Sunday, 27 January 2019

PERCUTIAN BAJET KE LOST WORLD OF TAMBUN BERSAMA KELUARGA



Pintu masuk Lost World Of Tambun


What’s up? What’s up? Hi korang ! Lama betul aku tak menulis. Tapi kali ni apa yang membuatkan aku terlintas untuk nak menulis adalah tidak lain tidak bukan untuk aku kongsi pengalaman percutian bajet aku. Suka aku berkongsi percutian-percutian bajet ni dengan korang supaya korang tahu macam mana nak berjimat semasa cuti, nak plan percutian dengan bajet yang lebih rendah dan untuk korang juga dapat membahagiakan seisi keluarga seperti mana orang-orang diluar sana. Ada banyak best places to go in Malaysia kalau korang nak tahu.  Tidak semestinya nak membahagiakan keluarga dengan hanya pergi melancong ke luar negara. Ukur baju di badan sendiri. Kalau mampu silakan, kalau tak mampu jangan risau, our country itself is rich with attraction spots. And for this entry, aku nak share tentang aku bawa keluarga bercuti ke Lost World of Tambun, Ipoh, Perak.


Pemandangan dari atas Lost Eorld Of Tambun


Sebelum tu, biar aku briefly introduce pasal tempat ni dulu. Lost World of Tambun ni merupakan sebuah taman tema yang terkenal dengan pelbagai tunggangan mainan air yang menarik dan mencabar, habitat kepada hidupan liar yang dijaga dan selamat dikunjungi dan turut terkenal dengan kolam air panas semulajadi yang distrukturkan semula supaya lebih cantik dan bersih. Ia terletak di Bandar Sunway Ipoh, Perak. Terbina di sebuah kawasan seluas 40 ekar, taman tema ini diuruskan oleh Syarikat Sunway dan dibuka pada 11 November 2004. Dirasmikan oleh Sultan Azlan Shah, Sultan Perak, ia merupakan kembar bagi taman tema Sunway Lagoon. Konsepnya tidak jauh beza dengan taman tema Sunway Lagoon kerana kedua-dua taman tema ini dibina dan diuruskan oleh syarikat terkemuka yang sama.


Hots Spring & Night Park


So, korang rasa sedikit lebih mengenali taman tema ini? Jom aku bawa korang kenal lebih rapat pula. What does it have behind the huge wall of the entrance? Nama pun pusat percutian kan, mestilah yang ada dalam ni hanya yang menghiburkan agar korang rasa terhibur dan berpuas hati spend duit bercuti di sini. Ada 2 main attractions called; Theme Parks dan Night Park. Theme Parks adalah hiburan di waktu siang hari dimana ia terdiri daripada 6 bahagian taman tema. Antaranya adalah; Water Park, Amusement Park, Tin Valley, Tiger Valley, Petting Zoo dan Adventure Park. Dalam Water Park ada kolam ombak, papan gelongsor air yang tinggi dan mencabar, kolam ala-ala pantai dan beberapa lagi.



Rumah Hantu


Dalam Amusement Park ada rumah hantu, kapal lanun, buaian, roller coaster yang pastinya buat anda menjerit dalam kegembiraan dan ketakutan. Haha ! Move on to Tin Valley, sini korang boleh belajar lebih tentang sejarah dan cara-cara mendapatkan bijih timah. Di Tiger Valley pula korang boleh melihat dan berinteraksi dengan lebih dekat dengan hidupan liar, harimau. Petting Zoo adalah kawasan yang lebih kids-friendly di mana korang boleh dedahkan anak-anak dengan burung, kura-kura, arnab, zirafah dan beberapa haiwan jinak lain lagi. Lastly is Adventure Park. Dah nama pun adventure kan so apa yang ada di sini adalah abseiling, kayaking, jungle race, meneroka gua dan beberapa lagi yang pasti mencabar dan memerlukan stamina yang tinggi. Then, kita tengok Night Park pula mempunyai Hot Spring Park, Hot Spring and Spa dan Luminous Forest di mana terdapat pelbagai persembahan yang menghiburkan. Basically aktiviti-aktivit untuk Night Park semua ini lebih menenangkan.


Adventure River


Siap bercerita tentang Lost World of Tambuh, sekarang tibanya masa aku share macam mana nak enjoy percutian bersama keluarga dengan bajet yang mampu milik ukur baju di badan sendiri. Haha ! Firstly, masa aku mula-mula terlintas dan berkira-kira untuk jadikan Lost World of Tambun sebagai destinasi pilihan aku, terus aku search and type Lost World of Tambun booking online di telefon mudah alih. Naik banyak results and aku survey dari official website sampailah thru agent punya seperti book dengan hotel sunway. Disebabkan aku nak tidur di sana tetapi aku pilih hotel bajet, aku book hotel Suns Inn dan book sekali tiket masuk siang dan malam untuk kesemua ahli keluargaku. Guess what? Termasuk hotel dan semua tiket (2 dewasa dan 3 kanak-kanak), tak lebih RM1000. So senang cakap, dengan RM1000 aku dapat membahagiakan 5 jiwa dan hidup selesa.

Sekian saja dari aku, Bye !

Friday, 25 January 2019

BELUM CUKUP SEBULAN BUKU DAH HILANG. INI CARA IBU BUAT SUPAYA BUKU ANAK TAK HILANG

Hi..



Nak cerita pasal buku-buku teks budak Mikhail ni. Buku teks dapat masa hari orientasi nak masuk darjah satu hari tu. Maknanya tak sampai sebulan dapat buku. Last-last minggu lepas 1 buku dah hilang. Tak tahu la kemana buku tu pergi.Tiba-tiba saja ghaib.

Memang dah cari merata-rata kat rumah ni tapi tak jumpa. Kakak nya sendiri dah masuk kelas dan pergi check kat bahagian buku di belakang kelas dan cari namanya tak jumpa pun. Mana lah tahu kalau ada terselit bukunya di situ..Tapi tak de...

Bertuah betul budak Mikhail ni. Awal tahun dah hilang buku. Cemana nak tempuh lagi 10 bulan ni tak tahulah.





Jadi pergi la kami mencari buku yang hilang tu kat kedai buku. Bukan mahal pun buku nya. Cuma harga rm4. Tapi bukan soal harga yang kami kesahkan. Ianya soal tanggungjawab. Nak mendidik anak supaya jaga barang yang dia pinjam ni bukan senang.

Kami pun tahu dia tak sengaja hilangkan buku tu. Dia sendiri tak tahu macam mana buku tu hilang. Kami tanya juga beberapa kali kalau-kalau buku tu cikgu ambil atau dia tinggal kat sekolah.tapi katanya tak ingat.

Tu la, masa tadika dulu semua buku cikgu simpan di tadika.Tak de pun buku yang di bawa balik. jadi mungkin menjaga buku sendiri ni sesuatu yang baru pada Mikhail. Selapas kena bebel dengan ibu dan ayah dia , harapharap dia serik dan lebih berjaga-jaga dengan setiap barang-barang dia.



