Tuesday, 23 July 2019

CARA NAK BUANG IKLAN YANG MUNCUL DI SKRIN - POPUP ADS .

Hi semua..



Korang yang selalu online guna pc atau komputer mesti pernah alami keadaan di mana tiba-tiba je keluar ads atau iklan tak senonoh kat pc korang. Malu la kalau orang nampak iklan macam tu muncul kat pc kita. Padahal kita tak de pun buka benda bukan-bukan..

Bila kita buka apa-apa website pada phone kita yang menggunakan google akauan, kemudian google akauan tu  juga kita guna pada pc kita, memang biasa la keadaan macam ni.

Tapi benda ni boleh diatasi. Mudah je.

Ada banyak website yang bila kita layari akan keluar satu notification tanya " Allow notification" korang terus je tekan "block" . Jangan pilih "allow" ok..






Tapi ada juga website yang tak tanya apa pun tiba2 je selambak popup ads dia bagi.

kalau melalui pc ini cara yang korang boleh buat.

1- kat bahagian atas kanan pc korang ada 3 titik tu. Klik situ dan pilih setting.

2-  scroll sampai jumpa pop ups redirects dan ads . Macam gambar bawah ni.

3- Mula-mula klik la pada pop-ups redirects . lepas tu blocked semua iklan yang selalu ganggu korang.

4- kemudian pergi pulak ke Ads dan pilih iklan atau site yang korang tak nak .  Dah siap..

Jangan lupa restart balik pc korang.

Kalau guna phone pulak boleh ikut tutorial yang saya ambik kat twitter ni. Kredit untuk Kim Mohito sebab sudi sediakan tutorial yang sangat berguna nih.

1- mula-mula masuk kat chrome dan pilih setting

2- kemudian pilih site setting.

3- Pilis ads

4- Pastikan butang ni off supaya dapat block iklan2.



5- kemudian pi kat all site dan pilih mana2 iklan yang korang tak nak. pilih clear and reset.

selesai masalah.








Itu je lah cara nya. Website cari makan memang selalunya akan jerat kita dengn iklan2 ni. Kebanyakan nya website yang merapu je la. Boleh elak kan dengan tak usah lagi layari website merapu macam tu ye. heheh..



WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR


Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukti jadi kalau report pun tak de siapa nak percaya.." Jangan fikir macam tu tau. Lelaki pervert ni dia ada macam2 trick nak ganggu kita. Tak semestinya dia cuit kita je.

Pengguna Instagram @reenaroz mendedahkan pengalamannya diganggu seorang lelaki gila seks yang hampir-hampir menyebabkan dia menjadi mangsa rogol. Kejadian berlaku pagi tadi ketika dia dalam perjalanan menuju ke tempat kerja.





Dianggap sebagai hari yang paling menyeramkan dalam hidupnya kerana tidak menyangka akan bertemu dengan lelaki yang bertidak seolah-olah perogol bersiri. 


"Macam biasalah otw pergi kerja tiba-tiba dengar bunyi benda meletup kuat tapi tengok tak de apa-apa. So drive je la. Lama-lama rasa kereta macam berat je and senget sebelah. Bukak la tingkap lepas tu dengar bunyi pelik and bau hangit kuat giler . Rupanya tayar sendiri yang meletup.

So slow-slow daripada lane kanan pergi lane energency. Time tu kat highway LATAR so memang susah la kereta nak berhenti minta tolong. Dah la laju semua. Dah petak dah tak tahu nak buat apa Dah  kat lane emergency tu berhenti la kejap sebab nak call my dad bagitahu.

Time tengah call tu tiba-tiba datang seketul moto ni tah dari celah mana tak perasan.

Dia pun tanya la. "Apa jadi? Okay tak tu?"

Tengok muka dan dengar suara memang rasa baik la..kan . So aku letak la sikit kepercayaan aku kat dia and minta dia tolong tukar kan tayar. Yang buat aku lagi percaya sebab dia pakai seluar biru and macam boot polis so aku fikir dia polis la.

So okay dia keluarkan alat-alat tayar semua dia buat la. Time nak buka skru tu ada satu stuck tak boleh buka. Dia pun macam dah give up. Then aku cakap " Tak pe la bang kalau tak boleh tu. Nanti papa saya datang. Abang pergi la kerja dah lambat ni.








Dia pun macam tunjuk kesian kat aku apa semua dia macam usaha lagi la nak buka skru tu.

Tiba-tiba ada peronda datang tanya apa jadi apa semua then dia call orang guthrie cakap ada tayar melerup. " okay saya dah call nanti orang tu datang tukar kan..Awak tunggu je" Okay la, aku tunggu la. Aku ingatkan lelaki tadi pun pergi la sebab orang tadi dah call rupanya tidak. Dia ajak borak la apa semua. Aku pun layan tak layan la.

Kalau tak layan langsung kang dia cakap aku sombong sebab dia dah tolong sikit nanti tak pasal-pasal aku kena rompak pula. Tiba tengah borak tu dia datang dekat aku then dok raba-raba bontot aku. Ha time tu aku dah rasa something wrong and time tu juga aku rasa kena pukau tak boleh nak buat apa-apa.




Time dia raba tu aku rasa macam tak boleh nak bergerak mana-mana sumpah! Aku rasa aku cuba elak tapi aku rasa macam tak boleh nak gerak kan badan aku. Aku dah lost dah tak tahu nak buat apa. Dah la tak de siapa aku dengan dia je.

