Saturday, 21 July 2018

KISAH BENAR : BALASAN KERANA BERKASAR DENGAN IBU

Assalamualaikum..

Jom baca kisah benar balasan seorang anak yang derhaka sebab berkasar dengan ibu dia yang suruh dia solat.Cerita benar ni di kongsi oleh Akmal Hizzat di akaun twitter dia.




Aku nak share sikit kisah yg bertajuk "Bahaya Derhaka Kepada Ibu". Benda ni terjadi kat aku sendiri masa aku umur 21 tahun. Ya, zaman jahiliah lagi masa tu. Ingatan aku tentang kisah ni masih fresh lagi, mungkin takkan lupa sampai bebila.


Masa tu aku tak sengaja tertinggikan suara kat mak aku, padahal mak aku suruh sembahyang je pun. Bodoh bukan?


Hari tu hari ahad, dalam pukul 5:30 ptg. Aku tengah syok gila tidur atas sofa dari pukul 3 petang sebab letih join program larian kat kawasan umah aku pagi tu. 5 pagi kot aku bangun.


So, masa tgah syok gila tidur kat sofa dgn suasana yg sejuk dan nyaman, tetiba aku terdengar satu suara memanggil2 aku dari jauh.


Haa aku ni mmg jenis kalau tidur lena mana pun mesti akan tersedar kalau dengar orang seru-seru nama aku, lebih-lebih lagi mak aku la kan.


Mak aku panggil aku berkali-kali suruh bangun solat sebab waktu Asar dah nak habis. Aku just jawab "Ye maa..kejap lagi...", kejap lagi aku pun 20 minit jugak la berlalu.


So mak aku kejut aku lagi suruh bangun sebab waktu Asar memang betul-betul dah hujung-hujung time tu. Haa di waktu dan saat inilah syaitan suka, perlahan-lahan dia jalankan kerja hasutan dia.



Dengan mood yang tengah syok dibuai mimpi, tiba-tiba aku berubah dari seorang anak yang lemah-lembut dan sopan-santun kepada seorang anak yang garang. (bodoh punya syaitan)


Masa mak aku kejut lagi sekali tu, dgn tegasnya aku jawab "YEEEEEEEEE!!", pastu aku terus bangun dan masuk bilik air untuk ambil wuduk.


Masa tegah ambil wuduk tu, hati aku asyik berkata-kata "kenapa aku jawab macam tu kat mak aku eh?? Bodohnya kenapa kenapa kenapa!"


Dengan penuh rasa sesal dalam diri, aku pun keluar dari bilik air dan terus bentang sejadah yg terlipat atas kerusi kat depan tv. Masa ni lah aku rasa lain mcm....


Elok je aku berdiri atas sejadah nak angkat takbir, tiba-tiba kedua-dua belah tapak kaki aku terasa panas. Tak pernah weh rasa mcm ni, rasa panas mcm kau pijak cerek air yang baru lepas masak. Aku dah mula risau, tapi aku teruskan je solat mcm biasa.


"Apasal tiba-tiba panas tapak kaki aku ni?? Ini ke balasan jawab macam tu kat mak aku tadi??", hati aku asyik berkata-kata je, yer memang tak khusyuk solat aku masa tu!


Bila aku sujud, kedua-dua tapak tangan aku yang menyentuh sejadah pun turut terasa panas yang dah semakin suam-suam. Waktu ni aku memang dah tak fikir apa, cuma nak habiskan solat cepat dan minta maaf kat mak aku je.

Aku teruskan solat macam biasa dengan penuh rasa sesal dan takut, dalam hati asyik menjerit-jerit "Ya Allah, ampunkan aku! Sesungguhnya aku tak sengaja!"


Then bila dah habis solat (walaupun tak khusyuk), rasa panas kat sejadah tadi beransur-ansur hilang. Since masuk rakaat kedua dah mula hilang dah, tapi aku tetap risau.


Tanpa melengahkan masa, aku pun lipat sejadah dan terus cari mak aku. Takut ni takut!


Elok je aku nak pergi ke dapur, rupa-rupanya nya mak aku memang dah lama perhati aku sembahyang. Aku pun terus meluru ke mak aku nak minta maaf.


Belum sempat aku cakap apa2, mak aku terus tanya aku dulu.

Mak: "Kau solat pakai sejadah atas kerusi tu ke?"

Aku: "A'ah ma"

Mak: "Laaa tak rasa panas2 ke?? Mama baru je guna sejadah tu buat lapik iron baju kemeja bapak kau tadi, banyak lak tu"

Aku: "Oh yeke..........."

