Wednesday, 6 March 2019

SERBA TAK KENA BILA SKRIN KOMPUTER ROSAK

Hye semua..



Mood nak menulis agak kelaut sikit gara-gara skrin komputer rosak. Tiba-tiba je skrin dah tak jelas. Macam keluar wap air pada skrin komputer saya.

 Terpaksa pakai skrin yang kecil dan rendah ni. Jenuh jugak la nak kena tunduk bila nak membaca apa-apa berita. Lepas tu paparan nya pun tak penuh..Kena kurangkan jadi 80% je. Tu pun keluar tulisan kecik2 pulak.

Skrin yang kecil ni pun rosal juga sebenarnya tapi masih boleh digunakan . Yang rosak cuma ada macam keluar belang biru dibahagian kiri skrin.





Nampak nya bulan depan la baru dapat skrin baru. Tabung tak penuh lagi. Huhu..

Tak pun tolak mur mur je 2 skrin ni kat kedai, Tambah duit sikit ambik skrin baru. Tapi ada harga ke skrin rosak ni. Hahah.. Daripada duduk buat semak je kat rumah ni baik la dijual je kan??



Komputer sangat penting di rumah saya ni memandangkan anak-anak juga menggunakan komputer kalau nak belajar. Saya juga selalu ambil contoh-contoh soalan untuk latihan anak-anak saya.

Bukan tak boleh guna phone tapi tak sesuai untuk anak-anak saya. Saya pula memang tak kan benarkan anak guna phone di hari persekolahan.Kalau cuti panjang baru dapat pegang phone.

Sebelum ni saya ada laptop yang berkhidmat hampir 5 tahun dengan saya. Tapi rosak . Tiba-tiba je dah gelap tak keluar apa. Hantar ke kedai pun tak dapat dia nak baik pulih.





Saya putuskan untuk guna komputer saja memandangkan nak menjaganya pun senang dan kalau rosak pun kos tak tinggi. Tahan lasak dan lebih mudah nak bagi anak-anak guna.

Risau kalau anak guna laptop, bila rosak nangis oi!!hahah..

Sekarang dah hampir 7 tahun saya guna komputer berbanding laptop.Kalau ada yang nak bagi laptop free tu boleh la guna.Tapi kalau nak beli tu mungkin tidak la.

Saya ni bukan bekerja. Dok rumah je hari2 jadi lebih sesuai guna komputer. Buka instagram, facebook dan twitter pun saya gunakan komputer. Jarang sekali saya guna phone untuk layari laman soial saya. Sebab tu la komputer ni penting untuk saya. :)




Monday, 4 March 2019

APA BARANGAN YANG KITA PATUT LETAK DALAM GOODIES BAG

Hye Semua...

Saya suka kalau dapat goodies bag bila pergi kenduri . Tapi tak berapa suka kalau dalam goodies bag ada junkfood. Kalau untuk budak-budak ok la kot letak junkfoof. Tapi kalau orang dewasa pun dapat junkfood macam tak best pulak rasa.



Budak-budak pun bukan semuanya suka junkfood tau. Jadi daripada bagi junkfood baik la bagi sesuatu yang boleh digunakan.Contohnya kalau untuk budak-budak bagi lah sapu tangan atau alat tulis

Alat tulis pun bukan mahal. Kadang-kadang tengok junkfood banyak sangat.Bila dikira-kira kos untuk semua junkfood dalam 1 goodies bag tu cecah 4-5 ringgit. padahal dengan jumlah wang rm5 tu dah boleh dapat pensil warna sekotak.

Kan lagi bagus bagi sesuatu yang baik untuk kanak-kanak..

Banyak kenduri yang saya pergi, selalu sediakan gula-gula untuk anak-anak. Kadang-kadang sampai terlalu banyak , budak-budak buang je kat tanah. Sayang tau.. Duit semua tu. Bukan nya turun dari langit. Hahah.

Antara barang yang murah sesuai untuk diletak kan dalam goodies bag kanak-kanak ialah alat tulis, pensil warna, set penjagaan diri (sikat, bedak, sapu tangan dan olive oil) , Buku membaca, set permainan seperti tali skipping, dam , gasing . Korang juga boleh bagi tali pengikat buku teks (book band) , dan banyak lagi . Kalau nak bagi junkfood cukup la selit 1-2 bungkusan kecil.






Untuk orang dewasa pulak jangan la bagi junkfood juga.kesian makcik pakcik yang ada kencing manis pun dia bagi gula-gula satu bungkus, siap dapat coki-coki. celah mana la makcik pakcik tu nak sumbat.  Kalau dia ada anak cucu pun bawak balik rumah buat berebut je.

Korang boleh bagi benda lain seperti bahan masakan, contohnya rempah ikan, rempah daging dan serbuk kunyit.. sejak beberapa tahun ni ada yang bagi kicap botol kecik tu, ada juga yang bagi roti. Benda-benda macam tu yang tentu orang akan guna.

Kalau sapu tangan tu memang dah biasa sangat orang bagi.Cuma nak pesan kalau bagi sapu tangan jangan la di gam kan sapu tangan tu. Ada orang yang gamkan sapu tangan tu sebab nak letak bunga-bunga. kalau letak gam habis rosak sapu tangan tu tau terus tak boleh guna.



Keluarga saya selalu sangat dapat sapu tangan. Korang rasa ada tempat ke nk simpan banyak2 tu. Tak de tempat.Jadi saya buka dan gunakan saja semua sapu tangan tu.



tengok ni. Saya buka satu-satu dan bersihkan, kemudian lipat. Boleh anak-anak bawak ke sekolah atau bila nak keluar.Sapu tangan ni semua masih elok. Sayang kalau tak digunakan.

Korang rasa apa lagi barang yang sesuai untuk di letak kan dalam goodies bag majlis kenduri kahwin?






Friday, 1 March 2019

KURANGKAN BEBAN BAYAR HUTANG PTPTN : CARA PERMOHONAN BAYAR HUTANG PTPTN GUNA KWSP

Hye semua..

Masih ramai lagi yang belum melangsaikan hutan PTPTN . Dengan kos hidup yang tinggi sekarang ni bukan senang nak maintain bayar PTPTN setiap bulan Tapi ada satu cara yang boleh korang gunakan untuk melangsaikan hutang PTPTN tanpa mengganggu gaji bulanan korang.