Then dia cakap nak duduk dalam kereta boleh? Panas la nak angin jap." Then aku tak tahu kenapa macam mana aku boleh ikut je cakap dia. So aku masuk la kereta dengan dia sementara tunggu orang tukar tayar tu datang. Dah duduk tu dia mula pegang peha aku lama-lama. hmm..faham-faham la kan tangan tu kemana.

Nasib aku macam tersedar aku tepis tangan dia. Ha time tu aku dah start shaking and dia mula mengganas. Dia tarik aku lagi dekat nak try cium aku and pegang dada aku. Aku tolak la muka dia tiba-tiba badan aku macam keras tak boleh nak gerak macam tadi. "ha sudah.Dia jampi aku lagi ke ni?" Aku cakap dalam hati. Aku nak keluarkan skill taekwando aku pun tak boleh sebab tak boleh nak gerak mana-mana.

Tapi nasib la orang tukar tayar tu datang. Cepat-cepat lelaki tu keluar kereta acah-acah macam kecemasan la konon. Lepas dia keluar tu aku macam tersedar balik . Then aku terus keluar dan jatuh terduduk sebab badan lutut shaking habis.








Then time tengah tukar tayar tu aku berdiri belakang kereta t9iba-tiba lelaki tu datang dekat aku gesel-gesel badan dia. Eeee..a ku rasa nak tendang je burung dia tapi aku takut. Tapi aku elak la. Aku jeling lelaki tu and pergi jalan kat depan.

Dah settkle apa semua tu orang tukar tayar tu pun pergi. Aku dah seram sebab lelaki tu ada lagi. Dia pergi kat motor dia ambik phone. Ha time tu aku dah agak dia nak apa and betul apa aku agak. Dia minta nombor aku sebab dia cakap senang apa-apa kecemasan call je dia. Buto la bukan tolong ikhlas pun. Tolong sebab nak raba ..Eee..sial la.

Mula aku tak nak bagi tapi aku fikir balik better aku ada nombor dia sebab nak buat report nanti senang. So aku layan la fia minta nombor apa semua.





Dah bagi nombor semua dia tiba -tiba tarik aku masuk kereta . 

Dia cakap "last lepas ni mesti tak jumpa dah" aku dah meronnta-ronta dalam tu nak buka pintu dai kunci. 

Dia try hard gilanak buka baju aku time tu. Ha..aku pun mengganas la balik. Aku jerit kuat-kuat buka tingkap apa semua. Pastu baru dia macam cool tak pegang aku. 

Then aku halau dia and ugut dia aku cakap 

" kalau tak keluar aku keluar kereta jerit minta tolong." 

pastu dia pun macam okay okay tak buat dah. Weh sumpah muka dia muka perogol. Sengih-sengih masa aku ugut macam tu. Dia ingat aku memain agaknya.

Dia dah keluar aku cakap kat dia "Ingatkan tolong ikhlas" 

Dia cakap "eh..Ikhlas la. Apa pula tak". 

Pastu aku cakap " dah tu kenapa sampai nak raba?" 








WTF aku hangin betul time tu nak je aku jerit kat dia MEN ARE TRASH!! Tapi aku takut nanti tak pasal dia bantai aku ke apa..kan. Aku just jeling dia and tunjuk FUCK pastu aku terus blah. Ikutkan hati aku nak je langgar motor dia huh. Aku terus drive and rest dekat RNR Elmina tu sebab badan aku shaking lagi sampai sekarang


- reenaroz -

Pengajaran untuk orang perempuan yang memnadu sendiri tu hati-hati dengan lelaki yang nak membantu kita. Dalam kereta tu sediakan lah pepper spray . Kalau ada peluang nak minta bantuan jangan tangguh-tangguh.

Macam kejadian yang dialami ReenaRoz ni , dia ada peluang untuk minta bantuan pada staf lelaki yang tukar tayar tu. Tapi mungkin  sebab dia rasa terlalu takut nak bertindak , risau dicederakan atau takut jika staf tu tak percaya . so dia tangguh untuk buat macam tu.



PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².

Anak yang banyak karenah sampai saya tak boleh duduk diam.


Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.

Baking pun benda yang saya suka juga.


Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saja masa untuk dia tidur dengan cukup.




br />
Fuh!!bayangkan lah asyik tidur saja. Bukan tak seronok tidur lama² ni tapi bila tidur lama sangat badan jadi lemah macam orang demam. Sebab tu saya tak suka tidur lama. Saya kerap tidur tapi kejap² je.

Baca buku memandu ni bukan sebab nak ujian tapi sebab nak guna sepanjang memandu nanti


Bangun lewat tu bila saya tidur lewat je. Bangun pagi solat, siapkan sarapan kemas rumah, siap keperluan anak² dan suami lepas tu jam 10 pagi tu mula la mata mengantuk. Saya tidur la kejap time tu.

Petang pun kalau mengantuk saya tidur kejap. Tak de istilah tahan² mata bagi saya. Mengantuk je tidur la kejap 10- 20 minit. Tu la untungnya orang tak bekerja ni..kan?? Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki bahagian ni untuk saya. Hahah

Yang tak dapat tidur sesuka hati tu mungkin rezeki awak lebih bab lain. Allah tu maha adil..

"Me time" korang pulak cemana??