---------------------------

Hahahah... serabut betul cerita ni..Tak pasal2 terkena..Apa pun cerita ni ada pengajaran nya..kan??Tu baru panas bekas seterika ..Kalau panas api neraka cemana la nak hadap..kan??


sekian..

Tuesday, 17 July 2018

SYUKUR ALHAMDULILLAH HARI-HARI DAPAT MAKAN DURIAN..

Assalamualaikum...


Musim durian tahun 2018 ni di sambut gembira rakyat Malaysia yang rata-rata nya memang suka kan raja buah ni. Kesian pada yang tak suka makan durian sebab terpaksa tutup hidung .Hahha,.

Pagi ni saya buka pintu rumah pun terbau cucur durian . Selalunya bau asap lori.. Bila terbau durian terus rasa bersyukur sebab masih berpeluang merasai salah satu nikmat dunia.Wah!!sampai gitu sekali...

Setelah bertahun-tahun harga durian macam nak beli sebentuk cincin belah rotan akhirnya tahun ni harga durian jatuh dan ianya disambut gembira ramai peminat-peminat buah durian.

Tahun-tahun sebelum ni memang harga durian macam makanan untuk orang kaya-kaya saja.Untung besar la siapa yang ada dusun durian tu. Boleh makan sendiri dan boleh buat jualan jugak.


Yang tambah best nya tahun ni juga selain musim durian , menjadi juga musim buah-buahan lain..Manggis dan rambutan pun bukan main berlumba-lumba pasang badan nak bagi orang nampak depa..hahhaha..

Alhamdulillah..Tahun 2018 murah rezeki kita semua..kan?






Dengar-dengar nya cempedak dan buah Dokong pun tengah tunggu masa nak pintas durian dan manggis ni.Sabar jap ye..Satu2 la...

Tapi nak pesan sikit la pada penggemar buah-buahan tempatan ni. Makan tu berpada-pada la..Buah-buahan malaysia ni kebanyakan nya ada gula yang tinggi.




Tu pasal la bila makan ada yang sakit tekak, darah naik, gula naik, pening kepala nak pitam , macam-macam lagi..Buah tu tak salah pun.


Yang salah nya cara kita makan tu. Dah makan buah berlambak-lambak boleh pulak minum teh Ais, kopi Ais, makan bubur durian roti jala bagai..Cemana tak sakit..



sekian..




Monday, 16 July 2018

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN



GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN Ramai jugak yang suka dengan  gaya tudung Nurul Izzah tu tapi saya belum tergerak hati nak cuba gaya tudung macam tu.. Tudung gaya tu sesuai dengan Nurul Izzah je kot,

Tapi kadang-kadang saya tengok Nurul Izzah paikai tudung gaya tu nampak selekeh jugak.hahhaha..Kalau dibentuk kan tudung tu cantik-cantik  nampak la kemas dan menarik.Tapi bila datang senget benget tu terus rasa tak mampu la nak tiru,hahaha.

Dah ramai yang cuba gaya tudung Nurul Izzah ni.Ada yang jadi tapi ada juga yang nampak macam tak jadi je.. Kalau bentuk muka bulat memang tak nampak la gaya Nurul Izzah tu.Kemudian ada juga yang pakai tudung gaya nurul Izzah ni tapi bahagian dagu tak tutup.

Cara betul dia , kita kena pakai tutup bahagian dagu tu.Kalau tidak memang tak nampak sama..Nampak biasa2 je..

Kadang-kdang orang kata "ni gaya tudung Nurul Izzah," tapi saya nampak macam tak sama je..lagipun Nurul Izzah pakai tudung bawal yang biasa tu je tau..Dia tak guna pun bawal ciffon ke, bawal satin ke..

Jenis fabrik pun kena la sama baru la nampak gaya Nurul Izzah tu..

Kemudian bab labuh tu..Nurul Izzah pakai , labuh je tudung tu.Dapat kat bebudak sekarang jadi singkat pulak tudung nya..Lepas tu mengaku pulak tu gaya tudung Nurul Izzah.

Satu lagi gaya tudung Nurul Izzah , gaya yang dia pakai masa angkat sumpah kat parlimen hari ni. 16/7/2018/ .. Ramai yang tertanya-tanya .."gaya apa pulak ni?"



