Advertisement

ads

TIDUR DENGAN LAMPU TERBUKA BOLEH JEJASKAN KESUBURAN

Assalamualaikum....



Ada petua  untuk cepat dapat anak.
atau pun petua supaya cepat mengandung la..
ni kawan aku yang bagitau..
memula dengar macam serius je..
lama2 pikir lawak pulak.
pikir lagi sekali,betul jugak..

Bagi yang bertahun2 berkahwin tapi belum dapat anak,
salah satu petua nya ialah tidur dengan lampu tertutup.

ye la..kalau lampu terbuka cemana nak buat kerja kan??
mesti la kena tutup lampu..hahhaha..
lawak je ..

tapi sebenarnya ,kajian saintifik menyatakan tidur dengan lampu terbuka
boleh mengganggu tahap kesuburan seseorang.
tidur dalam suasana gelap akan membuat tubuh wanita menghasilkan
hormon melatonin, iatu hormon yang akan melindungi sel telur wanita dari pengaruh stress.

Kalau yang dah hamil,
 pun di sarankan tidur tutup lampu.
sebab bayi dalam kandungan pun memerlukan melatonin
terutama nya di trimister akhir

gitu lah yang sebenarnya..
bukan la sebab tutup lampu boleh buat kerja.
heehhehe..

Sekian


Catat Komen

17 Ulasan

  1. Ooo patut laaaaaaaaaaaaaaa.

    Hahaha

    BalasPadam
  2. patutlah i subur sebab i tidur tutup lampu

    BalasPadam
  3. patutlah i subur sebab i tidur tutup lampu

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum kak diana. ahhaha sheila suka pakai lampu malap. hihii gelap sangat pun tak boleh. tak nampak pape. kohkohkohhh ;p

    BalasPadam
  5. nice info....salam ziarah

    BalasPadam
  6. betul sangat tu..tido ngan lampu terbuka boleh mengactivekan sel kanser lam badan kita..

    seeloknya tido tutup lampu sume bagi gelap utk rehatkan sel2 badan kita..

    BalasPadam
  7. Hehe. Lawak yg pasal buat kerja tu, tp pengisian yg mantap. Tidur dalam keadaan bercahaya jgak boleh menyebabkan kanser sebab kurang penghasilan hormon melatonin oleh tubuh.

    My recent post : Homemade Inai Berbahaya!

    BalasPadam
  8. okey lepas nie nak tutup lampu hehe

    BalasPadam
  9. tutup lampu kan jimat karen..hihi

    Kawan2, jemput lah join segmen izan
    http://prettyiz.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-syawal-by-prettyiz.html

    BalasPadam
  10. tidur tutup lampu lebih merehatkan badan

    BalasPadam
  11. better gelap senang lelap ;-)

    BalasPadam
  12. Owh...mcm tu erk. Kalau tido bukak lampu sebab nyamuk banyak tak per kan...hehehe....

    BalasPadam
  13. hahaha..ke situ pulak dh pkirnye..

    BalasPadam
  14. Hahahha..okay, yg tersirat tu lepas ko terangkan baru aku yg innocent ni faham..ngahaha...hm lagi satu, ak ade bace tidur dgn lampu terbuka ni xbagus utk pempuan, takut kena breast cancer..xsure betul ke tak, aku mg tidur tutup lampu, kecuali klw malam tu aku cam tetiba meremang..haha kenalah tidur berlampu~

    BalasPadam
  15. First time dengar pun nak gelak. Saya masa bujang selalu tidur lampu terbuka sebab takut asyik kena 'hempap' je. Dah kahwin ni memanglah tidur lampu tutup je, dah ada teman sebilik :)

    BalasPadam
  16. Nice info..meh la singgah doktoridentiti.blogspot.com

    BalasPadam
  17. Heheee...senyum sorsng2 nad baca entry ni..;)

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)