Advertisement

ads

UNTUK KOMEN JUGA ADA ETIKA

Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
Ramai blogger mesti suka bila entry yang dia tulis mendapat komen2 dari pembaca.lagi2 kalau komen tu berbentuk positif.namun blogger harus tahu ada beberapa etika yang perlu diperhatikan dalam menulis komen di blog orang lain.


1-Baca sebelum komen
ini untuk mengelakan kita memberi komen yang tidak berkaitan dengan apa yang ditulis.sesetengah blogger tidak akan mengunjung balik ke blog yang meninggalkan komen yang tidak berkaitan.

2-jangan paksa pembaca untuk komen
kalau orang mintak follow pun kita tak suka.mintak komen pun aku tak suka.tak tahu la kalau korang sedar memang ramai blogger yang memaksa pembaca atau pengunjung untuk komen.

3-komen itu pendapat,bukan jejak untuk singgah balik.
ramai blogger yang singgah komen pasti akan meninggalkan link post mereka yang terbaru.tapi kalau tujuan nya sekadar untuk tinggalkan link di kotak komen,pasti komen yang ditinggal kan pun sekadar "asal ada".yang penting mesti tinggalkan link post terbaru.ada jugak komen yang sekadar menyapa tuan blog.."selamat berkenalan..singgah blog saya balik ye.."aku percaya ramai yang tak suka mendapat komen yang begini..bagi aku ianya semak.kalau nak tinggalkan mesej begitu tepi ni ada shoutbox.

aku rasa 3 ni yang paling penting.yang lain tu mungkin boleh dimaafkan.cuma kalau tak de apa nak dikomen tu tak payah la komen.ada orang yang tinggalkan komen sebab nak dapatkan komen yang banyak di post dia.tapi bagi aku kalau hubungan kita sesama blogger kita jaga,kita tak komen entry dia hari2 pun dia pasti akan datang komen entry kita..

sekian..

Catat Komen

46 Ulasan

  1. kadang2..byk jugak orang malas nak baca..terus komen je..hehehe

    BalasPadam
  2. biasa nye entry akak papa mifz baco sampai habis..sebab ringkas dan mudah difahami..:)

    BalasPadam
  3. setuju, saya seboleh2 memang akan cuba balas jejak mereka yang tinggal komen di blog saya, tp bila ziarah tak ada juga blog yang saya tak tahu nak komen apa. So ziarah dengan diam ajelah, nak tinggal kat msg kat shoutbox memang malas...huhu

    BalasPadam
  4. haha betul tu.. sy kadang2 siap repeat balik entry tu.. kang kalau tersalah komen buat malu je

    BalasPadam
  5. tambahan sikit.dan elakkan komen yang tidak beretika dgn menggunakan bahasa kasar.

    BalasPadam
  6. betul tu kak..kalau blog tu sy 1st time sy inro gak tapi still meninggalkan komen yang berkenaan dengan n3 yang dia post..

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  7. tempat pertama munna nak bw yelah melalui komen2

    BalasPadam
  8. Betul. Sy try nak bls blk komen kwn2 tp sy mmg tak dan. Sy try bt arini. Sudahnya keje sy entah ke mane.

    Ade kwn tegur sy, sy memilih utk bls komen kwn. Tp percayalah, klu sy bls bermakne ada sesuatu utk diperdebatkan...

    Thx sbb entri penyejuk hati mcm nie.

    =D

    BalasPadam
  9. Komen seseorang itu menggambarkan keperibadiannya. Blogger santun akan terus beri komen walau blogger pihak satu lagi itu tak pernah teringat utk komen balik di blognya...

    BalasPadam
  10. ha..ni aimieamalina dtg komen
    kekeke :)

    betol2, tapi sy redha jela org nak komen ke tak..hihihi
    walau pun dh lame jugak x mai page akak ni, asek dok teringat jugak nk dtg, tapi selalu x sempat..maaf ye kak :(

    BalasPadam
  11. betul.. akak sokong, tetapi kekadang kering idea nak komen atau topik entri tu x brapa nak dapat tangkap so komen pon ala2 nak puaskan hati je...

    BalasPadam
  12. hey sis!suka juga baca n3 di sini.kalau topik tu pernah saya lalui,pernah rasai mmg ringan je tgn ni tgglkan komen kat sini..

    saya puas hati wpun x ramai komen..tapi ramai silent reader.

    setiap komen yg ditinggalkan saya cuba juga balas dan singgah balas sebagai tanda terima kasih.wpun kadang2 masa singgah blog sesetengah kawan tu...x tau nak komen apa sbb dia cerita ttg pakwelah...bergaduh dgn suamilah..so x tau nak komen apa yg sesuai hehehehe ^*

    BalasPadam
  13. betol tu.. tapi sy tak der shoutbox.. maybe kene gak letak shoutbox.. tu yang bila tak der shoutbox ade yang tinggalkan link2 mereka nie.. dah konfius dh.. huhuhu