Ha!!nak viral jugak ke gaya tudung tu.tapi tengok gaya biasa je.dia pakai skarf yang silang .Kemudian cuma pakai tudung biasa dengan silang bahagian kanan ke kiri.dan bahagian kiri kat dalam tu dia tarik sikit ke depan dan pin.

simple je..Tak payah nak belit2 sakan sangat..

Tapi nampak macam ramai yang tak suka gaya tudung ni walaupun ada yang suka .Bagi saya dia mungkin pakai apa je ikut keselesaan dia.Yang penting tudung tu tetap labuh dan menutup aurat.


 Bagi pendapat saya , siapa yang nak pakai tudung Gaya Nurul Izzah ni  mungkin perlukan keyakinan diri yang tinggi. Takut nanti kerja kau asyik tengok cermin..hahah..

Sekian


SUASANA DI PERANCIS SELEPAS MENANG PIALA DUNIA - 2 PENYOKONG MATI DAN RUSUHAN BESAR-BESARAN DI PARIS

Berakhirlah sudah demam Piala Dunia apabila Perancis menjulang Piala dunia untuk kali kedua . Kalau di Malaysia ni, malam tadi jalan memang lengang. Tapi di kedai-kedai makan dan restotan  yang ada skrin besar  semuanya penuh dan padat.

Setiap kali gol dijaringkan bergegar suasana di kedai-kedai makan tu.Itu lah penangan Piala Dunia di Malaysia walaupun pasukan kita tak layak pun ke Piala Dunia.Bayangkan kalau Malaysia ke Piala Dunia.Memang meriah..la..kan??

Itu di Malaysia, Tapi di Perancis suasana lebih meriah ,hangat dan dicemari dengan insiden yang menyedihkan hingga meragut nyawa 2 orang penyokong perancis .

Segelintir peminat yang sedang berpesta  melepaskan bom asap dalam warna kebangsaan - biru, putih dan merah -sebagai tanda kemenangan. Jalan-jalan mula dipenuhi orang ramai.

Orang ramai juga mula memanjat papan iklan dan perhentian bas di kawasan itu untuk mengibarkan  bendera sementara lagu kebangsaan Marseillaise dimainkan

 Namun, kemeriahan sambutan menjadi tidak terkawal dan semakin buruk apabila ada segelintir dari mereka mula  memecahkan tingkap premis perniagaan di sepanjang laluan tersebut.

Pasukan polis terpaksa melepaskan  gas pemedih mata kerana banyak premis-premis rosak dan dipecah masuk ketika  hampir  sejuta orang berpesta  di Champs-Élysées . Kemeriahan  berakhir dengan tragedi apabila penyokong mula merusuh dan orang ramai bertempiaran lari menyelamatkan diri,.

Di bandar Annecy Alpine, seorang pengokong Perancis berusia 50 tahun patah lehernya  selepas melompat ke terusan ketika meraikan babak terakhir kemenangan  Perancis  4-2 .

Kemudian, di Saint-Felix iaitu kawasan yang  berdekatan, terdapat satu lagi kematian apabila seorang lelaki berusia 30-an memandu kereta dan melanggar sebatang pokok  pokok ketika dia meraikan kemenangan.

Terdapat juga masalah yang serius di bandar Lyon di timur, di mana beratus-ratus pemuda terus mengamuk, menyerang dan membakar kereta. Satu video menunjukkan sebuah kedai pakaian Lacoste sedang digeledah pencuri dan kemudian pencuri tersebut memakai baju Perancis kemudian berlari keluar.



















Suasana yang sepatutnya diraikan dengan gembira dan meriah berakhir dengan tragedi disebabkan sikap mereka yang tidak bertanggungjawab.

sekian..

Thursday, 12 July 2018

KETAHUI SEBAB MENGAPA ANDA TIDAK BOLEH BERI ITIK MAKAN ROTI

Selama ni memang saya fikir itik makan apa je yang kita manusia makan. Dulu selalu tengok mertua saya bagi itik dia makan nasik . Jadi saya fikir mesti itik ni makan roti jugak.

Tapi sebenarnya itik tak boleh makan roti.Kalau sesiapa yang pernah bagi itik peliharaan nya makan roti boleh la hentikan sebab ianya akan menyebabkan itik sakit .


Memberi roti bapa itik bukan saja menyebab kan air nya berbau dan busuk tapi juga boleh menyeybabkan itik sakit kerana roti tidak mengandungi nutrisi yang diperlukan oleh itik.