Oleh sebab saya risau bukunya akan hilang lagi jadi saya buat keputusan letak nama besar-besar kat bahagian pembalut luar buku. Kalau buat gini , kawan-kawan dan cikgu akan nampak buku ni siapa yang punya. Mana lah tahu kalau buku ni tercicir atau kawan-kawan tak sengaja terambil..

Bahagian dalam memang dah ada nama cuma bila dia dok bahagian dalam kadang-kadang bebudak tak perasan.

Harap-harap tak de dah berlaku hilang barang. Saya ni gelabah sikit kalau barang sekolah anak hilang.Takut nanti bila nak guna tak de dan terpaksa pinjam kawan punya.





Pinjam-pinjam ni tak best la.. Saya ni masa sekolah rendah  dulu, orang miskin .. Pensil warna pun tak de. Terpaksa pinjam kawan punya. Mujur kawan-kawan sekelas baik. Tak kedekut nak bagi pinjam. Tapi masa tu saya sendiri rasa tak seronok nak pinjam barang kawan-kawan..

Sebab tu setiap malam, mesti saya check alat tulis dan buku anak-anak. Kalau tak de bukunya saya tanya dia,  cikgu ambik ke, atau dia tertinggal?? Kena tanya semua tu supaya anak akan sentiasa ingat dan bersedia untuk jawab apa yang kita tanya.

Lepas ni harap Mikhail lebih beringat..Jangan main-main sebab ibu dia ni garang bukan main2..

hahaha..



Thursday, 24 January 2019

SUKA TAYANG KEMEWAHAN , INSTAFAMOUS DITAHAN KERANA MENJUAL BEG TANGAN YANG DIBUAT DARI KULIT ULAR



Zaman sekarang ni bila kita terlalu menunjuk kan kemewahan di laman sosial, mesti apa yang kita buat, kemana kita pergi akan menjadi perhatian ramai orang. Dalam ramai-ramai tu pula bukan semuanya yang sekadar memerhati malah ada juga yang mula menyiasat latar belakang dan aktiviti kita seharian.




Nasib buruk, terdedahlah segala keburukan kita. Dan mungkin jika kita pernah melanggar undang-undang pasti ianya akan menjadi bualan hangat di sosial media.

Seperti yang berlaku pada instafamous dari London ini, Stephanie Scolaro atau lebih dikenali sebagai Rich Kids Of Instagram, beliau di tahan oleh pihak berkuasa atas dakwaan menjual bag tangan yang dibuat dari kulit ular



Stephanie Scolaro sangat popular di Instagram. Beliau memiliki lebih dari 100 ribu followers. Wanita ini diberi gelaran Rich Kids of Instagram kerana kerap mempamerkan kekayaannya.

Dipetik dari The Sun, Stephanie ditahan pihak berkuasa di rumahnya di Marylebone, London, selepas kegiatan nya mengimport barangan mewah bernilai 18 ribu poundsterling di kesan. Ketika di tahan di rumahnya pihak berkuasa menemui 35 topi dan banyak bag kulit yang kemudian nya turut di rampas.

Barang-barang mewah yang diimpor Stephanie rupanya berupa bag dan topi baseball yang diperbuat dari kulit ular. Dia menjual berbagai bag dan topi kulit ular di satu website membeli belah yang dibuatnya dan di Instagram.




Dalam online website nya dia menulis bahawa bag dan topi yang dijualnya diperbuat dari kulit ular Python. Menurut pihak berkuasa penjualan barang fashion dari kulit ular yang dilakukan Stephanie adalah sesuatu yang melanggar undang-undang .

Hakim Michael Gledhill QC menyebut instafamous tersebut sebagai penyelundup kulit ular yang ego.
Stephanie membantah kenyataan hakim tersebut dan  dia mengaku dirinya bukanlah pembunuh ular.



Stephanie menjelaskan selepas berita penahanan nya tersebar dia mula menerima kecaman dari pengikut-pengikutnya malah ada yang bertindak mengancam akan menyiram wajahnya dengan asid.

Kini Stephanie Scolaro sudah disahkan bersalah atas dakwaan penyelundupan kulit ular tanpa izin. Dia dihukum menjalani 12 bulan kerja sosial atau 160 jam bekerja tanpa dibayar.


Wednesday, 23 January 2019

BAYI 13 BULAN MAUT DI KELAR IBU KANDUNG



Tidak diketahui apa sebenarnya ada dalam fikiran seorang ibu yang berusia 36 tahun ini apabila dia ditahan polis kerana  telah mengelar leher bayi nya sendiri hingga mati.

Kejadian berlaku di Lombok Timur pada jam 4 petang waktu Indonesia tadi mengakibatkan bayi lelaki nya, Muhammad Ridwan Maulana yang berusia 13 bulan mati di tempat kejadian






kejadian tersebut turut disahkan sendiri oleh pihak polis.

"Iya benar. Kejadiannya pada hari Rabu 23 Januari 2019 sekira pukul 04.00, telah terjadi kasus pembunuhan seorang anak balita berumur 13 bulan atas nama Muhammad Ridwan Maulana. Alamat Dusun Tunjang Utara, Desa Paokmotong yang dilakukan oleh ibu kandung sendiri,"



Polis juga mendedahkan mangsa dibunuh dengan cara di pangku kemudian lehernya dikelar menggunakan sebilah parang. Selepas melakukan perbuatan kejam tersebut , suspek kemudian nya meletak kan anaknya diatas lantai di bilik bahagian tengah dan suspek terus menuju kerumah kakak nya , Johariah yang berada bersebelahan dengan rumahnya

Suspek kemudian nya memberitahu pada kakaknya bahawa dia telah mengelar leher bayinya sendiri . Johariah kemudian nya terus menuju ke lokasi kejadian dan melihat anak saudaranya berlumuran darah dan sudah meninggal dunia.






Menurut pihak polis lagi motif kejadian mungkin berkaitan dengan gangguan jiwa yang dialami oleh suspek namun siasatan masih dilakukan dan polis sedang mengambil keterangan pihak keluarga.

sumber: detik.com

Tuesday, 22 January 2019

PAK CHAA CHAR KUE TIAW : SATEY AYAM YANG PATUT KORANG CUBA

Hi..

Hari ahad lepas rasa macam nak makan Char Kue Tiaw pulak. Memandangkan Mikhail pun jemu dah makan nasik jadi lepas fikir punya fikir kami pilih untuk makan di Pak Chaa Char Kue Tiaw je. Dah lama kami tak makan kat sini sebab selalunya anAk-anak nak makan makanan Thai.






