Advertisement

ads

blog archive??

Assalamualaikum....

nak cerita pasal wiget blog archive
cerita pendek je..
kalau korang malas baca jugak aku tak tahu la..hehhe..
(ayat paksa suruh orang baca)

wiget blog archive ni penting tak???
penting..sapa kata tak penting..
bila kita letak kat blog kita mudah la orang
nak lihat entry2 lama kita..

tapi dia jadi tak berguna bila
kita pilih style blog archive yang tak sesuai untuk blog kita.

paling bagus kita gunakan style .
sebab pengunjung yang datang
boleh nampak senarai tajuk post kita.
scroll je keatas ke bawah terpampang tajuk entry kita..


ada tajuk yang menarik tak mustahil
pengunjung akan berminat untuk klik dan baca walaupun itu post lama..

tapi bila kita gunakan style Flat List
pengunjung cuma nampak bulan atau nombor je..
ini tak kan dapat menarik pengunjung untuk klik ..




macam tu jugak bila kita gunakan style Dropdown Menu..
dia cuma menjimatkan ruang
tapi gagal menarik perhatian pengunjung.
tak ramai blogger yang rajin nak klik
dan cari satu2 entry korang kalau hanya dia nampak nombornye je.

jadi korang pilih yang mana??
yang boleh buat pengunjung tertarik
atau yang boleh menjimatkan ruang..??

ada jugak blogger yang tak letak blog archive.
sangat la rugi..
sebab blog archive fungsinya lebih kurang sama macam
recent post..kan??kan???

sekian

Catat Komen

34 Ulasan

  1. yg 1st tu la fav :D

    sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

    BalasPadam
  2. setuju dengan kak D...

    tapi kalo yg kerap update ni memang byk entry kat sebelah...

    so terpaksa buat yg ikut bulan...

    kalo x jadi panjang huhu

    BalasPadam
  3. betol2..penting oo blog archive tuh :)

    BalasPadam
  4. sama la. kalau blogger yang tak letak blog archieve tu, kalau kita tak online 3 4 5 hari ke, dah tak dapat nak baca entry2 lama dia. kalau buat jenis kedua tu, berat nk loading.

    BalasPadam
  5. GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr
    @
    tak jugak...
    tengok blog archive akak..
    pasang scroll jadi mudah..
    kan??

    BalasPadam
  6. oh ya lupe nak tanye .. cer D ajar mcm mana nak buat scrool tu .. :))

    BalasPadam
  7. ecah nak buat yg scrol tuh nak buat tuto untuk buat scrol xleh.uwaa~~

    BalasPadam
  8. yg 1 mmg terbaik. kalau blog archieve panjang sgt, bt scroll. :)

    BalasPadam
  9. abg guba dropdown menu. :D sbb x nk semak2.tp rs lpsni nk tkr Hierarchy la plk.thanks diana. ;)

    BalasPadam
  10. alo..ifa guna yg drop down sbb nk jimat space..haha

    BalasPadam
  11. tp ifa suka tkr2 nie..jap guna hierachy..pastu guna drop down..tgk ah mana nak..hihi

    BalasPadam
  12. ala.......
    ayu sebenarnya tak reti nak bubuh..
    blog ayu pun ada yang sudi editkan.
    nak suruh ayu boh blog archive pun ayu tak tau

    rugi2..

    BalasPadam
  13. akak.. macam mana nak pasang scroll kat blog archive tu?

    BalasPadam
  14. ciri2 malas nak gugel.. tanya straight point je sonang.. hehehe,..

    BalasPadam
  15. Yup, betul tu kak, blog MJ pun letak archive ni jugak..
    Bukan pe, senang utk diri sendiri jugak:)

    BalasPadam
  16. sy style Hierarchy..setuju2!

    BalasPadam
  17. hmm btol gak apa akk kate kan.hmm nt nk buat jugak lah.

    BalasPadam
  18. Asslamualaikum,
    Terima Kasih atas tips kt atas. Diana nak tanya ni, semalam baru perasan bila update my blog, rupa2nya new post are not updating on my dashboard reading list. Kat blogroll pun tak....maksudnya new post tak wujud kat dashboard kawan2. Kalau diana tahu cara nak baiki tolonglah...dah pening... Tanya en.Google pun x selesai jg.
    Kalau Diana ada masa la...
    http://cikgunae.blogspot.com
    Terima Kasih!!!

    BalasPadam
  19. sy guna recent post jer.. blog archive tu guna dropdown menu

    BalasPadam
  20. blog archive mmg patut letak.. bole jgak view en3 yg terdahulu ^^

    BalasPadam
  21. blog achive mmg penting pun.. kadang tu sy sendiri suka baca entri terdahulu,,, ehehe

    BalasPadam
  22. disebabkan saya selalu gagal menghasilkan scroll box untuk blog archive maka saya lebih senang dengan memilih dropdown menu..

    BalasPadam
  23. dulu pun ada recent post,tapi dah dibuang jugak..tak tau lar kalau saya rasa saya rugi tapi its okay..

    BalasPadam
  24. selama ni mmg yg 1st tu pilihan kak liza tapi bila tukar drop down buat hati kak liza rasa tak best je walau pun jimat ruang. rasanya nak balik pada hierarchy jugaklah baru best. lain le kalau top mcm ben. nanti nak belajar jugalah buat mcm borak kosong. kena searchlah tutorial dia.

    BalasPadam
  25. Hierarchy sebab ade title sekali..lagipun kalau orang nak cari tajuk enty kita lebih senang tapi blog sy xde laa smpai org nak cari entry saya...hahaha

    Strider

    BalasPadam
  26. saya pilih yg hirarki..sgt cantik ajo kedudukannya..

    saya skrg tgh plan nk buat ala scroll tu..tapi xbuat2 lagi..penakut nk buat saya ni..huhu

    BalasPadam
  27. http://genericcialishq.com/#cialis-online | [url=http://genericcialishq.com/#cheap-cialis-online]buy cialis[/url] | buy cialis online

    BalasPadam
  28. izan suka yg hirarki tu... senang nak tgk entri mana yg kita dah terlepas.

    BalasPadam
  29. betul tu kak.. blog deno pun ada blog achieve

    BalasPadam
  30. wahhhh...lepas ni nak kena letak lah...

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)