Roti juga menyebab kan air tercemar dan memusnahkan makanan semulajadi itik seperti ikan.Di bawah ini adalah contoh itik yang kekurangan nutrisi. sebab makan benda2 yang tak diperlukan oleh badan nya,



Bahagian sayap itik kelihatan terkeluar dan tidak boleh dimasuk kan semula dan ianya menyebabkan itik tidak boleh terbang dan keadaan ini sangat menyakitkan bagi mereka.



Sebaiknya itik diberi makan nasi yang dimasak , biji jagung , anggur tanpa bijik dan birdseed. Roti juga tak boleh diberikan kepada angsa bagi mengelak kan masalah yang sama.

Jadi lepas ni kalau nampak itik berenang jangan sesekali bagi itik makan roti.Itik ni apa kita bagi semua dia telan. so kita kena lebih peka dengan hal ni.

sekian..

Wednesday, 11 July 2018

INI ALASAN MENGAPA RAMAI ANGGAP INSTAGRAM SEMAKIN KURANG MENARIK

Sekarang ni rasa macam dah kurang layan instagram. Ada je ambil gambar-gambar cantik-cantik..Tapi rasa macam tak kuasa nak letak kat instagram.Hahaha...

Ceh!!perasan gambar cantik.Cantik kat mata sendiri la..Asal mata sendiri rasa sedap pandang tu maknanya gambar tu cantik la..Hahhah...




Memang dah rasa kurang gemar dengan instagram ni sebab terlalu banyak sangat benda yang instagram nak buat sampaikan dah jadi sama macam sosial media yang lain.Tak de beza pun .Setuju ke tidak?


Yang masih blur-blur tak tahu nak setuju ke tidak ini saya senaraikan  sebab utama kenapa saya rasa instagram dah tak best macam dulu.


Iklan terlampau banyak. Sedangkan iklan kat tv pun kita tak suka tengok.Ni kan pulak kat sosial media kita.Baru scroll 5 gambar dah iklan. Kalau dulu 10-11 gambar baru ada iklan .


Tapi sekarang scroll 5-6 gambar je lepas tu ada iklan.Sakit hati kita tau..Iklan yang kita dah tekan "love' pun masih lagi lalu ,2 ,3 kali sehari..


Tu iklan dari Instagram sendiri.Yang iklan kat komen2 post tu lagi la banyak.Naik bebulu je mata ni. Pemilik akaun nak report pun dah penat jari.


Tapi nak buat cemana..Benda free..Walaupun nama je akaun kita,betul tak?



Yang kedua nya highlight dan insta stories..??Gambar dan video  jugak ..kan??


Yang paling pelik kenapa nak kena letak gambar kat highlight dan insta story tu sedangkan memang instagram tu sendiri untuk letak gambar. Lepas diaorang upload pandai-pandai la mereka  delete sendiri..




Kemudian muncul la  insta famous yang mengambil kesempatan.Buat paid review guna insta story.cukup 24 jam gambar review hilang. Peniaga juga yang sedih..duit dah melayang..huhu




Yang ketiga explore.Ini lah yang paling saya tak suka. Dah kenapa gambar-gambar orang yang kita tak follow ni muncul? Saya tak follow mereka la..Kalau saya nak tengok mereka, pandai-pandai la saya cari akaun mereka tu nanti..


Menyemak je lah!!


Yang tak best juga bila post yang baru-baru tak muncul pun.Tapi post yang 6 hari lepas muncul lebih awal. Kalau seminggu tak buka Instagram , jenuh la saya dok scroll nak bagi keluar gambar yang terkini.


Bukan setakat kena scroll je tau.kena tekan "love " sekali. kalau tidak nanti kita buka keluar lagi gambar yang sama..


Bosan nya!!

Yang terkini instagram dah boleh tanya-tanya soalan pula.Dah sama macam coriouscat. me je..

Sepatutnya bila kerap update , instagram ni jadi lebih baik tapi dah sama macam sosial media lain. Pengguna terpaksa juga la buka akaun dan layan walau ada 4,5 applikasi yang sama sebab nak mengikut trend.


Lagi-lagi kita yang bergelar blogger ni.Kalau tak de media sosial yang ramai pengguna ni memang tertinggal kebelakang la kita.


Sebenarnya ada banyak lagi sebab mengapa ramai yang anggap instagram semakin kurang menarik.Tapi yang pastinya instagram dah jadi sama je macam sosial media yang lain. Orang bosan layan benda yang sama.Nak buat apa buka instagram kalau apa yang ada di insta kita boleh tengok di facebook.


sekian...