Caranya ialah dengan menggunakan Akaun 2 KWSP . Suami saya pun gunakan akaun 2 untuk bayar hutang rumah setiap bulan.

Tapi duit dalam akaun 2 tu kena cukup la. Kalau tak cukup tak dapat la KWSP  nak proses permohonan korang. Begitu juga dengan hutang PTPTN. Korang boleh ikut thread yang dikongsikan Cik Yaya ni di akaun twitternya tentang cara permohonan untuk bayar hutang PTPTN menggunakan akaun 2 KWSP.







Cik Yaya @ aliasyafida47 - Ada ke yang nak kurangkan beban bayar PTPTN bulan2?

Tahu tak PTPTN boleh dibayar guna akaun KWSP?


Okayy kita mulaaaaa. First of all, apa yang paling penting untuk apply kaedah ni ialah: AKAUN KWSP. Takde akaun KWSP, tak guna beb.

Make sure dalam akaun KWSP tu ade duit yeee. So the very first step is, korang kena daftar i-Akaun dekat mana-mana kiosk KWSP. (i-akaun ni adalah web/apps untuk semak penyata KWSP secara online). Just bawak ic je ke pejabat KWSP.

Lepas dah buat i-akaun tu, jangan lupa aktifkan dekat laman web i-akaun. Search je i-akaun KWSP dekat google atau download apps i-akaun. Then klik dekat members login, pastu masukkan password sementara yang korang dapat dekat sms.


Lepas dah aktifkan, korang dah boleh mohon untuk pembayaran PTPTN pakai akaun 2 KWSP. Akaun 2 sahaja yaa. Bukan semua.


Korang boleh cek baki pinjaman dekat laman web ptptn tauu. Login ptptn.gov.my. Nak cek amaun tunggakan pon semua ada kat sini. Jangan sampai tak perasan nama kena blacklist pulakk. Ehhh





Haa. Pas dah login klik kat penyata baki terperinci. Pastu klua cmniiii, TADAAAAAAA. Kat situ korang tengok lerr sendiri kalau ada amaun tertunggak tanpa korang perasan




So sambung kepada tajuk utama kita. Login i-akaun korang tuu. Saya explain untuk yang web version yee. Klik Withdrawal - New Application - Education

Keluar Pop-Up tu korang Klik OK


Institusi yang terlibat - PTPTN.
Bayar kepada - Pemberi Pinjaman
Peringkat - (Pilih lah diploma ke degree ke master ke)
Permohonan untuk - DIRI SENDIRI.

Nak guna akaun KWSP ayah/ibu pon boleh ye. Untuk pakwe/makwe tak boleh laa. Tak payah nak mengada.





Then klik SETERUSNYA - TERIMA
Update laa maklumat diri korang kat situ.

Dekat MAKLUMAT PENGELUARAN tu, korang kena masukkan nombor rujukan pelajar. Masukkan lah nombor matrik korang waktu belajar dulu.


Dekat situ jugak ada state kan AMAUN KELAYAKAN korang.

Based on baki Akaun 2 KWSP korang. Tu amaun maksimum. Nak apply semua boleh. Sikit pon boleh. Amaun tak kisah berapa pon. Depends korang lah nak bayar berapa.

Then klik SETERUSNYA


Then KWSP akan proses permohonan korang tu. Dalam masa kurang dari seminggu, korang akan terima 1 SMS dari KWSP. Macam saya ambil masa 2 hari je.




Lepas dah dapat mesej ni, korang kena pergi ke mana2 KWSP terdekat, untuk Thumb Print. Jangan lupa bawa IC yee. Lagi bagus kalau bawak copy ic jugak. Prepare skali transkrip dan sijil konvo yang original dan fotostat. Just in case dorang mintak.


Lepas dah Thumb Print tu, korang kena tunggu dalam masa 16 hari bekerja untuk kelulusan permohonan korang tu. Selalunya tak sampai 16 hari pon. Kejap je.


Nanti boleh semak korang punya status permohonan dekat i-akaun KWSP tu.



REMINDER:
Korang boleh apply lagi untuk permohonan akan datang. Banyak kali pon boleh as long akaun 2 korang tu ada duit lah yee. Dia bukan auto tolak akaun kwsp setiap bulan tau. Kena buat manual setiap kali nak apply. Follow je step yang sama untuk permohonan seterusnya.

Terima kasih untuk  Cik Yaya atas Thred ni. Bagi korang yang ada soalan atau keraguan boleh follow thread Cik Yaya ni diakaun twitter dia. Boleh baca komen2 lain untuk panduan.

Thursday, 28 February 2019

PANDUAN DAN CARA MENDAFTAR UNTUK ANDA YANG INGIN MULA BERNIAGA DI SHOPEE

Hye Semua...

Saya dah lama rasa teringin nak berniaga di Shopee. Tak tak tahu nak jual apa. Saya ni suka berniaga benda makanan je. Sesuai ke jual benda makan di Shopee tu?? Kalau biskut-biskut raya tu ok la kot.. Atau ada barang tertentu saja yang boleh di jual?





Kalau tak sekarang mungkin akan datang saya akan ada idea la nak jual apa. Tapi untuk sementara ni saya nak share dulu cara bagaimana untuk mula berniaga di shopee. Macamana cara nak daftar dan sebagainya akan saya terangkan dalam post ini.

Entry ini bersumberkan dari perkongsian pengguna twitter : @Mohd Zikrullah . Saya share kan di sini untuk rujukan saya dan pembaca yang lain.




Macam mana nak mula niaga di SHOPEE. 


1. Mula2 ko kena ada smartphone la. Wajib. Benda kedua kena ada ada pc atau laptop (optional. Dan ketiga kena internet yang stabil.)


2. Sebelum pergi lebih jauh. Ko kena tahu kenapa orang membeli di shopee.
- free shipping
-harga murah dan senang compare harga
-secure. Susah nak kena scam


3. Jadi firstly korang mestilah sign up account shopee. Nak menjual di shopee kena la ada akaun shopee. So download apps siap2. Kemudian buat satu akaun shopee. Akaun tu lah akaun membeli dan akaun tu juga ko menjual.