Wednesday, 17 July 2019

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan melayu semuanya..siap buah oren, buah lai, buah epal, tembikai susu pun ada..

kalau kat Jepun memang hidangan diaorang hari-hari banyak guna mangkuk jadi tak hairan la nampak macam banyak dia jamu. padahal sama je. hahah..





Jom baca sikit pengalaman Pja_Chan Ni.

So I baru lepas deliver baby dekat hospital Jepun Sabtu haritu .Kalau bersalin normal dekat hospital Jepun, kena stay wad 4-5 hari, kalau caeser 8-10 hari.

Sepanjang dekat wad tu ala2 macam camp how to become a mom la lebih kuran. Dorang akan ajar satu2 everything about newborn πŸ‘ΆπŸ»


This is my 2nd experience la join this ‘camp’. Sepanjang dekat hospital dorang akan jaga kita elok2. Cek luka jahitan every day for few times, cek blood pressure, air kencing ibu. Monitor berat baby & banyak mana susu baby minum everyday. Talk about family planning.


Paling best sekali especially for first time mother is dorang akan ajar satu satu about breastfeeding. Nurse/midwives akan ajar dan duduk teman kita breastfeed baby & cek. Dorang akan ajar position, how to hold baby dengan betul time breastfeeding. Cara tukar diapers buang taik pon dia ajar weh.


Dorang akan buat kelas ajar & demo macam mana nak mandikan baby dalam tub juga.

Routine hari2

Shower - breakfast - check up doc - kelas mandikan baby/family planning/baby check up - hi tea - dinner (and breastfeeding in between ikut timing baby every 3 hours)


Basically tu je la. So benda paling best dalam semua ni makanan hospital laπŸ˜‚

I deliver tengahari haritu. So dapat lunch tapi tak tangkap gambar plak. So ni la meal after delivery haritu. Ada gambar untuk hi tea and dinner je

Hi tea

Diner


Pantang food Jepun day 1 :πŸ˜† Breakfast - Lunch - Hi tea - Dinner πŸ˜‹






Pantang Jepun meal day 2 😁
Tembikai tu dia hidang sejuk2 weh 🀀






Pantang Jepun day 3 πŸ˜‹






Dinner harini special sebab memang bila bersalin dekat hospital sini, akan ada one meal special ala2 celebration meal la camtu untuk ibu yang baru lepas bertarung teran baby πŸ˜‚

Last meal breakfast pagi tadi sebab dah boleh discharge 😭 Haha sedih pulak boleh discharge. Kalau bukan 1st time mom stay 4 hari je. I’ll miss all the foods and all the layanan tiptop here 😭.




So sepanjang 56 hari i stay ward sini i makan sedap2 macam dalam gambar atas tu weh πŸ€ͺ Rasa mcm duduk hotel tak macam duduk hospital πŸ˜†πŸ€£ These are some of the meal served to me for the past 7 weeks

Disebabkan 98% yg quote thread ni cakap nak bersalin dekatt Jepun, anda haruslah menepati syarat2 ini

1) ada visa yang sah untuk stay sini. sama ada visa kerja/spouse/family/permanent resident.
2) kena masuk insurans. dekat jepun hampir semua rakyatnya (termasuk foreigner masuk insurans)


Tujuan saya membuat thread ini adalah hanya utk berkongsi pengalaman dan bukan lah untuk membanding-bandingkan dengan mana2 pihak. Semoga tiada salah faham di sini 😬 Yang baik kita ambil yg buruk kita tinggalkan
-Pja_Chan-





Biasalah orang kita ni selalu sangat rasa macam tempat orang lagi bagus dari tempat sendiri padahal sama je. Mungkin yang komen-komen tu belum pernah bersalin agaknya. Hahaha..

Tapi tak pe la. Nanti diaorang akan alami dan tahu yang tak de beza pun sebenarnya. Tambah pulak nurse-nurse kat sini siap datang rumah setiap hari bila kita dah keluar hospital.Dah la masa mengandung pun nurse datang , dah bersalin pun datang lagi.

Mana2 tempat pun sama je. Ada best dan tak best nya. Kalau kat Malaysia yang tak best nya cuma satu je. Bayaran hospital swasta tu mahal dari hospital kerajaan.

Menurut thread yang disediakan Pja_Chan ni kos hospital di Jepun sama je tak kira di hospital swasta atau kerajaan. Tapi kalau rutin hospital swasta pun sama je macam hospital kerajaan buat apa kita pilih2 ..kan?

ok bye..


TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaan saya..

Saya cuba tanya pada tunang tapi dia tak jawab... Gerak hati saya kuat mengatakan perempuan yang whatsapp saya tu adalah kakak angkat kepada tunang saya. Memang dari mula kenal dia lagi saya dah tak sedap hati. Naluri saya kuat mengatakan perempuan tu ada niat tak baik. tapi saya cuba fikir positif pasal dia.






Setiap kali saya dan tunang bergaduh dia akan masur campur, Api-apikan tunang saya supaya kami bedua bgaduh.. Apa yang saya tahu perempuan tu dah berkahwin. Saya cuba juga cakap dengan tunang pasal kak angkat dia tu tapi tunang tak percaya.. Masa bulan november 2018 hubungan saya dan tunang ada masalah. Kami ada sikit salah faham.


Saya tahu tunang saya selalu share masalah kami  pada kakak angkat dia...Dari situlah dia ambil kesempatan. Dia memang dah lama ada hati pada tunang saya ketika dia masih isteri orang lagi. Sikap dia menunjukan dia memang ada hati pada tunang saya... Ternyata anggapan saya pasal perempuan ni memang betul.

