Advertisement

ads

BEZA ANTARA DIDIKAN AYAH DAN IBU

Assalamualaikum...


Malam tadi seronok sungguh anak-anak bila ayah nya tak ke masjid.
bertuah punya anak siap menjerit2 bila tengok ayah sembahyang maghrib kat rumah..
hahaahh..
Betul la kata ustaz hari tu.
bukan orang lain yang menghalang kita ke masjid
tapi anak2,isteri atau keluarga sendiri tu penyebabnya....
Laipun semalam hujan lebat.lepas tu uncle cina depan rumah ni meninggal.sejak isnin. lalu.
petang jam 6 dah sesak sebab dah start yang nyanyi2 macam opera tu.
jadi nak keluar pun susah.sebab meja kerusi dah penuh susun sepanjang blok ni.

Bila ayah ada kat rumah memang riuh la bunyi nya.
di campur dengan lagu2 opera kat luar tu makin riuh jadinya.
bermain dengan ayah ni macam kasar sikit.
saya sendiri naik risau..
panjat badan ayah lepas lompat.
mau berderau darah dalam badan ibu ni anak oi..

Saya perasan satu benda semalam..
beza cara ayah jaga dan didik anak tak sama dengan seorang ibu..


Orang lelaki dan orang perempuan ni kita sedia maklum
mempunyai sikap yang berbeza..
Lelaki agak keras,tegas dan kasar walaupun didalam nya ada sayang.
tapi perempuan penuh dengan kelembutan dan manja walaupun
didalam nya ada sedikit ketegasan.
Jadi bila dilihat dari cara mendidik anak dah tentu lah ada beza nya
antara didikan ayah dan ibu.


1-seorang ayah biasanya lebih suka mendidik dengan melakukan aktiviti yang
memerlukan anak bergerak dengan banyak.contohnya bermain diluar rumah.
Tapi bagi ibu pulak mereka lebih banyak
berbual dan membisik kan kata2 yang membuatkan anak gembira.

2-ketika anak menangis kebiasaan nya ayah hanya memujuk dengan kata2
berbanding ibu yang akan memeluk,membelai dan mengusap sianak.

3-Ayah lebih banyak mendidik anak untuk mengawal perasaan
sendiri dan menerima kekalahan contohnya
bila anak kalah dalam satu2 permainan ayah ayah membiarkan nya merajuk
mengawal emosinya sendiir.berbea dengan ibu yang akan mengalah
dan membiarkan anak gembira kerana menang.


setuju tak??

Catat Komen

17 Ulasan

  1. setuju sangat!biasa anak-anak nak seronok, nak main-main cari ayah.kalau sakit atau lapar cari ibu..hehe

    BalasPadam
  2. my mum cakap, kalau anak tu lagi rapat dengan ayah dye. dye lagi bijak bercakap .kalau rapat dengan ibu, dye macam pasif sikit

    BalasPadam
  3. my mum cakap, kalau anak tu lagi rapat dengan ayah dye. dye lagi bijak bercakap .kalau rapat dengan ibu, dye macam pasif sikit

    BalasPadam
  4. akak!! setuju sangat..masa kecik dulu memang abah salu je ajar kitorang g main kat taman la apa la..umi plak macam kasi tak kasi je sebab takut jatuh la apa la..

    BalasPadam
  5. Kadang2 dalam kelembutan ada ketegasan, kadang-kadang dalam kekasaran ada kemanjaan...

    BalasPadam
  6. mmg lalki dan perempuan tu banyak beza dia kak..hehehe...sebab tu selalunya satu pasangan tu akan berbeza...sorang tegas, sorang lemah lembut :D

    BalasPadam
  7. kedua-dua ibu dan ayah ada kelebihan masing-masing dalam mendidik. saling lengkap-melengkapi

    BalasPadam
  8. kedua-dua ibu dan ayah ada kelebihan masing-masing dalam mendidik. saling lengkap-melengkapi

    BalasPadam
  9. memang lain..saling melengkapi ajaran keduanya

    BalasPadam
  10. Kasih ayah membawa bahagia, kasih ibu membawa ke syurga... :)

    BalasPadam
  11. Yeah right! Mom taught me how to face life with love, and daddy taught me how to face love with strength :D berbeza tp saling melengkapi :D

    BalasPadam
  12. salam k.Diana..

    ehehe.. betui2.. anak2 cma kalo bergurau dgn abohnya.. euwww... serammm

    BalasPadam
  13. betul sgt la diana..haha..

    tapi kengkadang saya biar je anak2 menangis..abah diaorg yg pujuk plak..haha..

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)