Tuesday, 2 April 2019

RESEPI MASAK LEMAK LABU YANG MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum..

Tengahari ni saya buat Masak Lemak Labu.Saya tak pernah beli pun labu .
labu yang ada ni pun jiran sebelah bagi..Jiran saya ni berniaga sayur di pasar malam.
Tiap petang lepas ambik sayur diakan susun2 sayur2 dia dan masuk kan dalam kereta.
mana yang lebih tu dia bagi la kat jiran.Bagi nya bukan sikit2.Boleh makan seminggu.
Murah rezeki jiran saya ni..



Labu ni besar jugak..
Untuk buat masak lemak ni saya guna suku je.
Ada lebih lagi tu saya nak buat kek dan pengat.
Tunggu la esok2 ke..





Last saya buat masak lemak labu ni 5 tahun lepas kot..hehehh..
Tapi hari ni saya buat masak lemak labu boleh habis pulak..
Sebab saya tak buat menu lain hari ni..
Goreng ayam, masak lemak labu, dan sambal belacan je..
nak tak nak anak-anak dan suami kena makan jugak.
agaknya tu yang sampai licin masak lemak labu saya ni..hahahha




Untuk masak lemak labu ni saya gunakan  udang kering je..
kalau mak saya masak dia guna udang basah.
Saya nak buat cucur udang petang nanti sebab tu tak guna pun udang basah tu..
jom tengok resepi Masak Lemak Labu.


Bahan-bahan

suku bahagian labu.
2 biji bawang merah
2 biji cili bessar
1/2 sudu serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 batang serai
1 sudu kecil udang kering
garam
1 cawan air

Cara-caranya:

Potong labu dan bersihkan kemudian masuk kan dalam periuk.
Tumbuh bawang merah  , titik kan serai, Cili besar dipotong dan masuk kan
semuanya bersama serbuk kunyit dan udang kering  ke dalam periuk labu tadi.
masuk kan 1 cawan air.
masak sampai labu empuk.
kemudian masuk kan santan pekat.
kacau sampai mendidih dan masuk kan garam.


dah siap...
Mudah kan..saya guna serbuk kunyit sebab tak de kunyit hidup..
ok jugak..sedap menjilat jari juga rasanya.





Ada orang yang terus je masak guna santan.
tapi bagi saya leceh la sebab kena perhatikan betul2 takut santan pecah,
terus tak cantik mask nya nanti..
Jadi nak mudah masak je guna air dulu.
Bila dah empuk baru masuk kan santan.
terpulang la nak buat macam mana yang masing2 rasakan mudah..

sekian..



RESEPI LAKSAM RINGKAS DAN SEDAP

Assalamulaikum..


Siapa suka makan laksam??kalau suka kita geng..lagi pedas lagi sedap..laksam ni tak sedap kalau tak letak cili dia..cili dia yang buat rasa dia tu mengaum ..heheheh...Selalunya laksam ni belah2 pantai timur memang ramai yang suka.Tapi sekarang ni orang utara macam ceq pun suka makan laksam..

Untuk resepi laksam kali ni saya buat simple je.Resepi saya ambik kat blog lelaki terakhir malaya ..hehhe..kat blog afzalsukasuki...tapi sukatan dan bahan  makcik ubah sikit..ikut selera tekak makcik la..nak masam lebih pedas lebih..Terima kasih Afzal atas resepi yang best ni..
jom kita tengok resepi laksam





Bahan-bahan untuk laksam

5 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan Air suam.
2 cawan air sejuk

Campurkan semua bahan.Bancuh sampai pekat.bukan jadi doh  ye.tapi jadi cecair yang pekat.ala2 macam buat kuih ketayap tu.  masuk kan dalam jug supaya nanti nak tuang senang.

Sementara tu panaskan pengukus.Ambil tudung periuk  atau benda yang leper, sapu minyak sikit.lepas tu letak dalam pengukus.

Tuang adunan tepung perlahan2 .tuang dalam sesenduk je.lepas tu tutup pengukus dalam 10 minit , bila dia dah mengelembung, angkat dan ketepikan bagi sejuk.bila dah sejuk cungkil sikit tepi dia dengan garfu dan tolak perlahan2 supaya dia bergulung.

 ulang sampai adunan tepung tadi habis.


Bahan-bahan untuk kuah

1 kg ikan selayang -  rebus dan ambil isinya saja..
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
5-6 keping asam keping
10 biji bawang besar - dikisar
garam secukup rasa.


Campur kan semua bahan-bahan di dalam periuk.masak dengan api perlahan.masak hingga mendidih..


jangan pelik tengok taugeh berdaun tu ye..tu yang makcik suka..

Bahan untuk sambal

10-20 biji Cili padi
1 inci Belacan
3 sudu besar perahan limau nipis.

Tumbuk cili padi bersama belacan kemudian masuk kan air limua nipis.





Ulaman
Kacang panjang -hiris halus2..
taugeh 
yang lain tak de sebab pi  kedai semua barang takde..kecewa betul..eheheh

Bila nak makan letak la laksam, bahan ulam , lepas tu baru letak kuah..sedap oi..nanti cuba la ye..Simple je tapi sedap sangat..

sekian..

LELAKI INI TAK PERNAH POTONG RAMBUT SEJAK 54 TAHUN LALU

Pengguna media sosial di China mencadangkan agar seorang lelaki berusia 77 tahun untuk memohon Rekod Guinness selepas gambar-gambar dan video rambutnya sepanjang 5.5 meter menjadi viral di sosial media. Lelaki itu, yang memelihara rambutnya dengan membalutnya dengan kain mendakwa dia tidak pernah memotong rambut sejak dari lebih 54 tahun.



Lelaki yang berusia 77 tahun itu menjadi viral di media sosial China selepas anak perempuannya menemaninya  ke salon rambut di Leshan, Wilayah Sichuan, China Selatan, untuk mencuci rambutnya.

Dia merakam video pekerja salon rambut yang membuka kain balutan rambut, mencuci dan kemudian nya mengeringkan rambut bapanya.






Proses mencuci dan mengeringkan rambut lelaki tersebut mengambil masa selama tiga jam dan  memerlukan bantuan tiga orang untuk disiapkan.

Anak lelaki tersebut kemudian nya memuat naik video tersebut di sosial media dan mendapat lebih 1.5 juta tontonan dalam hanya beberapa hari.

Pengguna sosial media mula mendesak lelaki itu untuk memohon Rekod Guinness namun lelaki tersebut memberi alasan dia menyimpan rambut bukan lah untuk mendapat kemasyuran ataupun pengiktirafan.





Ketika Ake Yizheng berumur 23 tahun,dia mula menyimpan rambutnya dan merasakan tindakan nya itu membuatkan ahli keluarganya sihat. Sejak dari itu dia tidak pernah memotong rambutnya.

Pada penghujung tahun 1970-an pernah seseorang menawarkan untuk membayar 3,800 yuan ($ 570) untuk rambutnya, tetapi dia enggan menerima tawaran tersebut, kerana kesihatan keluarganya lebih penting daripada wang.

Walaupun menguruskan rambut nya itu sesuatu yang bukan mudah, terutamanya jika dia ingin keluar rumah, Ake berkata dia telah terbiasa dengan keadaan tersebut dan enggan memotong rambutnya

"Dia sudah biasa dengan rambutnya yang panjang dan ia tidak pernah merasa tidak selesa,  Dia pergi ke kedai gunting hanya untuk mencuci dan merapikan rambutnya sekurang-kurangnya dua kali sebulan. Ia mengambil masa dua hingga tiga orang pembantu dan mengambil masa selama tiga jam untuk menyelesaikan tugas itu. " kata lelaki menantu lelaki itu.






Video viral yang memaparkan cucu-cucu Ake yang melepaskan rambut nya  dan memanjangkannya hingga lebih dari 5.5 meter telah mendapat berbagai reaksi pengguna dalam talian.

Walaupun ada yang kagum dan terinspirasi dengan semangat Ake namun ada juga yang merasakan  rambut nya itu  menjijikkan dan mendesaknya untuk memotong rambut.

BAGAIMANA CARA PALING MUDAH MEMBUAT WANITA HAPPY DALAM HUBUNGAN CINTA DAN RUMAHTANGGA

Hi semua..



Hari ni saya nak cerita ikit tentang membuat wanita happy atau gembira dalam perhubungan. Orang perempuan ni susah untuk di duga. Kita yang perempuan ni pun kadang-kadang tak boleh faham dengan perempiuan yang lain.

Sebab tu kerap la kita nampak orang perempuan sama-sama perempuan pun boleh bergaduh kalau dibiarkan dalam 1 rumah atau 1 bilik.

Apa tah lagi kalau berlainan jantina ni. Ada saja yang tak kena dan perkara-perkara yang tak menggembirakan kaum wanita.

So cemana cara nya untuk buat wanita happy?





1. Sama macam lelaki, perempuan juga suka dan seronok bila bersama dengan lelaki yang yakin dengan dirinya sendiri. Tapi tak bermakna lelaki tu kena sentiasa yakin. kadang-kadang kelemahan lelaki juga dilihat sesuatu yang sangat comel bagi wanita.

Kelemahan tu juga akan buat wanita rasa dia adalah pelengkap kepada lelaki tersebut. So lelaki tak perlu tunjuk kuat dan berani setiap masa. Wanita tak selesa dengan lelaki yang macam tu.

2. Jangan terlalu serius. Bukan semua benda perlu diambil serius. Ada perkara yang hanya perlu singgah di fikiran kita dan kita lepas kan macam tu saja.


3. Jangan buat janji palsu. Wanita ni dia paling ingat apa yang lelaki janjikan pada dia. Kalau tak boleh buat jangan berjanji. Wanita ok je kalau lelaki tak janjikan bulan bintang. Buat apa yang dirasakan terdaya cukup lah.

Jangan wal-awal dah janji bulan bintang. Bila dah berjanji,  wanita ni dia akan tagih janji tersebut. Lepas tu bila tak mampu buat, wanita juga yang di cop mata duitan lah, banyak karenah la, tak cukup2 la..dan macam-macam lagi..padahal lelaki yang awal2 dah janji macam2.


4. walaupun ada perkara yang wanita tak suka diambil serius tapi , jangan tak tahu yang ada banyak perkara kecil dianggap penting bagi wanita,

Contohnya tentang hari2 yang istimewa: hari jadi, hari ulangtahun perkahwinan, hari pertama kali berkenalan, hari hadi anak, hari pertama masuk rumah baru..macam-macam hari la..

Wanita juga suka bila gambar nya ada dalam telefon bimbit lelaki yang dia sayang. Atau pun gambarnya ada dalam wallet lelaki tu.

Wanita juga suka lelaki yang banyak bertanya kan keadaan dirinya. sihat ke tidak, dah makan ke belum...gitu..

Tak besar pun permintaan2 wanita ni.



5. Mengakui kesalahan sendiri. Yang ni penting sangat, Orang lelaki tak payah melutut merayu minta maaf pada wanita. Wanita tak heran pun setakat maaf tu. cukup sekadar ucapan ringkas " maaf, saya tak sengaja buat macam tu.." cukup!! itu sahaja..

Kalau maaf berbuih2 dimulut , merayu menangis bagai tapi esok lusa buat salah lagi, itu lebih menyakitkan hati wanita .

Selalunya saya tak kan bagi peluang ke dua untuk lelaki yang melutut dan merayu. Memalukan!

Jangan terlalu banyak beralasan bila dah buat salah. Salah tetap salah, awak tak boleh tutup kesalahan awak dengan bagi macam-macam alasan. Bagi wanita bila awak buat alasan macam-macam untuk salah yang awak buat, itu bermakna akan datang awak akan buat salah tu lagi dan dengan alasan yang sama atau berbeza.



6. Jaga penampilan diri. Bukan bermakna lelaki perlu pakai pakaian yang mahal dan berjenama. Cukup lah kalau ianya bersih dan sopan. Ketahui pakaian yang macam mana wanita tu suka.

Kalau saya, saya tak suka lelaki yang berseluar pendek dan pakai baju tanpa lengan.Geli!

Mungkin wanita yang korang sayang, suka lelaki yang berjanggut dan berambut panjang. Jangan risau untuk tanya pendapat wanita tu tetang penampilan korang.

Wanita akan gembira bila lelaki tu terima pendapat dia. Dia akan rasa kehidupan lelaki tu dah jadi sebahagian dari dirinya.




7. Dalam hubungan cinta dan rumahtangga ni bukan ada masa bahagia dan seronok je. Tapi ada juga tiba masa duka. Dalam keadaan ini wanita sukar kawal perasaan dia. Jadi sebagai lelaki awak tak perlu jadi wanita kedua yang tak reti kawal perasaan.

Lelaki kena bijak kawal situasi. Sebab tu penting untuk lelaki kenal pasti sikap wanita tu. Masa ni lah awak akan tahu nak buat apa bila wanita marah atau sedih. Dengan kebijaksanaan awak tu, tak sampai 5 minit wanita tu dah boleh tersenyum kembali.







8. jadi lah pendengar yang baik. Tak dapat selesaikan masalah pun tak pe, Dengan adanya awak disisi wanita kesayangan awak, cukup untuk buat dia gembira dan bahagia.

9. Wanita mahu sentiasa dilindungi. Leakijangan mengharapkan wanita tu sentiasa kuat dan boleh buat apa saja tanpa lelaki.

Pertolongan dan bantuan lelaki lebih membuatkan dia gembira walaupun untuk perkara-perkara kecil. Ianya tanda yang dirinya disayangai , dicintai, dilindungi dan dihargai.


10. Kejutan. wanita suka kan kejutan. Tak perlu selalu sebab bila selalu sangat dia dah tak rasa kejutan tu sesuatu yang istimewa.. kejutan pada masa-masa yang tidak disangka akan buat wanita gembira.

Bye...



PENGALAMAN MELALUI CABARAN SEMINGGU TANPA SOSIAL MEDIA

Hye semua..

Minggu lepas saya ada buat satu cabaran pada diri sendiri. Cabaran nak tinggalkan sosial media selama seminggu. Walaupun cabaran ni saya terpaksa buat tak sampai seminggu tapi tetap saya nak share sikit apa yang saya dapat dari cabaran yang saya buat tu.



Tak ramai orang yang bersedia untuk tinggalkan sosial media di zaman sekarang.Lagi-lagi kalau sosial media tu digunakan untuk tujuan-tujuan yang sangat penting. Dah ramai yang jadikan sosial media sebagai platform untuk menjana pendapatan dan juga untuk berhubung dengan kawan-kawan.

Sebab itu saya pilih untuk cuba buat cabaran ni. Apa yang saya dapat dari cabaran ni akan saya kongsikan untuk panduan korang.Mana tahu kalau satu hari nanti tiba-tibe je korang rasa macam nak stop sekejap bersosial media.





Kita mulakan dengan perkara yang baik dahulu.

Pertamanya saya sedar ada banyak perkara yang saya sepatutnya buat, Tanpa saya sedar sosial media menyekat banyak aktiviti luar. Saya hanya sibuk melihat skrin komputer dan telefon sampai kadang-kadang saya malas nak bergerak.

Tapi bila tinggalkan sosial media saya mula ada masa untuk bersenam lebih masa. Kemudian saya teruskan dengan aktiviti lain. Tak pernah fikir pun "lepas ni saya nak buat apa," sebab automatik saya terus buat benda tu, Contohnya bila ke dapur, nak buat kek, terus capai mixer, keluarkan bahan-bahan dan sebagainya.

Kalau dulu, nak baking, sempat lagi buka phone, baca tweet , benda yang patut buat dalam 15 minit jadi satu jam.

Saya juga mula sedar ada banyak filem yang saya belum tonton. Menonton bersama-anak-anak memang menyeronok kan lagi-lagi filem tersebut anak-anak pun suka. Sebelum ni bukan tak tonton filem, tapi tak fokus. Sibuk nak tengok skrin komputer dan phone saja . Tapi bila menonton dengan fokus ianya lebih menyeronok kan.

Waktu petang saya lebih banyak masa dihabiskan diluar rumah. Saya tak perlu fikir pasal bateri phone lemah atau apa komen buruk netizen berkaitan isu semasa. Fikiran lebih tenang dan lapang sebab tak banyak benda luar yang masuk mengganggu fikiran saya seperti sebelum ni.

Awalnya saya nak buat cabaran ni selama seminggu tapi tak jadi . Nak tahu kenapa nanti hujung-hujung saya ceritakan. suspend tak??ahahha..

Ada juga benda tak best bila korang tinggalkan sosial media ni. Macam awal2 saya tulis tadi bagi yang berniaga online dah tentu la korang akan mengalami kerugian bila seminggu tak dapat post apa-apa. Cemana nak dapatkan pelanggan kalau tak de post pasal jualan korang.kan??

Tapi bagi saya yang tak berniaga ni, tetap ada kesan nya pada sosial media saya.

Pertamanya hari pertama saya buka semula facebook saya punya post pertama langsung tak de like dan komen. Bermakna angegement dengan rakan facebook lain tu tak de. Diaorang tak boleh nampak post-post saya pada hari pertama selepas cabaran tinggalkan sosial media tu.

Yang saya perlu buat ialah like dan komen pada post-post rakan lain. Bila ada sorang dua yang datang like dan komen baru lah ada rakan fb lain yang like dan komen.

Yang keduanya ialah saya jadi malas nak mula bersosial media balik. Rasa macam kalau tutup akaun terus pun tak pe la.Hahah.. Jadi seronok berdunia nyata berbanding dunia maya.

Korang yang tak pernah tinggal sosial media mungkin akan rasa "eh..tak boleh hidup la kalau tak buka fb, tak tweet, tak upload gambar kat IG.." Tapi bila korang dah tinggal baru korang tahu benda ni mudah sangat nak tinggalkan nya.





Disebab kan itu juga lah cabaran ni saya tak buat sampai seminggu. Cukup 4 hari dah la. kalau saya buat selama seminggu rasanya saya dah tak update blog, tak de facebok, tak de IG dan twitter dah sekarang ni. Rasa membuak-buak nak tutup akaun sosial media ni.

Tapi saya tak boleh la buat macam tu memandangkan ada pembaca blog , advertiser dan pengikut sosial media yang email dan hantar whatsapp bertanya soalan, berkongsi cerita dan tawaran paid review yang memerlukan maklum balas segera dari saya.

So kesimpulan nya kalau korang rasa nak tinggalkan sosial media buat je dan kalau rasa nak teruskan tak de salah. Sebab benda ni senang sangat nak tinggal.Bukan macam dadah la..Hahah.. Korang boleh test diri korang pulak.Tengok mampu ke tidak nak lepaskan sosial media .

selamat mencuba.!

Monday, 1 April 2019

RESEPI KEK SARANG SEMUT ATAU KEK GULA HANGUS YANG MESTI JADI

Hi Semua..

Entah berapa kali dah saya share resepi Kek sarang semut atau pun kek gula hangus nih. Dari pada tak reti buat sampai la sekarang dah mahir la saya buat kek ni.

Kalau dulu bila kek tak jadi, jenuh fikir apa la sebab nya. Tapi sekarang dah tahu rentak kek sarang semut ni macam mana.



Banyak juga resepi-resepi kek gula hangus yang saya cuba. Ada resepi-resepi tu yang saya jumpa di facebook dan ada juga yang dikongsikan oleh kawan-kawan terdekat.

Mungkin ada yang rasa agak susah nak membuat kek ni. Tapi kalau dah selalu buat korang akan rasa ini lah kek yang paling senang nak dibuat.

Kek ni memang menjadi kegemaran keluarga saya. Dulu buat kek ni tak jadi pun habis licin. Hahah.. Sekarang ni kalau raya saya mesti akan bawak balik ke nih ke kampung.





Bagi yang nak tahu cara membuat kek sarang semut atau Kek Gula Hangus ni saya akan kongsikan sekali lagi resepi dan cAra membuat nya.

InsyaAllah , kalau korang ikut step saya ni mesti kek korang akan jadi. Rongganya pun lebih cantik dan menyeramkan.Hahahh..

Resepi Kek Gula Hangus / Resepi Kek Sarang Semut.

Tinggi 3 cm Loyang saiz 8 inci

Gandakan sukatan dan tempoh membakar lebih lama kalau nak kek lebih tinggi (guna loyang yang lebih tingg)

Bahan-bahan nya:

Bahan A
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 sudu besar majerin/butter

Bahan B
1 cawan tepung gandum
3 biji telur Gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 tin kecil susu pekat


Cara-Caranya:
Langkah pertama kita nak buat gula hangus.
1- Masuk kan gula dalam periuk dan masak atas api yang kecil.

2- sentiasa kacau gula . Jangan sampai gula hangus .Nanti takut kek akan jadi pahit



3- kacau guna whisk lebih mudah. Kacau hingga gula bertukar warna menjadi perang



4- Masuk kan air panas. Hati-hati sebab gula dan air panas akan mendidih.

5- Kacau sampai gula dah tak berketul.

6- tutup api dan masuk kan majerin.

sejuk kan air gula.Ambil masa dalam 1-2 jam nak sejuk kan air gula nih..
Nak buat kek nih kena banyak bersabar sebab memang akan makan masa berjam-jam.

Langkah kedua kita nak buat bancuhan kek.
1- Ayak tepung dengan soda bikarbonat, Ketepikan.

2- Pukul telur bersama esen vanila sampai kembang. Pukul sampai telur bertukar menjadi warna putuh dan berbuah halus. kalau guna mixer dalam tempoh 3-4 minit

3- Masuk kan susu pekat . Kacau je guna senduk.

4- Masuk kan tepung dan kacau sebati.





5- Last sekali masuk kan air gula yang dah sejuk tadi. kacau guna senduk je tau.Kacau sampai rata semuanya lepas tu  masuk kan dalam loyang.

6- Lapik loyang dengan baking paper. Kemudian sapu butter kat atas kertas tu.

7- Tuang adunan dalam loyang. Tutup loyang dan peram bancuhan tu selama 3-4 jam. Korang boleh peram sampai 7-8 jam juga untuk hasil yang lebih baik.



8- Tak payah simpan dalam peti sejuk ke, almari ke..letak atas meja makan gitu je.

9- Sebelum bakar panas kan oven api bawah suhu 170. Bakar selama 1 jam 30 minit. Kemudian buka api atas bawah dan bakar lagi 15-20 minit

cukup masa tinggal kan je dalam oven selama 15 minit,.



10- keluarkan dari oven dan sejuk kan dia.Bila dah sejuk boleh la di potong. Kena potong melintang tau. Bukan macam potong kek hari jadi tu. Baru la nampak ronga-ronga sarang semut tu.

Kek korang akan kurang berongga kalau kek bakar tak cukup lama. Lagi lama bakar lagi cantik sarang semut dan lagi cantik kaler nya. Tapi janga la bakar sampai hangus tau.

sebab tu lebih selamat kalau dibakar dengan suhu antara 170- 180 je.



Ok..tu je tips nak buat kek sarang semut nih. Tak susah pun sebenarnya. cuma ambik masa lama je. Jangan lupa cuba dan boleh kongsikan hasil nya dengan saya nanti .

Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Wednesday, 20 March 2019

PANDUAN BERNIAGA DI SHOPEE YANG DAH BUAT RAMAI PENIAGA UNTUNG BESAR

Hi semua..



Zaman sekarang dah ramai yang lebih memilih untuk membeli melalui online terutamanya di Shopee. Dulu saya sendiri agak was-was kalau nak beli barang melalui online. Susah kita nak percaya pada peniaga online ni memandangkan dulu kita tak banyak sumber untuk tahu sama ada peniaga tersebut adalah scameer ataupun peniaga yang benar-benar boleh dipercayai.





Kebanyakan website beli belah pada ketika itu juga tak de cara dan jaminan untuk mengesan scammer. Tapi sekarang dah lain. Website seperti Shopee, Lazada, Zalora dan banyak lagi akan memastikan peniaga yang menyertai mereka mempunyai rekod yang bersih dan boleh dipercayai.

Sebab itu semakin ramai yang memilih untuk membeli belah melalui Online. Salah satu website yang menjadi pilihan ramai sudah tentu lah Shopee. Jadi apa kata korang mula mengembangkan perniagaan korang dengan menyertai Shopee.



Telah ramai yang berjaya mengaut keungtungan dengan menjual barangan mereka di Shopee.Bayangkan dalam masa sebulan je Shopee dikunjungi oleh hampir 21 juta pelawat.

Apa yang menariknya ialah dengan berniaga di Shopee korang tak payah lagi mengadap phone menanti pembeli. Segalanya diuruskan oleh Shopee yang akan menghantar pesanan kepada anda setiap kali pelanggan membuat bayaran.

Mudah..,kan??

Jadi apa kata mulakan sekarang.Jangan tunggu-tunggu lagi.Cepat dapatkan Ebook Bisnes Shopee yang mengandungi berbagai panduan tips dan trick untuk menjana keuntungan melalui Shopee.



Dalam Ebook ini juga disertakan cara mempromosikan produk secara percuma , dan strategi berniaga tanpa modal di Shopee.Klik sini untuk menempah ------------> Ebook Bisnes Shopee anda..








Monday, 18 March 2019

AN OPEN LETTER TO MY BROTHER ,FRASER ANNING - DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI

Kalau korang semua follow Senator Fraser Anning di twitter korang mesti tahu yang dia sangat membenci orang islam terutamannya orang islam yang datang ke Australia. Banyak post-post dia di twitter yang meminta agar menyekat kedatangan orang islam ke negara tersebut,



Baru-baru ni , atas komen nya berkaitan insiden di New Zealand, seorang ramaja lelaki mencuri tumpuan dunia apabila remaja tersebut menyerang senator tersebut dengan sebiji telur.

Ramai yang menganggap tindakan remaja terbabit sebagi berani dan dia dianggap hero dunia. Banyak komen dan kecaman juga diterima Fraser Anning berkaitan komen nya itu.




Malaysia juga mengutuk keras komen yang dilontarkan oleh Fraser Anning yang mendakwa kejadian tersebut berpunca dari kehadiran orang Islam yang semakin meningkat dan menjadi punca serangan di Canberra yang menyebabkan 49 orang mati.

Anning turut dikritik oleh ahli partinya sendiri yang kebanyakannya melahirkan simpati terhadap mangsa serangan pengganas berkenaan.

Hari ini Mufti Wilayah Persekutuan , Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyampaikan surat terbuka untuk Fraser Anning. Surat tersebut didedahkan di laman twitter nya.



Dalam surat tersebut Dr Zulkifli menulis,  dakwaan Fraser Anning itu memberi kesan kepada lebih 1.8 bilion orang islam di seluruh dunia. Kenyataan Fraser Anning juga hanya berdasarkan propaganda dan khabar angin. 

"Orang yang berpendidikan seperti anda tidak seharusnya bergantung pada khabar angin ketika mengulas mengenai agama yang berusia 14 abad dan diikuti lebih dari 1.8 bilion orang."



Friday, 15 March 2019

BACA PENJELASAN LELAKI INI TENTANG ISU PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISTIHAR DARURAT ATAU PUN TIDAK

Rrtikel ini dipetik dari tweet saudara Adrian Lim Chee En di laman twitter nya.

PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISYTIHAR DARURAT ATAU TIDAK?








Ada yang desak perisytiharan darurat, ada yang tolak. Tapi berapa ramai yang faham apa yang didesak atau ditolak ni?

Fahamkan dulu "darurat" sebelum capai kesimpulan nak desak atau tolak perisytiharan darurat.

Ada 2 jenis darurat.

A. Darurat Keselamatan:
-Diisytihar oleh YDPA di bwh Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan

B. Darurat Bencana:
-Diisytihar oleh PM secara pentadbiran & eksekutif di bawah Perkara 25 Arahan No.20 Dasar & Mekanisme Pengurusan Bencana Negara MKN

Contoh Darurat Keselamatan:
-Darurat Komunis PKM 1948
-Darurat Sarawak 1966 (pergelutan kuasa kjaan negeri & Persekutuan)
-Darurat Mei 1969
-Darurat Kelantan 1977 (pergelutan kuasa pentadbir negeri Pas & kerajaan Persekutuan Umno)

Contih Darurat Bencana:
-Darurat Jerebu Sarawak 1997 (API lebih 600)
-Darurat Jerebu Pelabuhan Klang 2005 (API lebih 500)
-Darurat Jerebu Muar dan Ledang 2013 (API lebih 750)






Darurat Keselamatan:
Apabila diisytihar, undang-undang biasa TIDAK TERPAKAI. Kerajaan berkuasa gubal APA2 UNDANG2 meskipun ia melanggar dengan Perlembagaan Persekutuan.

Contoh: Kerajaan boleh tahan tanpa bicara orang-orang yang mengeruhkan keadaan.

Tempoh Darurat Keselamatan juga tidak terhad, maka timbul persoalan penyalahgunaan kuasa.

Contoh: Darurat Sarawak 1966, Darurat Mei 1969 & Darurat Kelantan 1977 yang disenaraikan di atas hanya dibatal pada tahun 2011.
(Dalam erti kata lain, darurat2 tersebut bertahan hampir 45 tahun!)


Darurat Bencana (yang bawah MKN):
Apabila diisytihar, membolehkan penggembalengan & kerahan bantuan diambil alih oleh kerajaan Persekutuan, Kementeriannya & agensi2nya. Pembiayaan pengurusan, pemulihan & sebagainya ditanggung oleh kerajaan Persekutuan.

Namun, seperti Darurat Keselamatan, 'kebaikan' Darurat Bencana adalah subjektif & perlu diteliti pro kontranya secara case by case.

Ia hanya diisytiharkan jika betul2 TIADA PILIHAN LAIN & kuasa yang darurat adalah SATU-SATUNYA percubaan untuk menangani masalah. (Percubaan ye, bukan jaminan)

Kedua-dua Darurat Keselamatan & Darurat Bencana boleh diumum untuk Pasir Gudang, kalau betul2 tiada pilihan lain.
-Blh DK, sbb peruntukan DK sangat luas- "keselamatan, ekonomi, nyawa terancam".
-Blh DB, sbb ini kan "bencana".


Tapi sebelum argue nak darurat ke tak, teliti secara rasional:
Ada tak benda yang tidak mampu dilakukan sekarang sebab bukan darurat?
Ada tak kerja yang hanya mmpu dibuat dengan adanya darurat?

Kalau takde, buat apa nak perintah berkurung, jadikan bandar dead town, jejaskan semangat federalisme dan lain-lain? Gila kah?

Kene faham. Darurat bukan magic dimana sekali pakai semua masalah setel. Ia hanya diisytihar jika memang TIADA PILIHAN LAIN, maka TERPAKSA CUBA darurat yg tidak menjamin apa-apa penyelesaian.

Sebab tu jarang darurat diisytihar, kecuali Komunis 1948/ Mei 1969. Itupun masalah tak selesai pada ketika itu.

Perlu darurat ke tak, (tanya soalan-soalan sebegini:)
i) Kerajaan negeri takde duit sebab tu Federal kene biayai segala kos? Tidak.
ii) Wujud ketegangan antr negeri & pusat sbbtu kerja tdk blh diselaraskan? Tidak juga.

So nk isytihar darurat kenapa? Yang desak darurat, faham ke tak apa yang dituntut ni?

Jika perisytiharan darurat mendatangkn lebih banyk benefit berbanding tiada darurat, desaklah darurat. Sebab itu satu2 nya percubaan yang ada dan kita rela gadai segalanya.

Memandangkn tiada benefit mampu dicapai dengan darurat, malah lebih parah keadaan terjadi, tak perlulah isytihar darurat.

Sebenarnya pemimpin2 kerajaan dahulu pun tau kesan darurat, tapi memilih untrk pura-pura tidak tau & desak perisytiharan darurat bagi mengeruhkan keadaan & raih sokongan politik.

Saya tunjuk dalam tweet berikut.

Tau tak, zaman Najib PM, lebih 220 RIBU (lebih 10 kali ganda sekarang) mangsa terkesan dengan banjir 2014. Berpuluh2 mati, kerosakan rumah bagai cecah berbilion2.

Najib (Umno) tak isytihar darurat meskipun didesak Ketua Penerangan Umno si Annuar Musa.







Alasan Najib pada ketika itu: Sebab darurat tak boleh claim insurans.

TIPU. Sebab ada ke takde darurat, insurans memang tidak cover kerosakan akibat bencana alam seperti banjir, melainkan awak tambah premium untuk melindungi bencana alam.











Dua jenis pro-darurat:

A. Bona fide. Niat ikhlas. Dia tidak faham kesan darurat tapi ingat secara ikhlas darurat pnyelesaian masalah. So dia desak darurat.

B. Mala fide. Niat keji. Dia faham kesan darurat lebih parah. Tapi dia sengaja desak sebab nak keruhkan keadaan.


Kita sebagai manusia yang berhati perut kalau nak desak sesuatu, biar desakan itu ikhlas.

Kalau nak darurat, pastikan dulu darurat membuahkan faedah kepada mangsa2. Jangan jadi manusia keji ambil kesempatan atas musibah ini untuk berpolitik. Mangsa-mangsa tu bukan modal untuk kembali berkuasa.

ANAK TAK NAK MASUK SEKOLAH SEBAB NAK TENGOK LORI BOMBA..APA YANG DILAKUKAN SI AYAH BUAT NETIZEN TERHARU

Macam-macam karenah anak-anak yang kita terpaksa hadap lagi-lagi bagi anak yang dah mula ke sekolah. Setiap pagi nak menghadapi mood mereka yang tak menentu bukan nya perkara mudah.



Kalau tak pandai kawal , kita sendiri pun boleh naik angin juga. Tapi kita perlu ingat anak-anak kecil ini hanya inginkan perhatian kita.Tak salah jika kita memberi apa yang mereka mahu asalkan ianya tidak melampau batas.

Seperti yang berlaku pada anak kecil ini, tindakan nya yang tidak mahu masuk sekolah gara-gara ingin melihat lori bomba yang lalu dihadapan sekolah membuatkan siayah sanggup membaca ank kecil ini ke balai bomba bagi merasai pengalaman menaiki lori bomba.









jelas tergambar kegembiraan pada wajah sianak apabila dapat merasai pengalaman menaiki lori bomba.

Saudara Zulhelmi atau dikenali sebagi Amy Madusa yang juga merupakan seorang jurugambar berkongsi beberapa gambar yang diambil ketika bersama anknya di Balai Bomba Pandan Indah.




Tindakan nya itu juga mendapat pujian ramai dan and yang menggelarnya sebagai Father Of The Year.






Untuk pengetahuan semua staf-staf bomba sentiasa mengalu-alukan kedatangan pelawat-pelawat kecil ni sebagai memberi pendedahan kepada mereka agar mereka juga mempunyai minat untuk menjadi anggota keselamatan.

Kalau korang ada anak yang minat nak jadi ahli bomba boleh la bawa mereka ke balai bomba berdekatan.

"CIKGU, KAMI TAK PERNAH MAKAN PIZZA" LIHAT APA YANG DILAKUKAN GURU INI AGAR ANAK MURIDNYA DAPAT MAKAN PIZZA

Kerjaya sebagai guru memerlukan seseorang tu perlu dekat dengan pelajar mereka. Guru ni dekat nya seperti ibu dan ayah. sebab itulah ianya dianggap kerjaya yang sangat mulia.






Seorang guru mendapat pujian ramai selepas beliau berkongsi satu pengalaman sewaktu mengajar mengajar disebuah sekolah di Daro, Sarawak.

Kisah Alia Nadiera itu bukan sahaja mendapat pujian netizen malah pihak Pizza Hut sendiri yang sanggup menghantar Pizza untuk santapan anak-anak di sekolah tersebut.





Haritu ajar tajuk makanan dgn year 2. Then i ask,  siapa pernah makan pizza?  Nobody raised their hand.  Then, sorang budak ni 'cikgu, kami tak pernah makan, tu dia sorang ja pernah rasa pizza'

Pizza is like something realllllyyyy high end for them.  Mcm kita beli makeup la.  Kalau ada yg high end punya tu mmg jaga gila gila macam baby baru lahir.  Gituuuu 

I terdiam and was like seriously kids ðŸ˜­

I feel very sorry for them. But yeah man,  pizza hut is 2 hours away la paling dekat.  So,  i bgtau my mum. Luckily my mum mmg legend buat2 roti ni. And,  taadaaaa mini pizza project for my minions. I hope that this is enough to give them their very first pizza experience 



So here we are. Sedang menikmati pizza mini. On my birthday.  Food makes me happy so i make people happy by giving them food. Thats what i always do ðŸ™†






By the way,  the whole school gets to taste the pizza because its SKM and its only 32 of my kids. 🙆

(Ramai pulak tanya,  SKM tu sekolah kurang murid. Satu sekolah hanya ada 32 org murid)







Tweet tersebut telah mendapat lebih 6000 retweet dan mendapat perhatian pihak Pizza Hut .



Pizza Hut bersetuju untuk menghantar Pizza kepada anak-anak bertuah ini supaya anak-anak ini gembira

We're so touched by your story. Sorry we can't be nearer to you, but jgn risau. Kami akan hantar ðŸ• to your kids! Pizza is our love and joy. And we want eveyone to be able to enjoy it! Drop us a DM and we'll deliver some over. Jauh dari segi kilometer, tapi dekat di hati.❤


SUHAIMI SAAD ADALAH CONTOH TOXIC PEOPLE YANG SEMUA ORANG PATUT ELAK KAN

Hye semua..



Sebenarnya saya malas nak menulis tentang isu Suhaimi Saad ni. Tapi bila ramai yang bagi terlalu banyak perhatian pada dia, tergerak juga la jari ni nak menulis sesuatu sebagai teguran untuk korang yang membaca ni.

Jelas Suhaimi Saad ni antara toxic people yang  yang kita patut elak kan. Bila kata "perlu dielak " kan tu bermakna kita tak payah pedulikan dia. Biarkan dia dengan pendapat-pendapatnya.

Bila kita sebarkan apa yang dia luahkan sedikit sebanyak dia berjaya menyampaikan rasa hati dia kepada umum.

Kita nak sekat dia dari meluahkan pendapat-pendapat bodoh tapi dalam masa yang sama kita membantu dia menyebarkan fahaman dia.

Bila difikir-fikir siapa yang paling  bijak??





So lepas ni elak kan berkongsi pendapat toxic people di sosial media. Kalau kita takut fahaman mereka menular pada orang lain, kita yang patut berhenti dulu menyebarkan nya.

Contoh toxic people yang patut korang elak kan ialah mereka yang semua isu dia nak ulas walaupun pendapat nya tu tak diperlukan.

Ataupun mereka yang suka mengeluarkan pendapat yang menghina , menjatuhkan semangat orang lain dan juga yang memburuk kan hubungan dua pihak.

Please avoid toxic people at all. Diaorang cuma nak lihat kita berasa tak bahagia. Jangan bagi terlalu banyak perhatian pada mereka.Let them say whatever . Korang balas je dengan diam dan jangan pedulikan dia.

Dear Toxic people.. Korang tak rasa ke letih asyik complain itu ini tentang orang lain tapi diri korang sendiri pun tak bahagia. Dont search for happiness dengan cara menjatuhkan orang lain dengan pendapat-pendapat bodoh korang.





Thursday, 14 March 2019

LIHAT APA YANG ANAK-ANAK LELAKI INI BUAT UNTUK MENCERIAKAN AYAH MEREKA SEMPENA HARIJADI KE 62

Seorang lelaki dari New Jersey pasti tidak akan melupakan hari jadi ke-62 nya selepas anak-anaknya mencatatkan nombor telefonnya di sebuah papan tanda di pinggir jalan besar yang membuatkan orang ramai membuat panggilan dan  mengucapkan selamat kepadanya. Setakat ini Chris Ferry telah mendapat lebih daripada 15,000 panggilan dan teks daripada orang ramai di seluruh dunia.



Setiap kali sambutan harijadinya anak-anak nya akan membawanya ke restoran dan kemudian memaklum kan kepada pelayan bahawa hari tersebut adalah harijadinya. Anak-anak nya suka mengusiknya dan dia akan tersipu malu dan tidak selesa apabila pelayan membawa kek ke meja mereka.

Pada tahun ini, mereka membuat sesuatu yang baru dengan menyewa papan iklan di luar Linwood dan meletak kan nombor telefon ayahnya diatas papan tanda tersebut.

Awalnya mereka fikir ia akan menjadi satu jenaka namun lama kelamaan ianya mula tidak dapat dikawal apabila  Chris Ferry mendapat beberapa panggilan daripada orang asing secara rawak selepas gambar papan iklan tersebut menjadi viral.





Papan iklan itu dinaikkan pada 6 Mac, dan pada 12 Mac Chris Ferry telah menerima lebih daripada 15,000 panggilan dan teks hari lahir dari orang ramai di negara-negara seperti Filipina, Kenya, Luxembourg, Ireland, Guatemala, Nepal dan Australia.

Dia sebenarnya cuba menjawab setiap panggilan dan menjawab semua teks pada mulanya, tetapi akhirnya dia  menukar mail suaranya kepada "terima kasih kerana memanggil untuk mengucapkan selamat hari jadi, saya benar-benar menghargai ...".

Chris Ferry mendakwa dia mendapat 10 hingga 600 panggilan dalam masa hanya beberapa minit. Disebab kan itu dia tidak dapat lagi menggunakan telefon bimbitnya seperti biasa.


Chris mengetahu mengenai prank yang dilakukan oleh anak lelakinya pada Khamis minggu lalu ketika dia mendapat panggilan dari seorang lelaki bernama Nick yang ingin mengucapkan selamat ulang tahun kepadanya. "Bagaimana anda tahu hari jadi saya datang?" Ferry bertanya, lelaki itu menjawab "Saya melihatnya di papan iklan".

"Ayah saya memandu dengan serta-merta ke papan iklan itu dan mengambil gambar dengannya," kata seorang anak lelaki Ferry kepada CNN.




Memandangkan hari ulang tahun ke-62 Chris sudah berlalu itu tidak menjamin yang dia tidak akan menerima lebih banyak panggilan kerana papan iklan tersebut tidak akan diturunkan sehingga bulan April.

Chris hanya ketawa dengan apa yang berlaku jadi anak-anaknya mencadangkan tahun depan mereka boleh menyewa papan iklan yang lebih besar.

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.

Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.




Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.

Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.

Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.

Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 

Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kampung sebab nak jumpa mak , anak saudara dan adik beradik lain. Bila kita berinteraksi dengan ramai orang tak la bosan sangat sendirian di rumah.Tapi kena ada persetujuan dari suami juga tau.

Rasanya dia ok je dan izinkan memandangkan dia sendiri tahu yang kita bosan di rumah.

Bercuti bersama suami atau Babymoon.

Diusia kandungan 6-8 bulan , ramai ibu mengandung yang dah tak mengalami morning sickness atau alahan yang teruk. Ambil peluang ini untuk pergi bercuti sebelum korang melahirkan anak.

Selepas melahirkan anak nanti korang mungkin tak akan dapat pergi bercuti dalam masa terdekat ke tempat-tempat best memandangkan korang kena melalui confinement process yang agak lama. So masa ni lah yang perlu korang gunakan untuk berehat dan meluangkan masa dengan suami.

Jangan bercuti dalam keadaan kesihatan yang tak baik sebab ianya mungkin akan mengubah mood percutian korang. Ada juga wanita hamil yang mengalami alahan sepanjang dia hamil. Yang ni memang tak sesuai nak pergi bercuti.

Belajar ilmu menguruskan anak kecil.

Banyak laman web yang berkongsi tips dan panduan menguruskan anak yang baru lahir. Korang kena tahu beberapa perkara sebelum melahirkan anak terutamanya bab breastfeeding, jaundice dan premature birth.

3 benda ni sangat penting untuk korang belajar. Gunakan tempoh sepanjang mennati kelahiran ni dengan belajar perkara-perkara penting tentang proses melahirkan dan juga penjagaan bayi.

Korang juga boleh gunakan masa ni untuk berbual dengan mereka yang lebih berpengalaman untuk korang dapatkan lebih banyak ilmu. Gunakan sosial media untuk dapatkan lebih banyak maklumat. Namun hati-hati kerana tak semua maklumat tu benar dan korang kena juga dapatkan nasihat dari yang lebih pakar.




Belajar ilmu agama (bagi orang islam)

Bila korang dah melahirkan anak nanti korang akan ambil masa yang sangat lama untuk menyesuaikan diri korang dengan masa yang tidak teratur.

Jadi sementara ada masa ni boleh la korang pergi belajar mengaji atau mendengar kuliah agama. Ianya terapi juga bagi ibu mengandung. Malah anak dalam kandungan pun suka je dengar orang mengaji ni tau. 

ok..tu je..kalau ada yang nak kongsi kan tips lain boleh la tinggalkan komen di bawah.


Wednesday, 13 March 2019

INI LAH WANITA YANG AKAN DIPAKAIKAN 2 GELANG DARI API NERAKA

Assalamualaikum..



Saya ni tak banyak barang kemas. Barang kemas yang rosak dan dah tak boleh di patri semula atau yang memang tak boleh dibaiki semuanya saya dah jual. Sayang memang sayang sebab setiap satu barang kemas tu ada kenangan nya.

Bukan senang nak dapatkan seurat emas bagi rakyat marhaen macam saya. kena kerja kuat, menyimpan, tahan selera nak itu ini. Main kutu pulak..Fuhh!!! mencabar..

Tapi bila dah dapat lepas tu rosak , rasa sedih la jugak.Saya ni ganas tau /Walaupun duduk rumah cuma buat kerja-kerja rumah tapi boleh rosak juga barang kemas tu.





Ada yang putus sebab tersangkut kat benang pakaian, tersangkut kat hanger , tu pasal rosak. Bila dah 2,3 kali dipatri makin lama makin tak boleh disambung lagi. So kita jual je la. dah jual, nampak duit hilang la sedih tu..Hahaha..

Bercakap pasal barang kemas ni saya kongsikan sesuatu khas untuk para wanita tentang wanita yang dipakaikan 2 gelang dari api neraka? Tahu tak siapa wanita tu?

Wanita tersebut ialah wanita yang gemar memakai perhiasan emas tapi tidak mengeluarkan zakat atas perhiasan tersebut.

Tak dapat dibayangkan betapa panas nya gelang  api neraka tersebut hinggakan kaum wanita ini meraung-dan merayu meminta keampunan namun jerita mereka hanyalah sia-sia.

Sesiapa yang ada emas dan nak bayar zakat emas boleh la rujuk di sini , untuk tahu sama ada korang layak untuk membayar zakat emas atau pun tidak.\

Bye..




Tuesday, 12 March 2019

RESEPI PISANG GORENG RANGUP DAN SEDAP

Hye ..

Malam tadi anak-anak request nak sarapan pisang goreng. Kebetulan ada pisang masih berbaki dalam peti sejuk. So dapat buat pisang goreng  untuk diaorang la pagi ni.



Anak-anak saya ni bukan jenis makan banyak. Jadi pisang 5 biji pun dah cukup untuk diaorang berdua.

Selalunya kalau buat pisang goreng mesti tak jadi. Melekat kat kuali la, pisang lembik la, adunan tak melekat kat pisang la, macam-macam masalah..

Tapi kali ni saya buat ikut resepi dari blog kak Azie Kitchen. Dia siap buat video  disini .Sebab tu yakin mesti jadi. Dan pisang goreng tu rangup sangat dan sedap. Anak pun suka siap bawak bekal pi sekolah.

Untuk resepi ni saya kurangkan bahan-bahan nya sebab pisang tak banyak.




Bahan-Bahan Pisang Goreng

5-6 biji pisang

1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
air secukup nya.

2 cawan Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara nya.

Panaskan minyak dalam kuali.

Masuk kan semua bahan kecuali pisang kedalam 1 bekas dan kacau sebati. Adunan tak boleh terlalu cair atau terlalu pekat.

Asalkan melekat kat pisang pun dah cukup.



Asingkan satu senduk kecil bancuhan ke dalam bekas lain dan masuk kan 1 senduk kecil air kedalam nya. Ketepikan.

Potong pisang pada 2 bahagian dan celup ke dalam tepung .

Bila minyak dah panas, goreng pisang yang dah di celup dalam bancuhan tepung tadi.

Masa pisang dah separuh masak, siram bancuhan yang cair tadi ke dalam kuali. Siram tinggi-tinggi dan perlahan.

Boleh rujuk video pada link yang saya kongsikan di atas.



Kemudian balik-balik kan pisang dan bila dah garing boleh la angkat dan hidang kan.

Bila pisang goreng dah sejuk pun, ianya tetap rangup .

Yang saya buat ni tak la secantik Kak Azie buat tapi tetap sedap. kena berlatih kerap lagi ni supaya dapat kerak yang lebih cantik.

Korang try la resepi ni.Memang sedap dan terima kasih pada kak Azie..