Kedai ni terletak di Simpang Ampat. Bersebelah dengan jalan besar menuju ke Batu Kawan. Dekat dengan masjid Al-Ihsaniah .Kalau dah sampai dekat Traffic Light simpang empat tu , nampak bangunan Maybank, dah dekat sangat la tu. Dekat je dengan rumah kami


Dah sampai.... Jom makan!!! Kedai dia biasa2 je..Tak de la segan sangat kalau masuk dengan pakai tudung awning je..hahahah..

Menu utama kat kedai ni ialah Cha Kue Tiaw. Diaorang ada juga sediakan menu lain seperti Kue Tiaw kerang, Nasi goreng udang, Nasi goreng chicken chop, Chicken chop, Meatball & french fries dan Sate ayam & daging.

Lain kali nak try Chicken Chop pulak..

Untuk kali ni saya dengan ayah bebudak ni makan Char Kue Tiaw dan Mikhail pilih Satey ayam je. Dia memang suka satey. Jadi kalau satey yang tak sedap tu memang dia jujur  akan bagitau sama ada sedap atau pun tidak.


Sebenaranya dah banyak kali kami beli satey kat sini.Sebab menepati selera dan sangat sedap. Kuah kacang dia tu rasa pedas dan rasa serai dia.


Kuah tak cair dan kalau untuk budak2 yang tak suka pedas tak sesuai la makan kuah kacang ni. Anak-anak saya memang suka pedas dan diaorang suka. Tapi kalau makan satey saja pun dah cukup best. 







Secucuk satey tu harga nya saya tak berapa ingat. Kalau tak salah saya untuk satey ayam harga rm0.70 dan satey daging harga rm0.90 .


Bagi saya Char Kue Tiaw dia tak de la wow sangat..Ok la..tak la sampai tak boleh makan. Cuma saya suka Chae Kue Tiaw yang rasanya lebih kuat. Kalau korang nak yang ada kerang kena bagitau dia. Kalu tidak Char Kue tiaw korang ada udang je. Tak de kerang ok..

Saya pernah mAkan char Kue tiaw yang lebih sedap dari ni.. Kat Permatang Pauh. Tapi kedai tu dah tutup. Susah dah nak jumpa Char Kue Tiaw macam tu. Tapi yang ni sedap jugak. Bukan tak sedap cuma tak sedap sangat..hahah...paham ke tidak.


Saya dan suami order yang saiz biasa je. Ni pun dah cukup kenyang. Kalau korang nak yang saiz besar pun boleh. Mana tahu nak order sepinggan makan berdua sesuai la order yang saiz besar.



Nak tunggu order sampai pun tak lama. Kejap je dah sampai. Char kue tiaw ni kan masaknya kejap je. Orang ramai pun order sampai cepat. Macam tu la kalau lelaki buat kerja..kan?hantar air pun pantas. Sebab tu saya lebih suka makan kat kedai yang pelayan nya lelaki.

Kalau korang suka Char Kue tiaw dan satey boleh singgah kedai ni ok..

bye.




Saturday, 19 January 2019

DAH BERIBU HABIS UNTUK RAWAT KAKAK TAPI ALLAH BELUM IZINKAN." PENDEDAHAN KISAH KAHWIN LARI DENGAN SUAMI ORANG

Ramai rakyat Malaysia yang ambik keputusan menikah di Tahiland. Tak tahu la apa alasan mereka. Tapi ada satu kisah yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Diyana Zahari tentang pengalaman keluarganya yang berdepan dengan masalah ahli keluarga nya yang berkahwin lari dengan seorang lelaki tempatan.

Lelaki tersebut dikatakan sudah berkahwin dan mempunyai latar belakang yang mencurigakan. Kisah ni memang sedih sebab melibatkan perasan ibu dan ayah mereka. :-

Tengah malam macam ni best jugak nak taip buat thread kisah kakak aku yang kahwin lari dekat thailand.

Sampai sekarang kakak tak balik ke pangkuan keluarga dan dia merupakan kakak yang paling baik dalam family aku :') Dia kahwin lari dengan lelaki yang dia paling benci.


Benda ni awalnya terjadi beberapa tahun lepas. Waktu kakak aku mula bekerja di kedai hardware sebagai kerani & boleh dikatakan buat kerja all in 1 la.

Kakak aku ni lembut orangnya dan jenis suka pendam masalah. Dialah adik beradik paling lembut dan baik gila.

Bayangkan waktu kakak study di kolej, boleh dikatakan tiap malam call mak ucap selamat malam dan sayang.

Kalau kakak balik cuti semester, dia mesti bagi duit dekat adik-adik dia. Bagi senyap-senyap tau.

Kakak ni jenis suka bangun solat malam dan mengaji tiap kali lepas solat maghrib.

Lepas kakak habis belajar kolej, dia bekerja dekat kedai hardware. Dia memang berniat kerja situ sambil tunggu offer kerja yang lebih baik lagi.

Btw, owner kedai tu laki orang, ada 3-4 orang anak dan memang jenis jantan gatal giler.





Aku namakan lelaki owner kedai tu : Si Hitam. Sebab fizikal dia buruk sama dengan hati dia yang hitam!

Kakak aku pernah bagitahu dia nampak si hitam ni bermesej lucah dengan orang. Siap orang tu hantar gambar lucah dekat si hitam tu.

Si hitam ni memang ada banyak kes dengan perempuan lain

Si hitam ni jenis pandai bercakap manis dengan perempuan, suka pergunakan agama dan mulut dia tu aku rasa nak bagi pelempang 1000 kali je! Geram gila aku ingat balik si hitam tu!

Pernah kakak aku meluah pada kakak lain yang dia rasa dah taknak gila-gila kerja dekat kedai tu. Tapi dia terpaksa teruskan jugak sebab dia nak cari duit bayar kereta tiap bulan. Kakak aku taknak menyusahkan ma abah.

Kakak pernah cakap yang dia benci gila-gila dekat si hitam tu!

One day kakak dapat offer interview untuk kerja di satu tempat ni. Kami mintak tolong orang untuk jadi kabel dan mudahkan kakak aku diserap masuk kerja.

Si hitam tu tahu kakak aku attend interview tempat tu!

Guess what?
Padahal ada possibility kakak dapat kerja end up tak dapat :(

So..bermula la episod kakak aku jadi mangsa si hitam tu.

Makin lama kakak aku berubah perangai. Dia jenis yang suka pendam sorang diri so kami satu family tak tahu yang kakak aku ada masalah.

Macam-macam benda dah mula berlaku. Aku sambung belajar jauh dari rumah & masa ni aku tak tahu apa yang terjadi.

Tiba-tiba kakak aku bagitahu yang dia decide untuk sambung degree di uitm machang. Ma abah izinkan kakak sambung belajar.






Selepas 3 tahun belajar, kakak dah berada di sem akhir (perlu attend internship berdekatan rumah), kakak senyap dan tak pulang ke rumah! Tak silap dah 2-3 hari.

Mak mesej kakak tak reply. Call tak angkat. So, kami buat keputusan untuk buat laporan polis yang kakak hilang .

