Advertisement

ads

PENGALAMAN BERPANTANG SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
dah pun hari rabu...
sedar tak sedar kita dah di pertengahaan februari.
sekejap je..kan??

lepas tu pejam celik pejam celik masuk bulan 9..
aku pun beranak...
kemudian blog terabai..
kalau update pun sehari satu entry je..
tu paling baik..
paling tak baik,aku tak update langsung..
ekekekke

Masa korang besalin dulu kan,
korang berpantang kat mana ye??
ada tak yang berpantang sorang2 je kat rumah.
keadaan memaksa korang tak
dapat berpantang dengan jagaan mak atau saudara mara..

ada orang berpantang
dengan jagaan suami je..
mungkin sebab dah berpengalaman
beranak 4,5 kali dan dah tahu apa
yang perlu dan tak perlu buat..kan??

Bagi aku berpantang dengan jagaan mak sendiri la
yang paling best..kan??
walaupun mak sendiri menjaga dengan lebih tegas.
tapi kita lebih selesa dengan mak sendiri..
mak mertua cemana??ada yang berpantang
dengan jagaan mak mertua??

aku pernah terfikir nak berpantang kat rumah mak mertua.
tapi bila fikir yang mak mertua aku bukan nya
sihat sangat,tak payah la nak susah kan dia.
dah la kalau siang2 memang tak de sapa kat rumah.dia sorang je.
nak mintak tolong itu ini rasa kesian pulak.

eh!panjang nya entry pagi.jangan mengantuk ye..
heheh


sekian..

Catat Komen

26 Ulasan

  1. klu boleh nak mak yg jaga..tapi syg jgk nk tinggal suami..hehe

    kwn sy kan 3 tahun kawen, 3 org anak dia..maknanya setahun sorg...subur sangattt. hehe. masa dia beranak yg no3 tu..hy suami dia je jaga sbb mak dia kt kelantan, beranak kt penang. kagum je tgk sbb depa dua muda lagi.

    mgkin sbb dia dah ada pengalaman 2x beranak sblm ni kan.

    BalasPadam
  2. sy due bln 4 ni.. mak mertua yg jaga. tak dapat bygkan cane. sbb MIL orang jawa.. hihi. hope sume oke2 aje la hendaknye.. amin.

    BalasPadam
  3. kak liza ni lebih confident bila mak sendiri jaga....

    BalasPadam
  4. xde xperience lg...tgk n dengar xperience org je.ada yg xselesa berpantang kat umah mentua....selesa dgn mak sendiri.ada juga kwn2 yg pantang kat umah sendiri.tp elok bwh pengawasan org yg lbh berpengalamankan...:)

    BalasPadam
  5. kalu mak mentua da offer diri there's no prob

    BalasPadam
  6. aku takde pengalaman. tak kawen lagi la puncanya. tujuan komen : sengaje nak singgah. semoga baby lahir selamat ye :)

    BalasPadam
  7. Tunggu isteri(in future) tentukannya nanti, elih? no komen haha :D

    BalasPadam
  8. saya takde pengalaman berpantang bersalin. tapi mak saya dulu berpantang sorang2 je sbb nenek di kedua2 belah dah takde.

    BalasPadam
  9. Dulu sy pantang kat umah mak sendiri. Ms tu MIl sy nak bwk balik umah die. Tp sy berkeras tak nak. Nak mak sy jugak jaga sy. Hehehe!

    BalasPadam
  10. anak sulung ema berpantang dgn mak mertua..anak kedua dgn mak sendiri..

    BalasPadam
  11. saya pernah tgk macamana mak saya berpantang..kena minum air rebusan akar kayu ngan air gamat.uhuk3

    BalasPadam
  12. saya berpantang dengan mak sendiri, memang dijaga betul la..memang seronok sangat..:) ingat nak pantang sendiri gak dulu, tapi kena marah ngan mak,huhu

    BalasPadam
  13. dgn mak sndiri sbb mak byk pntg larang hehehehehe ngan mak mertua dia yg tanya kita nie boleh ke idak hahahahha

    tapi yg 2nd ada le sminggu ngan mm sbb nk kasi dia rasa jaga kita kan :)

    tapi mm tak kasi mandi air suam plus daun2 tu yg my mom bising hehehehe..so kena masak le kan air sndiri..tapi lain2 orang kan lain2 cara :)

    BalasPadam
  14. bestnya kak diana nk dpt baby lagi...nk baby jugak!!
    kak diana, doakan manis dpt baby tahun ni ye.. =D

    BalasPadam
  15. Hai...tahniah bakal dapat baby lagi,
    akak dulu,suami yang jaga,sbb mak sendiri dah xder,mertua pergi haji.... :)

    BalasPadam
  16. sy x penah bersalin lagi. hehehehe... slalunya pompuan ni lebih selesa bpantang ngan mak sendiri...

    BalasPadam
  17. nak mak jugak yang jaga.....tp mak keje. mana ada masa nak jaga..huhu..T_T

    BalasPadam
  18. dua kali berpantang ..munna di jaga oleh mak munna sendiri... lagipun dekat je rumah dagn rumah mak munna...

    BalasPadam
  19. syoknya kalau mak mertua dan offer

    BalasPadam
  20. akak prefer mak sendiri..dan nak suami ada gak. eh, camne ntah.

    *adik akak tgh berpantang ni, sian dia..time ni la kena chic. pox. takleh dekat dgn baby 5 hari..doc tak bg.

    BalasPadam
  21. saye dlu my mom yg jage, plus MIL offer nak jage separuh dari mase bpantang tu, tapi saye xnak. lebeh selesa ngn mak sdri wlupon mak n hubby saya garang n bdisiplin mcm askar serbia.hahhaha

    BalasPadam
  22. untung ler ade yg nak jaga biler berpantang......
    lepas tu nk jaga maisara lagi..... he3

    BalasPadam
  23. izan lebih selesa mak sendiri yg jaga. lagi pun nak apa2 takde halangan punya. tak segan pun ye. kali ni berpantang kat umah sendiri mcm masa bersalin kembar dulu...ambik mak izan dtg sini sbb anak2 skolah kan.

    BalasPadam
  24. mak jaga best!
    walaupun banyak pantang larangnya tapi sangat berguna...

    sekarang mak dah takde, kalau mengandung lagi kenalah jaga diri sendiri...huhuhuuu

    BalasPadam
  25. Salam perkenalan dari saya , Nini. Dari blog http://www.ninimuhammad.com
    Seronok dengar pengalaman ni. Ada ilmu yang boleh dipelajari.
    Jom singgah blog saya juga. Ada sedikit perkongsian berkaitan info dan tips.
    Klik link ni : http://www.ninimuhammad.com/search/label/sebab%20susu%20ibu%20makin%20kurang

    Salam kenal dari saya =)

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)