Skip to main content

Posts

SENARAI MENTERI KABINET MALAYSIA 2020 DIBAWAH PENTADBIRAN TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN

Berbagai reaksi yang diberikan ramai atas pengumuman  Menteri Kabinet yang telah disenaraikan dalam Kabinet Di bawah Pentadbiran Tan Sri MuhyiddinYassin hari ini. Rata-ratanya ramai yang terkejut dan mempertikaikan tentang pelantikan Reezal Merican sebagai Menteri Belia dan Sukan.



Atas faktor usia, ramai yang merasakan jawatan Menteri Belia dan Sukan lebih sesuai untuk calon yang berusia lebih muda dan KBS harus lah diterajui oleh golongan belia seperti sebelum ini.

Ianya merisaukan golongan muda kerana adakah Reezal Merican benar-benar memahami kehendak anak muda masa kini dan sanggupkah beliau meluangkan masa menyelami jiwa anak muda dan peka dengan situasi semasa anak muda.

Kalau sebelum ini Syed Saddiq kerap berinteraksi dengan belia melalui laman twitter dan caranya ini benar-benar membuatkan golongan belia selesa dan beliau sendiri lebih cepat bertindak apabila maklumat disampaikan kepadanya melalui twitter.


Apa pun peluang harus diberikan dan diharapkan semua menteri yang dil…

MASKER MURAH HARGA 45 SEN DI SHOPEE ~ RAWAT KULIT KERING DAN KUSAM

Hi korang..

Cuaca panas dan kering ni betul-betul buat kulit jadi kusam dan cepat kering, kan? Saya lebih suka kalau kulit saya berpeluh tapi bila musim panas ni kulit tak berpeluh. Sebab rasa bahang buat kulit jadi kering. Jadi saya pakai facial mask untuk melembapkan dan menyejuk kan kulit wajah.

Selalunya kalau beli facial mask yang harga 5-6 ringgit tu sayang pulak rasa nak pakai hari-hari. Pakai seminggu 2 kali je cukup. Biasala, mak datin duduk rumah saja tak de duit banyak nak beli facial mask banyak2. Hahhahah



So kita cari la facial mask yang murah  kat shopee. Boleh pakai hari-hari kalau ada facial mask yang murah. Jumpa lah saya dengan Facial Mask harga serendah 0.45 sen ni. Rorec Facial Mask ni saya beli dari local seller saja. Jadi barang memang sampai cepat.


 Rorec Facial Mask ada 6 variasi iaitu Aloe Vera, Blueberry, Honey, Olive, pomegranate, dan Cucumber. Saya beli semua sekali. Tapi ambik sikit2 la. Yang paling laris sekali Honey dan Cucumber tu. Mujur la saya sempa…

5 TIPS MEMBUAT WAFFLE YANG GEBU DAN SEDAP

Waffle memang menjadi kegemaran ramai orang kerana ianya mudah dibuat dan ianya mengenyangkan. Tambahan pulak waffle boleh dimakan dengan berbagai cara sama ada nak makan dengan aiskrim, madu, susu pekat, coklat ataupun jem. Waffle yang gebu sentiasa menjadi pilihan ramai

Kebanyakan restoran dan kedai yang menjual waffle ada rahsia tertentu yang membuatkan waffle mereka istimewa. Namun apa kah rahsia nya? Hari ni saya nak kongsikan beberapa tips membuat waffle yang gebu dan sedap.
Foto: baking a moment

1- Pukul telur putih berasingan Ianya mungkin nampak remeh tapi ini lah rahsianya waffle menjadi gebu kerana telur putih yang dipukul mempunyai ruang udara. Apabila ianya dimasuk kan kedalam adunan , waffle menjadi lebih cantik dan menarik dari segi teksturnya.
Pukul telur sehingga menjadi seperti meringue.Ianya cukup sempurna jika putih telur melekat dan bergumpal pada mixer anda.
Korang boleh pukul telur guna mixer. Kalau nak guna wisk memang siksa sikit sebab ambil masa yang lama juga…

CUACA PANAS SEHINGGA PENGHUJUNG MARCH 2020

Hi Semua..