4. Nasihat aku untuk yang baru nak buat akaun, pastikan username/id korang tu pilih elok-elok. Aku suggest :
- bukan nama personal
- letak nama ssm kalau ada
- nama yang senang orang nak sebut dan taip


5. Kenapa bukan nama sendiri? Sebabnya nanti senang orang nak usha ko di media social yang lain. Orang taip je nama ko di fb atau google, terus keluar kan..malu oii nak2 kalau jual ubat kuat ke apa ke. Haha.


6. Lepas siap buat akaun shopee korang dah boleh mula membeli. Bukan menjual lagi. So sebelum pergi jauh. Korang apply dulu shopee free shipping program.


7. Shopee free shipping program ni apa? Ia kerjasama antara shopee dan poslaju/dhl untuk bagi free shipping pada buyer dan seller. Shopee tanggung free shipping dengan syarat-syarat tertentu.


8. Syarat free shipping tu
- kalau alamat pos tu semenanjung, cover postage bawah 5kg
- sabah sarawak cover 1kg ke bawah sahaja
- mesti minimum purchase rm40
- pembeli kena guna voucher yg shopee bagi


9. So korang apply la free shipping program tu pada link ni
https://help.shopee.com.my/my/s/article/What-is-Shopee-FREE-5KG-Shipping-Program-1542971592680

Dah masuk link ni korang scroll bawah-bawah dan klik. Pastu keluar gambar warna warni tu. Scroll sampai bawah, sehingga nampak perkataan sign up. So register la ya. Pastu tunggu approve ikut masa dia



10. sebelum kita proceed terus kepada menjual. aku share sikit pasal dropship. Aku jual baju kurung perempuan secara dropship je di shopee. aku tak pegang stock, aku tak keluar modal pon. aku just upload di shopee, dapat order, aku pass pada hq. Then dapat untung!!


11. Ni kriteria kalau korang nak jadi dropship mana-mana company.
- HQ tu senang dan pantas balas wasap ko. senang la ko nak tanya apa2.
-company tu memang buat dropship dan dia bagi guna shopee untuk jual barang dia
-Paling penting, postage dalam masa 2 hari selepas ko submit order!


12. Now kita pi ke bahagian seller. untuk upload produk. Untuk pc, klik mcm dalam gambar tu.



13. Pastu klik dalam gambar tu untuk mula upload produk! Untuk phone terus ada option upload produk. korang masukkan barang apa yang korang nak jual kat situ.




14. Ni tips masukkan gambar ye.
-pastikan gambar lawa, bukan gambar atas cadar busuk korang. haha
-paling kurang gambar first tu gambar yang sangat menarik, striking, dan lain daripada yg lain. korang edit pakai phone je. ni contoh yg aku buat. Baju umrah rm99. satu set lengkap



15. Ruang untuk upload gambar ada 9. So korang maximize kan ruang tu. Letak la side kiri kanan produk korang. Sebab customer suka tengok banyak gambar. Kalau letak satu je. Dia boring, then cari seller lain..


Seterusnya part produk name. Sini paling penting.. korang jangan letak nama produk korang tu. Contohnya, Kalau korang jual jam yang bernama G-Shock AXG22. Tapi korang letak kelebihan nama jam tu, Jam g-shock murah, jam g-shock tahan air, jam g-shock lelaki. Penuhkan 80 word ya..


16. Sebelum aku pergi jauh, pastikan korang isikan semua detail dulu bahagian shop setting. terutamanya address tu.





17. Ok, next bahagian produk description. Di shopee, kita buat hard sell terus. Bagi info tentang produk seringkas dan sepadat yang mungkin. tak perlu ayat bunga-bunga macam fb. Fb kita perlu buat copywriting yang power untuk pukau orang datang ke iklan kita, tapi shopee direct terus je!


18. Next, ko proceed bahagian detail produk. macam brand, material, and so on la. So kalau produk korang tu takde brand, jangan bantai je brand orang. Letak je "no brand" atau oem. Tak ada masalah punya. Still ada orang beli.


19. Seterusnya kalau produk korang single item je, macam minyak gamat. seketul macam tu je. takde size kecik besar, takde warna lain-lain. So proceed je tanpa klik bahagian variation. Tapi kalau produk korang banyak colour, size, atau kata lain banyak pilihan. Buat la variasi macam gambar ni



20. Lepas siap setup, variasi, korang boleh letak harga dan berapa stock yang ada untuk setiap variasi. SKU tu tinggal je.. Korang juga boleh buat harga borong, untuk tarik minat orang beli dengan harga lagi banyak dan lebih murah




21. lepas tu korang setting berat produk. yang panjang produk tu tal perlu. berat tu anggar-anggar je. tak perlu sampai ambik penimbang dan timbang satu-satu. Shipping fee tu korang setting manual dulu, sementara dpt free shipping. after dapat free shipping, turn on je nanti



22. Part last sekali bahagian upload produk ni, korang setkan produk tu ready stock atau pre-order. kalau ready stock, ko kena pos dalam masa 3 hari skrg, bulan 3 ni shopee tetapkan dalam masa 2 hari pulak! pre-order dalam masa 7 hari minimum. so korang pandai-pandai la ye.




23. Bila dah, siap semua setting tu, korang dah yakin, klik je publish. Produk kalau takde masalah, akan terus publish. Ada sesetengah produk, shopee nak review dulu. Takut langgar undang-undang. Selalunya mcm ubat kuat, kurus, suplement2 bagai tu.


24. Bila dah publish, korang list lagi produk lain, sampai la ada minimum 5 produk. jangan buat satu je, hambar betul nampak kedai korang nanti. Kalau takde produk sangat, ulang produk sama sampai 5 kali. tukar gambar first je..


25. Bila dah list macam ni, korang klik more operation tau, then tekan boost. Yang tu free marketing shopee bagi untuk setiap 4 jam. Tapi korang kena rajin klik la. Dia akan up iklan kita based on kategori yang kita set.
.


26. Now aku akan cerita sedikit sebanyak pasal list2 dalam gambar ni
-my product : tempat korang upload produ baru dan edit produk. kat situ juga nak boost produk

-my shop catogory: tempat korang kategorikan produk tu kategori apa, wanita ke, lelaki ke,mainan ke,




- my sales: ni tempat korang cek order masuk, dah post ke belum, cancel, complete atau order tu customer nak refund
-marketing centre : tu tempat korang, nak buat ads,buat voucher, buat diskaun, join shocking sale!