Sekarang dia dah rampah kebahagaian saya




Apa yang saya tahu dia baru bercerai setahun dengan ex suami dia.. Apa yang lebih memalukan perempuan ni seorang cikgu tadika di baling. Manakala tunang saya seorang askar di Kem Pengkalan Ulu kroh Perak...

 Hidup saya jadi kucar kacir sebab janda nie...

Masa dia kenal tunang saya dia dah tahu yang tunang saya tu dah berpunya.. Tapi dia cuba juga dekati tunang saya. 

Pernah beberapa kali tunang saya tak layan dia.. Cuba block kat whatsapp, Dia meroyan tulis macam-macam kat status whatsapp. Dia whatsapp saya cakap mcam-macam pasal tunang. Masa tu dia masih lagi isteri orang..






.
Tapi  dia boleh chat dengan lelaki lain. Saya pernah nampak perempuan tu letak gambar tunang saya di facebook. 

Masa awal-awal  kami bergaduh dulu ex saya pergi pada dia mungkin sebab terdesak dia nak lepas kan marah pada saya.

Saya dah banyak  berkorban untuk dia.. Kami kenal sebelum dia join army lagi.. Dekat 6 tahun tapi  dia kenal permpuan tu baru 2 tahun rasanya.

Dalam masa kami gaduh tu saya cuba ambil hati dia balik..Tapi gagal. Sejak dia kenal dengan permpuan tu sikap dia dah berubah.. Dari lelaki penyabar jadi panas baran.. Suka maki-maki...
Dulu saya adalah wanita yang paling dia sayang..saakrang dia buang saya macm sampah."

-Ira-



UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)





Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya drive tapi tetiba dia tido. Tak jadi keluar terus merajuk. Dah kena pujuk belanja KFC , dah berbaik pun tak juga drive nya. Jadi malas pulak..Hahahah

Banyak sangat halangan nya. Kali ni tak boleh tangguh. Habis juga duit tu ke lain kalau tak cepat-cepat ambik lesen kereta.



Saya ni dah nak masuk umur 40 jadi daya ingatan tu bukan nya kuat pun.Tu yang jenuh la nak mengingat papan tanda, undang-undang jalan raya bagai. Bab memandu tu saya memang tak fikir pun. Cuma bab RPK dan RSM ni je yang bikin tak tidur malam. ;p

Suami kata jangan paksa-paksa sangat nanti stress. Soalan senang je katanya..

Alahai..senang la bagi dia sebab dia dulu ambik lesen masa belum umur 21. Mana ada RPK ni. Ni daya ingatan orang tua umur 39 mana sama dengan yang umur 20. Kan????

Tapi bila kita dok rilek2 lagi la risau. Terus tak jadi nak berwasap ke, berfacebook  bagai. Kena berlatih buat ujian balik.

Dah dekat umur 40 baru nak ambik lesen buat apa?? Bukan kerja pun.. Kan?? Tapi kita fikir panjang je la.

Tahun depan si Kakak dah naik sekolah menengah. Si adik pulak dah kena masuk KAFA. Siapa nak ngantor semua tu.? Selama ni memang la ayahnya yang ambik hantar sebab diaorang sesi pagi. Tapi Tahun depan dua2 nya dah kena masuk sesi petang.





Nak tak nak kena jugak la ada lesen memandu. Harap-harap masuk tahun depan saya dah ada lesen dan dah berani nak bawak kereta ke jalan raya. Setakat ni bawak dekat2 rumah ni je.Tak pernah bawak ke jalan raya. Takut..

Sebab tu la saya ambik lesen Auto je. sebab nak kena mahir cepat. Suami kata tak pe la sebab kereta kat rumah pun kereta auto. Nak beli kereta pun dah banyak kereta auto sekarang ni.Lain la kalau  tetiba saya nak bawak lori ke pulak.hahah.. memang tak la nak bawak lori.. Hahah

Korang ambik lesen masa umur berapa?

Ok..tu je la nak cerita. sambung membaca.. Bye..






Sunday, 14 July 2019

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN


Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife nak buat, aku cakap

"Kalau nak tolong, nanti jangan komplen sakit pinggang sakit lutut ye"

Tapi selalunya memang lepas dia tolong, malamnya aku kena urut hahaha


Lepas dapat anak, aku masih buat semua kerja.
Kalau aku terlalu penat, tertidur. Baru wife yang buat kerja tu.
Rasa bersalah bila dia yang buatkan kerja-kerja tu. Entah kenapa.


Mungkin sebab dia dah lahirkan anak-anak, jaga diorang setiap hari.
Beban tugas sebagai suri rumah pun berat tau, jangan memain. Wife pernah menangis depan aku beberapa kali sambil cakap

"Penat tau tak"

Kesian betul


Setiap kali dia marah anak (tak kemas mainan atau bergaduh), aku akan pujuk

"Kita nak marah, niat untuk mengajar. Jangan untuk lepas geram. Kesian kat anak-anak"

Kemudian dia nanges. Alololo~


Back to the point, kenapa aku buat semua kerja rumah?
Sebab aku ada 2 anak lelaki. Aku kena tunjuk kat diorang bahawa kerja rumah tu lelaki yang kena buat.
Tak semestinya perempuan yang buat.


Dan dua budak comey tu memang menolong aku.