Benda ni sampai ke balai polis machang (sebab kakak study dekat sana kan). Polis sana yang call & kitorang dapat berita yang sangat menyedihkan.

Kakak bagitahu pada polis..

"Saya sekarang selamat dengan suami saya"

Satu family terkejut!
SUAMI??????????

Mak hampir pitam kot 😢

Kitorang tak boleh reach langsung akak. Sebab "suami" dia tak bagi contact kami. YaAllah, luluh hati family.

Kitorang gunakan orang tengah untuk tahu lebih lanjut soal perkahwinan kakak tu.

Banyak info yang buatkan kami rasa sedih sangat.. Kakak takkan bertindak macam ni kot :(

Kami dapat tahu kakak dah berkahwin 5-6 bulan lepas dari tarikh kakak tak balik rumah.

Tarikh tu 2-3 hari sebelum raya haji.

Waktu raya haji 2016 kakak balik beraya dekat rumah. Kitorang sambut happy2 kot! Siap tangkap gambar family ramai-ramai, bergelak ketawa 😢

Diorang kahwin lari di narathiwat. Si hitam tu dah lama plan benda ni . Lepas kejadiah ni, family kami bertindak untuk dapatkan hak kami!

Nak tahu apa lelaki tu buat?
Dia yang beri arahan pada akak yang kakak tak boleh jumpa dan contact family! Kiranya akak ni dah jadi hak dia.

Keadaan kakak macam patung :( Kakak tunggu segala perintah dari si hitam tu sebelum bertindak segala benda.

Bayangkan my sis yang lain dan abg pergi rumah si hitam tu nak pergi tengok kakak..si hitam tu bagi arahan satu persatu baru kakak bertindak buat benda. Macam orang bodoh pulak.

Ma abah pergi mahkamah syariah dan fight benda ni. Macam mana boleh kahwin senyap-senyap tanpa minta kebenaran wali?? Patutnya wali tak izin baru boleh kahwin lari??

Kitorang jugak pertikai yang sijil kahwin diorang tu sah atau tak sebab diorang tak ada sijil kahwin malaysia.

So, mahkamah jatuhkan perintah faraq (berpisah sementara). Selang beberapa hari kakak balik rumah Tapi..keadaan kakak sangat teruk dan dingin dengan family.

Bila kami cuba bercakap dengan dia, kakak akan buat muka yang menjengkelkan dan dia sengaja nak buat kami sakit hati.

Btw, berpisah sementara tu biasanya mahkamah syariah jatuhkan perintah ni untuk mengesahkan satu perkahwinan tu. Kakak dah tak boleh tinggal sebumbung dengan si hitam tu :) so, dapat la jugak kakak balik rumah awal tahun 2017.

Disebabkan kakak perlu meneruskan intern dekat office berdekatan rumah, ma abah bagi kebenaran kakak keluar intern. Ma abah yang hantar kakak pergi dan balik office. Kitorang ingatkan benda ni akan settle tapi malangnya..keadaan makin teruk!

Ma abah fikir masa depan kakak. Kalau tak intern, kakak tak dapat grad. Tapi lain pulak yang jadi..selang sebulan dua kami dapat tahu yang....

Kakak byk kali ponteng waktu intern. Ada org nampak kakak keluar dengan si hitam tu! Dia keluar berjam-jam kot, maybe bawa balik rumah.

Boleh agak tak kenapa si hitam ni bawa kakak balik rumah dia? Si hitam ni memang gila! Dah ada anak bini nafsu tetap menggila!

Aku dengan kakak lain dan ma abah bincang benda ni. Kami decide keesokkan hari kami akan sekat kakak pergi intern!

Waktu ni memang drama gila ah.

Kakak dah bersiap nak pergi office tapi mak kunci pintu tak bagi keluar dan abah ajak bincang dgn kakak isu ponteng waktu office

Waktu abah bercakap dan tegur kakak, slow-slow kakak lain datang dekat dengan kakak aku lepas tu..terus grab handbag kakak!

Waktu ni memang gila.

Sebab kakak aku ni dah macam orang gila! Dia menjerit macam orang tak betul sebab kami nak ambil handbag dia!

Serius, kakak macam orang gila.

Dia menjerit sampai kalah suara kami. Padahal dia ni jenis lembut. Nak keluar suara pun ya Ampun..lembut tau.

Masa ni kami bergelut, sampai terselak segala benda weh. Kudrat kakak kalah 2 orang yang tengah bergelut. Kuat gila dia waktu tu

Abah aku join baru la mampu nak rampas handbag dia tu.

Kami nak rampas sebab nak ambil handphone dia. Tak bagi contact si hitam tu. Sebab makin lama makin teruk keadaan kakak.

Kitorang nak usaha sembuhkan kakak :(

Serius panjang cerita ni dan sangat complicated.

Aku ada lagi cerita kejadian dekat hospital, 6 orang polis datang rumah sebab kakak, kakak mengamuk sampai aku cedera dan cerita dekat mahkamah syariah yang si hitam ni bawak lari kakak ikut pintu belakang.

Nanti aku sambung sampai habis. Pengakhiran yang sadis. :)

Btw, aku terdetik nak taip cerita ni sebab aku dapat gambar ni dlm whatsapp family.

Kakak aku yang berdiri tengah tu. Diri dia yang dulu dah tak ada. Kami rindukan dia sangat-sangat. Tiap minggu mesti hadir dalam mimpi aku.



Okay, sorry berhenti tengah jalan cerita ni.

Lepas kitorang dah rampas handbag (ada handphone kak), laptop pun rampas, bilik kakak pun abah dah rosakkan tombol pintu (risau kakak buat hal kunci bilik je dan depression sorang diri)..bermula hidup kak yang kitaorang tak bagi keluar rumah

Kakak mula protes taknak turun tingkat bawah (rumah kami 2 tingkat) dan taknak makan. 24/7 duduk dalam bilik je. So, tiap hari, pagi tengahari malam..adik dan mak yang akan bawa makanan ke bilik kakak.

Mula-mula memang dia taknak makan. Lama-lama makan jugak sampai habis.

Kalau kitorang cuba nak borak dengan dia..memang teruk la dia menjerit marah dekat kitorang balik. Memang kakak cuba macam2 cara nak buat kitorang bencikan dia. Bayangkan dari sorang yang ada personaliti lembut dan baik tapi sekarang perangai dia berubah 360° ☹️

Ma yang dia sayang gila-gila ni pun dia boleh lawan dan bercakap kasar. Serius, personaliti dia memang berubah gila.

Tapi satu hari tu terkantoi! Laptop kakak yang rosak boleh guna balik. So, dia guna laptop nak berhubung dengan si hitam.

Ape lagi, terus kami rampas laptop tu..