-my income: ni tempat korang cek income yang korang buat dari shoppe. berapa yang on going, brp yang dah release. so boleh trace dari sini income tu.

-my wallet: tempat korang tgk duit yang shopee release pada korang brp rm. lengkap kat sini dari tarikh, nama dan order.


27. So now, aku ajar tengok part my sales. my shop categories tu senang je.
so part my sale ni bahagian-bahagian macam dalam gambar.
-all
-unpaid
-to ship
-shipping
-complete
-cancellation
-return/refund


28. Daripada sini korang boleh tengok status order2 la. macam contoh aku bagi tu, tu aku punya hari ni. Alhamdulillah rezeki. kalau dekat "to ship" tu kita kena arrange shipment dahulu untuk print borang pos laju tu. Lepas klik arrange akan jadi no2 macam dalam gambar




29. To ship ni barang belum di pos lagi, sama ada masih di hq, atau sudah sampai poslaju tapi belum di scan. So selagi mana status masih di to ship, selagi tu shopee anggap benda tu belum pos. So hati2, jangan bagi peram lama kat situ, kalau lebih 3 hari akan auto cancel by shope


30. Kalau ready stock shopee bg 3 hari untuk korang pos. katakan hari ni dpt order, so hari terakhir kena post atau masuk dalam sistem poslaju iaitu hari sabtu. Kalau pre-order min 7 hari ko boleh setting. So macam produk aku jual ni, aku set 7hari bekerja. Alhamdulillah rezeki.


31. Bila barang dah masuk dalam katogori shipping, so ko dah selamat dari di cancel oleh shopee! So tunggu la sehingga customer dapat barang. Tapi jangan happy dulu. sebab shopee tak release duit pada ko lagi tu..


32. Selagi mana status masih di shipping, selagi tu shopee tak release duit. Bila nak dapat duit? Bila dah masuk status complete. Complete ni akan terjadi bila customer dapat barang, pastu dia tekan receive order ataupun selepas 3 hari customer dapat barang, so auto duit masuk!


FAHAM TAK NI? HAHAH..SENANG JE SEBENARNYAAA..slow2 okey..jangan blur. nanti faham la tuu.







33. Part cancellation tu bila mana customer tak buat payment dalam masa yang ditetapkan/ dia dah order, then berapa saat pastu dia cancel balik/ atau dia dah order semalam pastu request cancel dan seller approve, atau barang yang tak ikut masa postage yang ditetapkan oleh shopee.


34. Refund/refund ni bila ada masalah pada barang. customer tak puas hati dengan barang tu, atau kita salah post barang, so customer akaun request return atau refund la nanti!


Ok..tu je..

Panjang juga perkongsian saudara Mohd Zikrullah ni. Sebagai menghargai budi baik nya yang sudi berkongsi entry sangat bagus ni  korang boleh la jenguk-jenguk Kedai Shopee menjual baju umrah nilik Saudara Mohd Zikrullah ni..

Boleh la nak buat koleksi sendiri atau hadiahkan pada saudara mara korang..




BERTUKAR STATUS PERKAHWINAN DALAM SEKELIP MATA . BERSEDIAKAH AKU?

Ada 1 post paid review yang saya kena siapkan minggu ni. baru ambik gambar dan tulis 2,3 perenggan tapi tak boleh fokus . Ada sesuatu yang meresahkan saya. Saya selalu memikirkan tentang keluarga saya.



TIADA SATU CINTA PUN DALAM DUNIA INI YANG KAMU DAPAT PERTAHANKAN HINGGA KE ALAM AKHIRAT KECUALI SATU IAITU CINTA KEPADA ALLAH DAN TIADA SATU PUN DIDUNIA INI YANG MAMPU SELAMATKAN KAMU DI HARI AKHIRAT KECUALI CINTA PADA ALLAH DAN RASUL-NYA - DA'I WAN

Kelmarin saya terbaca satu 1 blog. Perkongsian blogger ni tentang status diri dia sekarang. Dia kata dia dah bertukar status jadi single. Segalanya hilang pergi dari hidup dia. Hilang sebuah keluarga yang dia bina.

Semua nya terjadi dalam hanya beberapa tahun. Dan dari cerita dia saya dapat agak puncanya adalah masalah kewangan.




Sebak dan sayu saya baca entry tu. Hidup kita ni boleh berubah dalam sekelip mata sahaja hanya dengan satu tindakan kecil kita.

Bayangkan kalau perkara tu terjadi pada saya. Saya tak bekerja, umur makin meningkat, saya tak de harta yang banyak dan tiba-tiba status saya bertukar.

Fuhh!!! boleh hilang arah rasanya..

Saya tahu setiap manusia akan melalui perpisahan. Tak semua yang ada dengan kita ni akan kekal abadi dengan kita. Mungkin cara perpisahan setiap dari kita ni je yang berbeza.

Tapi bersedia kah kita?? Saya memang tak bersedia apa pun. Saya hanya lalui saja hidup ni ikut apa yang telah diaturkan Allah.

Perjalanan hidup saya pernah berliku dan banyak buat saya menangis. Tapi selepas berkahwin segalanya jadi lancar dan saya rasa bahagia.

Bila saya dah rasa bahagia macam ni, ada juga terselit rasa sampai bila agaknya semua ni akan ada dengan saya, Berdebar weh!!!




Bangun pagi benda yang saya  fikir, "apa benda la nak jadi hari ni.. Ya Allah..permudah kan lah perjalanan hidup aku.."

Lepas tu bila nak tidur benda yang saya fikir ialah.." Entah apa la akan jadi esok.. takut nya aku dengan kehidupan ni Ya Allah.. Mudah kan lah perjalanan hidup aku esok."

Macam tu la saya setiap hari. Saya jadi risau dan takut dengan kehidupan ni. Sebab kita bukan nya boleh ramal masa depan kita..Kan??

Sedikit je tindakan kita akan mengubah seluruh kehidupan kita. Tapi buat masa sekarang saya hanya mampu berdoa dan menjaga keluarga saya ni sebaik mungkin..

Bye..

APA NAK BUAT KALAU DAPAT KAWAN YANG LEMBIK DAN SUKA MENGALAH

Hye semua..



Ok... sekarang kat Pulau Pinang dah Malam tau.Sekarang dah jam 12 malam.. Tempat korang pulak sekarang dah jam berapa??

Soalan tu macam pembaca blog ni 4 juta datang nya dari Dubai dan Afrika Selatan. Habuk!!!

Sebenarnya malam-malam macam ni saya selalunya dok melangut tengok drama korea. Tapi sebab Drama korea yang nak di tengok tu masih dalam proses mendownlod so sempat la saya merapu sikit kat blog ni untuk tatapan pembaca-pembaca  seluruh dunia..

Sekali lagi perasan macam pembaca dia dari Dubai dan Afrika Selatan.

Korang pernah tak berdepan dengan kawan yang lembik dan macam tak de upaya ?

Contohnya bila orang buat dia ke, orang buli-buli dia, dia diam je.. Dia biarkan je. Kita sebagai kawan dia mesti lah rasa geram macam nak tolong tampar-tampar je orang yang buat kawan kita tu..kan??




Tapi kawan korang ni cuma kata.. "jangan buat dia.. Dia tak sengaja.. Dia tu baik sebenarnya,.. "

Geram tak??Geram tak??

Selalunya apa tindakan korang supaya kawan korang ni sedar yang mereka-mereka tu sedang buli dan kena kan dia?

Bagi saya sebagai kawan saya hormat lah pandangan kawan saya tu. Mungkin bagi dia, apa yang kawan2 buat kat dia tu benda kecil je. Dia mungkin tak mahu bermusuh dengan sesiapa walaupun cara nya tu akan buat si pembuli lagi sedap membuli.

Saya juga akan duduk berbincang dengan kawan saya tu.Tanya dia "kau ok ke diaorang buat macam tu kat kau?"

Tanya dia baik..Mungkin masa tu dia akan berterus terang tentang perasaan sebenar dia.




kalau dia kata "Aku ok je.. diaorang tu tak de buat apa2 pun.."

korang percaya dan terima je la .. Dalam pada tu korang kena juga perhati2 kan kawan tu. Mana la tau kalau sampai satu tahap mereka cederakan dia ke..kan??

Ok..tu je.. kalau ada pandangan meh la kongsi2

Bye.


Wednesday, 27 February 2019

MESEJ NAKAL SYAZWAN ZULKIFLY DENGAN PEMINAT TERSEBAR

Ada lagi tea yang nak ditumpahkan hari ni.. Hahah. Nampaknya semua geng-geng bawang dah mula menyerang IG pelakon Syazwan Zulkifly apabila mesej peribadinya dengan seorang peminat tersebar di Instagram



Ramai yang nampaknya kecewa selepas membaca mesej nakal tersebut dan tidak menyangka mesej tersebut datang nya dari pelakon yang sangat dikagumi ramai.






Dalam satu post di instagram mendedahkan Pelakon tersebut bertanyakan soalan yang kurang sopan kepada peminat wanitanya.




Mesej tersebut dianggap sebagai gurauan yang melampau dan tidak sepatutnya di lakukan oleh mereka yang bergelar selebriti.



Syazwan Zulkifly sebelum ini terlibat dalam kes melibatkan bekas teman wanitanya. Namanya terus tenggelam hampir setahun. Namun kemunculan nya di dalam drama bersiri Pujaan Hati Kanda mengangkat namanya kembali dan  mula mendapat perhatian peminat.






Semoga Syazwan dapat tampil dan menjernihkan keadaan memandangkan dia sangat berbakat dan lakonan nya sentiasa mendapat pujian. Peminatnya juga terdiri dari golongan wanita. Dan ini tentu menjejaskan imej nya.


ALIFF AZIZ BUAT HAL LAGI - BELLA DEDAH ALIFF AZIZ MULA BERUBAH SELEPAS SHOOT DRAMA TERBARU

Tak serik-serik Aliff Aziz ni. Tak cukup di kecam oleh netizen satu masa dulu selepas kes dia bersama seorang pelakon di sebuah pusat hiburan kali ni sekali lagi dia buat hal.\



Perkara tersebut didedahkan sendiri oleh isterinya Bella Astillah di instagram nya. Bella mendakwa sikap Aliff mula berubah ketika pengambaran drama terbaru lakonan Aliff.

Selepas mendapat mesej dari seseorang yang mendakwa melihat Aliff di sebuah pusat hiburan bersama seorang pelakon wanita yang dalam keadaan mabuk, Bella dapat merasakan lelaki di pusat hiburan tersebut adalah benar suaminya.







Assalammualaikum, AND IT HAPPENED AGAIN. .
.
Sejak kes yang dulu, saya berikan peluang pada dia sebab setiap manusia buat kesilapan dan sebab saya pandang anak saya. But what I’ve been through korang takkan boleh imagine. 

Selepas Aliff habis shoot telemovie baru2 ni dia buat hal lagi dengan heroin yang bekerja dgn dia dlm tele tu. 2 hari sebelum habis shoot, dia dah start berkelakuan lain di mana dia dah tukar password phone dan bila saya paksa buka phone, dia buka tapi dia pandai dia dah delete whatsapp dia dengan heroin tu. 

Saya cakap dgn dia I’m not a kid kalau tak ada apapa kenapa perlu delete? So saya nakkan kepastian saya call heroin tersebut jawapan dia kepada saya 

“Ya Allah bella takde apapa pun, kenapa Aliff buat hal lagi ke? Boleh tak bagi Via jumpa dia Via nak cakap dgn dia ‘BACK TO ALLAH’ “ 

Rupanya org yang nasihat dan comfort saya ni org yang sama2 pergi club dgn Aliff, menari2 peluk dan mabuk sama2. 

Saya bila solat saya minta Allah beri petunjuk tentang rumahtangga saya, tak sangka doa saya dijawab dengan begitu cepat. Sangat cepat. Saya terkejut. 

Terima kasih kepada Insan yg dm saya kalau tak, saya ni takkan tahu apapa hanya dgn Ayden je kat rumah. Ingat, hiburan dunia ni hanya sementara. 

