga jam 9 
sangat jauh berbeza..





Tengok pulak statistic semalam 12 july 2015



Google analytic - pgeview 13536
visitors  4990

Nuffnang- pageview 6302
Visitors 4742

jauh sangat jumlah pageview tu...kan??
sebab tu saya tengok statistik dengat nuffnang sebab tak nak was2.
ye la..baik percaya yang sikit dari yang banyak..kan??hahaha...

Tapi...
Kalau awak nak guna untuk tujuan pengiklanan 
sebaiknya awak rujuk melalui google Analytics.
baru2 ni saya dapat email dri Senheng..
dia minta statistic blog..
saya bagi Nuffnang punya dia tak terima..melepas la sudah..heheh.
tak pe la rezeki kat mana2 je.kan??


Masa tu pulak saya punya google analytic ni ada masalah..
saya kena masuk kan balik saya punya user ID
baru la keluar statistic blog saya
patut la saya tengok last update dia beberapa bulan lepas..Bulan 3 nun..
Saya baca kat blog Hasrul Hasan katanya kena masuk kan User ID tu semula..
selalunya dia  update sendiri..
tak tahu kenapa saya punya tak update sendiri pun..

ok la..tu je..


sekian...



Catat Komen

24 Ulasan

  1. wah.. catiknya pageview.... good job dear.

    BalasPadam
  2. Salam, wow Senheng! Takpe2 kak, melepas dah..lepas ni boleh guna google analytics tu..kot lepas ni Court Mahmood pulak nak buat iklan dgn akak..huyoo~ hahah!

    BalasPadam
  3. hebat ko nok...

    aku tak pernah pulak check google analytics...tak reti aku...haha...
    lagipun, blog pun suam2 kuku je...ekekek...

    BalasPadam
  4. Fiza pun selalu tgk dua2.. mmg jauh bezanya.. tahniah.. tinggi btui unique visit dan view awak..

    BalasPadam
  5. takpe.akan ada rezeki lain, diana...
    apapun, tinggi dah views tu.
    tahniah :)

    BalasPadam
  6. ohh ada beza ya.. tak berapa pandai benda nih.. banyak kena belajar lagi..

    BalasPadam
  7. wow ngancam la ... hebat tu

    BalasPadam
  8. berbeza sangat..lagi satu tgk kat dashboard blogger pun lain jugak kan..

    BalasPadam
  9. Ketaranya perbezaan angka tu..tapi tak apa..jadi motivasi pd yang lain..

    BalasPadam
  10. Tingginya pv google analytic... Sy guna yg blogger je buat permohonan innity dulu...

    BalasPadam
  11. Uishhh,bezanye.... Cikna lg suka tgk kt nuffnang...;-)

    BalasPadam
  12. Wowww tingginya pageview...tahniah! Ciknad jarang ambik peduli pon..hahaha...

    BalasPadam
  13. DR dua-dua pun hebat UV/PV nya Tahniah :)

    BalasPadam
  14. akk punya UV 5k? gilak lahhh! hebat akk saya ni.

    BalasPadam
  15. hebatnye kak..
    xpe..mungkin ada rezeki yg lebih baik ;))))

    BalasPadam
  16. wah, banyaknye pageview akak. hehe tahniah

    BalasPadam
  17. meriahnya uv.. kita yang hhado jer...

    BalasPadam
  18. tinggi PV kak diana ^^

    sy dh lama x view2 stats semua ni, huh...

    BalasPadam
  19. pergh..akkak power..lain kali bagi yang google analytics

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)