Advertisement

ads

TIPS UNTUK MASAK TOMYAM

Assalamualaikum...

tasteiest.com



Suka makan tomyam??saya pun suka..ada orang suka makan tomyam tapi nak masak tu memang malas sebab tak sama rasanya macam tomyam.heheh..kalau masak pun tak tak rela nak bagi kat jiran tetangga.hadap sendiri je la..Jadi hari ni saya nak kongsikan tips mudah kalau nak masak tomyam supaya lebih sedap.:-



1.masak dengan api besar.
biasanya sebelum masak tomyam kita akan rebus  ayam dan daging tu..kan?time tu boleh la buka api sederhana.tapi bila kita nak mencampurkan bahan2 nya yang mudah masak tu jangan la buka api kecil. sebab kita tak nak la bila makan semua bahan2 dalam tu lembik lunyai.

2.terlalu banyak bahan
kalau masak kat rumah,katanya baru puas hati.boleh masuk kan  macam2 benda..salah kalau fikir macam tu..terlalu banyak akan buat rasa tomyam sedikit lari sebab dah bercampur dengan macam2 rasa.kalau pergi makan kat restoran tu cer tengok apa je yang dia bubuh..ayam,daging,tomato ,batang saderi.itu je kan??kadang2 ada sotong,udang,lobak dan batang saderi.tak campur la dengan serai dan bawang besar tu ye cik kak..heheh


3.bahan terakhir
Dah mendidih,masuk kan daun ketumbar tutup api baru masuk kan perahan limau.kalau masuk kan perahan limau awal2 kemungkinan besar tomyam akan rasa sedikit pahit.jaga-jaga jangan sampai termasuk sekali dengan biji limau tu.itu pun boleh menjejaskan rasa tomyam.



4.udang adalah bahan terakhir sebelum perahan limau
Ini bagi yang nak masuk kan udang ke dalam tomyam sebab udang ni rasanya kuat.dia juga ada rasa manis2 gitu.jadi jangan pandai2 nak masuk kan gula dalm tomyam kalau nak bubuh udang.ada ke orang bubuh gula dalam tomyam.heheh..saya tak pernah buat lagi.tapi saya google ada juga resepi bubuh gula dalam tomyam.heheheh

Selamat mencuba memasak tomyam ye.jangan la guna pes tomyam kat kedai tu..tak mencabar langsung.heheheh..dah siap mai semangkuk..:P

sekian..



Catat Komen

21 Ulasan

  1. Tak pernah masak tomyam. Selalu makan kat luar ja ..hehe

    BalasPadam
  2. nice tip..tp memang betul kalo masukkan perahan limau awal2..rasa pahit skit

    BalasPadam
  3. KAk Azie kategori terlajak rajin. Hahahaah beli pes tomyam dalam botol. Rebus. Selesai. hikhikhikh!

    BalasPadam
  4. kalau tanya dekat saya
    saya lebih suka rasa tomyam yang saya buat sendiri
    saya rasa kat kedai tak sedap sebab ada daun ketumbar...hehe
    tapi saya tomyam ni paling senang nak masak
    sebab saya main campak aje semua bahan =)

    BalasPadam
  5. Kalau buat siakap stim limau letak limau awal2 pun nanti pahit. Pfft.

    BalasPadam
  6. sedapnye tomyam. *tetibe lapar*

    BalasPadam
  7. sedapnye tomyam. *tetibe lapar*

    BalasPadam
  8. sedapnye tomyam. *tetibe lapar*

    BalasPadam
  9. tomyam .? mmg feel kalau nak masak.tapi cuba suruh masak gulai lemak terangkat.

    BalasPadam
  10. Lapar plak. Thanks for the tips.

    BalasPadam
  11. Gee thx for the tips! Tapi kan... resepi nak wat tomyam pun tak reti! Selalu beli yg siap dalam botol tu jek ahaks! Jemput Singgah: Resepi: Potato Fritters

    BalasPadam
  12. selalu pakai cube tomyam knor je.. rebus air campak cube masukkan seafood.. DONE.. btw.. thx for the tips :)

    BalasPadam
  13. kita masak tomyam tak letak perahan limau.. tapi letak daun limau purut.. camne tu ye?

    BalasPadam
  14. thanks for the tip kak diana..baca pun terliur.saya kurang pandai masak tomyam...huhu.nanti nak try tips ni kot la sedap pas ni

    BalasPadam
  15. Kenapalah buka cerita pasal tomyam ni, Diana. Dah terliur tahap tak boleh nak tahan-tahan. Siapalah beli pes tomyam tu. Saya buat sendiri tau. Kih3x.

    BalasPadam
  16. Err terliurrrrr

    Suka tomyam yg meriah tp.. Selalu je x abis sbb byk sgt bila dah cmpr itu dan ini. Hehe tomyam saya biasa2 je. Segan nk hulur jiran

    BalasPadam
  17. suke makan tomyam
    cara ayu maen campak2 je...
    ikott tekak sndiri
    lepas ni bleh cube cara kak diana plak

    BalasPadam
  18. Sedapnya tomyam makan panas2 tapi tu lah belum pandai buat sedap2 lagi

    BalasPadam
  19. Uwaaa..!!! Febret saya ni. Selalu masak guna kiub je...hihi

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)