Kepada Aliff; kalau awak rasa bahagia dgn kehidupan mcm tu dan dah jumpa pasangan terbaik yang awak rasa serasi boleh pergi club sama2 yang boleh jaga makan minum pakai awak, teruskan.













Pendedahan Bella itu mengundang berbagai komen dan reaksi dari netizen. namun ramai yang merasakan Bella sepatutnya menyiasat terlebih dahulu video tersebut dan sumber nya.

Kesian betul dengan nasib Bella ni. Tapi mesej yang diterima Bella tu sebenarnya menguatkan lagi bukti bahawa Aliff memang sudah berubah kerana Bella sendiri mengakui Aliff berubah laku sejak 2 hari sebelum pengambaran drama tersebut tamat.



Pelakon yang dikaitkan dengan Aliff Aziz, Oktovia Manrose tidak berdiam diri dan menjawab tuduhan tersebut mendakwa hubungan nya dengan Aliff hanyalah sebagai rakan sahaja. Malah dia juga menafikan yang dia sedang mabuk ketika itu.


Dia juga mendakwa ketika itu mereka turut keluar bersama teman lain untuk mengelak kan fitnah..

Jalan cerita nya masih sama macam dulu dan nampaknya kaum wanita seperti Oktovia Manrose belum ambil pengajaran. Jangan sesekali keluar dengan suami orang walaupun ada teman lain lebih-lebih lagi anda berdua adalah orang yang dikenali ramai.

Semoga ada jalan penyelesaian untuk masalah dan kemelut yang dihadapi dalam rumahtangga Bella dan Aliff.


CEPAT SANGAT MASA BERLALU SAMPAI RASA TAK SEMPAT NAK BUAT BANYAK PERKARA

Hye semua...

Sekarang ni saya rasa macam masa berlalu dengan cepat sangat. Bila buat satu perkara tu , saya rasa macam tertinggal atau terabaikan benda yang lain. Buat A, terabai yang B.. Buat B, baru teringat C belum buat.

Fuhh!!!lap peluh..





Dengan usia yang dah makin meningkat ni rasanya saya perlu lebih cepat mengejar masa. Saya ni belum umur 40 tapi ada banyak benda yang saya rancang masih belum tercapai.

Ni la susahnya kalau banyak sangat keinginan. Tak tercapai dah rasanya. Hahah.. Tapi tak pe la kita buat mana yang termampu dulu. Yang penting kita usaha.



Untuk 2 minggu ni saya sibuk mengajar Mikhail untuk hafal 3 Qul. Anak lelaki saya ni sekolah aliran biasa saja. Bukan aliran agama jadi benda-benda ni semua atas bahu saya sendiri la.

Sekolah agama pun dia belum masuk lagi.Saya fikir tahun depan baru saya nak hantar dia ke KAFA. Pertama nya sebab nak dia mahir dengan bacaan al-quran. Yang kedua nak dia fokus dan perbaiki solat.

Sebab tu la untuk 2 minggu ni saya fokus pada Mikhail untuk menghafal 3 qul supaya solatnya lebih sempurna. Sebelum ni dia solat kita kena dok sebelah dan perbetul kan bacaan nya..

Saya harap dalam masa beberapa bulan lagi dia dah boleh solat tanpa di pantau. Bulan
9 nanti dah cukup 7 tahun. Risau sangat kalau dia tak mampu nak solat sendiri.

Maknanya bila dia masuk KAFA tahun depa basic tu dia ada ada. Dah boleh mengaji dan solat. So saya tak risau sangat .





Tapi 2 minggu ni saya rasa macam terabai pulak pelajaran yang lain. Terutamanya bacaan buku bahasa Inggeris. Seingat saya  dalam 2 minggu ni cuma 2 kali dia berlatih membaca buku English. Lepas tu matematik tambah dan tolak pun tak buat,.

Kalau sebelum ni memang saya suruh dia buat tambah dan tolak untuk latih dia. Membaca setiap hari .Tapi tetiba macam tak sempat. Ditambah pulak dengan anak saya sekarang tengah minat animasi Bayblade . Ada masa-masanya dia nak tonton Bayblade.

Waktu petang pun saya dah benarkan dia bermain kat taman permainan dengan kawan-kawan. Risau juga kalau anak terperuk dalam rumah. Nanti jadi lembik. hahah


Doakan saya lebih bijak menguruskan masa dan dipermudahkan saya untuk mendidik anak-anak dengan lebih baik.

Bye..

Tuesday, 26 February 2019

WANITA INI MAKAN KUMBANG CINA HIDUP SETIAP HARI UNTUK CEGAH PERTUMBUHAN KANSER

Seorang wanita California makan kira-kira lima Kumbang Cina setiap hari sebagai cara untuk mencegah pertumbuhan tumor kanser dan meningkatkan sistem imunnya.



Marcela Iglesias, ibu dari Los Angeles, California, percaya bahawa memakan Kumbang Cina hidup-hidup setiap hari adalah cara terbaik untuk mencegah kanser, merawat sakit kronik, arthritis dan pelbagai masalah pencernaan.

Kumbang Cina ini didakwa melepaskan toksin yang dipanggil "coleotoxin" apabila mereka mati, Teori ini disokong pada tahun 2011 dalam satu kajian yang mendapati bahawa coleotoxin mengurangkan pertumbuhan sel tumor lebih daripada 70 peratus.






Penyelidikan itu banyak diperdebatkan oleh ramai dalam komuniti saintifik, tetapi Iglesias tidak begitu peduli, mengatakan bahawa walaupun serangga itu sebenarnya tidak membantu mencegah kanser, ianya masih merupakan sumber protein yang hebat.

Wanita kelahiran Argentina ini berpindah ke California 20 tahun yang lalu dan membiak kan kumbang Cina di ruang tamu dan mendakwa bahawa kos membiak kan kumbang tersebut adalah sangat rendah.



Serangga ini hidup dalam bekas kecil, dan apa yang perlu dilakukan ialah menggantikan kepingan roti, gandum dan salad di dalam bekas makanan. Ianya membiak dengan banyak, jadi sangat penting untuk sentiasa memastikan bekalan makanan cukup.

