Advertisement

ads

PERLUKAH BUAT MAJLIS ULANGTAHUN PERTAMA UNTUK BAYI

Assalamualaikum..



Bila ada anak ni memang tak sabar2 nak tunggu anak cukup setahun.Bila cukup setahun kita pun akan fikir tentang majlis ualangtahun nya.Tapi perlu ke kita buat majlis ulangtahun pertama anak kita.Jika kawan2 ada yang terfikir untuk membuat majlis ulangtahun pertama untuk anak ,mungkin kawan2 perlu fikirkan beberapa perkara ini..:-

1-Bayi berumur 1 tahun tidak boleh ingat.

Boleh tak kawan2 ingat apa terjadi pada kawan2 ketika berumur 1 tahun??mesti tak boleh..kan??macam tu jugak anak kita.mereka tak kan ingat betapa meriahnya majlis ulangtahun nya yang pertama.Jika kawan2 sekadar ingin mengabadikan nya didalam gambar,cukup dengan majlis yang di sambut dengan sebiji kek,dan disertai orang terdekat(ibu ayah dan adik beradik si kecil)


2-Lebih baik menyimpan

Dizaman yang semua orang asyik mengeluh gaji tak cukup dengan harga barang yang melambung,rasanya majlis ulamg tahun pertama si kecil bukan lah sesuatu yang penting.ada baiknya wang tersebut kita peruntuk kan untuk tabungan masa depan si kecil.



3-Majlis tersebut bukan untuk bayi

Kawan2 nak tak mengaku kalau saya kata majlis ulangtahun pertama si kecil sebenarnya bukan lah untuk si kecil,tapi lebih kepada untuk memenuhi kepuasan diri sendiri.??Untuk usia 1 tahun bayi tak kan dapat menikmati keseronokan majlis harijadinya. Malah suasana yang terlalu ramai orang sebenarnya membuatkan bayi tidak selesa.

Cukup lah hanya menyambut dengan majlis kecil dan disertakan dengan gambar2 untuk kenang-kenangan.tak perlu berhabis banyak belanja hanya untuk majlis ulang tahun pertama nya.

sekian...

Catat Komen

19 Ulasan

  1. untuk anak bujang saya, paling besar saya buat masa dia 5 tahun
    tapi betul juga apa yang diutarakan
    cuma sekarang macam trend sebab 1st birthday kan
    tak salah kalau mampu
    ambillah gambar bebanyak, letak album
    dah besar tayang, ni gambar 1st birthday ko =)

    BalasPadam
  2. akak pun setuju dengan pendapat diana..
    kalau nak buat pun celeb dengan adik beradik tdekat aje kan..

    :)

    BalasPadam
  3. kami family yang tidak mempratikkan sambutan hari jadi dengan majlis... lala setahun ke dua tahun ke sampai tahun ke tiga tak birthday party tapi bila tiba harijadi shahila ke.. mak shahila ke atau bapak shahila.. kita akan spent time together la hari tu. keluar shopping, jalan2, makan2.. macam tu. tanda masing2 ingat tarikh tu.. Apapun setuju dengan entri kak diana birthday party anak kecil ni lebih kepada kepuasan mak bapak dia je bukan keinginan anak tu sendiri

    BalasPadam
  4. btl ape yg sis ckpkan tu..yg mn ada duit lbh sbb tu dorg smbut dn lebih kpd kepuasan utk ibu bapa je sbb ank2 bukan thu ape pn sbb bru 1tahun kn hehe

    BalasPadam
  5. betul tu...tp pd sy la simpanan utk anak2 tu sblm kawen lg da perlu menabung ;-)

    BalasPadam
  6. kalau ade budget boleh juga buat untuk kenangan 1 tahun :)

    BalasPadam
  7. betol! setuju amat!

    cukup rasanya mengadakan majlis doa selamat tanda kesyukuran akan kesejahteraanya. mohon moga dirahmati serta mendapat barokah Illahi.

    duit simpan & simpan duet...

    BalasPadam
  8. saya setuju tu kak diana.anak-anak kalau dah sekolah tu lainlah.dah pandai berkawan..

    anyway, kalau ada duit lebih,go on je.jangan pas majlis merungut macam-macam.padahal time beli props photo booth tak fikir duit plak

    BalasPadam
  9. Entahnyaaa , buat kecil kecilan sudah. Tak kuasa heh nak tiup belon banyak banyak. Boleh pengsan mak enon tak cukup hoksigen. :P

    BalasPadam
  10. setuju la pulak kan..excited benor nak sambut besday anak katakan..
    nak tambah lagi 1, umur setahun bukan boleh makan macam2 sangat..kek manis2 bagai tu kan..susu jugak yg dicarinya,..hihi..

    BalasPadam
  11. yang ketiga tu paling aku setuju. Faham ke budak umor setahun dengan tema2 yang macam2 tu. Mak bapak je yg suka sebenarnya. Tapi terpulang la kepada masing2 kan. Ada org yg rasa sgt penting utk celebrate bday anak dia yg masuk umur setahun. Orang macam aku ni, rasanya macam sampai ke besar pun aku tak rasa penting sambut besday. Maybe akan buat, sekali dua seumur hidup dia utk bagi dia experience kot.

    BalasPadam
  12. Memang betul sebab dia tak ingat sebab tu haritu saya masak sendiri untuk sesama ahli keluarga je sebab setakat setahun dia tak ingat apa pun..Tapi kalau yang nak buat jugak dan mampu tak salah..

    BalasPadam
  13. bole je potong kek sambut dgn adik beradik kan..pon meriah jugak.. mak abah alise pantang kalau potong kek siap tiup lilin.. petua orang dulu cakap nanti rezeki susah masuk..

    entahlah.. ade rezeki lebih bole je buat.. lau xde.. sambut je ala kadar.. tgok poket jugak.. *sekadarpendapat.. :)

    BalasPadam
  14. buat secara kecil-kecilan dengan family je.. tapi takdelah beria bagai.. sekadar beli kek dan masak sikit then makan dengan ahli keluarga.. takdelah nak menjemput ramai orang.. Kalau nak buat jugak tunggu dia besar sikit.. ;)

    BalasPadam
  15. kebanyakan ibu bapa buat sambutan ini utk kenangan.. kalau ala kadar rasenye tak salah..

    BalasPadam
  16. Setahun kecil sgt.. Tiup lilin pun x berapa lulus. Ehehe.. Biasanya ibu2 je yg teruja nk buat majlis besar2, dpt byk hadiah. Ehehe

    BalasPadam
  17. betul jugak tu,...
    nice tips
    terima kasih atas perkongsian kak diana
    kene beringat2 lah pasni

    BalasPadam
  18. Salam...owh iye kan..aku pun xsure sejak umur berapa thun aku mula mengingat..hmm..bagus topik ko ni kak..baru aku tahu dan sedar perlu ke tak..hmm..nice2.. :D

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)