Monday, 9 July 2018

PENAMPILAN TERBARU KLON ZIANA ZAIN INI BUAT NETIZEN TERHARU DAN BERSYUKUR


Kalau sesiapa pernah menonton rancangan  Mentor , mesti kenal dengan Klon Ziana Zain ni. Aksi dia sangat menghiburkan dan dikalangan rakan-rakan yang mengenali nya cukup tahu yang dia sangat baik dan menghormati orang lain.

Cuma penampilan nya tu yang mungkin sesetengah orang tak berasa selesa.







Dia pernah membuat persembahan di pentas Mentor bersama Akim Ahmad.dan pernah juga menyertai pencarian bakat untuk program Pilih Kasih beberapa tahun lalu.Memang menghiburkan sungguh sebab dia  lah jadi mak, jadi ana dan jadi maria..hahah..


Tapi sekarang beliau dah berubah penampilan nya.dan sudah kembali ke fitrah asal . Alhamdulillah ramai yang rasa bersyukur kerana perubahan nya itu menjurus kearah kebaikan.

Dia pun seorang yang baik.Bila dia kembali kepada asal dirinya , dah tentu semakin ramai yang suka.





Baru lah nampak segak..kan??

Diharapkan beliau terus istiqamah..di kurniakan iman dan semangat yang kuat untuk terus melalui hari-harinya. Maklum lah, ada manusia ni yang suka memandang hina dengan kisah silam orang lain sedangkan bila seseorang tu berubah siapa tahu dia jadi lebih baik dari orang yang menghina nya..

sekian..

PEMANDU GRAB WANITA KONGSI PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA SAMUN DAN BUNUH



Sekarang ni nak keman-mana jadi mudah sebab kita dah ada grab. Applikasi ni memang sangat berguna dan dah ramai yang menggunakan perkhidmatan grab ni.

Tapi sejak akhir-akhir ni macam-macam cerita melibatkan pemandu grab. Kes terbaru seorang pemandu grab di temui mati dibunuh. Pembunuh pun sudah di tangkap dan sedang dalam siasatan.Di harapkan pelaku nya diberikan hukuman yang setimpal.

Baru-baru ni seorang pemandu grab wanita berkongsi pengalaman hampir menjadi mangsa samun dan bunuh . Walaupaun kehadiran polis tepat pada masanya dan waktu itu wanita tersebut belum diapa-apa kan namun dia sangat bersyukur kerana tidak menjadi mangsa .

Ikuti kisah pengalaman JamNaFaziran yang dikongsikan nya untuk pengajaran kita semua terutamanya yang bekerja sebagai  pemandu grab.

"Aku nak share sikit kisah aku bawak grab kene tahan polis bersama 3 orang warga asing yang membawa senjata. 

Arini aku ade open house kt umah mmber, so aku siap² la berbaju kurung bagai nak ke open house..tpi sebelum tu aku bercadang nak buat la grab sementara ada mase kan..then aku pun keluar dari umah, pegi isi minyak then on apps grab..

Then job pertama masuk berdekatan dengan tempat aku tu.. Ak ambik rider aku ni kat Brem Mall ke Mutiara Apatment Jalan Klang Lama.. mase aku sampai tu, aku  tak nampak rider..aku call tak angkat tapi lepas tu dia muncul then suruh aku tunggu jap lagi 2 org kawan dia.. Sorang laki sorang pompuan.. Yang suruh aku tunggu ni laki

Lepas dorang naik aku pun bukak la waze menuju destinasi yang akan memakan masa lebih kurang 26 min.. Tiba² lagi 17 min nak sampai destinasi kete aku ditahan polis.. Polis yang tengah naik moto tu bagi isyarat suruh aku berhentikn kete kat tepi..aku pun dah naik cuak..

Aku cuak sebab takut aku kene tahan sebab bawk laju ke? Setau aku, aku bawak biasa je..lepas aku berhenti dan  turunkan tingkap nak bercakap ngan polis tu then Polis tu tanye aku ' grab ke?' aku pun jawab 'ye' then dorg mintak izin aku nk periksa penumpang.

Aku pun ye kan jela then tunggu dalam kete..mase tu aku rase besa jela...tetibe² polis tu datang kat aku ckp 'dorg ni nak pegi mana?' aku bagitau nak ke mutiara aptment then guess what..polis tunjuk k aku sebilah pisau thenbagitau aku 'tau tak  ape ni cik, ni PISAU!