Marcela mengatakan dia belajar tentang manfaat menelan kumbang hidup dari teman rapat yang mengidap kanser. selepas beberapa kali menjalani kemotrapi, rakan nya itu menolak dan enggan meneruskan rawatan kerana ia berasa sangat menyakitkan.

Sebaliknya, dia mula makan kira-kira 40-50 kumbang Cina setiap hari, dan dia telah bebas kanser selama enam tahun. Marcela menelan dos yang lebih kecil kerana dia tidak mengalami sebarang penyakit, jadi dia tidak perlu mengambil terlalu banyak.

Walaupun Marcela mengakui bahawa ramai yang menganggap apa yang dilakukan nya menjijik kan namun dia mendakwa dia langsung tidak berasa ianya jijik atau kotor, Setiap kali makan kumbang dia dapat merasa kan kumbang-kumbang itu bergerak di lidahnya namun ianya tidak memberi masalah kepadanya. Selepas makan dia akan minum jus saderi untuk mencuci mulutnya.



"serangga ini  mempunyai banyak manfaat kesihatan, bukan sahaja untuk merawat kanser tetapi arthritis, sakit kronik, masalah pencernaan dan banyak lagi - Makan serangga sangat popular di beberapa negara di Asia" kata Marcela Iglesias

Marcela mula makan Kumbang Cina sejak dua bulan lalu, jadi terlalu awal baginya untuk mengatakan jika ianya benar-benar berkesan,

 Dia juga menganggap makan kumbang Cina kurang menjijikan berbanding makan daging. serangga ini lebih mudah dicerna, mengandungi banyak protein dan anda tidak perlu bimbang tentang aspek etika, seperti bagaimana haiwan itu dianiaya atau bagaimana ia diuruskan ketika menyembelih.






Makan Kumbang Cina untuk manfaat kesihatan  sangat popular di negara asal Iglesias 'Argentina, serta beberapa negara Amerika Selatan yang lain selama bertahun-tahun, dan anda sebenarnya boleh menemui banyak artikel dan video mengenai nya di dalam taliann. Walau bagaimanapun, kajian saintifik masih belum mengesahkan kesahihan dakwaan ini.


KUCING INI ASALNYA BERWARNA HITAM KEMUDIAN BERTUKAR MENJADI WARNA PUTIH DALAM MASA SETAHUN

Hye semua..



Vitiligo, satu keadaan yang menyebabkan kehilangan warna kulit yang boleh berlaku kepada 1% manusia dan ianya jarang berlaku pada haiwan. Elli, salah seekor kucing yang mengalami Vitiligo, dilahirkan dengan bulu hitam, tetapi selepas setahun dia didiagnosis dengan keadaan misteri ini, bulunya hampir putih sepenuhnya.




Nicole, pemilik kucing ini , menjumpai Elli di sebuah ladang di Jerman,Ketika itu Elli hanya berusia sekitar 4 bulan. Dia ditemui dalam keadaan yang sangat kurus dan memerlukan rawatan perubatan.

Jadi Nicole mengambil nya dan memelihara Elli. Elli berwarna hitam dengan bintik-bintik putih di dada membuatkan dia kelihatan seperti memakai tuxedos berbulu.



Tetapi pada suatu hari, tuxedos Elli mula hilang warnanya. Pada mulanya ianya hanya tompok putih kecil tapi selepas sebulan berlalu, bulu hitamnya berubah menjadi tompok-tompok  hitam dan putih.



Selama beberapa bulan kemudian nya, bintik-bintik putih yang lebih kecil muncul di bulu hitam Elli, jadi Nicole membawanya ke doktor haiwan untuk mengetahui apa yang sedang berlaku.



Dia terkejut apabila mengetahui bahawa Elli menderita Vitiligo, keadaan yang sangat jarang berlaku yang menyebabkan perubahan warna kulit dan bulu. Nasib baik, kesannya adalah estetik semata-mata, jadi ia tidak mengganggu kesihatan Elli.





Setahun selepas Nicole melihat tempat putih yang pertama di bulu Elli, warna hitamnya kini bertukar menjadi warna putih, dengan kelabu dan bintik gelap. Ia masih berubah setiap hari , jadi pemiliknya membuat akauan Instagram khas untuk Elli, di mana dia berkongsi perubahan yang berlaku pada Elli. Kalau nak tahu perkembangan terkini Elli boleh la ke instagram nya Elli.vitiligo .



SAYA BUKAN PEJUANG - CEPAT JEMU DAN MUDAH MOVE ON

Hye semua..



Hari ni saya rasa rasa macam semua benda tak menjadi la. Cari barang pun tak jumpa. Badan rasa tak sedap. line internet pun slow. Makan tak berselera (ok..yang ni tipu --- Sarapan nasi goreng telur mata dan sosej 1.)

Terpaksa la hadap juga benda-benda yang tak best ni. Bukan selalu pun tapi bila sekali ianya terjadi rasa macam nak hantuk kepala kat dinding.

Hahah..

Bayangkan lah, pagi ni patutnya ada satu paid review yang saya kena post kat IG tapi tak boleh post. Entah apa tak kena dengan phone saya ni. Bila post guna web version boleh pulak.

Nanti nak kena update IG la agak nya nih.





Kemudian buka sosial media terus rasa semua cerita tak best. Tak habis lagi dengan topik Doula dan suhaimi Saad. Saya pun tak paham cemana netizen suka sangat bercakap dan layan benda yang sama sampai berhari-hari.tak jemu ke??

Hahahah..

So saya pilih untuk stop dulu dari layan facebook tu. Kita buka twitter dan layan Quora je la. Cari topik-topik best dan segar.

Saya ni kalau layan topik-topik viral ni sekadar untuk pengetahuan sahaja. Sekadar baca dan ambil tahu. tapi kalau dah sampai seminggu , dan komen-komen pun semua sama je saya rasa baik saya beralih ke topik lain.

Kalau nak suruh saya post setiap masa supaya pemikiran orang lain sama macam saya , itu bukan saya la kot. Tapi saya respect la kat pengguna sosial media yang layan topik sama setiap hari. Bagi saya mereka macam pejuang. Selagi tak selesai mereka tetap bersuara.





