Advertisement

ads

APA YANG KITA PERLU TAHU SEBELUM AJAR ANAK KE TANDAS

Assalamualaikum...



Sekarang perlahan-lahan saya sedang mengajar
Mikhail tak pakai lampin .saya ada kongsikan
di entry ini cara2 nak ajar anak tak gunakan lampin.bagi.
ibu2 yang nak cuba boleh la baca.

Beza maisara dan adiknya Mikhail,
saya agak sukar nak mendidik Mikhail sebab dia seorang
yang taknak buang air besar.
Kalau kencing dia tak kisaH,
setengah jam sekali bawak je dia ke tandas dan dia akan kencing.

Tapi bila buang air besar,dia rela tahan tak nak membuang.
Itu lah yang paling sukar sebab 3,4 kali kena ke tandas dalam masa sejam.
kadang2 sampai ke petang paksa dia membuang ,
dia tak nak jugak.asyik tahan saja.

Saya nak kongsikan juga di sini apa yang kita perlu tahu sebelum ajar anak untuk
ketandas sendiri.

1-setiap anak bebeza-beza
cara yang kita bhuat pada ank pertama tak mungkin sama dengan anak kedua.jadi tanya dan dapatklan pandangan orang lain.

2-jaga kebersihan tandas
Pastikan tandas kekal bersih supaya anak kita selesa berada didalam tandas.

3-perancangan
rancang dan tetapkan masa untuk anak ke tandas.Tak semua tempat ada tandas.jadi kalau nak buat perjalanan jauh ,tetapkan d mana nak berhenti atau pakaikan anak dengan lampin supaya tak bocor dalam perjalanan.

4-Jangan stress
Mereka baru belajar,Jika kita terlalu berkeras dan memberikan tekanan padanya mungkin dia berasa bosan dan tak mahu mengikut arahan kita lagi.

selamat mencuba..

sekian..



Catat Komen

14 Ulasan

  1. tip y sgt bgus..
    time asya dulu ntah camne.. tp mula2 tu mmg asyik terbabas..sbb x smpat msuk toilet.. tp part buang air besar..mmg dr kecik.. dia xleh mbuang dlm pampers dulu..sembelit..jd y tu dia pndai sndrinya..

    BalasPadam
  2. kami pun dlm proses utk mendidik anak kedua kami utk " diapers - free"....perlukan keazaman :)

    BalasPadam
  3. tq kak..mmg skang tgh berfikir2 cmne nk ajar danish..xtau nk mulakan d cmna..

    BalasPadam
  4. ana si adik dah lulu ke tanas nak berak atau kencing..si kakak pulak aduh kalau nk berak dia p cari pampers n pakai sendiri..letih ibu..bercakap..lain anak lain caranya..

    BalasPadam
  5. ilmu yang berguna ni.. boleh prepare utk potty training luth nnt.

    BalasPadam
  6. ramai budak yg x nk berak kt toilet..
    mcm ank sedara.. sanggup berak dlm pampers..
    mmm..

    BalasPadam
  7. susah juga kalau dia tak nak membuang tu kan..

    BalasPadam
  8. my anak buah lak , klu nak membuang, mintak pakai pampers , klu x pakai , mmg x pandai nak membuang .

    BalasPadam
  9. great sharing.
    pada saya nak ajar budak lelaki senang dari perempuan.. sebab anak saya yg perempuan 4 tahun baru betul2 free diapers..
    yg si adik lelaki sangat mudah.. ngam masuk umur 3 tahun free diapers. nak buang air besar pun kadang2 pandai panjat toilet bowl sendiri. nanti tau2 dia jerit je suh bukak kan air.. :-)

    sudi2 jengah blog saya
    http://suzieahmad.blogspot.com

    BalasPadam
  10. Mmg perlu kesabaran dlm mendidik anak sejak mereka kecil lagi kan.. :)

    BalasPadam
  11. Saya baru plan nak pampers free kan si Adik ni sebab tahun depan nak hantar dia gi 'skool'.

    Tapi sekarang ni pun bila pampers dia salah parking dan dia pee, dia akan beritahu kat saya ' Adik terpee, Mommy!'

    Harapnya senanglah sikit nak ajar si Adik ni. Abang dulu tak ingat camna :)

    BalasPadam
  12. salam K.Diana..
    thanks share tips.. huhu.. cma masih tak free diapers lagi faiz mlm2..mesti bocor aje..

    BalasPadam
  13. betul diana...setiap anak tak sama..bagi saya nak potty training anak perempuan lebih mudah berbanding anak lelaki..aleesya dulu seawal dua tahun dah tak pakai pampers..ayun pulak 4 tahun baru boleh kencing di tandas..haha..

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)