Tolong sapu sampah
Tolong masukkan baju dalam mesin
Tolong jemur
Tolong angkat
Tolong lipat baju

So aku didik siap-siap melalui teladan. Bak kata orang tua-tua

"Dont tell, show!"


Nak kemas rumah, aku tak boleh suruh anak-anak, diorang tak faham
Aku kena kemas dulu, sambil tu ajak la diorang. Baru diorang follow

My small beloved family.

* Untung jadi tak hensem, dapat wife cantik & anak hensem2 hahaha "

- @Iffatsalleh

Susah nak jumpa lelaki yang sanggup menguruskan kerja-kerja rumah walaupun ada isteri yang tak bekerja. Tapi demi kasihkan isteri dan anak-anak suami perlu juga menunjukkan teladan yang baik pada anak-anak supaya mereka juga sedar bahawa tugas di rumah perlu dilakukan bersama-sama.




Tidak ada perbezaaan lelaki atau perempuan untuk menguruskan kerja-kerja rumah. Salah satu sebab mengapa ada suami yang tak permah membantu kerja-kerja rumah adalah kerana tidak dididik untuk melakukan nya. Sejak dari kecil hanya ibu saja yang menguruskan segalanya.

Bila anak dah besar satu kerja rumah pun tak tahu nak buat. Jadi isteri la yang bersusah payah menguruskan rumahtangga, Dah la terpaksa bekerja ,  rumah pun nak diuruskan sendiri. Lebih baik tak payah kahwin.

So pada lelaki-lelaki diluar sana yang nak berkahwin dan yang sudah berkahwin, tahu ke buat kerja-kerja rumah ni??


Friday, 12 July 2019

REVIEW FILEM KUMBALANGI NIGHTS : FILEM MALAYALAM TANPA AKSI TAK MASUK AKAL

Hi Semua.

Hari ni aku nak review sikit satu filem Malayalam yang aku baru tonton ni. Filem Kumbalangi Nights bukan nya filem aksi lawan-lawan polis tangkap penjenayah atau cerita hero kuat boleh sepak kereta sampai melayang semata-mata nak membasteras Rasuah. Filem Kumbalangi Nights adalah filem keluarga yang sangai santai tapi jalan cerita yang menarik sampai korang tak duga dia punya jalan cerita tu.



Filem Kumbalangi Nights adalah filem Malayalam di tayang pada 2019. Maknanya filem ni masih baru. Pelakon-pelakon nya pun kita tak kenal. Ada lah sorang dua yang macam kita biasa tengok kat filem-filem tamil. Cuma watak yang diaorang pegang cuma watak untuk melengkapkan cerita saja.

Kisahnya : ada 4 beradik berbeza ibu tinggal dalam satu rumah. Dan diaorang ni tak bekerja pun.Cuma tangkap ikan sebab depan rumah diaorang ada sungai yang sangat cantik. Aku suka sangat rumah diaorang ni sebab ada sungai ni la. Tasik ke sungai tak tahu la..Tapi cantik betul pemandangan kampung Kumbalangi ni.Yang ni korang kena tengok sendiri la...





Saji, Bonny, Bobby dan Frankie. Diaorang tak berkerja. Frankie (bongsu) masih belajar dan dia duduk asrama. Aktif main bolasepak dan dia sedar kehidupan dia tak macam kawan-kawan sekolah dia yang lain. Bila cuti panjang semua pergi jalan-jalan tapi dia balik rumah abang-abang dia dan kena mengadap perangai abang-abang dia yang tak berapa matang.

Dah la tak kerja, girlfriend pun tak de. kat kampung tu rumah diaorang la yang paling buruk, dan diaorang ni memang orang tak pandang la. Nak buat menantu pun orang takmau.

Diaorang sendiri sedar benda tu tapi diaorang cuma anggap macam "tak pe la..nak buat cemana..". Entah macam mana satu hari si Bobby ni jatuh cinta kat gadis sekampung dia Nama Baby. Baby ni dah lama crush la kat si Bobby sejak sekolah lagi. Seronok la dia bila dapat Bobby walaupun Bobby tu tak de siapa yang nak pun. Hahah..



Bila dah ada GF, dia pun nak kawen la dengan si Baby. Jumpa la abang ipar si Baby sebab Baby dah tak de ayah jadi abang ipar dia yang kerja sebagai tukang gunting rambut tu la jaga diaorang sekeluarga.

Tapi abang ipar si Babay tak suka sebab Bobby ni duit pun tak de, kerja pun tak. Nak bercukup pun , abang nya Saji yang bayarkan. Lagi la dia geram. Abang Ipar baby ni jenis jaga standart la. Dia fikir dia la lelaki paling sempurna kat situ. Memang berlagak habis.





So macam mana pun si Bobby terpaksa la kerja. Kerja kat kilang ikan.

Si saji pulak di takdirkan dia terpaksa bawak balik sorang perempuan yang baru bersalin ke rumah tu. Semuanya sebab dia jadi punca suami wanita tu mati.

Bonny pulak jatuh cinta kat sorang perempuan warga asing yang datang melancong. Perempuan tu kena halau dari homestay sebab bawak balik Bonny ke Homestay tu. Jadi perempuan warga asing tu pun ikut balik la kerumah buruk bonny.



Bayang kan lah cemana 2 perempuan dan sorang baby masuk ke dalam satu rumah yang orang kampung anggap rumah paling buruk.

Tapi yang best nya kejadian-kejadian ni yang buat hubungan diaorang 4 beradik jadi lebih kuat. Dari suka bergaduh berguling-guling sampai la diaorang sepakat hidup bersama.





Korang kena tengok apa kejadian yang buat saji terpaksa bawak balik isteri kawan dia kerumah, Apa punca Abang ipar baby tak bagi Bobby dan Baby kawin. Apa jadi pada abang ipar Baby? Dan yang best sekali diaorang boleh duduk sama-sama makan sekali. Dulu tak de nya.. Main bedal je ikut suka. Hahah..

Ringan je ceritanya tapi menarik. Bagi korang yang bosan dengan aksi tak masuk akal filem2 tamil boleh la korang tonton filem ni.

Bye.


RESEPI IKAN NYOK-NYOK MASAK CUKA YANG SIMPLE DAN SEDAP.

Hi semua..

Saya ni walaupun suka makan benda-benda masam tapi tak berapa minat masak cuka. Setakat makan sikit-sikit ok la. Agaknya sebab tu Masak cuka ni memang tak de dalam menu wajib masak. Tapi kalau ahli keluarga saya yang lain diaorang memang suka la ikan masak cuka ni. Mak saya pun suka sangat.

Ini Ikan Masak cuka yang di masak oleh kakak saya. Nampak sedap..kan?? Tiap kali ada kenduri kat rumah mesti ada Ikan masak cuka ni. Senang dimasak, tak mudah basi dan bahan-bahan nya juga simple je.

Biasanya ikan yang digunakan untuk masak cuka ni ialah ikan Tongkol, ikan merah, Ikan nyok-nyok dan banyak lagi la. Tapi kata kakak saya kalau nak lebih sedap gunalah ikan tenggiri. Ikut lah selera korang nak gunakan ikan apa. Semuanya boleh asalkan ikan tu digoreng dahulu.








Selain ikan ada juga yang buat Masak Cuka ni menggunakan ayam. Bagi yang tak suka ikan boleh la gantikan dengan ayam. Goreng ayam tu lepas tu masuk kan dalam masak cuka ni.

Bagi yang suka ada syur-sayur sikit boleh la letak kan timun. Cuma kalau letak timun tak boleh la lebihkan air sebab timun kan ada kandungan air.Nanti banyak sangat kuahnya jadi tak sedap pulak. Masak cuka ni biasanya kuah tak banyak. Sikit-sikit je sebab masam ada cuka.

Tak suka timun cukup la letak cili besar. Nak pedas sikit letak cilipadi. Kalau cili besar banyak, saya kutip cili besar tu je la. Suka rasa manis2 pedas cili tu. Cilipadi tak berani nak kutip.Hahahah..


Ok..Ni resepi nya.. Resepi Ikan Nyok-Nyok Masak Cuka Simple dan Sedap.

Bahan-Bahannya :

2 ekor ikan Nyok-nyok (Ikan digaul garam & kunyit dan digoreng) 
7-8 biji bawang merah di belah 4 
5-6 ulas Bawang putih dibelah 2
1 inci Halia (dihiris) 
1 sudu teh Biji sawi
5-6 biji Cili api / cili besar merah & hijau 
1 senduk Cuka
Garam secukup rasa 
Serbuk perasa (optional)
Timun/Tomato (optional)
1 senduk minyak masak
Air.


Cara-Caranya

1- Goreng ikan dah ketepikan.

2- Panas kan minyak dalam kuali. Tumis biji sawi, halia, bawang merah dan bawang putih,

3- Bila dah naik bau masuk kan cuka dan air. Jangan masuk kan air banyak sangat. 1 senduk cuka untuk 1 senduk air. Tapi kalau suka kuah banyak lebih kan air. cuma jangan sampai hilang rasa masam cuka.






4- masuk kan ikan dan cili. Masak hingga mendidih

5- masuk kan garam . Angkat dan hidangkan.

Mudah je kan?? Kalau dah tak tahu nak masak apa boleh la cuba resepi Ikan masak cuka ni. Sedap dan cepat dimasak.

Selamat mencuba..

Bye...

Wednesday, 10 July 2019

PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT


PROS AND CONS OF LIVING IN A STUDIO UNIT
Are you looking for a property for own stay? Perhaps you could take a look at Equine Park before you decide which property to buy. There are many types of unit for you to choose from, ranging from 1 bedroom unit, to 2 bedrooms unit, 3 bedrooms unit and studio unit. A studio unit is a type of property that allows you to do all your eating, living and sleeping in just one room with no barrier walls. A studio unit is a living unit, or a multipurpose room that contains the bedroom, living room and kitchen in just a single open space. You get to perform all the household tasks easily as everything is in one place. But of course, there will have a separate room with a door for the bathroom. This article will guide you through the pros and cons of living in a studio unit



Pros



1. Easier to clean

One of the biggest advantages of staying in a studio unit is that cleaning will be a breeze, as compared to staying in a bigger unit. Because studio units are often smaller than a one bedroom unit or a two bedroom unit, there is only very little room or space for clutter, therefore, it is so much easier to clean and maintain its cleanliness. With minimal surface area that you need to vacuum and mop, keeping your studio unit clean is not much of a difficult chore.

2. Less furniture, less spending

As the space is already limited, you would not need that much furniture to further furnish your place. Hence, lesser spending. You get to save quite a bit from spending on furniture. You will only need little essential furniture for your place, such as a table and a bed, and you are good to go. This will give you an opportunity to live with less clutter (rubbish), and you get to become a minimalist. Killing two birds with a stone.

3. Lesser expenses

A smaller space means lower cost of utilities, as there is not much area that needs heating or cooling. Instead of having two air conditioners, one would suffice. Less energy is required. For instance, a floor lamp is sufficient to provide light for the entire space of your studio unit. That being said, your electricity consumption will be generally lower, and your electricity bills will be lower.



Cons



1. Limited space

As it is only a studio unit, it definitely is not a good option for any more than two persons. Therefore, couples that plan to expand their family should not go for a studio unit. In addition, some couples prefer to have some alone time although they are staying together. Due to the fact that there is no separation of space between rooms, which also means there is no separation of space for each other, unless one goes to the bathroom. In this case, a studio unit is definitely not suitable for couples that value alone time. A studio unit is more suitable for single adult, or young working adults who prefer staying in a smaller space.

2. Not suitable for socializing 

A studio unit is definitely not suitable for any parties held. A party held in a small studio unit is equivalent to disaster. Your bedroom is your living room, and also your dining room. Imagine the mess that you will end up with after just a meal. Furthermore, your guests might get too comfortable and treat your studio unit as their own, and proceed to sleep on your bed.

3.Pricey

Top range studio units could be very expensive, especially those that come with top quality furnished apartment. This will then be an issue for those who plan to rent or student. You will be surprised to find out that the rental cost for a studio unit might be more expensive than those with one bedroom unit or two bedrooms unit. If money is an issue for you, renting a studio unit will not be a feasible option for you to even consider.

In conclusion, a studio unit is more of a perfect choice for students, single adults, someone who have just moved to a new city for a new job, or couples who have just gotten married. If you love the open concept living space, a studio is the right choice for you. However, if you are slightly claustrophobic, you will then need a bigger space, bigger house. Ultimately, the choice is yours.


Tuesday, 9 July 2019

RASA RINDU BILA TENGOK PAKAIAN ANAK-ANAK MASA DIORANG KECIL

Hi Semua..

Bila dah start buka kotak keramat biasanya dari nak kemas-kemas terus jadi aktiviti mengimbas kenangan lama. Gitu lah mak pak kalau dah tak de anak kecik. Lepas tu berangan boleh ke nak beranak lagi nih??Cepak2 tampar pipi.. "hello..kau dah tak larat dah." hahaha..

Kotak keramat tu maknanya kotak yang simpan barang-barang lama anak-anak kita dulu la. Kotak tu tersorok je dalam stor. Bila dah tak de ruang nak simpan barang baru teringat nak clearkan semua kotak2 tu ke tempat yang sepatutnya.


Ini lah antara baju2 yang sempat di sambar simpan untuk kenangan bila anak dah besar nanti. Boleh la dia tunjuk kan pada ank dia pulak. Yang lain-lain semuanya dah di agihkan pada orang dan lori-lori.


Kenapa cuma baju anak perempuan je. Allahu..Nak cerita pun sedih la.Hahah.. Baju-baju anak lelaki semuanya tak de yang disimpan. sebab semuanya rosak.Jadi buang je semuanya .Tak teringat nak simpan. Mikhail dia suka gigit baju sejak belum ada gigi lagi. 






Jadi baju-baju dia semuanya berlubang kat leher dan perut. Sebab tu tak de baju masa baby yang disimpan. Masa dia baru lahir pulak ada sehelai dua je beli baju newborn.yang lain nya semua milik kakak dan sepupu2 dia. So tak de la baju dia yang boleh di simpan.


Selain baju ada juga teddy bear milik Maisara . Maisara dah tak nak main lagi dengan teddy bear ni. Bukan sikit tau.Banyak sangat. Ni pun kat rumah ada lagi yang tak sempat di packing untuk bagi pada orang. 

Teddy bear ni kebanyakan nya orang yang hadiahkan untuk Maisara. Seingat saya cuma satu je teddy bear yang kami belikan untuk dia. Tu pun harga rm1 je kat pasar malam. Yang berkotak-kotak tu semua orang hadiahkan.

Maisara ni memang jaga barang-banrang yang orang hadiahkan untuk dia. Tak macam Mikhail. Habis di gigit nya. Sebab tu barang-barang kakak nya tak diberi sepenuhnya pada Mikhail. Ada yang di simpan rapi. Sebab tahu dapat kat adik habis jahanam.


Cuma Mikhail banyak kasut masa kecik-kecik dulu. Ye la..Baby lagi memang lebih selamat pakai kasut. Kakak nya pun banyak kasut. 

Yang dalam gambar ni sebahagian kasut yang masih tinggal.Tapi dah diberi pada orang. sebelum ni pun banyak bagi kasut kat orang.Siapa yang kami jumpa rasa2 macam muat je kami bagi je kasut2 lama anak-anak nih.

Memang kalau kita tengok lama-lama barang-barang ni rasa sayang nak bagi kat orang. rasa nak simpan sampai bila-bila. Tapi hati kena kuat la untuk lepaskan semua ni.Mungkin dah tiba masanya ianya jadi rezeki orang lain pulak.

Orang kata kalau nak bagi kena bagi barang yang paling kita sayang..





Alhamdulillah..perasaan lepas bagi tu rasa lega..Tak de la sedih ke apa.Harap barang2 tu beri manfaat pada sesiapa yang menerimanya.

Bye.



TIPS DAN TRICK SHOPPING ONLINE YANG PATUT ANDA TAHU.

Hi Semua..

Saya mula menjebak kan diri dalam pembelian atas talian sejak 10 tahun lalu. Dari Zalora , Lazada dan terkini Shopee saya rasa sangat berbangga dengan kepintaran saya membeli belah diatas talian. Hahah..Setiap bulan 3-4 kali wajib shopping online.



Mana boleh tak shopping. Sebagai suri rumah sepenuh masa perlu ada sesi terapi untuk saya rehatkan badan dan minda. Ingat duduk rumah je tak serabut ke..

Saya tahu ada yang setiap minggu shopping online.Tapi kerap membeli tak buat kita nampak hebat. Kita perlu juga ketahui ada beberapa perkara yang membuatkan aktiviti shopping online lebih menyeronok kan dan memberi nilai pada wang kita.





Ketika membuat belian ramai yang lebih suka survey, order dan bayar. Itu benda asas ketika membeli belah. Tapi sebenarnya ada tips dan trick  lain yang boleh membuatkan kita nampak lebih bijak ketika membeli belah diatas talian.

1- Jangan abaikan Free Shipping
Ada banyak laman web membeli belah yang menyediakan free shipping dengan menyediakan code voucher untuk free shipping. Jangan sia-siakan peluang ini. Kita boleh menjimatkan wang kita dengan membeli sekaligus beberapa barangan yang kita mahu dengan menjimatkan kos penghantaran. 



Kebiasaan nya program free Shipping adalah kerjasama antara pihak pos laju dan juga pihak laman web e-dagang terbabit. Bermakna pihak pembeli dan penjual tidak mengeluarkan apa-apa pembayaran untuk penghantaran.

Satu kerugian jika kita tidak menggunakan kemudahan yang disediakan. Lepas ni kalau shopping online wajib tebus code free shipping okay... :)
                  
2- Pilih hari yang tepat untuk shopping online
Pada tarikh-tarikh tertentu setiap bulan pasti akan diadakan jualan murah. Ada website yang turut mengadakan pra jualan murah seminggu sebelum jualan murah berlangsung. Shopee dan Lazada paling kerap membuat jualan murah . Setahun 4-5 kali diadakan jualan murah dengan menawarkan berbagai hadiah giveaway dah flash sale.



Paling menarik adalah flash sale yang menawarkan harga runtuh sehingga ada yang mencecah diskaun 90 peratus. Cuma kita perlu pantas dan peka dengan tempoh flash sale berlangsung. Jika kita bernasib baik pasti barang idaman kita menjadi milik kita dengan harga yang tidak disangka-sangka.

3Guna Kupon dan code voucher
Penggunaan kupon dan voucher semakin mendapat tempat di hati pelanggan . Sudah banyak kedai-kedai fizikal yang menggunakan sistem kupon dan voucher untuk menarik lebih ramai pelanggan.

Kedai atas talian tidak ketinggalan menggunakan sistem ini memandangkan ianya lebih mudah untuk diakses oleh pengguna ketika shopping online. Antara yang paling mudah untuk digunakan ialah Shopcoupons yang melibatkan beratus-ratus jenama dan laman e-dagang terkenal.

Bermula 7.7 ini Shopee akan mengadakan Shopee's 7.7 Sale . Turut disediakan ialah Shopee promo code untuk korang gunakan ketika membeli sepanjang sale berlangsung. Kita boleh dapat diskaun hingga 25% dengan menggunakan code promo. Untung nya!!!!



4 - Kumpul mata ganjaran dan pulangan tunai bila anda membeli
Sistem mata ganjaran memang menarik minat ramai pembeli. Dengan jumlah wang yang dikeluarkan kita mendapat point yang boleh di tebus menjadi wang tunai. Mata ganjaran tersebut yang telah mencukupi boleh digunakan untuk pembelian akan datang.

Saya pernah menebus mata ganjaran melalui pembelian selama setahun . Dan akhirnya berjaya jimat 50% dengan pembelian menggunakan mata ganjaran. Sangat menyeronok kan seolah-olah mendapat hadiah besar dan berharga.





Semakin kerap kita shopping online semakin banyak mata ganjaran yang kita akan dapat. Untuk kaki shopping online, jangan lupa semak mata ganjaran anda setiap kali selepas anda shopping,

5 - Tunggu beberapa hari sebelum anda buat bayaran
Pernah kah terjadi selepas korang google beberapa barangan yang ingin dibeli kemudian nya korang dapati disetiap sosial media korang seperti facebook dan instagram mula muncul iklan-iklan berkaitan produk dan barangan yang korang cari?



Ini lah masanya untuk anda meneliti setiap iklan tersebut. Mungkin ada antara nya mempunyai harga yang lebih murah dan berkualiti.

Masuk kan items atau barangan yang kita ingin beli ke dalam cart anda. Tunggu beberapa hari dan kita akan mendapat beberapa email peringatan tentang barangan yang kita biarkan didalam cart. Jika bernasib baik email peringatan tersebut juga disertakan dengan kod diskaun.

Cemana?? Berguna tak tips dan trick yang saya kongsikan ni? Pernah cuba? kalau belum ayuh jadi pembeli yang bijak dan jangan lupa untuk turut serta dalam Shopee's 7.7 Sale yang sedang hangat berlangsung.

Bye..