Advertisement

ads

TIADA LAGI GANGGUAN NYAMUK

Assalamualaikum...

Dah beberapa bulan kat Pulau Pinang ni cuaca macam tak menentu je..Nak kata panas hari2 pun tak..Kalau siang panas,malam pulak hujan..Kerap jugak la hujan.Tu yang buat nyamuk suka tu..



Tiap2 malam saya mesti pasang ubat nyamuk.Tapi bukan berkesan sangat pun.Tak tahu la kenapa nyamuk macam tak takut pun kat ubat nyamuk yang gambar atas ni.



Kalau pasang yang lingkaran macam ni,memang nyamuk tak de tapi bau asap tu saya tak tahan.Lagipun tak elok asap2 tu untuk anak2 kan??



Baru2 ni saya ada dapat hadiah dari blog Shida.Dia bagi satu gelang penghalau nyamuk.Mula2 tu rasa macam.."erm..bertuah la kalau nyamuk hilang hanya sebab benda kecik gini.."Lepas tu terus lupa pasal gelang penghalau nyamuk tu..Sebab tak yakin tau..hahaha.Dah malam nak tidur baru teringat pasal gelang tu.Bagi la anak dara ni cuba..


Mula2 dia pakai kat tangan...Tapi saya fikir dia ni tidur ganas..Nanti malam entah sedar2 gelang tu dok dalam mulut dia.Jadi saya tukar bagi dia pakai kat kaki.

Melekat bau gelang tu kat tangan saya.bau nya tak busuk macam bau ubat nyamuk.Bau nya lebih kurang macam serai wangi.

Maisara pakai jam 10 malam..jam 12 malam saya masuk bilik dia nak check kot2 ada nyamuk,tak de sekor pun nyamuk dalam bilik dia.lepas tu bau gelang tu sampai ke dapur.kuat betul bau nya..

jam 5 :30 pagi saya bangun dan buka gelang tu.Saya kejut maisara solat subuh dan tanya dia ada nyamuk tak.Dia kata tak de nyamuk pun..

Sekarang ni kalau anak2 saya main kat luar pun saya bagi Maisara pakai gelang ni.Nak bagi adik pakai takut dia masuk kan dalam mulut sebab dia memang semua benda nak sumbat dalam mulut.Lagipun kakak memang tak jauh dari adik.Dan maisara kata petang2 main kat luar tak de dah nyamuk gigit.

kalau tak nak pakai kat tangan atau kaki boleh je gantung kat mana2 yang dekat dengan kita.
ada yang berminat nak beli gelang ni boleh la dapatkan kat sini..

Malaysia Bugslock 
Website:
www.malaysiabugslock.com
Telefon:
016 4858235 (whatsapp & line)
Email:
info@malaysiabugslock.com

sekian..


Catat Komen

27 Ulasan

  1. hat ni rasanya mahal tau sikit
    saya biasa pakai yg patch tu je..
    beli kat farmasi bau serai wnagi jugak..pun ok jugakla untuk aish..

    BalasPadam
  2. waa..menarik ni..bru tahu ni..
    mmg berkesan ye?

    BalasPadam
  3. macam menarik aje bunyi nyer tu
    memang berkesan ye?
    kat rumah ni pun dah macam-macam cuba
    nyamuk banyak juga

    BalasPadam
  4. Ohhh menarik gak yang gelang ni ekk..leh cuba ni..hehe

    BalasPadam
  5. menjadi ke?igt tipu
    kat umah tu tengah menggila nyamuk
    abis berparut sbb bila kena gigit kd gatal.. apalagi, garulah sampai melecet

    BalasPadam
  6. Okay nak beli lapanplohnam gelang. Hahahaha. :D

    BalasPadam
  7. dah banyak alternatif dah sekarang...

    entry terkini...Makan je kerja aku ni!!!

    BalasPadam
  8. saya mula2 tgk orang dok jual gelang nyamuk ni macam was was jugak.. kita pasang ubat nyamuk yg cip tu pun nyamuk still ada.. inikan gelang.. rupanya effective jugak. elok la musim2 denggi ni

    BalasPadam
  9. Xpernah lagi tgk gelang halau nyamuk nie

    BalasPadam
  10. boleh la nk g cari gelang tu. sebab mlm2 tdo mmg selalu je nyamuk kacau

    BalasPadam
  11. bagus juga tu Dee. Kalau keluar rumah tu bagus pakai kat kaki aje. Tapi kalau dlm rumah letak ajelah atas almari agaknya pun boleh tak...

    BalasPadam
  12. wah...first time tengokkkk gelang tu!

    ade gak tengok gambar orang suggest, cucuk beberapa kuntum bunga cengkih kat limau nipis untuk hilangkan nyamuk sampai limau tu kering...

    BalasPadam
  13. Nasib baik rumah saya nyamuk tak begitu berminat datang. Kalau nyamuk banyak nak try beli juga gelang ajaib tu...

    BalasPadam
  14. gelang ajaib kak! sy masih lg pakai ubat nyamuk coz kat sini kawasan kuaters bersebelahan hutan. tanpa asap ubat nyamuk, memang hari2 nyamuk nak datang. tapi benar, bau asap ubat nyamuk merimaskan.

    BalasPadam
  15. umh sy xdelh byk nyamuk sb duk tggi..tp pnh nmpk sekor tp skrg xnmpk dh..tp ank sll gk dpt biji2 merah xthu sb nyamuk atau serangga..nk kne cri jgk la cmni

    BalasPadam
  16. menarik jugak gelang nyamuk ni
    boleh la nanti bawak gi jungle trekking :)

    BalasPadam
  17. bagusnya berkesan..takdelah anak anak kena gigit nyamuk kan

    BalasPadam
  18. lai2 nk beli direct dr shida pn boleh..alhmdulillah kak berkesan juga :)
    seronok dengar :)

    BalasPadam
  19. Wah menarik gelang ni kak! Sape2 yng masuk hutan disarankan ^^

    BalasPadam
  20. tengok ada ramai jgk yang jual kat fb..memang berkesan ek..hihi...

    BalasPadam
  21. Kira berkesanlah ya. Baru tahu hak gelang macam ni. Kat rumah memang jarang ada yang kena gigit nyamuk tapi kalau kena pun dah tentu favorite person si Adiklah.

    BalasPadam
  22. Ok...bila dah baca testimoni pengguna...cewahh...baru rasa confident nak beli. Tapi rega pon boleh tahan jugak kan.

    BalasPadam
  23. Pertama kali tau benda ni DR...Bagus yeh....mmg elok sangat utk bebudak... tak berasap, senang pun senang pakaikan aje kat kaki hehe kalau buh kat tiang ke boleh ke....tak payah kat badan?

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)