Advertisement

ads

JANGAN TUDUH ORANG KALAU TIADA BUKTI

Assalamualaikum...




Saya memang tak suka melayan status ala2 aduan rakyat di facebook.
memang semua orang tak suka..
tapi ramai jugak yang melayan tanpa usul periksa,

Contoh gini la..

si A update status..

"nampak ni (sambil upload gambar resit bank)..
beli barang tapi tak bayar..tak de pun duit masuk.."

lepas tu yang komen pun kemain la heronya..
semua pakat nak pukul la..nak maki la..
nak carut la..

Macam yakin pasti  dah orang tu dah menipu..
padahal kat status tu tunjuk resit je pun..
entah betul entah tidak..
atau semata2 nak publisiti untuk bisnes dia je..

maklum la..sekarang ni macam2 cara orang nak dikenali.
walaupun terpaksa buat benda bodoh dan mengarut.

Memang akan ada yang kata..
"tak kena kat awak boleh la cakap.."



ok la..kalau gitu tunjuk la bukti yang orang tu betul2 buat salah.
bukti sms ke,atau kalau orang menipu tu ada fb
cer tunjuk je muka atau fb profile orang tu.
tak kan tak de langsung kot...
Alang2 awak nak mengadu,buat sampai jangan orang rasa itu fitnah..

yang tukang komen pun jangan la bertindak melulu..
awak tak nampak hero pun..

sekian..


Catat Komen

17 Ulasan

  1. Setuju sesangat... kekadang sungguh menyakitkan hati... main menuduh sahaja... =(

    BalasPadam
  2. Kesian dekat pembeli. Kalau duit dah masuk, kan dah malu.

    BalasPadam
  3. Salam, haha aku suka ayat last tu, mmg xnmpk cam hero pun, nampk cam keyboard warrior lagi ade lahh~

    BalasPadam
  4. kalau tak tahu hujung pangkalnya, moleklah diam saja.. kalau rasa tak puas hati selidik lah dlu btl2 kan..kadang kita ni bg gambar sikit dah melatah melompat.. yg tak best..siap maki keluarkan kata2 kesat.. sia2 dpt dosa kering..

    BalasPadam
  5. pesen orang kita... lebih sudu dari kuah, hahahaa

    BalasPadam
  6. Itulah nak komen pun kena ada ilmu juga nanti malu sendiri. Tapi kadang2 dah tau tak da ilmu tapi saja-saja komen juga untuk ambil hati pencerita pun ada.... :)

    BalasPadam
  7. setuju.. hishh parah mnusia gini.. myakitkn haty je

    BalasPadam
  8. Hati-hati, Akhir zaman fitnah berleluasa ...

    BalasPadam
  9. this is about keyboard warriors macam biasa lah kan..huhu

    BalasPadam
  10. Eh.. ni mcm kes orang yang saya kenal ke.. pun berlaku dlm minggu ni. Kea di bank islam.. kes yg sama ke?

    BalasPadam
  11. banyak terjadi macam ni..tapi kadang2 dia taknak mengaibkan orang tu..tu pasal tak tunjuk profile orang tu kot

    BalasPadam
  12. kadang tu sebelah pihak aje yang bercerita
    cerita sebelah pihak lagi tak tahu
    entah sape yang betul
    saya pun tak kuasa nak layan

    BalasPadam
  13. Btl tu kak diana...
    Skg ni mcm2 kes... yg menipu tu pon kdg2 bleh bt diri tu rase dtipu.. kitw ni yg naik angin lah yg tertipu sebrnye.. tu kadang2 mls nk lyn status2 feabuk ngarut tuu

    BalasPadam
  14. Seronokkan bila dapat join sekaki, dapat dosa sama-sama :)

    Biasalah bila dengar sebelah pihak, memang kita memihak pada orang yang mengadu. Cerita pihak satu lagi kita tak tahu. Yang penting kita tolong hentam berjemaah siap-siap. Bila sedar dah buat silap, kita log out ajelah :D

    BalasPadam
  15. Yang tukang komen tu biasanya berlebih-lebihan.

    BalasPadam
  16. Org mcm ni mmg menyakitkan hati je hmmm...

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)