Breaking

Monday, 8 December 2014

BETUL KE WANITA BARU BERSALIN TAK BOLEH KELUAR RUMAH??

Assalamualaikum...

Ramai betul kawan2 saya yang bersalin bulan 11 dan 12 ni..tahniah ye.selamat berpantang.Cakap  pasal pantang ni sebenarnya sAya ada pendapat sendiri la tentang pantang bersalin tak boleh keluar tumah ni..tak tahu la kawan2 setuju atau pun tidak.



Sekarang bukan lagi zaman macam tahun 80 an dulu..dulu mak kita beranak pun kat rumah..berbeza la dengan kita yang bila baby cukup sebulan terus kena pi klinik untuk rutin checkup bulanan..kan??

Tu kalau baby nya lahir2 dah sihat, kalau baby yang ada jaundis, baru bersalin 3,4 hari dah kena ulang alik ke klinik.terus langgar pantang bab2 tak keluar rumah.berdosa ke kalau langgar pantang tak keluar rumah ni? tak de la sampai berdosa..cuma risau kalau2 si ibu ni tersepak batu ke atau ditimpa kemalangan ke..sebab itu je.

Kalau pun dia tak keluar rumah, dia cuma dok dalam rumah je, tapi kat rumah dia kena basuh baju dia yang masak, dia yang kemas rumah, apa bezanya dengan dia keluar rumah tu?? tetap la bahaya jugak..kan?? tetap ada risiko di timpa kemalangan tu..

Jadi pantang bersalin keluar rumah ke tak tak penting pun.yang penting dia tak cedera je..kan??setuju ke tidak??

Sekian..

26 comments:

  1. Betul. Saya dalam pantang hari ke 20 dah drive hantar anak gi skolah sebab berpantang sendiri. Tapi kena extra careful lah.

    ReplyDelete
  2. orang dulu kata gitu sebab tak mahu bagi badan masuk angin katanya
    tapi zaman dah berubah
    saya juga buat sendiri banyak benda
    cuma kena beringat badan sendiri =)

    ReplyDelete
  3. Sy ni dok ke hulu ke hilir masa dalam hari sbb anak jaundis. Alhamdulillah tak ada apa-apa. Bukannya kita kua main badminton pun. Hahahaha!

    ReplyDelete
  4. totally agreed! yang penting jaga keselamatan diri masing2...bukan saje2 keluar kan..

    ReplyDelete
  5. Setuju2.. keadaan semasa memang banyak berubah daripada zaman yang lalu..

    ReplyDelete
  6. Haah.akk besalin anak bongsu seminggu dh bt keje umh sikit2..lps 3minggu dh msk lauk sndiri..hehehe..

    Sebab kita pantang sendiri kan?
    Lps sebulan bru kua umh..sbb nk g cucuk anak sebulan..

    ReplyDelete
  7. tu la dulu lain.. skarang lain.. kalau dulu besalin kat umah je mak bidan datang.. kalau anak kene kunin lg la haru.. ngulang klinik je hari2..

    ReplyDelete
  8. kelaur ke tidak tetap kena berpantanf, berhati2 sentiasa..

    ReplyDelete
  9. Dulu dulu persekitaran kita agak keras kot DR...yelah, pokok masih banyak, pontianak pun belum banyak yg pindah haha .....La ni pokok pun dah tak de, dah moden sangat!

    ReplyDelete
  10. setuju kak..
    skang ni dh x mcm dulu..

    ReplyDelete
  11. keluar dengan extra care, stokin tebal, baju tebal.. lepas bersalin mmg lain macam sejuk dia.. urat tengah kembang kot..

    ReplyDelete
  12. Zamn skrg mmg x blh dh cam dulu...

    ReplyDelete
  13. klu sy prefer pantang kena duk rmh diam² kecuali terpaksa keluar..bila lg nk rehat kt rmh camtu..huhu~ kalau nk keluar jugak tanpa sbb jgn la dibawak anak yg dlm pantang tu..keluar sensorang pliss..

    pnh tau kwn cite dia meniaga kt uptown..tgh² mlm tu nampak satu psgn ni dtg dgn bini dlm pantang sbb berstokin, kain batik bagai..anak merahhh lagiiii...ohoii kot ye pn nk moden sgt..kesian anak tuu...mcm la xleh tggu habis pantang utk pi shopping...grrr~

    ReplyDelete
  14. mama anak kedua memang tak lekat kat rumah, berulang alik sepital sesaja... baru nak bertungku, bengkung.. dah kena pergi hospital. dugaan mama agaknya.

    alhamdulillah, selesai 60 hari anak sihat hingga sekarang, syukur..

    ReplyDelete
  15. For me pandai2 la keluar tak kisah la pantang or tak.. yang penting masa biar la sesuai. Jangan time pantang jer berkurung, habis pantang duk melepak kat kedai bawak anak2 sampai tetengah malam.

    ReplyDelete
  16. Teringat masa isteri lahirkan anak no. 2 kami, baru 5 hari bersalin isteri dan anak dah naik kapal terbang dari KL ke Alor Setar; walaupun peraturan MAS tidak membenatrkannya. Tapi bila dah terpaksa perlulah tanggung risikonya...

    ReplyDelete
  17. Setuju juga..saya dulu pun terpaksa ulang alik klinik sebab anak jaundis.
    yang penting jangan sampai terlanggar ibu jari kaki. Dah pulak saya operate dulu, memang seksa juga la nak berjalan sana sini. Baik dok umah diam2 aje. Hehehe..

    ReplyDelete
  18. Saya tak pantang langsung... 3 anak, 3 kali pun tak pantang... 3-4 hari dah lari ke shopping mall etc....

    ReplyDelete
  19. Saya keluar je rumah. Sbb gi hospital. Kalo saje2 nak keluar gi bergalok tu, memang la tak wajar.

    ReplyDelete
  20. pd sy laa kalu rs sihat x slh kalau nk keluar cuma pandai2 laa jg diri. pakai stokin, sweater...elak angin msk bdn kan...

    ReplyDelete
  21. yang penting jaga pergerakan tu..ye kan :)

    ReplyDelete
  22. Blh kan klau nak gi hospital pun prlu kluar juga kan tpi brpada2 la kan,

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox