Advertisement

ads

PENGALAMAN KORANG MELAHIRKAN ANAK SECARA PEMBEDAHAN

Assalamualaikum...

selamat pagi semua...
siapa yang pernah melahirkan anak melalui pembedahan??
meh kongsi cerita kat sini jap..


mengandung kali ni,
aku dan suami dah ambik keputusan untuk
aku melahirkan secara pembedahan
disebabkan sejarah kelahiran dulu yang meninggalkan trauma dalam hidup aku.

jadi aku nak tau la cemana
pengalaman korang yang pernah melahirkan
anak secara pembedahan dulu..
sakit ke tak??berapa lama sakit??

cerita la semua nya jangan tinggal satu pun
walaupun saat korang menguap..hehe

aku nak tahu sangt2 ni sebab
saudara mara aku tak de sorang pun yang
melahirkan secara pembedahan..
hheheh...

sekian...

Catat Komen

22 Ulasan

  1. siyes..3 dah anak saya takde pengalaman bersalin melalui pembedahan..tp nak tahu gak nape pilih pembedahan?teruk sgt ke bersalin normal..citer la

    BalasPadam
  2. irfa
    @
    saya dulu mengalami masalah uri terlekat.jadi uri tu dikeluarkan dengan cara manual (seluk)..guna tangan je..

    BalasPadam
  3. sya melahirkan anak cara pembedahan... mungkin rezeki saya kot... sangat senang bagi saya... xrasa sakit (time first time bangun dari katil, mungkin rasa sakit la sket tapi lebih kpd seriau nak bangun selepas bius)....


    pastu, jalan pon ok, x sakit.... hari ketiga dah boleh bertolak pulang ke kampung dari KL ke Penang.... sangat senang la nak jaga..

    tapi orang kata, pembedahan kali pertama memang x sakit... kalu kali kedua baru terasa sakit kat tempat pembedahan... me x penah rasa lagi sbb baru lahirkan anak pertama..hehe

    BalasPadam
  4. saya dgr cite dari jiran depan umah yg baru melahirkan secara pembedahan ni tak der rasa skit langsung..cuma lepas dah bedah tu dan ubat bius dah ilang masa tu la baru rasa sakit..pastu dlm pnatang pun seksa sikit la nk jaga...saya alhamdulillah tiga2 normal..

    BalasPadam
  5. akak nasihatkan jangan sekali2 melahirkan secara pembedahan kalau tak ada masalah apa2..luka untuk sembuh pada tempat pembedahan tu sangat lama kalau hendak di bandingkan luka bersalin secara normal..lagipun kesan lepas pembedahan sangat ketara kerana nanti diana x boleh angkat benda berat..lagi satu,kalau dah buat pembedahan pertama kali semasa bersalin,kita cuma ada dua kali peluang saja lagi untuk bersalin secara pembedahan..ini pada pengalaman kawan2 akak le..kalau nak tahu lebih tanyalah doktor..kihkihkih

    BalasPadam
  6. akak nasihatkan jangan sekali2 melahirkan secara pembedahan kalau tak ada masalah apa2..luka untuk sembuh pada tempat pembedahan tu sangat lama kalau hendak di bandingkan luka bersalin secara normal..lagipun kesan lepas pembedahan sangat ketara kerana nanti diana x boleh angkat benda berat..lagi satu,kalau dah buat pembedahan pertama kali semasa bersalin,kita cuma ada dua kali peluang saja lagi untuk bersalin secara pembedahan..ini pada pengalaman kawan2 akak le..kalau nak tahu lebih tanyalah doktor..kihkihkih

    BalasPadam
  7. kak mimi...
    @
    kalau hospital kerajaan dia memang tak bagi bersalin suka2 nak pembedahan.saya bersalin kali ni kat hospital kerajaan.dan disebabkan sejaran kelahiran pertama tu memang saya kena melalui pembedahan jugak.
    tapi rasanya bersalin normal lebih mudah dijaga dan sakit pun cuma sekali.rasanya baik bersalin normal dari pembedahan.tapi keadaan memaksa..

    pasal angkat benda berat tu,di sebabkan kelahiran pertama saya dulu memang sampai sekarang saya tak boleh angkat benda berat.dan pinggang pun selalu sakit.

    BalasPadam
  8. aduii seriau la baca entry akak hari ni...dgn komen2 skali... =.=*

    BalasPadam
  9. akak bersalin normal utk ketiga2 org anak.. jd tak pernah ada pengalaman.. baca komen2 di sini baru tahu macam mana bila bersalin secara pembedahan tu..

    BalasPadam
  10. rasanya lah tak sakit tetapi nak kasi kempis perut tu yg sakit hati nanti...hehehe

    BalasPadam
  11. D .. anak2 ieda ketiga2 bersalin secara pembedahan , dah nasib di tentukan allah mereka x nak kuar melalui pintuu .. semua terjun tingkapp .. harap2 masa lahir je .. dah besar jgn lak terjun tingkap nak kuar rumah muhahaha

    bila dpt tahu 1st bb kena operate ieda dah redha .. apa jua kemungkinan ieda lalui , yg penting anak sihat dan ieda pun selamat ..
    bila lalui pembedahan ini , banyak yg bila lahir normal x leh dibuat oleh ieda .. punn kena redha , mengikut dr x leh buat itu dan ini , makan kena jaga , tapi ieda lebih percayakan tuk ieda dari DR ekekek jahatkan .. sbb dia lebih lama pengalaman dari DR .. hahah

    ok .. bila ditentukan itu dan ini x boleh ieda ambil perhatian , bila balik ieda buat apa yg tuk suruh buat tanpa mengetepikan kata2 dr .. kira beringat lah ..
    bersalai , berurut semua ieda buat , kecuali menyentuh bahagian perut .. masa tuu perut lah bhgian utama yg x leh disentuh , dan atuk ieda sedia maklum hal itu
    berpantang masih sama dan ieda hanya makan certain2 ubat dari DR , tujuan utk ubat luka luar , bukan luka dalam .. luka dalam ieda banyak makan anak ikan haruan .. alhamdulillah luka ieda pulih seminggu sahaja .. ;)

    dan utk anak ke2 dan ke3 , ieda operate juga di tenmpat yg sama dan prosedur masih sama ( sbb BB besar = 2 4.8kg dan 3 = 3.6kg .. x sentuh bhgian operate ..
    hakikat x leh angkat berat memang nyata sehingga skrg .. tapi ok jugak sbb kena jaga dalaman kan .. dan apa yg ieda amalkan skrg adalah banyak makan maajun dan ubat2 kg utk tasak dalaman ieda yg dah "MEMMO" ngan ubat biussss

    sekian .. ahaha panjang beb.. pueh mu baca .. pada ieda kalau D nak operate biarlah bersebab yg kukuh , sprt yg D lalui dulu .. kalau bukan kerana sbb yg itu , eloklah normal .. semua nie ketentuan allah , kita x mampu menghalang

    ada orang tu D .. memang nak sgt bersalin normal TAPI tiba masa dia kena operate .. soo x nak ke ?? mana yg lebih penting .. anak selamat atau keanggkuhan kita ..;)

    BalasPadam
  12. erk nk bersalin czer? bkn ke biasa org mmg nk elak czer nih?huhu xtau nk komen..yg sy tau sy xmo bersalin thru czer..sbb dgr cite dr kwn2 yg ada pengalaman czer ni mmg lg sakit and lg leceh nk jaga and lg byk kepayahan dr kesenangan and and..ermm..huhu~ nk normal je pliss =)

    BalasPadam
  13. sy belum ade lg kak..hehhe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  14. mber besalin normal..rase menderitenye tgk die sbb die kecik je..ank besau!3.3kg..takutnye!!

    BalasPadam
  15. alahai munna takde pengalaman bedah2 ni lah diana...dua2 lahir ikut saluran yg betul

    BalasPadam
  16. sy belum pernah lg. tp sy rasa baik kak diana cuba lg bersalin scara normal. klu dibedah nti akan ada kecederaan kekal kan

    BalasPadam
  17. kalau camtu ikut sajalah doktor cakap apa demi kebaikan dan keselamatan..bedah pun bedah la kan nak buat macam mana kalau keadaan memaksa..akak harap semuanya akan berjalan lancar nanti dan x sabar nak tgok gambar baby diana..jangan lupa upload kat blog ok..hehehe

    BalasPadam
  18. anak 1st sy ceasar..
    bla ceasar, sakit hanya akan dirasa selepas pembedahan dan mmg bahagian perut akan sakit.. sakit dia agak lama jugak.. amek masa utk sembuh.. sy mkn ubat tahan sakit selama sebulan.. bulan kedua masih rasa sakit tp dh kurang sket..mmg pergerakan sgt terbatas.. batuk pon sakit, bersin pon sakit..mmg peritlah sbb sakitnya agak lama..

    berpantang pon, agak susah sbb byk benda tak boleh buat spt urut dan bengkung..even dh 2 bulan pon, sy masih takleh pakai bengkung ngan takleh urut sbb masih terasa perit..ceasar ni lg susah nk jaga lepas bersalin compare tu normal..

    angkat berat2 tak leh..even nk menyusukan baby pon susah sbb ada postur tertentu bg elak luka terbuka..ceasar ni disarankan kalau ada komplikasi yg mmg tak dpt dielakkan..

    kalau normal sakit kejap je..2 weeks pastu dh okay.. dh boleh handle baby tu sendiri.. kalau boleh, go for natural lah.. tp kalau keadaan tidak mengizinkan, ceasar pon takpe..asalkan mom n baby sihat.. :)

    BalasPadam
  19. erk... seriau dgr operate2 nie.. kaklong deno sume anak die lahirkan melalui pembedahan.. tapi kan, deno tengok die okey je angkat2 berat, memang suka buat kerja2 berat tapi okey... xde sakit pinggang ke ape ke... pastu, siap boleh memasak lagi lepas 3 hari bersalin.. cpt jew baik luka pembedahan tu coz die hari2 minum sup ikan haruan..

    p/s ; deno tahu sbb kaklong berpantang kat umah trg:)

    BalasPadam
  20. diana...

    lani pregnant ke...tahniah!

    BalasPadam
  21. salam,sy medical student kt ukm.. xde pengalaman bersalin pun just pengalaman tengok wanita bersalin secara pembedahan je. yup2,kalau compare bersalin normal ngn bedah, ramai akan pilih bedah sebb kata mereka bersalin normal ni sakit sgt, ye sy yg tlong doc sambut baby secara normal ni pun mmg trasa seriau nye.. bersalin secara pembedahan pulak selalunya hanya amik masa kurang dari 40min je, and patient xrasa sakit pun sebab ubt bius. tp if dh bersalin scara bedah, selalunya doc hanya limit untuk 3 orang anak je berbanding bersalin secara normal, sebabnya doc takut luka kt tempat bersalin tu akan koyak bila perut membesar waktu mengandung nanti. ubat bius waktu nk bersalin secara bedah pun sakit jugak, dia akan bius in between kita punya tulang belakang and akan ada side effect dia yg tersendiri.

    BalasPadam
  22. Dua2 amy dah rasa. Anak yang pertama n yang ketiga kene czer. Yang kedua aje lahir normal. Doktor kata pelvis amy kecik, anak2 amy pula 3.5kg, 3.4kg.dan 3.8kg.

    Bg amy secara normal lebih ok. sakitnye hanya sekali, masa bersalin tu aje...Memang sakit tak boleh cerita tp keesokkan harinya amy dah boleh berjalan,menyusukan baby dan mcm2 lg.

    Klu czer pulak,masa bersalin tu tak sakit tp sakitnya datang selepas bersalin. Susah nak menyusukan baby, hari kedua barulah terdaya nak pegang baby. Susah nak bangun, nak bersin n batuk pun takut. Nanti rasa macam jahitan tu terkoyak tp tak de pun. Pendek kate memang lamalah menanggung sakitnye.

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)