Advertisement

ads

TIPS DAN CARA MENCUCI AYAM

Assalamualaikum...





Masa saya masih bersekolah dulu mak saya pernah ajar saya macam mana nak cuci ayam.
Pelik jugak saya masa tu,cuci ayam pun nak kena belajar ke..
Kalau la mak saya tak ajar dulu sah2 saya pun tak tahu rupanmya ada cara jugak nak cuci ayam ni..
memang la kalau cuci guna air,
tapi ada bahan2 tertentu yang kita boleh gunakan untuk mencuci ayam.
tujuan nya untuk menghilangkan bau hanyir dan kekotoran pada ayam.
Ayam mentah mengandungi bakteria dan dan salah satu nya ialah salmonella.
selain memasak ayam dengan teliti ,mencuci ayam juga boleh menghilangkan bakteria.
jom kita ketahui cara2 untuk mencuci ayam.

1-tepung gandung
Lumur tepung  pada keseluruhan ayam dan
biarkan dalam 10-15 minit.kemudian basuh hingga bersih.

2-cuka.
Campur sedikit cuka ke dalam air dan rendam ayam 5-10 minit.
Cuci bahagian luar dan dalam ayam dengan air cuka tersebut.
kemudian bilas dengan air biasa.

3-Air coke
Ambil 1 tin coke dan tuang di dalam bekas.
lumur air coke serata ayam dan rendam ayam di dalam
air tersebut selama kurang 30 minit.
jika direndam lebih dari satu jam ayam tersebut tidak tahan lama
dan tulang nya cepat rosak dan mereput.
cara ini juga boleh membuatkan ayam yang dimasak lebih sedap.

selamat mencuba..

sekian..

Catat Komen

31 Ulasan

  1. Selalu guna tepung gandum jugak..coke tak pernah lagi cuba.

    BalasPadam
  2. Woah ! Coke pun boleh cuci ayam ? Kurlassss.

    BalasPadam
  3. coke? hehehe.nt masak rendang ayam coke.hehe.sy basuh gitu je kak.hahaha.dasar pemalas.

    BalasPadam
  4. x pernah lg guna tepung nanti try

    BalasPadam
  5. part air coke tu paling tak tahan. harga mahal-mahal beli pastu buat cuci ayam atau cuci tandas, agak rugi. Kalo saya, prefer tepung gandum la kot.

    BalasPadam
  6. Okey! Saya baru tahu! Boleh guna air coke? La awat tak cakap dari dulu. Masa muda belia remaja dulu Coke peneman masa belajar kena hempap buku. Kalaulah saya tahu, dari dulu lagi saya dah basuh ayam dengan air coke. Tapikan pernah tak buat ayam digoreng dengan air coke? Rasa macam ayam panggang tau...

    BalasPadam
  7. Pnh guna tepung tu je, tu pun utk ayam kampung masak byk2. Masak utk berdua saya tak buat pulak.

    BalasPadam
  8. I selalu kalau ayam sekor2 gitu I masagge dan scrub dengan garam, untung nyer ayam. hahaha

    BalasPadam
  9. Cx biasa guna tepung gandum, tak pun asam jawa if still tak hilang hanyir, cx tmbh garam dan limau sambal. :) cuka dan coke cx tk pernah cuba.

    BalasPadam
  10. Hmmmm..
    kalau kita guna air Pepsi ke..A&W Root Beer ke...jadi tak?

    BalasPadam
  11. haaaa..husband selalu pesan nak cuci guna tepung gandum..

    BalasPadam
  12. Selalu guna tepung gandum je... tapi yang coke tu macam best je.....

    BalasPadam
  13. cara pertama ju biasa la kak...kalau cara ketiga tak pernah cuba pula..

    BalasPadam
  14. pakai tepung tu pernah la kalau rajin..hahaha

    BalasPadam
  15. Salam Diana ..Akak singgah dan FOLLOW sini ..Terima Kasih sudi singgah dan tinggalkan komen kat blog Kak Lya ya ... Sangat2 menghargainya ..Tq so much ..Happy Blogging !!!!

    BalasPadam
  16. Agsknya kalau rendamkan ayam pencen dlm air coke cpt lembutnya bila dimasak rendang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dh cuba ker kak rose...6 taun dh berlalu ni..😂😂

      Padam
  17. hmm, kegunaan coke ni memang tak disangkal lagi. saya penah terbaca coke boleh sental kotoran yang ada di bilik air. waaa.. hebat kan?

    nice info and sharing. jemput singgah blog saya: syikinmaarop.blogspot.com

    terima kasih.

    BalasPadam
  18. yup tepung gandum.. saya pun baru belajar time kenduri raya bersama jabatan lepas. almaklumlah kena buat ayam bakar :)

    BalasPadam
  19. bru tahu. ibu ajar basuh guna air biasa je.. nt bole la guna tips ni. thanks kak :)

    BalasPadam
  20. selalu guna tepung gandum tu sebab memang dok ikut cara mak ros.. Cuma kalau kat rumah mertua je lain caranya.

    BalasPadam
  21. hahaha..air coke tu memang betul pon kan..

    kita selalu cuci guna dish drop amway jer..boleh hilang hanyir..

    BalasPadam
  22. Adaa suka basuh dengan perahan limau kasturi..mgkn lebih kurang sama mcm guna cuka cuma lebih wangi gtu hehe

    Www.adaa-inspiration.com

    BalasPadam
  23. biasanya guna tepung tak pun guna limau :)

    BalasPadam
  24. yg coke tu mcm baru dgr :) nice tips kak :)

    BalasPadam
  25. Coke tu cara baru eh... first time dengar kak.. heeee

    BalasPadam
  26. biasa guna tepung je, tak tau plak boleh guna coke.. bagus nie

    BalasPadam
  27. As-salam diana..

    mak akak cuci ayam guna cuka.. mak mertua guna tepung.. so akak pun terikut guna salah satu dari cara tu.. pakai coke first time akak dengar... tq for sharing diana..

    BalasPadam
  28. yang pakai tepung tu selalu alise buat time nak buat ayam goreng ala KFC..

    BalasPadam
  29. saya guna tepung gandum je..yg lain tak pernah cuba lg..

    BalasPadam
  30. saya cuci guna cuka garam dan tepung...guna coke x pernah lg...😅

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)