Aku nzmpk pisau tu terus berderau jantung aku laju.. Polis tu ssmbung lagi  'Bi mesti diaorang cuba nak  samun/bunuh cik ni, pengenalan diri ape pn takde, duit pntak de, ade pisau je, polis jmpa pisau tu kat poket seluar salah sorang dari dorang..ko ghase?

Aku memang dah nak menangis muka mase tu then tangan aku menggeletar..sejuk kaki tangan aku smua..pastu polis tu tanya aku lagi 'cik tak de syak ape² ke? Berapa harga nk kesana? Tau tak tu tempat ape?'
Aku dalam keadaan panik ni, aku bagitau suara aku pun tergetar².. 'Saya tak syak ape² pun, saya tak tau .ikut waze je.'

Then polis suruh aku, follow dia pegi balai untuk buat laporan & ambik steatmen aku.. Mase aku nak follow tu, dorangg yang warga asing tu naik kete polis and aku pulak diiringi moto polis yg lain..m dah mcam ape je




Sampai balai aku pun citer la semua.. Baig la kerjasama kan..semua polis cam tertumpu kt aku..yela, dah la aku pompuan, dengan kes pemandu grab yang dah mati tu lagi..sambil tu diaorang bagi la nasihat kat aku bagai..

Aku tengok muka 3 org tadi tu aku rase cuak..tau tak diaorang bagi  alasan kat polis pisau tu dorang nak potong sayur ,ayam bagai..tapi bentuk pisau tu kalau korang tengok, tak macam  pisau untuk  memasak tau, memang macam  pisau nak bunuh orang..seram je aku rase..

Pastu aku ingt dah habis la kes tu kat situ, belum lgi.. Kene pergi ke Balai Polis Sentul pulak sebab kawasan sentul la ape la.. Then kene tggu pegawai siasatan jenayah dalaman pulak soal siasat aku..

Aku ade tanye kenapa polis tiba -tiba nak tahan  kete aku? Diaorang cakap nampak  ramaidalam kete dan  muka mencurigakan..diaorang saja la nak  periksa. Memang diaorang tengah  buat rondaan pun.

Korang tau, polis bagitau tempat Jalan Klang lama tu dekat dengan hutan dan perdalaman..ko ghase? Mane aku tak cuak weh..

Aku bersyukur sangat aku selamat dari musibah yang akan menimpa aku ni..syukur Allah lindungi aku..serius aku rase kalau tak ada sebab  polis tu tahan aku dengan berbaki lagi beberapa belas minit nk sampai destinasi aku rase aku mgkin tak selamat

Ni aku bukan nak show off ke ape ye.. Tpi aku cuma berpikiran positif je terhadap ganjaran yang Allah bagi..sebelim keluar nak buat grab, aku buat dhuha, doa la supaya aku murah rezeki ke kan..tapi aku bersyukur sebab aku terselamat, diberi nyawa panjang and jauh dari musibah pun rezeki kan?

Lagi 1 aku baru nampak hikmahnya kete aku punya tinted dibukak..fyi sebelum ni kete aku memang ade tinted and tinterd tu cam gelap, so mase kete aku masuk puspakom, puspakom suruh bukak tinted tu..aku cam sedih sikit sebab aku pasang tinted tu dlu rm350 rasenya.

So aku ade sikit la perasaan kecewa and sedih cuma aku pasrah jela..now aku nampak la hikmah tinted tu tak ada..kalau tak mesti polis pun tak nampak sape penumpang yang mencurigakan tu

Disini aku ingin mengucapkan terima kasih sebab telah pun berusaha membenteras jenayah dan menyelamatkan aku.. Ehtiber..siap belanja aku satu tin air lgi. Pastu guide aku kesana sini lagi kan dan semestinya aku juga rasa terima kasih pada Allah sebab dah lindungi aku ni.."

sekian..

Saturday, 7 July 2018

SENARAI LAMAN WEB TERBAIK UNTUK MENCARI KERJA



Saya kongsikan di sini senarai laman web mencari kerja yang korang boleh jadikan tempat untuk dapatkan peluang pekerjaan. Zaman sekarang ni bukan senang nak cari kerja yang sesuai dengan minat dan kemahiran kita.Tapi kalau kuat berusaha mesti dapat.

Tak kan nak menapak dari satu tempat ke satu tempat..kan??Mencari melalui online akan lebih memudahkan urusan mencari kerja kosong. so dibawah ni adalah senarai laman web untuk mencari pekerjaan.





semoga bermanfaat untuk semua..

sekian..

