Advertisement

ads

TIPS MENULIS ENTRY MAKAN2 DAN JALAN2

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
kita menulis blog untuk berkongsi..kan??
berkongsi kenangan dengan kawan2 dan
apa kata selain berkongsi kenangan kita juga berkongi maklumat..

Ramai dari kita yang suka buat entry makan2..entry jalan2...
jadi apa kata kita jadi kan entry kita tu
sebagai maklumat dan rujukan untuk kawan2 yang lain..


contohnya bila buat entry makan2...
kongsi kan lah jugak menu2 best yang
ada kat restoran tu..kongsikan harganya,..
tempat makan tu kat mana..

Ada blogger yang sekadar menunjuk2 je..
"kami makan ini.."
"suami makan itu.."jadi maklumat apa yang pembaca dapat??
tak de dapat apa..
setakat jamu mata
dan telan air liur..

Ada yang anggap..
"ala..restoran ni semua orang tau..
tak payah la terangkan harga dan lokasi dia...
mesti orang tau punye.."
yakin ke semua orang tau??

macam tu jugak bila korang buat entry makan angin..
apa kata kongsikan jugak harga tiket..
ataupun bayaran hotel..sekurang2 nya nya bila
pembaca cari maklumat enjin carian terus bawak ke blog korang.
untung kan??

kalau tayang gambar yang kita masak
kongsikan resepi nya..
malas nak taip resepi kongsikan
je tips untuk masak masakan tu supaya lebih sedap
atau lebih mudah untuk dibuat.

aku kurang gemar entry tunjuk makanan
tapi tak de maklumat..


sekian..

Catat Komen

26 Ulasan

  1. da excited mentedarah tu yg lupa nk telek harga hehehehehe

    BalasPadam
  2. wahh tips yang sgt berguna, terima kasih dear:)


    slm prknalan dr ummi myra :)

    BalasPadam
  3. aku xpernah lagi wat entry pasal makan2 ni.. nak try gak la pasni :)

    BalasPadam
  4. hehe..betul tu kak..akak ade point disitu..hehe..

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  5. betul tue.. pastikan entry kita informative.. memang kita nak share moment kita tapi harus ada info for readers jugak. bukan takat nak tunjuk g sana g sini makan itu makan ini. tips berguna utk blogger lagi lagi newbies cam i. tq tq

    BalasPadam
  6. betul tu..bg la info sekali jangan cerita semata-mata..kita ni blogger nak jugak tahu info2 nya..tapi kadang2 terlalai jugak..syok sangat cerita..hehe..

    tq k.diana :)

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Diana

    nasihat yg berguna
    Insyaallah
    akan dilaksanakan

    BalasPadam
  8. ok, point noted.

    Kadang2 buat, kadang2 tidak saya ni...ada masa lupa...ekekek.

    BalasPadam
  9. ekeke..terasa saya tau. tapi bagus entry ni kak..untuk kesedaran, selalunya tak pikir pun.
    oek, lenkali sy buh resepi..hehe

    BalasPadam
  10. kakcik memang tak pandai nak kongsi resepi sebab kacik masak 'main campak2' je... :)

    BalasPadam
  11. sama mcm kakcik tak reti nk share resepi sbb mmg jenis masak tak ikut sukatan hahahaha tapi klu ada yg ikut sukatan baru le boleh nk share :)

    BalasPadam
  12. telan air liur pun rasa pahit kan kalau nampak gambar je. uwuwuw.

    BalasPadam
  13. hahaha.... betul2... kdg2 diorang takut nak kongsi resepi sbb takut kita buat lg sedap.. walhal ilmu kan perlu dikongsi bersama...sharing is caring aper...^__^

    BalasPadam
  14. setuju!
    itulah yg saya buat..tujuannya bkn nak menunjuk tapi nak bg info/panduan.

    hasilnya..ia jd entry yg menarik trafik dari search engine!

    BalasPadam
  15. macam saja je kan nak menunjuk pegi makan angin sana sini hehehehehe

    BalasPadam
  16. haha mujur harini sy buat entri jalan-jalan ada info harga penginapan dan jugak apa yg best kt resort tu..


    sy rs kengkadang org malas nk tulis sbb bajet blog dia kengkawan jer baca..dan ada sesetangah kengkawan malas nk baca entry panjang lebar just suka tgk gambar..

    BalasPadam
  17. alamak! .. entry tunjuk makanan x der maklumat tuu macam terkena kat dahi ieda jewww ekekek

    seyess x pandai tulis resepi .. tu bila org tanye kita jujur cakap x pandai nak tulis .. melainkan org paksa tulis muhahahha

    BalasPadam
  18. alah...terasa lah pulak! selalu kongsi entri gambar menu masak2 tapi tak kongsi resepi dan tips menarik pun...

    BalasPadam
  19. betul tu kak diana
    ni yg wat terasa nak gi melancong plak :)

    BalasPadam
  20. Klu nak bt travelog, seelok2nye sertakan sekali harga penginapan, harga makanan dan peta....Selalu sy harapkan 3 benda nie. Tapi hampa...huhuhu!

    BalasPadam
  21. tapi bee kalau nak letak harga tu mcm tk best lak ..bee fikir dari sudut org yang tak pernah atau susah nak dapat apa yg kita makan atau buat .. serba salah kan :)

    BalasPadam
  22. bee
    @
    kalau gitu tak
    payah letak gambar
    dan cerita pasal mkan...itu lebih baik kan??
    baru betul2 rasa tak sampai hati.:p

    BalasPadam
  23. makasih banyak atas semua info nya ,,,,,,,,,

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)