    BalasPadam
  14. bg sy saling komen-mengomen akan mengeratkan hubungan sesama rakan blogger..biasanya sy BW pon berdasarkan komen yg ditinggalkan..dan sy tau pengomen mana yg tinggalkan komen 'asal ada' hihi

    BalasPadam
  15. betul tu.. kdg2 terima komen yg xde kena mengena dgn entri ni sy anggap blogger jenis camtu terdesak

    BalasPadam
  16. klo nk komen biar ikhlas.. dtg dari lubuk hati yg pling dalam.. huhu.. :-)

    BalasPadam
  17. sy setuju dgn entri akak ni.. sy selalu je komen blog orang lain.. kadang tu dapat reply gak.. hehe..

    bg sy apa yg penting kita baca dan faham apa yg ingin di sampaikan oleh tuan blog.. terpulang la nak komen bagi pendapat atau kritikan..

    BalasPadam
  18. kalau saya tataw nk komen apa,selalu jenguk shoutbox je.xpun keluar je...hehee.

    BalasPadam
  19. betul!
    setuju!
    tp komen jgn la smpi jd fitnah

    BalasPadam
  20. haha..kekadang tu..bila kita tak terbalas jejak die..hremm dia nak datang balik lepas tu..

    BalasPadam
  21. dia marah tau bila dia komen selalu kita tak jejak dia semula.dia buat entri khas kata kita diva lak tu..aduhh.komen nak balasan rupanya

    BalasPadam
  22. komen.. tapi tak berkenaan ngn entri...geram nak bagi penampo...

    BalasPadam
  23. yeay! cik stuju.. =) kalo bace entri org,mesti kite ade pndapt sndiri..sbb tu kite komen..hehe

    BalasPadam
  24. tu pasal la ada entri yg sebut pasal kematian pun ada yg tinggalkan komen TAHNIAH..kahkahkah..tu kes x baca sampai habis la tu..huhuhu

    BalasPadam
  25. KALAU MCM TU BUI NAK UBAH LAH AYAT BAWAH POST TU..HEHE

    TERIMA KASIH ATAS TEGURAN YG MEMBINA

    BalasPadam
  26. setuju eekekek
    tapi ieda paling x suke kalau entry panjang menjela ..
    siap ada introo layie huuh
    kita mana ada masa nak baca panjang2 kan .. kalau boleh point2 lagi bagus .. ekekek ( pandangan peribadi jee .. )

    BalasPadam
  27. no 1 tue yg plg pntg...ramai yg bc separuh jln je pastu komen yg xkena dgn entry..nmpk sgt xbc pun..tp maybe sbb entry cik tom pnjg2 kot...huhuhu

    BalasPadam
  28. setuju :) hehe....disitu ruangan pembaca bagi pendapat dan kritikan

    BalasPadam
  29. Paling tak suka mereka spt yg no. 3 tu .. tapi apa boleh kita buat. Terima ajelah.

    BalasPadam
  30. saya tak suka org yang tak baca entry saya tapi nak komen. Setakat baca tajuk je, pastu komen berdasarkan tajuk. Sebab saye ni biasanya tajuk tu takde kaitan dengan entry.

    yg komen pasal maisara ikut perangai ibu tu, kawan diana ke. heheh.. lain macam je.

    BalasPadam
  31. Saya pun sejak dua menjak ni ada juga dapat komen dari MLM marketeer. Kadang tu kita rasa terwajib nak jejak balik blog orang yang dah tinggalkan komen, tapi bila pergi hampagas rasa hati.

    Saya pulak tak kisah kalau orang skip baca entri saya sebab panjangkan tapi berpada-padalah bila mengomen asal tak tersasar dari jalan cerita, okeylah :)

    Saya budak baru belajar so masih takda lagilah perasaan feeling2 nak marah gitu. Hiks.

    BalasPadam
  32. Salam, whohoho aku sangat setuju kak! Aku xsuka betul dpt komen yg nampak nau mereka tak bace, dan lepas tu paksa aku pegi blog diorang, follow, bace dan komen..hadoi~ masalah betul! hmm, tp aku ni jenis yg komen panjang2..ko xpe ke kak? hahaha...

    BalasPadam
  33. mama pun setuju jugak, kekadang nampak beno dia tak baca habis.. main komen je..

    lagi satu, entri mengarut panjang berjela pun pening.. lagi ditambah dengan tulisan yang kecik.. aduii.. leceh

    BalasPadam
  34. salam k.diana..
    tgk date entri bulan jan ni..

    cma suka komen kalau cma suka.. kalau tak komen tu tak semestinya cma tak suka..
    jadi, komen atau tak komen,tak penting..
    hehehe..
    errr...cma komen ni akak suke keww..?
    huhuuhuh :p

    BalasPadam
  35. OKje pulak DR kalau singgah mesti komen.... Tak best pulak tak mengomen walau tulis sepatah dua....

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)