BETUL KAH TANDA LEBAM DI PEHA DAN KAKI ADALAH DISEBABKAN JIN JATUH CINTA

Assalamualaikum..



Seingat saya masa sekolah menengah memang pernah ada kesan lebam di peha dan kaki. masa tu mak saya kata hantu gigit. Tertanya-tanya juga betul ke hantu gigit.Kenapa dia gigit je tapi tak tunjuk diri dia depan saya.Hahhah..

Sebenarnya  tanda lebam di peha dan kaki ni ada kaitan nya dengan jin. Walaupun dari segi perubatan moden ianya ada kaitan dengan tekanan darah kita tapi jangan sesekali pandang mudah dengan pandangan dalam perubatan islam.

Saya tahu , ada orang yang tak percaya langsung dengan keujudan jin . Macam baru-baru ni ada seorang doktor yang mempertikaikan kejadian rasuk akibat Jin,Bagi doktoor tersebut hanya orang melayu saja yang asyik di rasuk jin.Orang negara lain tak de pulak masalah di rasuk Jin,



Tapi mungkin doktor tersebut terlalu banyak layan drama dan filem melayu sampai tak ambil tahu tentang negara luar.Hahahah.Kita maafkan je lah dia ni.Yang penting cerita tentang jin dan syaitan ni ada tertulis dalam al-quran.Boleh la google2 dan bertanya pada ahli agama tentang kisah jin dan syaitan dalam al-quran tu ye doktor2 sekalian..hahahah

Kali ni saya kongsikan satu post dari pengguna twitter  yang dikenali sebagai Fatiha berkaitan lebam pada peha dan kaki. Apa yang saya tahu ibu kepada Fatihah ni adalah seorang pengamal perubatan islam.Jom baca perkongsian beliau yang sangat bermanfaat untuk semua.

"Bangun tidur je tiba-tiba korang tengok ada lebam kat bahagian kaki dan peha (especially perempuan) Siapa kat sini kerap ada lebam di anggota badan?

Bila jin/makhluk halus mula JATUH CINTA pada seseorg wanita, pasti buruk padahnya. Pada permulaanya, JIN akan wujudkan kesan lebam pada peha wanita itu. Kalau dibiarkan lebam ni akan melarat ke anggota badan yang  lain.


Lebam digigit oleh jin boleh berlaku apabila seorang wanita itu tidur selepas waktu asar. Biasanya kesan tu korang boleh tengok di bahagian peha kanan atau kiri. Tompok lebam kebiruan.


Dan kalau korang dapat tengok, mesti ada 5 lubang halus pada lebam tu.


Yang lebih malang lagi, bila jin dah mula mengigit dia akan gigit lagi. Jangan biarkan jin jatuh cinta dengan diri korang. 

- Elakkan keluar rumah waktu senja. - Jangan berpakaian yang tidak menutup aurat
- Elakkan duduk di tempat-tempat yang sunyi
- Elakkan juga duduk kat bilik seorang diri waktu petang/senja.
- Elakkan mandi pada waktu maghrib tanpa pakaian(bogel)  gunakanlah kain basahan.

Wanita tidak dapat melihat jin, tapi Jin dapat melihat kekasihnya. Bila kena gigit Jin, itu tanda kasih jin pada korang.

Jangan mengoda jin dengan kecantikkan dirimu, bilamana seekor jin dah jatuh cinta denganseorang wanita  memang buruk padahnya.
Ada yang namakan sihir Jin Asyik ( Jin sedang Angau).


Bila jin dah jatuh cinta pda seorang wanita , ianya dapat menghalang wanita dari mendapat jodoh .Maknanya  susah wanita tersebut nak  cari jodoh. Bila orang datang merisik senyap, orang nak datang meminang juga senyap. Itu disebabkan jin tu sedang mempertahankan cinta mereka di alam yang lain.

Sebab tu bila korang kenal dengan seseorang tu sekejap je,lepas tu putus dan tak tahan lama.

Jin tak bagi orang lain ambil hak dia. Dengan cara tu dia halang seseorg lelaki tu untuk rapat dengan kekasih dia.

Benda ni jangan ambik mudah ye guys, bila korang tengok tanda lebam ni siap ada bekas gigitan halus lebih dari seminggu itu tanda jin dah jatuh cinta dgn korang.


TAPI KORANG KENA INGAT TAK SEMUA LEBAM TU ANGKARA JIN, BOLEH JADI ITU DISEBABKAN TEKANAN DARAH KORANG RENDAH


CARA nak bezakan macam naa gigitan jin dan yang mana lebam akibat tekanan darah ialah korang tengok gigitan pada lebam tu.Kalau ada  5 lubang halus  itu disebabkan GIGITAN CINTA JIN."


