Advertisement

ads

PASTIKAN BLOG ANDA MOBILE-FRIENDLY

Assalamualaikum...'

Ramai yang dah buat entry tentang bagus nya bila blog
kita mesra mobile..
atau pun mobile friendly..
Dan masih ada jugak yang tak paham caranya..
maklum la..setiap hari ada yang baru jadi blogger..kan??

Untuk buat blog kita lebih mobile friendly..
Mula2 awak pi kat dashboard blog awak...
lepas tu klik kat template..
kemudian klik kat mobile tu..
kotak yang no 2 ..



Keluar benda gini..


klik kat  *Yes. Show mobile template on mobile device

kemudian tekan save..
dah siap..

Nak pastikan betul ke blog awak ni
mobile friendly pi la check kat Mobile Friendly test.



sekian..

Catat Komen

22 Ulasan

  1. dah check...alhamdulillah..settle dah mobile friendly dari dlu

    BalasPadam
  2. Lya memg guna cara ni lbh mudah

    BalasPadam
  3. mmg ramai browse guna mobile kan..

    BalasPadam
  4. Julia pun dah cuba test beberapa minggu lepas alhamdulilah mobile friendly hehehhe

    BalasPadam
  5. mmg dr dulu mobile frenli ... hehe e

    BalasPadam
  6. tenkiu share kak. nak p check sat hihi

    BalasPadam
  7. saya dah lama aktifkan mobile friendly ni tapi sekarang ni even mobile friendly ada blog yang setting iklan appear even mobile template pun. jadi berat balik kalau kita clik melalui mobile.

    BalasPadam
  8. Terima kasih atas perkongsian ni,,,saya pon nak buat juga!

    Jemput jenguk ke blog saya yaaa..


    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

    BalasPadam
  9. Terima kasih Diana, pasti ia sangat berguna utk mereka yg bergelar blogger...

    BalasPadam
  10. Oh macam tu caranya, terima kasih kak diana :-)

    BalasPadam
  11. dah mobile friendly . tp rupa bila buka kat phone tak berapa nak cantik . xpe la , asalkan dah mobile friendly . huhuu

    BalasPadam
  12. Salam, haaaa bagus! sy terus check tadi, nasib dah yes..hahaha TQ kak :D

    BalasPadam
  13. Rupanya saya dah lama buat tapi tak ingat pernah buat ke tidak. Makanya saya check jugalah. Okey, ohsem *_*

    Thanks ya Diana beri pelajaran percuma. Muah ciked! Hahaha!

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)