Aku bukak laptop kakak & tengok history. Ada banyak gila dia hantar email dkt si hitam. Dia guna email kedai si hitam tu. Aku syak kakak masih buat kerja-kerja untuk kedai si hitam tu. Benda yang aku risau kakak ada send gambar tanpa ada subject. Aku risau kakak send gambar family

Kakak ni memang aku rasa macam..gila la! Dia memang selalu log out email kedai tu, macam selalu bersedia kalau kitorang rampas laptop tu. Tapi, dia terlupa nak log out fb sendiri..

Aku check mesej & nampak mesej si hitam tu.

"Abang tak tahan ni, abang rindu A (nama kakak)"

WTF

Aku dapat tahu jugak, kakak memang akan delete conversation di FB dengan si hitam tu. Sebab aku tengok di history banyak gila pop out mesej kakak dengan si hitam.

So mesej last yang aku baca tu mungkin kakak tak sempat delete.

Lepas rampas laptop, kakak buat hal lagi.

Senyap-senyap kakak curi phone adik lelaki. Bila tanya kakak, dia marah balik tak mengaku.

Lepas adik lelaki, adik perempuan pulak jadi mangsa handphone kena curi 🤦

Memang kakak yang curi pun. Ambil msa berbulan jumpa balik handphone

Tapi dua2 phone xboleh guna. Ada password & satu lagi tak dapat detect wifi.

Spanjang kakak ada dkt rumah, dia macam mayat hidup. Berjalan sambil termenung. Dduk dlm bilik termenung. Kitorang try borak, dia tengking kitorang balik.

Sampai la satu tahap dia macam cakap sorang diri.

Kami tak tahu apa yang dia cakap sorang2 tu. Sebab berbisik-bisik. Kitorang cuba macam-macam cara nak sembuhkan dia tapi tuhan belum izinkan lagi.

Sampai la masuk bulan ramadhan 2017. Kakak masih protes taknak turun makan tapi kami tetap bawa makanan ke bilik dia

Waktu ramadhan tu memang special gila makanan kakak. Nak beli makanan mesti ma abah akan fikir nak beli makanan special khas untuk kakak je. Sebab nak pastikan kakak makan sampai habis.

Waktu ramadhan mak memang tak putus-putus berdoa supaya kakak sembuh 😢

Satu hari tu, kakak tiba-tiba panggil mak dari tingkat atas. Mak masuk bilik kakak & terkejut banyak darah! Rupa-rupanya kakak gugur! Waktu ni bulan ramadhan lagi.

Ma abah terus bawa kakak ke hospital tapi kakak perlu dipindahkan ke hospital lain untuk cuci rahim dia.

Dari gua musang ke kuala krai. Aku yang teman kakak duduk dalam ambulan. Ma abah akan menyusul pergi ke hospital sana kejap lagi.

Waktu ni bila borak dengan kakak, dia akan balas segala pertanyaan aku dengan lembut. Aku yang tolong bawa kerusi roda kakak sepanjang berada di hospital

Aku tunggu kakak hingga waktu melawat habis. Selang beberapa minit lepas waktu berbuka puasa, ma abah tiba hospital. Kami bertiga berbuka puasa sambil minum air kotak je.

Mak pulak tengah rushing nak jumpa kakak dalam wad. Lepas settle jumpa kakak baru kami ada peluang nak makan nasi

Waktu makan, ma abah asyik cakap.. "Harap apa yang jadi ni akan sedarkan kakak dan harap dia akan berubah jadi diri yang asal".





Kitorang harap sangat dia sedar tapi, ada something yang terjadi keesokkan hari dekat wad :(

Waktu melawat, aku & ma abah yang tunggu kakak..tiba-tiba si hitam tu datang!

Dia datang dengan angkuh & cakap dengan kuat,

"A bagitahu abang..sape yang buat A jadi macam ni???" Lepas tu si hitam tu senyum sinis dekat ma abah! Satu wad dengar suara jantan gila ni

Waktu ni ma abah jadi kaku dan senyap! Aku protes keluar dari wad dan call family member lain.

Bila aku masuk balik wad, tiba-tiba satu wad kecoh ma abah gaduh dengan si hitam tu.

Jantan gila ni nak anak orang tapi layan parent orang biadap gila! Aku join buat kecoh jugak!

Si hitam ni boleh pulak dia tanya aku,

"Kau ni sape nak cakap macam tu ha??? Ni bini aku!"

Aku balas balik,

"Eh, kakak aku ni family kami. Apa hak kau senang nak ambik anak orang ni hah???"

Serius, kecoh gila dalam wad dan pak guard datang halau si hitam ni.

Aku menangis gila-gila waktu ni. Sebab aku kecewa..

Aku ingat kakak akan berubah tapi tak :(

Katil sebelah kakak aku yang bagitahu, dia bagi pinjam phone dia pada kakak. Sebab tu si hitam tu datang.

Patient katil sebelah minta maaf dengan kami sebab dia tak tahu pasal ni 😢

Oh ye, aku lupa nak cerita, ada satu kejadian selang seminggu selepas kakak aku balik rumah. Selepas mahkamah jatuhkan perintah faraq.

Si hitam tu ada datang rumah kami dan mengamuk luar rumah macam orang gila! Dia datang pukul 11 malam. Siang hari confirm takut malu dengan orang.

Bayangkan pukul11 malam, tiba-tiba satu family terkejut ada orang mengamuk dan menjerit macam orang gila depan rumah. Jiran selang 10 buah rumah pun dengar!

Dia mengamuk asyik cakap, "A tu bini aku, hak aku!"

Si hitam tu asyik ulang ayat tu je weh. Macam orang gila!

Abang aku hampir nak menumbuk tapi mak aku halang. Bila habis gaduh tu si hitam balik dan kitorang terus pergi balai polis buat laporan.

Kakak aku waktu tu masih ada handphone, dia sempat call si hitam tu cakap yang ma abah pergi balai..

Bila ma abah sampai balai, terus nampak so hitam tu dekat depan kaunter balai tu! WTF!

Kitorang nak buat report yang si hitam ni serang rumah kami tapi, pihak polis bagitahu balik..

"Kami taknak masuk campur isu family'

Si hitam ni serang rumah orang kot! Sakit hati gila!

Keesokan hari adik bongsu aku demam mengejut. Sebab dia terkejut kejadian mengamuk malam semalam. 2-3 hari jugak demam panas.

Benda ni bagi efek mental family aku kot. :(( Tak pernah jadi benda macam ni.

Panjang lagi cerita..macam-macam benda berlaku dalam masa setahun. 9 kali naik turun mahkamah syariah.

Nanti aku  sambung lagi.

Pukul2-3 petang nanti aku janji akan taip sampai habis. Sorry cerita tergantung kejap 🙏

Gais..jangan isukan pulak aku panggil "si hitam tu".

Sebab hitam bagi aku pure 100% hitam & bukan warna kulit. So, jantan tu perangai buruk dan hati hitam sebab tu kitorang panggil dia si hitam.

