Skip to main content

Posts

CARA NAK BUANG IKLAN YANG MUNCUL DI SKRIN - POPUP ADS .

Hi semua..



Korang yang selalu online guna pc atau komputer mesti pernah alami keadaan di mana tiba-tiba je keluar ads atau iklan tak senonoh kat pc korang. Malu la kalau orang nampak iklan macam tu muncul kat pc kita. Padahal kita tak de pun buka benda bukan-bukan..

Bila kita buka apa-apa website pada phone kita yang menggunakan google akauan, kemudian google akauan tu  juga kita guna pada pc kita, memang biasa la keadaan macam ni.

Tapi benda ni boleh diatasi. Mudah je.

Ada banyak website yang bila kita layari akan keluar satu notification tanya " Allow notification" korang terus je tekan "block" . Jangan pilih "allow" ok..






Tapi ada juga website yang tak tanya apa pun tiba2 je selambak popup ads dia bagi.

kalau melalui pc ini cara yang korang boleh buat.

1- kat bahagian atas kanan pc korang ada 3 titik tu. Klik situ dan pilih setting.

2-  scroll sampai jumpa pop ups redirects dan ads . Macam gambar bawah ni.

3- Mula-mula klik la pada pop-ups redirects . …

WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR

Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukt…

PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².



Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.



Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saj…

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan…

TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaa…

UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)






Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya driv…

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN

Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife …

REVIEW FILEM KUMBALANGI NIGHTS : FILEM MALAYALAM TANPA AKSI TAK MASUK AKAL

Hi Semua.

Hari ni aku nak review sikit satu filem Malayalam yang aku baru tonton ni. Filem Kumbalangi Nights bukan nya filem aksi lawan-lawan polis tangkap penjenayah atau cerita hero kuat boleh sepak kereta sampai melayang semata-mata nak membasteras Rasuah. Filem Kumbalangi Nights adalah filem keluarga yang sangai santai tapi jalan cerita yang menarik sampai korang tak duga dia punya jalan cerita tu.



Filem Kumbalangi Nights adalah filem Malayalam di tayang pada 2019. Maknanya filem ni masih baru. Pelakon-pelakon nya pun kita tak kenal. Ada lah sorang dua yang macam kita biasa tengok kat filem-filem tamil. Cuma watak yang diaorang pegang cuma watak untuk melengkapkan cerita saja.

Kisahnya : ada 4 beradik berbeza ibu tinggal dalam satu rumah. Dan diaorang ni tak bekerja pun.Cuma tangkap ikan sebab depan rumah diaorang ada sungai yang sangat cantik. Aku suka sangat rumah diaorang ni sebab ada sungai ni la. Tasik ke sungai tak tahu la..Tapi cantik betul pemandangan kampung Kumbalangi n…

RESEPI IKAN NYOK-NYOK MASAK CUKA YANG SIMPLE DAN SEDAP.

Hi semua..
Saya ni walaupun suka makan benda-benda masam tapi tak berapa minat masak cuka. Setakat makan sikit-sikit ok la. Agaknya sebab tu Masak cuka ni memang tak de dalam menu wajib masak. Tapi kalau ahli keluarga saya yang lain diaorang memang suka la ikan masak cuka ni. Mak saya pun suka sangat.
Ini Ikan Masak cuka yang di masak oleh kakak saya. Nampak sedap..kan?? Tiap kali ada kenduri kat rumah mesti ada Ikan masak cuka ni. Senang dimasak, tak mudah basi dan bahan-bahan nya juga simple je.
Biasanya ikan yang digunakan untuk masak cuka ni ialah ikan Tongkol, ikan merah, Ikan nyok-nyok dan banyak lagi la. Tapi kata kakak saya kalau nak lebih sedap gunalah ikan tenggiri. Ikut lah selera korang nak gunakan ikan apa. Semuanya boleh asalkan ikan tu digoreng dahulu.







Selain ikan ada juga yang buat Masak Cuka ni menggunakan ayam. Bagi yang tak suka ikan boleh la gantikan dengan ayam. Goreng ayam tu lepas tu masuk kan dalam masak cuka ni.
Bagi yang suka ada syur-sayur sikit boleh la le…

PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT

PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT
Are you looking for a property for own stay? Perhaps you could take a look at Equine Park before you decide which property to buy. There are many types of unit for you to choose from, ranging from 1 bedroom unit, to 2 bedrooms unit, 3 bedrooms unit and studio unit. A studio unit is a type of property that allows you to do all your eating, living and sleeping in just one room with no barrier walls. A studio unit is a living unit, or a multipurpose room that contains the bedroom, living room and kitchen in just a single open space. You get to perform all the household tasks easily as everything is in one place. But of course, there will have a separate room with a door for the bathroom. This article will guide you through the pros and cons of living in a studio unit




Pros

1. Easier to clean

One of the biggest advantages of staying in a studio unit is that cleaning will be a breeze, as compared to staying in a bigger unit. Because studio units are of…

RASA RINDU BILA TENGOK PAKAIAN ANAK-ANAK MASA DIORANG KECIL

Hi Semua..
Bila dah start buka kotak keramat biasanya dari nak kemas-kemas terus jadi aktiviti mengimbas kenangan lama. Gitu lah mak pak kalau dah tak de anak kecik. Lepas tu berangan boleh ke nak beranak lagi nih??Cepak2 tampar pipi.. "hello..kau dah tak larat dah." hahaha..
Kotak keramat tu maknanya kotak yang simpan barang-barang lama anak-anak kita dulu la. Kotak tu tersorok je dalam stor. Bila dah tak de ruang nak simpan barang baru teringat nak clearkan semua kotak2 tu ke tempat yang sepatutnya.

Ini lah antara baju2 yang sempat di sambar simpan untuk kenangan bila anak dah besar nanti. Boleh la dia tunjuk kan pada ank dia pulak. Yang lain-lain semuanya dah di agihkan pada orang dan lori-lori.

Kenapa cuma baju anak perempuan je. Allahu..Nak cerita pun sedih la.Hahah.. Baju-baju anak lelaki semuanya tak de yang disimpan. sebab semuanya rosak.Jadi buang je semuanya .Tak teringat nak simpan. Mikhail dia suka gigit baju sejak belum ada gigi lagi. 







Jadi baju-baju dia semuan…

TIPS DAN TRICK SHOPPING ONLINE YANG PATUT ANDA TAHU.

Hi Semua..

Saya mula menjebak kan diri dalam pembelian atas talian sejak 10 tahun lalu. Dari Zalora , Lazada dan terkini Shopee saya rasa sangat berbangga dengan kepintaran saya membeli belah diatas talian. Hahah..Setiap bulan 3-4 kali wajib shopping online.



Mana boleh tak shopping. Sebagai suri rumah sepenuh masa perlu ada sesi terapi untuk saya rehatkan badan dan minda. Ingat duduk rumah je tak serabut ke..

Saya tahu ada yang setiap minggu shopping online.Tapi kerap membeli tak buat kita nampak hebat. Kita perlu juga ketahui ada beberapa perkara yang membuatkan aktiviti shopping online lebih menyeronok kan dan memberi nilai pada wang kita.





Ketika membuat belian ramai yang lebih suka survey, order dan bayar. Itu benda asas ketika membeli belah. Tapi sebenarnya ada tips dan trick  lain yang boleh membuatkan kita nampak lebih bijak ketika membeli belah diatas talian.

1- Jangan abaikan Free Shipping
Ada banyak laman web membeli belah yang menyediakan free shipping dengan menyediakan cod…