Musim panas dah datang ni. Hari ni paling panas la saya rasa sampai bersandar kat dinding pun terasa berbahang. Air paip pun panas. Kena tadah air dalam kolah dulu sebelum nak mandi. Hari ni je entah berapa kali saya mandi.



Korang perasan tak bila panas macam  ni je mesti banyak nyamuk. Pelik la. Bukan nyamuk ada waktu cuaca lembab ke, kan??

Kesian tengok kucing pun tido dalam bilik air sekarang ni. Masuk je bilik air masing 2 terkejut. Dia terkejut tengok kita, kita pun terkejut tengok dia. Hahahah.

Kipas memang 24 jam on saja.

Suhu dengan Pulaau Pinang waktu ini , jam 10 malam  28°. Tempat lain pun mesti ada yang lagi panas. Contoh macam kat Petaling Jaya suhu 30° .

kalau time2 gini duduk dekat gunung Kinabalu kan best.Sejuk je. Kalau tak salah kat sana suhu rendah..kan? dalam 10° je. Kita ni kalau suhu 20° pun dah cukup best dah. Tido nyenyak sampai terlepas subuh la..Hahahah.. Astagfirullahhalazim...



Kalau ikutkan pada siaran media dari Jabatan Meteorologi ni, cuaca p…

JAWATAN KOSONG TERKINI 2020 DI KERJAKOSONG.CO

Tidak cukup kemahiran, tiada pendidikan dan kekurangan pengalaman bekerja menjadi punca utama jumlah pengangguran semakin meningkat setiap tahun.  Awal tahun 2019 sampai sekarang ni lebih dari 500 ribu penganggur mencari  jawatan kosong 2020 yang sebahagian nya terdiri dari graduan dan siswazah.



Bagi negara yang sedang membangun macam negara kita , jumlah pengangguran yang tinggi dikalangan lepasan pelajar adalah dianggap sebagai perkara biasa. Namun begitu kerajaan tetap memastikan pelbagai peluang kerja kosong diseluruh Malaysia dapat diisi.

Antara jawatan kosong yang paling kerap dicari ialah jawatan kosong sabahkerja kosong kelantanjawatan kosong terengganu dan jawatan kosong spp. Mungkin kerana kos hidup dinegeri-negeri ini yang rendah dan juga mereka memilih untuk berkhidmat di tempat kelahiran masing-masing.

Mereka yang baru ingin memulakan langkah mencari pekerjaan patut melayari portal KerjaKosong.Co yang menyenaraikan banyak jawatan kosong . Ini supaya memudahkan proses…

5 TEMPAT MENARIK DI ITALY YANG PALING KERAP DIKUNJUNGI PELANCONG

Itali adalah salah satu negara yang terletak di benua Eropah dan ia juga merupakan negara yang menerima ramai pelancong-pelancong yang hadir bagi menikmati keunikan landskap semulajadinya, seni budaya, makanan yang lazat dan banyak lagi faktor-faktor yang menarik. Kalau korang bercadang untuk ke Itali, saya senaraikan beberapa tempat yang wajib korang pergi bagi memastikan satisfaction level korang sepanjang bercuti ke Itali di tahap yang maksima. Haa.
Perjalanan dari Malaysia untuk ke Italy selalunya bakal mengambil masa selama hampir 20 jam. Jadi apa yang korang perlu fikirkan ialah keselesaan korang di sepanjang perjalanan. Kita tak akan selesa kalau terkena lenguh pinggang dan sakit badan sepanjang berada dalam flight. So suggestion saya sila lah pilih airline yang dapat menjaga keselesaan sepanjang flight.

