Advertisement

ads

asam pedas syok wooo..


korang suke x makan asam pedas..dulu mase aku kat johor blh kate hari2 mkn asam pedas.dulu bujang.mkn kat kedai je.memang ade satu kedai kat johor tu yg sedap betul asam bedas nye.ni citer 9 tahun lepas.kedai tu pun dah tutup dah.name ape ntah.sebelah dgn restoren arini.letak nye kat taman daya..

sape2 yg x pandai mkn asam pedas tu meh aku nak ajar..care2 nye..buka mulot,sumbat asam padas tu dalam mulut pastu kunyah..haha.. mkn pun nak kena ajar ke??sebeno nye aku nak ajar care2 masak asam pedas.eh..eh..jgn x tau ye.x semua orang pandai masak asam pedas ni.klu tgk bahan2 nye mcm senang je masak.tp klu silap teknik,asam pedas korang kdg2 blh telajak rase tau.so,bahan2 dia kena tepat.kena seimbang je rase nye.pes time aku buat asam pedas dulu,rasenye pahit.seperiuk buang dlm longkang. dah le..membebel je bnyk..ajo nye x jugak ye....hehe!

bahan2 nye.....



  • ayam-di potong ikut citerase korang la.


  • daun kesum dalam sepuluh helai


  • 4 sudu cili kering}


  • 5 ulas bawang putih}


  • 7 biji bawang merah}


  • lada itam ujung2 sudu je}


  • suku inci halia.}


  • suku inci kunyit hidup}


  • serai sebatang je}


  • kisar semua bahan bertande }


  • sedikit air asam jawe


  • 1 cawan air

  • minyak masak 5 sudu.

  • garam gule sesedap rase.

care2 nye...memule korang panas kan minyak dan tumis semua bahan yg aku suruh kisar td tu..tunggu kejap tengok2 same minyak dah naik ke belum.klu dah,korang boh le daun kesum pulak..tunggu kejap dalam seminit boh pulak ayam dan air asam jawe.kacau2 bagi sebati.(mak aih..kuat nye kilat..takut.hehe.DAN LAGI TU..tgh ujan ni)


last sekali boh le air secawan..gule dan garam jgn lupe.


cabaran utk korang,klu betul2 pandai masak jgn boh serbuk perase.ajinomoto ke.. secubit rase ke..tumix ke>>x payah semua tu.lagipun benda tu x elok di makan.tmbah2 orang mcm aku.klu makan je kompem parut eksiden kat dahi aku ni membengkak. selamat mencube...


bye..


Catat Komen

0 Ulasan