Hi, aku sambung balik cerita.

Isu kakak aku gugur tu memang buat kitorang rasa sakit hati gila. Sebab doktor check, kandungan kakak sebulan lebih / dua bulan.

Padahal mahkamah jatuhkan perintah faraq hampir 4 - 5 bulan. Maknanya diorang pernah bersama dalam tempoh faraq (berpisah sementara) tu!

Mana boleh brsama sebab mahkamah syariah nak sahkan dulu pernikahan diorang. Bayangkan kalau perkahwinan tak sah? Senang2 dia ajak anak orang berzina?

Ni jugak bukti yang kakak ponteng waktu kerja internship, jantan tu bawak balik rumah buat benda tak elok.

Bila kejadian ni berlaku, family bertambah strict dan makin berjaga-jaga risau ada perkara lain berlaku. Kitorang berusaha macam-macam cara nak sembuhkan kakak.

Sepanjang dalam tempoh naik turun mahkamah untuk fight soal perkahwinan kakak, memang kami sekeluarga penat sangat2.

Sebab jntan tu failkan kes ni di mahkamah Kota Bharu. Kami dari gua musang ke Kota Bharu ambil masa 3-4jam!

Jantan  tak guna tu jugak sengaja failkan di mahkamah Kota Bharu

- nak menyusahkan kami sekeluarga
- nak jaga aib dia. Dia malu nama dia tercemar di gua musang. Orang business kan. So takut malu la asyik pergi turun naik mahkamah syariah di gua musang

Aku dapat tahu si hitam ni TUKAR ALAMAT IC semata-mata nak failkan kes dia di mahkamah kota bharu.

IC lama dia alamat di gua musang, dia tukar alamat baru. Aku jumpa softcopy ic lama si hitam ni dalam laptop kakak.

Menyusahkan kami tahu tak?

Aku syak dia ada member org dalam ajar

Okay, next. Benda yang unexpected berlaku. 2 kali si hitam ni datang rumah kami dengan 2 orang polis.

Dia datang dengan kereta peronda polis. WTH? Apa kaitan dengan polis?

Dia datang waktu maghrib pulak tu. Dia cakap, dia nak jumpa kakak aku. Tapi ayah aku tak bagi.

First time dia dtg rumah kami waktu maghrib tu, abah buka pintu & speechless tengok si hitam dengan polis datang rumah.

Si hitam ni tiba-tiba acah baik nak bersalaman dengan abah. Abah sambut je la salam tu macam biasa, tapi rupa-rupanya...

Ada benda.

Tak silap aku, jantan tu nak salam mungkin sebab dia nak "kirim benda" dekat abah.

Beberapa hari lepas tu, ada ustaz tegur abah..dia nampak ada "something" ikut abah.

Ustaz tu dah tolong abah buang benda tu. Mujur dapat detect awal-awal.

2nd time, jantan tu datang lagi dengan polis, waktu maghrib lagi. Kitorang pelik, asal polis ni baik hati sangat nak teman si hitam ni datang rumah kami?

Padahal sebelum ni kami report si hitam serang rumah boleh pulak polis pertikai,

"Taknak masuk campur urusan keluarga" 🤦

2nd time si hitam tu datang rumah kami waktu maghrib memang abah tak buka langsung pintu.

Kami tanya polis yang follow si hitam tu untuk tunjuk kad polis tapi diorang tak nak bagi.

Sepanjang kakak dikurung dalam rumah ni, kami bagi makan minum dia yang cukup. Every week makan sedap. Kfc, masak spaghetti special, makan kek.

Memang cukup makan. Cuma mental akak yang kurang stabil. Mak selalu cuba nak borak dgn akak, taknak dia depress. Kawan-kawan kakak pun datang lawat.

3-4 kali jugak kakak cuba untuk lari dari rumah. Kami selalu berjaga-jaga, kunci pintu 24/7.

Pisau dan benda tajam dalam rumah pun mak simpan rapi dalam laci rumah. Risau kakak bertindak benda luar akal.

Pernah aku tengah borak dengan mak dekat dapur, tiba-tiba nampak kelibat kakak..

Kakak pakai baju cantik2, bawa handbag nak keluar dari rumah! Aku dengan mak terus kejar dari belakang cepat2! Macam aksi kejar mengejar pulak. Mak menjerit-jerit dari belakang sambil kejar kakak di ruang tamu.

Aku ni berbadan gempal tau. Aku sempat peluk kakak aku dri belakang!


Kakak aku ni kurus kering berat 41kg++. Tapi dia punya kekuatan kalah aku yang badan gempal ni.

Dia sempat buka pintu tapi mujur pintu grill utama mak aku sempat kunci.

Walau pintu grill kunci, tapi masih nampak orang dekat luar rumah kan. Waktu ni malu gila. Malu sangat-sangat..

Rumah aku tepi jalan raya. Berdekatan area kedai & sekolah rendah. Waktu tengahari mesti la ramai orang sebab budak sekolahbalik.

Kakak aku tanpa segan silu, dia menjerit macam orang gila depan rumah aku.

Dia menangis menjerit smbil panggil, "Abe, tolong saya abeee!" (Abe : si hitam)

Aku sempat tutup kepala dgn towel waktu pintu terbukak. Malu gila. Semua orang berdekatan berlari ke rumah kami, nak tengok apa yang berlaku.

Mujur ada pintu grill, kalau tak..aku tak tahu apa lagi yang kakak akan bertindak macam dia dah tak waras.

Btw, waktu aku bergelut dengan kakak ni..tangan dan kaki aku cedera berdarah 😅

Awalnya aku tak perasan berdarah, ma tegur bru aku perasan. Cermin mata pun patah.

Banyak kali jugak kakak cuba nak lari rumah. Benda ni berulang-ulang. Dia akan duduk depan pintu sambil menjerit-jerit panggil, "Abe". 😢

Jiran pun dah biasa bila dengar kakak menjerit ni. Orang tengok dari jauh je macam kakak ni tak waras.

Ada satu kejadian waktu petang, kami satu keluarga pelik..kenapa kakak melawa, pakai tudung kemas-kemas macam nak keluar rumah. Kitorang berlagak macam biasa, mungkin dia nak cuba lari dari rumah lagi.

Selang beberapa min. Ada 6 ORANG POLIS DATANG RUMAH

Polis bagitahu pada family,

"Kami dapat report yang ada orang CUBA UNTUK BUNUH DIRI di rumah ni".

Serius benda ni berlaku. Aku rasa macam drama pulak.

Sebab benda ni macam tak masuk akal! Macam mana la si hitam tu terfikir untuk plan dan buat benda ni.

Satu family terkejut, siapa yang nak bunuh diri? Polis tu bagitahu nama penuh kakak aku. Padahal kakak tengah rilek je, pakai lawa-lawa macam nak keluar rumah.

Polis tak nak bagitahu siapa yang report benda ni tapi kami memang dah syak.

