Advertisement

ads

TIPS MASAK KENTANG GORENG SUPAYA LEBIH SEDAP

Assalamualaikum...



Suka tak buat kentang goreng.??Bukan susah pun,Potong2 kemudian campur tepung serba guna .Lepas tu goreng la..Dah masak boleh makan..Tak sedap??Kentang cepak lembik bila sejuk??Meh nak kongsi kan tips supaya kentang goreng lebih sedap dan rangup.

1-Potong kemtang dengan ukuran yag sama saiz.jangan kejap besar kejap kecil,kejap potong panjang kejap potong bulat macam kerepek.Bila saiz dan bentuk tak sama kentang akan masak dengan tak serata..ada yang hangus ,ada yang keras.sebab tu tak sedap.

2-Masuk kan kentang yang telah dipotong dan rendam sekejap didalam sebekas air sejuk .toskan dan baru lah di campurkan dengan tepung serba guna

3-Goreng dengan minyak (deep frying).jangan masuk kan terlalu banyak kentang ke dalam minyak yang sedikit.Pastikan minyak dengan kepanasan yang sesuai .Jangan terlalu panas.

4-Untuk penggorengan kali kedua dengan minyak yang sama ,perlahan kan api sehingga minyak didalam kuali kembali stabil untuk gorengan kedua.

Ada orang akan rendam kentang yang dah dipotong2 tu kedalam air kapur Untuk buat kentang lebih garing saya tak pernah cuba cara ni..tapi apa salahnya kita cuba.kan??

sekian..

Catat Komen

22 Ulasan

  1. wah tips yang bagus.... boleh uprade mggoreng kentang fav anak :)

    BalasPadam
  2. tertibe terasa nak menggoreng kentang pulak

    BalasPadam
  3. tertibe terasa nak menggoreng kentang pulak

    BalasPadam
  4. sally beli je yg dah siap yg byk kolestrol tu..muahahaha

    BalasPadam
  5. selalunya kami beli fries yg ready made tu...kat rumah terus goreng...hahaha

    BalasPadam
  6. TIPS Y BAGUS..
    nanti leh cuba apply..
    febret asya kentang goreng ni

    BalasPadam
  7. good tips. biasa saya buat potato baked je sebab sangat rajin nak potong. kalau bake letak seketul macam tu je.

    BalasPadam
  8. Selalunya 'orang-orang rajin' macam saya cuma beli kentang segera yg dah dipotong dan siap dimasukkan perencahnya, balik rumah cuma perlu panaskan minyak dan gorenggg...

    BalasPadam
  9. lepas nie bole la selalu buat kentang goreng ni kan

    BalasPadam
  10. Kita beli yg frozen jer..lps dpt tips ni blhla buat sendiri plak..hihi..tq!

    BalasPadam
  11. nice tips.. tetiba lapo ni..hehe

    BalasPadam
  12. Ni nak tanya tak pemotong kentang yang boleh bagi saiz sama panjang je? Malas nak concentrate on sizelah, Diana... Sah-sah saya ni pemalas, lebih baik beli yang dah siap terus goreng jek kalau dah dasar pemalaskan!

    BalasPadam
  13. oo rendam dengan air sejuk ye..ok set

    BalasPadam
  14. tips yang berguna. boleh cuba nanti baru la betul betul homemade. hehe

    BalasPadam
  15. alamak.. cerita kentang pulak.. petang2 hujan lebat ni buat kentang goreng sedap jugak ni.. thanks bg tips..

    BalasPadam
  16. Ok tq atas perkongsian tu.....okje jarang goreng sendiri DR, selalu beli yg segera jer tak pun beli jer.....terukkan...pemaleh sungguh! Haha

    BalasPadam
  17. Sedap ni makan kentang sambil layan cerita tv...terima kasih atas perkongsian ini sis...

    BalasPadam
  18. petang² ni sedap makan kentang goreng

    BalasPadam
  19. suka sangat benda ni
    kalau hak yang buat sendiri ni
    dia akan jadi keras juga ke?
    pernah cuba buat tau, lembik!

    BalasPadam
  20. Patut la saya goreng kentang tak jadi rangup. Salah teknik rupanya.

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)