Oleh itu, boleh try survey flight ticket ke Itali di Traveloka. Banyak airline yang disediakan. Adalah lebih baik dapatkan Emirates flight booking sebab Emirates ni rating dari s…

REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA THE CURSED

Drama: The Cursed  Director: Kim Yong-Wan Writer: Yeon Sang-Ho Network: tvN Episodes: 12 Release Date: February 10 - March 17, 2020 Runtime: Monday & Tuesday 21:30 Language: Korean Country: South Korea Cast: Uhm Ji Won, Jung Ji so, Sung Dong Il,Jo Min Soo, Jung Moon Sung.

Drama dan filem seram dari korea memang selalu dinanti-nantikan peminat2 filem dan Drama. Diaorang ramai pengarah2 filem dan drama hebat walaupun tak dikenali ramai. Tapi hasil kerja diaorang bagus2 semuanya. Tapi tu la.., sejak akhir2 ni banyak didedahkan , filem dan drama korea banyak kaut idea dari filem lain. Cuma diaorang ubah la idea yang diaorang dapat tu.
Harap-harapnya Kdrama The Cursed ni tak de la siapa2 nak claim pula. Jalan cerita drama ni sangat menarik. Ianya tentang seorang wartawan yang menyiasat kes jenayah melibatkan Ceo Syarikat Forest.  Jenayah keganasan dan pembunuhan salah seorang bekas pekerja Forest ni melibatkan hal-hal yang aneh dah tak de buktik fizikal untuk mengaitkan Ceo Forest den…

TUTORIAL CARA DOWNLOAD VIDEO ATAU FILEM DI TELEGRAM

Hi semua..

Saya dah lama guna telegram tapi cuma untuk tonton drama  dan filem. Belum ada kawan-kawan yang guna telegram untuk berhubung secara personal dengan saya.



 Bagus guna telegram ni sebab phone kita tak la berat macam guna whatsapp. Tak payah nak delete2 file2 gambar yang orang hantar macam kat whatsapp tu.

Paling best dapat layan macam-macam filem kat telegram tanpa iklan dan gangguan macam kita tengok kat website atau Youtube. Cuma nya bila di telegram ni internet korang kena laju la. Kalau slow download je dulu filem tu, dalam 15-20 minit dah boleh tengok.



Oleh sebab ada yang bertanya kepada saya macam mana cara nak download filem atau video di telegram, jadi hari ni saya kongsikan sedikit apa yang saya tahu je la.

Ini adalah cara yang saya gunakan untuk download filem di telegram.


1. Download video di telegram menggunakan laptop atau komputer
- Mula2 buka telegram dan channel yangnak korang . Pilih Video yang korang nak download. Tekan je anak panah kat belah kiri video t…

SINOPSIS KDRAMA ITAEWON CLASS - DENDAM DAN IMPIAN SEORANG BEKAS BANDUAN

Drama: Itaewon Class
Director: Kim Sung-Yoon
Writer: Jo Gwang-Jin (webcomic & screenplay)
Network: JTBC
Episodes: 16
Release Date: January 31 - March 21, 2020
Runtime: Friday & Saturday 23:00
Language: Korean
Country: South Korea
Star: Park Seo Joon, Kim Da Mi,  Kwon Na Ra, Yoo Jae Myung, Ahn Bo Hyun
Rating: 8/10


Ingatkan Kdrama ni drama budak sekolah cinta2 yang biasa kita tengok. Rupanya lain..lain sangat.. Park Se Joon dalam drama ni nampak cool je. dia tak panas baran, tak buat keputusan terburu-buru, dia senyap je tapi dalam diam dia bertindak.

Park Seo Joon memegang watak Park Sae Yo ri. Dia anak yang baik dan anak kebanggaan ayahnya walaupun dia bukan pelajar yang cemerlang dan pandai. Dia biasa-biasa saja. Dia diajar ayahnya supaya berpendirian tetap walau apa pun berlaku. Sebab tu ayah nya percaya kan dia dan bangga dengan nya.


