Advertisement

ads

BEZA ORANG BIJAK DAN ORANG KURANG BIJAK

Assalamualaikum...


malas nak cakap banyak jom
kita tengok apa beza orang Bijak dan orang kurang bijak.

1-orang kurang bijak selalu memikirkan keuntungan jangka pendek, tapi orang yang bijak memikirkan keuntungan jangka panjang.

2-Biasanya orang kurang bijak selalu bergerak berlebihan di waktu yang tidak tepat, tapi orang yang bijak banyak menggerakan otaknya di waktu yang tepat

3-orang kurang bijak menghabiskan waktu yang banyak untuk belajar tapi yang diserap sedikit, tapi orang yang bijak menghabiskan waktu yang sikit tapi pelajaran yang di serap banyak.

4-orang kurang bijak berseronok dengan jangka waktu lama tapi tidak pernah puas , tapi orang yang bijak berseronok dengan jangka waktu yang singkat dan selalu puas

5-orang kurang bijak selalu tidur di waktu yang tidak tepat oleh sebab itu dia selalu mengantuk , tapi orang bijak tidur di waktu yang tepat sehingga dia dapat menumpukan perhatian pada pelajaran

6-orang kurang bijak selalu berpakaian berlebihan tanpa melihat penampilan , tapi orang bijak bepakaian tidak belebihan sehinggaia nampak tidak melampau dan sempurna.

jom layan running man pulak.

sekian..

sumber:penakluk.com

Catat Komen

24 Ulasan

  1. ieda seimbang lahhh
    ada yg nampak ieda buat bijak .. ada yg nampak ieda buat kurang bijakkk ahahhahaha no body is perfect kan !!

    BalasPadam
  2. isi yang nombor lima tu terkena da :)

    BalasPadam
  3. kesimpulannya jadilah orang yang bijak dan berhati nurani..Insya Allah :)

    BalasPadam
  4. yang kurang bijak boleh berusaha untuk jadi bijak..dan yg bijak,teruskan kebijaksanaan..


    p/s:fiza dah tgk running man sampai episod 81 dah..tengok di kshownow.net..di TV baru episod 66..hehehe

    BalasPadam
  5. org yg kurang bijak,sering membuat keputusan yg kurang tepat ...
    org bijak,membuat keputusan tepat n selalu kena pd tempatnya!

    BalasPadam
  6. boleh x org kurang bijak buat2 bijak..

    dengan mengikuti tips ni..

    BalasPadam
  7. selalunya budak2 bijak pandai ni
    tak suka melaram...sempoi saje
    rambut pun takyah letak gel
    bagai..tgk pun kita boleh kenai..hehe

    BalasPadam
  8. uncle pilih jadi orang tengah-tengah

    BalasPadam
  9. adakah diri kite termsk dlm slh 1 list tu?

    BalasPadam
  10. yang no 4 tu sy suka kak..singkat dan puas..hehe.. :)

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  11. DAN ORG YG BIJAK AKAN DTG KOMEN ENTRY WALAUPUN LINE BEROKBAND SLOW MCM SIHPUT..HEHEHEHE

    BalasPadam
  12. Satu lagi orang bijak kurang cakap tapi banyak kerja, manakala orang kurang bijak pula banyak menyalak tapi kurang kerja.

    BalasPadam
  13. kebenaran disebalik fakta....

    BalasPadam
  14. erkkk..sm nie owg yg macam mana yew kak??

    ngah berikir jap..:P

    BalasPadam
  15. Salam diana,

    Semuanya betoi......

    BalasPadam
  16. tak semua betul. yang bijak tu tido dalam kelas apa cer ? Pakai macam selekeh tu ape cer ? Yang enjoy lama belajar entah kemana apa cer ?


    Hihihi

    Peace

    BalasPadam
  17. yg kurang bijak ckp pnjg berjela2 tapi satu hapa pun tak berisi...org bijak ckp sekali terus masuk dlm hati hahahaha..

    BalasPadam
  18. Bijak..bijak... Daripada senarai ni rasanya part tio tu saya selalu tak bijak. Heheh.

    BalasPadam
  19. Sentiasa berpikir dulu sebelum bertindak ok.. :)

    BalasPadam
  20. perbezaan yg ketara...

    * resort tuh tak ramai bukan sebab tak best...lagi pun papa mifz pergi weekday kan...ramai yg bekerja hari tuh..hehe kalo weekend biasa nye ramai org...resort lain pun samo..hari tuh mmg tak ramai...satu kampung tuh yg pergi melancong termasuk papa mifz tak sampai pun 10 orang..baru best..aman kak..:)

    BalasPadam
  21. yang bab tido tue, mmg nabilah mengaku kurg bijak. :D

    eyh akk pun layan running man? dah sama cam kawan2 nabilah kat sini. :P

    BalasPadam
  22. kadang2 kita terlupa nak bertindak bijak kan?

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)