Si hitam ni memang betul-betul gila, dia siap pergi heboh dekat tok imam suruh datang rumah kami pergi tengok yang kakak nak bunuh diri. Bukan setakat tok imam, dia jugak contact pakcik lain.

Okay, selingan kes cubaan bunuh diri ni. Buat pengetahuan korang, kami dah rampas semua benda yang ada potensi kakak boleh contact dengan si hitam.

Yang jadi misteri, diorang ni macam contact each other? Kami buat spotcheck di bilik kakak, cari phone yang kemungkinan kakak sorok

Tapi tak jumpa apa-apa benda pun dekat bilik kakak! Aku check dekat tubuh kakak kot yang kemungkinan dia sorok dekat badan dia tapi tak jumpa.

Sampai sekarang benda ni masih jadi misteri.

Sambungan kes bunuh diri tu.. Polis yang datang rumah siap bawak bag, mungkin emergency kit untuk tangkap orang tak waras / cuba bunuh diri.

Polis yang datang semuanya baik.
Macam biasa la ada polis sokong kami dan ada polis jenis keras kepala tersengih je bila dengar cerita kami.

Polis slow talk dengan kakak. Borak dengan ma abah.

Ada polis yang sengaja tanya kakak,

"Awak nak kalau kami tangkap mak ayah awak masuk lokap?"

Kakak aku cakap, dia tak kisah polis nak tangkap pun asalkan dia dapat keluar dari rumah kami.

Polis tu tanya lagi,

"Tak kisah mak ayah gadai nyawa?"

Kakak aku berkali-kali jawab dia tak kisah langsung.

Polis tu tak expect langsung benda tu keluar dari mulut kakak aku yang luaran nampak macam budak baik 😢

Waktu polis slow talk dengan kakak, banyak benda jugak kakak tipu..

Dia bagitahu pada polis yang kami kurung dia tak bagi makan. Padahal tiap hari mak & adik bawa makanan ke bilik dia. Dia cuma makan & tinggal pinggan kotor je. Tiap minggu ada je makanan special.

Skip segala benda terjadi hampir setahun, memang penat fizikal dan mental nak fight benda ni.

Sebab kami tahu..si hitam ni bukan nak sangat kakak. Dia sengaja nak balas dendam & nak menang dalam "perang" ni je.

Aku dapat info yang si hitam ni ada perempuan lain sepanjang tempoh faraq

Kes mahkamah mengenai isu perkahwinan kakak ni, 9 kali jugak tangguh. 2 kali kawan baik kakak teman kami untuk perbicaraan di mahkamah.

Tapi, dunia kakak ni ibarat ada jantan tu sorang je. Kawan baik dia pun, dia layan kasar.

Pernah aku tengok dari jauh, kawan kakak yang jenis sabar dan lembut tu pun tak mampu nak tahan perasaan marah, dia tegur kakak aku,

"A sedar la! Jangan buat macam ni! Ingat family! Ingat tuhan!"

Tapi kakak aku marah kawan dia balik.

Mulut kakak asyik terkumat kamit macam cakap sorang-sorang, kawan dia tengok dan rasa geram gila..dia tanya kakak aku..

"A! Dah la macam tu! Awak cakap dengan sape tu??"

Tapi kakak aku tengok kawan dia dengan pandangan kosong dan senyap je, tak jawab pertanyaan tu

Pernah dekat mahkamah, kami sekeluarga tunggu turn untuk perbicaraan, tiba-tiba kakak bangun & terus jalan macam zombi. Satu family terkejut, tiba-tiba je!

Kami berjemaah terus kejar kakak aku. Dia marah kami jangan ikut dia ke tandas.

Tapi..waktu nak ke tandas tu...

..kakak macam tengah tercari-cari benda. Aku bagi direction dia ke tandas.

Bila kakak masuk tandas, selang beberapa min.. SI HITAM TU KELUAR DARI TANDAS LELAKI sebelah!

Satu family terkejut.
Macam kakak aku ni dapat signal dia ada kat situ 😥

Si hitam tu buat muka rilek & duduk atas kerusi menunggu depan tandas perempuan.

Kami semua rasa geram gila. Aku geram nak sepak pukul je!




Serius benda ni memang pelik. Macam kakak aku ni dipanggil dan aku rasa jantan ni sengaja nak jumpa kakak sebelum perbicaraan mahkamah.

Bila kakak keluar dari tandas, automatik kakak macam orang tak waras..

Kakak terus nak pergi dekat, nak peluk si hitam buruk tu! Kami sekeluarga sempat halang.

Riuh jugak luar mahkamah. Kerani mahkamah marah kami dan si hitam ni play victim cakap kami yang serang dia.

So, perbicaraan diteruskan. Kami yang terakhir untuk naik court.

Okay, aku nak share isu mahkamah ni. Kami siasat sijil nikah narathiwat tu :

- 1 saksi orang thailand
- 1 nama saksi orang malaysia, IC DAN ALAMAT TAK WUJUD!

Kami check IC, TAK WUJUD.
Kami pergi check latar belakang alamat rumah saksi sijil nikah tu, MEREKA GUNA ALAMAT TIPU.

Alamat rumah tu milik kawan ma & abah. Walaupun tu rumah sewa tapi sebelum ni TIADA NAMA PENYEWA seperti dalam sijil nikah tu.

Dekat sijil nikah si hitam tu sengaja nak tunjuk acah banyak duit walau hutang berlambak..dia letak amount HANTARAN RM13K.

Kami tanya kakak, mana bukti RM13k tapi kakak senyap.

Tak kisah soal duit tapi soal maruah ni lebih penting! Kalau dalam sijil nikah pun boleh tipu..agak2?

So, perbicaraan mahkamah tamat.
Kerani mahkamah minta semua orang dan family berkumpul dekat satu ruangan untuk bagitahu apa keputusan mahkamah.

So, kerani mahkamah tu bagitahu..hakim dah putuskan..

PERKAHWINAN MEREKA SAH.

YaAllah .. sedih. Waktu kejadian di mahkamah ni sadis gila sebab..kami sekeluarga belum tahu keputusan tapi SI HITAM & GENG awal-awal dah tahu keputusan ni.

Diorang AWAL-AWAL DAH BAWA LARI KAKAK AKU IKUT PINTU BELAKANG MAHKAMAH!

Bayangkan waktu family tengah sibuk menunggu & nak dengar keputusan dari mahkamah..SI HITAM & GENG tu guna peluang ni untuk bawa lari kakak!

Kami tak sempat jumpa kakak lepas perbicaraan! Patutnya orang dalam mahkamah tu consider benda ni! Kenapa diorang tahu keputusan tu dulu??

Info tambahan lagi :

Sepanjang 9 kali tangguh perbicaraan mahkamah, kami ada hire peguam tapi..peguam tu blur gila! Dalam court tergagap & bila tanya soalan dia jadi macam bingung sikit. So, kami decide stop ambil peguam walau dah burn duit ribu jugak.