Saya pula jenis cepat jemu dan tak suka cakap banyak. jadi apa-apa isu pun saya bagi komen 1, 2 post di status media sosial , saya dah rasa cukup. Lepas tu boleh move on .

Ok.. tu je.. Nampak nya february bulan yang tak produktif untuk saya. Entry pun sikit je..hehe..

Bye..

Thursday, 21 February 2019

ASMAK HAIR CARE - SET PENJAGAAN RAMBUT UNTUK SEISI KELUARGA YANG WAJIB ADA DALAM SETIAP RUMAH

Hye semua..

Masa kecil-kecil dulu selalu ramas-ramas daun dan bunga raya lepas tu lendir dia tu buat cuci rambut. Syampo Bunga Raya  buatan sendiri katanya. Kebetulan keliling rumah ada banyak pokok bunga raya .Jadi kalau setakat nak petik sampai togel pokok bunga raya tu tak de hal la. Tak de siapa nak marah.


Bila dah tua-tua ni nampak Syampoo Bunga Raya Asmak terus terimbas memori masa kecil-kecil dulu. Agaknya sebab tu la rambut masa sekolah dulu sangat cantik. Tak pernah la kusut masai. Rambut lembut je padahal tak de beli-beli syampoo pun. Maklum la..bukan orang senang. Ada duit lebihkan untuk keperluan lain.






Asmak Hair Cair

Syampoo Bunga Raya adalah satu satu produk dalam set Asmak Hair Care. Kalau sebelum ni MHAM pernah keluarkan Minyak Herba Asmak yang memang sangat mujarab . Sampai sekarang saya masih guna Minyak Herba tu tau.. Kali ni MHAM mengeluarkan Set Asmak Hair Care khas untuk penjagaan rambut untuk lelaki dan wanita.

Set penjagaan rambut ini juga wajib ada dalam setiap rumah dan boleh digunakan seisi keluarga.

Asmak Hair Care terdiri daripada

  • Syampoo Bunga Raya 
  • Sevenis Hair Oil
  • Hair Moisturizer With Serum

Untuk mendapatkan rambut yang cantik lembab dan sihat lebih elok jika menggunakan ketiga-tiga produk di dalam Asmak hair Care ini. Asmak Hair Care sangat sesuai digunakan seisi keluarga

Syampoo Bunga Raya
Sebagai wanita yang bertudung sangat penting untuk kita jaga rambut. Maklum la, kita ni hari-hari tertutup je kepala ni. Kalau tak dijaga memang rambut akan berbau busuk masam. Kepala pun mudah ada kelalumur. Bila ada kelemumur tu kepala pun jadi gatal. Sebab tu pemilihan syampoo sangat penting.

Bagi saya sendiri saya suka Syampoo Bunga Raya ni sebab bau nya sangat wangi dan bau tu tahan lama. Korang yang dah terbiasa dengan syampoo yang banyak buih mungkin akan rasa tak biasa dengan syampoo ni sebab ianya syampoo yang tidak mengandungi buih.



Tak elok kalau menggunakan Syampoo yang banyak buih sebab mudah dapat kelemumur dan kulit kepala kering. Jangan tertipu dengan buih pada syampoo sebab ianya tak membuatkan rambut dan kulit kepala kita sihat.

Selain ekstrak bunga raya , terdapat minyak kelapa, Babassu Oil, Tea Tree Oil dan  Jojoba oil di dalam syampoo ini. Patut lah bila di gunakan rambut nampak lembab dan segar.Walaupun beberapa jam lepas mandi rambut masih nampak macam lembab rupanya terdapat kandungan berbagai minyak berkhasiat yang sangat bagus untuk semua jenis rambut termasuk la untuk kegunaan kanak-kanak.

Syampoo Bunga raya ni bagus untuk hilangkan kelemumur.


Hair Moisturizer With Serum
Istimewa dalam set Hair Care Asmak ni adalah hair moisturizer nya. Saya akui yang sebelum ni tak pernah pun pakai apa-apa hair moisturizer . Biasanya beli conditioner je. Heheh .. Kiranya ni pertama kali saya guna hair moisturizer.

Yang best tentang moisturizer ni ialah ianya disertakan dengan serum.



Warnanya jernih..Tak sama dengan hair conditioner . Bau juga tak kuat sangat. Bila sapu kat rambut, tangan tak rasa melekit atau berminyak macam conditioner.

Hair Moisturizer ni boleh digunakan oleh kanak-kanak. Ianya di reka menggunakan teknologi terkini yang sangat berkesan untuk melicinkan rambut, menjadikan nya lebih mudah diurus , rambut lebih bersinar, lembut dan berkilau.

Mousturizer ni digunakan ketika rambut kering. Hanya picitkan ke tapak tangan kemudian ratakan pada rambut.






Sevenis Hair Oil
Dalam Asmak Hair carn juga disertakan Sevenis Hair oil yang mengandungi lnght mineral oil, Tea tree oil, olive oil, argan Oil, Castor oil. coconut oil, Babassu oil yang juga bahan2 ni ada dalam Syampoo Bunga Raya.

Sebab tu kalau korang perasan bau minyak dan bau Syampoo dalam Asmak Hair Care ni sama. Sebab tu la bau harum ni kekal lama tau. Patut la lepas guna Hair Care ni rambut saya bau segar.


Untuk mudah kan anak-anak menggunakan Sevenis Hair Oil ni saya letak kan minyak ni dalam botol spray.. Jadi tak la tumpah minyak ni. Sama ada boleh sembur terus ke rambut atau ke tapak tangan. Harap-harap lepas ni MHAM boleh naik taraf botol Sevenis Hair Oil ni dalam botol spray supaya lebih mudah digunakan. Heheh..



Lepas dah ratakan hair oil pada rambut ada sisa-sisa minyak pada tapak tangan tu boleh la gosok kan pada siku supaya dapat elak kan kulit pada siku kering. Sevenis Hair oil ni juga sesuai untuk kegunaan bayi.

Kalau korang berminat nak dapatkan Asmak Hair Care atau salah satu dari Asmak Hair Care ni boleh la dapatkan nya sekarang. Ada banyak pengedar di seluruh Malaysia atau korang boleh dapatkan nya dengan menghubungi:


Websitehttps://mham.com.my


Instagramasmak.haircare

Hotline – 019-9708897