Advertisement

ads

TIPS MELUAHKAN PERASAAN MARAH PADA SUAMI

Assalamualaikum...

Selamat pagi..
dah lama tak menaip entry waktu pagi...
lama ke?rasanya 2 hari je kan??hehehhe..

ada yang sedang marah2 pada suami??
tapi takut nak meluahkan rasa tak puashati tu???
takut terlepas cakap yang bukan2???

meh nak bagi tips cara nak meluahkan
rasa tak puashati atau marah pada suami..

cara yang paling2 mudah sekali
ialah dengan tulis surat..
lepas tulis letak kan surat tu kat tempat yang mudah suami nampak..


kenapa surat???
sebab bila kita menulis ni kita akan berfikir dan
ulang2 baca apa yang kita tulis supaya
apa yang kita nak luahkan tu tak terlepas satu pun..

Lagi satu bila kita ulang2 baca kita akan
lebih berhati2 dalam memberi pendapat..
tak kan ada ayat2 yang tak baik dalam surat tu dan
dengan surat kita tak berbalas2 cakap..
bila berbalas2 cakap ni
tau2 je la kadang2 benda yang tak sepatutnya kita cakap
pun kadang2 terkeluar jugak..

menulis surat ni juga adalah
satu cara untuk kita bertenang dan berfikir sedalam2 nya...

**sesekali tulis surat cinta untuk suami kan bagus..:)

sekian..

Catat Komen

28 Ulasan

  1. saya pulak tegur apa yg sy tak puas hati dalam emel..(kalau panjang la)kalau pendek..sms je :)

    BalasPadam
  2. sy mmg buat camni..tp bukan selalu.. hehe

    BalasPadam
  3. bkn utk suami je..kpd sesiapa pon boleh..

    BalasPadam
  4. hehehheh dulu suka letak note pnjg2 dlm wallet hb klu tak puas ati...now nie sms kdg2..

    BalasPadam
  5. saya sms je..kalau nak cakap depan takut meleleh air mata..maklumlah drama queen..hehehe..

    BalasPadam
  6. Saya guna sms je.. suami pun sama.. kalau dia tak puas hati.. dia akan sms saje...

    BalasPadam
  7. sms je.. tapi surat lebih romantis.

    BalasPadam
  8. memang bagus pun, tapi kadang saya bagi msg kat fb je, takpun terus terang lagi senang sebab saya nak feedback cepat, hehe

    BalasPadam
  9. hehe..bgus gak cdgan akak nih

    BalasPadam
  10. saya biasa emel. Dulu2 mmg surat, skrg emel je..tak pun sms, itu kalau yang ringkas lah..:)

    BalasPadam
  11. terlajak tulis boleh padam...
    terlajak kata padah jawabnya....
    erk...betul ke peribahasa ni???
    hehehe

    BalasPadam
  12. dah lama sangat tak tulis surat cinta buat suami. nak kena buat juga ni sekali sekala.

    BalasPadam
  13. hehe.. sy lebih suka guna sms... tp cara ni pun buleh jugakk.. lama dh xmenulis surat cinta ni.. hehe

    BalasPadam
  14. oh tips yg bagus, kekadang kalau marah tu pung pang2 tak bagus juga kan

    BalasPadam
  15. surat2 'cinta' nie takuuuuttt nak baca kan hehehehe...
    nak potpet2 mmg kami berdua tak suka...
    lebih suka duduk bersemuka & diskus...

    BalasPadam
  16. hahaha, aku selalu tulis surat marah kat pakwe aku. tapi last-last tak jadi hantar. keh keh

    BalasPadam
  17. Bagus gak idea nie. Boleh digunapakai.

    =D

    BalasPadam
  18. alamak malunya nk tulis surat kt hubby..hehee..tp blh dipraktikkan ni..

    BalasPadam
  19. akaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkk nanti ain dah kawin nanti ain nak buat camni... suwit kot... tak de lah kita tertengking suami kita nanti kan kan kan...

    BalasPadam
  20. ...lepas tulis, dah baca Dan baca..


    Tampal kat esbok dgn FM.. Hehehe

    BalasPadam
  21. haha, yg ni memang akak pernah buat, Insya Allah berkesan... :D

    BalasPadam
  22. Awk, saya pun penah buat ni. Tapi sekali je. Ayat pun mcm ringkas je, tak meleret, letak atas meja makan. Pastu pegi tido sementara tunggu suami balik dari outstation. Kononnya bila suami balik, dia akan baca. Tapi saya takleh tido plak lepas tu, then rasa mcm tak baik plak marah dia tanpa bertanya apa sebenarnya yg berlaku, last-last bangun semula, amik surat tu, buang. Hehehe. Tak jadi pun nak marah. So, saya rasa, teknik tulis surat ni bagus sebab kita mcm dah luahkan apa yg kita rasa, tp kita tak main tembak je kuar ayat2 pedas macam yg diana cakap tu. Kita boleh fikir dan rancang apa yg kita nak tulis.

    BalasPadam
  23. kena ada papan hitam kat rumah..bleh tulis2..kih kih kih

    BalasPadam
  24. hoho...taktik yang cool plusss romantik. hehe

    BalasPadam
  25. Salam, ini saya setuju, selain boleh mengawal perkataan, bagi surat ni rasa mcm sesuatu yg sweet :) hihi, boleh letak love2 nanti, biar suami senyum dan sejuk hati sikit~ haha

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)