Padahal kami hire peguam yang orang recommend kot! Kiranya terbaik jugak :(

Isu pernikahan sah atau tak,

Pihak mahkamah cakap..kalau kahwin dekat narathiwat memang sah. Isu saksi tipu tu pihak mahkamah cakap tak apa. Asalkan ada saksi waktu mereka kahwin di masjid yang ada link / berdaftar dengan malaysia.

Waktu perbicaraan tu, si hitam bawa 3 orang saksi yang kami syak saksi tipu! Saksi tu tak ada bukti tertulis pun.

Imagine lepas habis perbicaraan, kau tengok muka si hitam ni keluar court senyum sinis gelak ketawa..waktu tu semua family rasa geram gila!

Lepas tahu keputusan mahkamah & kakak dibawa lari tu..memang semua menangis..

Perasaan kecewa, sakit hati dianiayai! Kami kehilangan family kami!

Kami fight benda ni demi masa depan kakak. Lagipun kami fight sebab si hitam ni orang jahat. Takkan ma abah nak bagi anak free-free dekat orang yang berhati setan?

Ma asyik cakap...
"Aku besarkan anak aku..aku lahirkan anak aku..tu anak aku!"

Sedih tengok mak merintih macam ni

Keesokkan hari, kami dapat tahu si hitam tu ada di gua musang.

Ma abah pergi rumah dia tanpa pengetahuan anak-anak lain.

Masa tu waktu pagi, ma abah pergi ketuk pintu dan gaduh!

Si hitam tolak ma sampai kepala ma hampir terkena simen!

Tangan abah pulak seliuh, ambil masa berminggu untuk sembuh!

Korang rasa ni jenis manusia apa ye? Sanggup buat orang tua macam ni?

Abang dan adik lelaki lain memang tunggu masa nak pergi cari gaduh tapi ma merayu pada diorang..

Ma taknak anak-anak lain cari pasal. Ma risau abang dan adik2 masih muda ada masalah lain. 😭

Benda ni terjadi around 2017 - awal tahun 2018. Sejak dari tu, kakak tak balik rumah dan tak contact family langsung.

Kakak jadi kuli kedai dia. Kalau pergi kedai tu akan jumpa kakak yang macam mayat hidup.

Kakak yang urus kedai, kakak pergi beli barang rumah sorang, kakak cari makan sorang diri.

Ada makcik yang terserempak dengan kakak, dia bercerita dekat mak sampai nak menangis sebab makcik tu cakap..dia kesian tengok keadaan kakak macam mayat hidup.

Aku pernah post cerita ni di FB sejak dari tu, ramai mula PM aku kongsi kisah dia pasal jantan ni.

1. Ada orang PM bagitahu kawan dia hampir kena rogol dengan si hitam ni.

2. Adik wife pertama dia pun hampir jadi mangsa sexual tapi family suruh senyap pasal isu ni

3. Ramai yang kena ganggu dengan jantan ni. Banyak gila orang komen di fb post yang diorang pernah kena ganggu

4. Jantan ni ada kisah lama yang dia pernah buat perempuan lain tergilakan dia

Majoriti mangsa diamkan diri.

Ada yang PM bagitahu aku..dia taknak buat report polis sebab dia takut 🤦

Oh ye, sepanjang tempoh perbicaraan mahkamah tu..hampir setahun jugak, si hitam tu ada perempuan lain. Ni pun aku dapat tahu dari orang lain.. 2-3 orang yang PM di fb cakap benda sama.

Jantan ni memang gila kan?

Kami dah berusaha nak berubat kakak. Dah beribu habis..tapi belum jumpa penawar. Orang yang pernah alami benda ni akan faham betapa susah nak cari penawar.

Ramai ustaz tak mampu nak buang "benda" kakak tu. Dah jumpa yang mahir berkaitan benda ni tapi ustaz tu dah tua & uzur :')

Ada roomate kakak PM di FB. Dia bagitahu..dia memang terkejut bila tahu cerita kakak tu.

Dia cakap..dia selalu nampak kakak menangis sorang diri waktu malam masa kakak masih belajar di uitm.

Dia tak rapat dgn kakak sebab kakak jenis pendam & pendiam.

Aku rasa si hitam psycho ni dia cuma nak kakak untuk jadi hamba dia je.

So sekarang si hitam ni dah dapat kakak jadi hak dia & sekarang kakak jadi hamba dia, free je :)

Ok. Aku stop sini je.

Sekarang kakak tinggal di daerah sama dengan kami tapi tak balik & tak contact pun kami.

Dengar cerita kakak dah beranak. Tak tahu macam mana life dia sebab si hitam tu memang nak kami putuskan terus hubungan keluarga.

Semua org nasihatkan kami utk redha.

Wednesday, 16 January 2019

GAMBAR 60 ARTIS MALAYSIA SAHUT CABARAN #10YEARSCHALLENGE

Media sosial meriah dengan perkongsian ramai netizen yang berkongsi gambar peribada 10 tahun lepas dalam cabaran  #10yearschallenge . Rata-rata berkongsi gambar peribadi di facebook dan Instagram dengan menggunakan hashtag #10yearschallenge.




Golongan artis dan selebriti juga tidak ketinggalan berkongsi gambar-gambar mereka 1o tahun lalu untuk tatapa peminat.

Jom kita tengok 60 artis Malaysia yang memeriahkan #10yearschallenge.

1; Hael Husaini


 2: Khai Bahar



3: Waris



4:Syamel


5:Baby Shima



6: Didie Alias

7: Abam 

8:Ali Puteh

9: Raja Iliya

10: Azhar Sulaiman

11: Hisyam hamid

12: Alvin Chong

13: Amalina


14: Datin Aliah 

15: Haqiem Rusli

16: Zarul Umbrella

17: Fatin Afefah

19: Ara Johari

20: Shah Jaszle

21: Maria Farida

22: Fikri Ibrahim

23: Fasya Sandha

24: Mark Adam

25: Aril Pilus

26: Hazama

27: Vicha

28: Caprice

29: Shila Amzah

30: wan Forteen

31; Rayqal

32: Faris Aziz

31: Tomok Shah Indrawan

32: Akim 

33: Dato Hans Isac

34: Datin Ziela Jalil


35: Abby Abadi

36: Eyka Farhana

37: Faezah Elai

38: Ika Nabila

39: Marsha

40: hetty Sharlene

41: Shidi Data

42: Zulin Aziz

43: Mawar Rashid

44: Faradia


45: Mirwana 

46: Nad Zainal

47: Dyana Roza

48: kaka

49: Nabil Ahmad

50: Aedy Ashraf

51: Zara Zya

52: Eira Syazira

53: Ummi Nazeera

54: Syanie

55: Adam


56: Alif Aziz

57: Nur Resteena

58: Elyana

59: Dato Fazley

60: Jozan