Park Se Yo Ri baru masuk ke sekolah yang sama dengan anak majikan ayahnya. Dah tentu lah majikan nya orang kaya dan ternama. Satu sekolah tu…

LUNCH BAG UNTUK MAISARA : BAGI SEMANGAT UNTUK IBU SIAPKAN BEKAL ANAK

Hi semua...
Sejak tadika sampai dah masuk umur 13 tahun , Maisara masih lagi bawa bekal ke sekolah. Jenis malas nak beratur membeli katanya. Lagipun dia sekarang pengawas jadi tak boleh makan lambat2 katanya. kena makan cepat2.  Jadi lunch bag sangat penting untuk maisara dari dulu sampai sekarang... Baru2 ni belikan dia lunch bag baru sebab yang lama dah koyak. Cantik tak??

Ikutkan jiwa ibu ni nak beli yang gambar frozen, gambar hello kitty. Masih dok ingat anak tu macam kanak-kanak riang lagi. Tapi kena sedar diri anak dah besar dan diri dah tua so kita pilih yang gambar Eiffle Tower ni.
Beli ni dapat free gift Keychain tau. Lunch bag memang kat zip dia korang kena letak keychain sebab mudah sikit nak buka. Zip dia kecik je. Kalau korang nak beli lunch bag pastikan korang beli yang jenis fabrik keras gini. 



Lepas tu bahagian tepi dia ada lining keras tu. Apa ke nama nya entah la. Tapi kalau tak de lining keras tu lunch bag cepat koyak kat bahagian jahitan tepi tu. Sebab bekal kan be…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM DEVAKI - FILEM THRILLER KANNADA 2019

Title : Devaki (2019) Director: H.Lohith Writer: H.Lohith Duration: 2h 9m Languange: Kannada, India. Date Release: July 2019 Cast: Pryanka Upendra, Kishore Rating: 5/10



Banyak sakit hati je bila tonton filem Devaki ni. Terlintas dalam fikiran teruk betul negara India ni. Diaorang macam pandang rendah pada wanita. Bila melibatkan orang atasan baru la ada tindakan nak dibuat.
Ini bukan filem india pertama yang saya tonton yang mendedahkan golongan lelaki yang suka pandang rendah dan meremehkan wanita. Lagi-lagi bila melibatkan polis. Alih-alih wanita jugak yang dipersalahkan.

Panjang lebar pulak luahan perasaan saya ni.Hahhaha. Baca sikit sinopsis filem Devaki ni.



Sinopsis Filem Devaki (2019) Aradhya , 10 tahun di culik ahli sendiket. Sepanjang tempoh kehilangan nya, Ibu Aradhya , Devaki berusaha mencari anaknya dengan bantuan pihak polis namun gagal.

Devaki seorang ibu tunggal yang ditinggalkan suami. Dia membesarkan anaknya sendiri dengan penuh kasih sayang.  Satu hari dia disahkan me…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM GUNDALA - FILEM SAINS FIKSYEN DAN AKSI DARI SEBERANG

Tajuk: Gundala
Pengarah: Joko Anwar
Penulis: Joko Anwar, Harya Suraminata
Pelakon: Abimana Aryasatya, Tara Basro, Bront Palarae
Genre:  Action ,Adventure, Sci-Fi
Durasi: 2 j 3m
Release Date: 26 -12-2019
Rating: 7/10


Siapa dah tengok filem Gundala ni boleh share juga komen korang ye. Ini adalah satu-satunya filem aksi dari seberang yang berjaya menawan hati saya. Selalunya kalau filem dari seberang ni yang saya suka cuma filem seram je. Filem cinta ke, aksi ke satu pun tak best. Tak boleh nak layan. Lagi2 kalau filem tu ada pak lawak. Terus hilang nafsu nak menonton.

Saya bagi rating yang tinggi juga untuk filem ni sebab bukan saja untuk jalan cerita tapi juga untuk pelakon-pelakon dia yang memang cap tangan la. Padahal saya ni bukan lah peminat Bront Palarae pun. Tapi bila dia dalam filem ni nampak kena sangat watak yang dia bawak tu.



Tambah pulak dia dengan parut melecur kat muka tu, nampak menyampah sangat perangai nya. Hahahah.

Hero filem ni, Abimana Aryasatya. Tertanya-tanya jug…