Advertisement

ads

TANDAS CANGKUNG LEBIH MENYIHATKAN

Assalamualaikum...



Sesetengah orang merasakan
buang air besar menggunakan tandas duduk lebih selesa.
ada jugak yang rasa kalau
guna tandas duduk ni tak boleh
nak keluar apa yang nak dibuang...hehehe

Tapi sebenarnya tandas cangkung lebih bagus digunakan.
kerana ianya memudahkan proses membuang air besar.

dipetik  dari buku "What's Your Poo Telling You?"
dan  "What's My Pee Telling Me" , ada alasan fisiologi
kenapa perlu mencangkung ketika buang air besar.

ianya kerana posisi mencangkung akan
meluruskan usus besar.

Colon, tempat penyimpanan feses, menekan otot puborectalis
yang menjaga feses tidak keluar .
Buang air sambil duduk hanya merileksasi sebagian otot.
Manakala buang air mencangkung merileksasi otot secara keseluruhan,
sekaligus meluruskan posisi colon Sehingga memudahkan proses buang air besar.

Ada pendapat mengatakan beberapa jenis penyakit pencernaan
seperti radang usus, buasir boleh terjadi
jika terlalu lama duduk di tandas. kajian mengatakan
semakin lama duduk ditandas semakin berisiko mendapat buasir.

Buasir terjadi apabila pembuluh darah di bagian dubur membengkak,
sementara tekanan saat meneran akan menyebabkan pembuluh darah semakin membesar.

sekian..


Catat Komen

7 Ulasan

  1. hakikatnyeee ieda punn suke tandas cangkung dari duduk ..
    lebih mudah lah katakannnnnn ;)

    BalasPadam
  2. malu pulak rasa nak komen, hihi

    BalasPadam
  3. pernah bc pasal ni kat blog apit

    BalasPadam
  4. tapi rumah kat bandar sekarang ni banyak tandas duduk.. baik tandas kat umah di kg.. cangkung. kita yg biasa cangkung ni bila jumpa yg duduk memang kekok.. tp dh lama duduk sini guna tandas duduk.. dh biasa tp kalau kt luar tetap geli nak2 lagi tandas kt supermarket atau tempat2 awam.. rasanya tandas cangkung lebih elok berbanding duduk.. hope m'sia perluaskan penggunaan tandas cangkung.. yelah.. even tandas duduk pun ada orang mencangkuk sebab tak tahan geli bekas bontot orang lain sebelum ni.. better la buat yang cangkung jer, kan

    BalasPadam
  5. Prefer tandas cangkung. Tak biasa guna tandas duduk.. Canggung jer rasa.

    BalasPadam
  6. sblm besalin ay prefer yg cangkung..tp lps besalin,ngeri lagi nak cangkung..lbh prefer duduk..hehehe...

    BalasPadam
  7. Aduh.. baca komen MAY ni rasa nyilu plak pk. Erk. Tgk pd situasi la kan.. kalau dh berjahit byk ti, mmg kena tandas duduk la.

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)