Advertisement

ads

TIPS BAWA ANAK-ANAK MAKAN DI LUAR

Assalamualaikum...




Ada masa-masa nya kita malas nak memasak.nak makan sesuatu yang lain .jadi apa kata kita makan diluar.tapi bila mengenangkan anak-anak yang susah nak di kawal boleh kah makan diluar,kali terakhir makan diluar si abang menumpahkan air di lantai,kemudian si adik melemparkan garfu ke arah pelanggan di meja sebelah..Ini tips nya supaya anak tidak buat perangai ketika makan diluar.


1.jangan sesekali mengugut anak.''nanti ampa kalau tengah makan buat perangai ayah tinggai ampa bertiga kat situ ." ugutan tidak akan difahami oleh anak2.mereka akan merasakan ianya adalah benar dan ini akan membuatkan anak-anak lebih memberontak dan mencari perhatian sebaiknya sebelum makan di luar pesan pada anak2 tentang adab di meja makan "hari ni kita nak makan di luar,ibu nak kamu jaga tingkah laku di meja makan.."jangan sekadar mendengar anak berkata "ok.." tapi tanya pada nya apa yang patut dan tak patut dilakukan ketika makan di luar.ini akan membuatkan anak lebih belajar.



2.menunggu makanan tiba adalah saat2 paling getir ketika membawa anak-anak makan diluar.dalam keadaan lapar anak-anak mungkin akan merungut,menangis atau bangun dari meja makan dan berlari kesana sini.Bersedia dengan snek ringan supaya anak-anak tidak bosan menunggu.mungkin juga boleh membawa mainan kegemaran anak bersama2 atau buku mewarna.sementara menunggu makanan tiba layan anak melakukan hal2 yang boleh menghilangkan raa menunggu sianak.Lupa kan sekejap tentang smartphone anda.



3.ketika makan jangan hamya menumpu pada pinggan anda sahaja.sesekali tunjuk kan layanan anda pada anak2.contohnya tanya anak samaada makanan tersebut sedap atau pun anda boleh berkongsi makanan anda dengan anak2.Ini akan membuatkan anak2 tidak berpeluang untuk merasa bosan dengan hidangan nya.

sekian..

Catat Komen

13 Ulasan

  1. parents sekarang guna cara senang je..hulur tablet/handphone, senyaplah anak..huhu

    BalasPadam
  2. Tq sis tipis ya memg sgt berguna ni

    BalasPadam
  3. nice sharing..saya akui saya buat yg no.1 tu...huhu

    BalasPadam
  4. Untung tau DR mama zaman ni...anything boleh rujuk website professional...zaman okje anak kecik dulu dulu...nak bukak website pun tak tau hihi....

    BalasPadam
  5. Superheroes saya takda masalah lari dari meja makan. Cuma bila makanan sampai tu mereka buat hal, nak minta perhatian kita. Saya ni memang sentiasa rasa nak tercekik kalau makan di luar dengan anak-anak. Biasanya beri laluan kat Daddy dan superheroes menjamu selera dulu. Lepas tu barulah bibik pulak menikmati hidangan :)

    BalasPadam
  6. Bagus berkongsi tips ni..bolehlh parents amalkan nanti

    BalasPadam
  7. Susah jugak bila ada anak nie. Heheh.

    BalasPadam
  8. ada anak-anak memang sangat well-behave...tapi ada anak-anak yang sungguh explorer..tq for the tips diana.

    BalasPadam
  9. bagus tips.. zaman skrg nie parents bagi tab ja.. senyap la bdk 2

    BalasPadam
  10. Thanks.. tips yang bagus nih..

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)