Walaupun post dari Fatihah ni mendapat banyak tentangan tapi bagi saya yang bergama islam, orang melayu, orang kampung pulak tu,saya percaya dengan post ni. Lagipun tak salah pun kalau kita berhati-hati.Nasihat yang diaberikan pun adalah nasihat yang baik.



Tapi dalam masa yang sama saya tak menolak pandangan doktor-doktor yang mengatakan lebam ni juga disebabkan penyakit yang tak de kaitan dengan jin.Contohnya macam SLE atau jangkitan virus.. Tak salah pun kalau kita nak gunakan kaedah perubatan islam dan juga perubatan moden.

sekian..


Tuesday, 3 July 2018

BEKAS PERDANA MENTERI MALAYSIA, DS NAJIB RAZAK DI TAHAN SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA (SPRM)



KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mengesahkan perkara itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull berkata, beberapa pegawai suruhanjaya tersebut telah hadir ke rumah Najib di Langgak Duta di sini petang ini sebelum membawa bekas Presiden UMNO itu.

Menurutnya, beberapa pegawai dan Najib kini dalam perjalanan ke Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya.

Ditanya sama ada Najib hanya dibawa ke pejabat SPRM atau terus ditahan, Mohd Shukri berkata, terus ditahan.

"Kita akan terus tahan dan mereka (pegawai SPRM dan Najib dalam perjalanan)," katanya ketika dhubungi Astro AWANI di sini pada Selasa.

Sementara Pasukan Petugas Pasukan Petugas Khas (Task Force) 1MDB turut mengesahkan telah membuat tangkapan terhadap  Najib Tun Razak pada pukul 2.35 petang berkaitan SRC International Sdn Bhd.

Najib akan dituduh pada 4 Julai 2018 (esok) pada pukul 8.30 pagi di Mahkamah Kuala Lumpur.



Ketua Persuruhjaya SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, pada 23 Jun lalu, telah memberi jaminan tangkapan berkaitan kes SRC International akan dibuat tidak lama lagi.

Beliau juga memaklumkan pihaknya bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa daripada Amerika Syarikat, Britain, Belgium, Luxembourg dan Switzerland berkenaan siasatan kes ini.

Siasatan turut melibatkan pertemuan SPRM dengan seorang putera dari Arab Saudi pada 2015, yang didakwa memberi sumbangan RM2.6 billion kepada Najib.

Bagaimanapun putera berkenaan gagal mengemukakan sebarang bukti derma.

Mohd Shukri turut menyatakan siasatan berkaitan SRC International ini sudah disiapkan dan wujud persamaan dengan hasil siasatan yang dibuat oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ).

DoJ juga sudah melancarkan siasatan jenayah dan saman sivil pada 15 Jun tahun lalu bagi mendapatkan semula AS$1.7 bilion aset yang didakwa dibeli mengunakan wang 1MDB.

Bagaimanapun Najib sebelumi ini menafikan sebarang salah guna kuasa atau penyelewengan semasa menjadi Perdana Menteri.

SUMBER: AWANI








Monday, 2 July 2018

RESEPI BROWNIES COOKIES YANG SEDAP DAN RANGUP

Memang dah lama sangat teringin nak buat brownies cookies ni.Tapi sebab saya tak de silicone macaron mat ni jadi rasa takut nak buat.Takut tak jadi.heheh.. Nak buat atas kertas rasa tak yakin je.Alasan banyak sangat ni..kan??ahahha

Tapi baru-baru ni pergi bakery shop nampak la macaron mat ni.Harganya pun tak mahal.Cuma rm12 je  saiz kecil. Lepas beli baru la rasa semangat nak buat brownies cookies.

Last2 nampak satu resepi di twitter dari NanaJerk.. Nampak mudah dan senang faham resepi yang dia ajar.Saya memang suka ambil resepi-resepi dari beliau ni.Semua resepi yang saya ambil dari dia semuanya sedap2 dan menjadi. kalau korang tak nak buat pun korang boleh beli je kek dan biskut kat dia..sedap dan murah ..



Ini brownies cookies yang saya buat menggunakan resepi dari nanajerk. Brownies cookies ni leceh sikit nak membuatnya.Ada pantang larang nya tau.

Yang pertama adunan nya ni tak boleh terdedah kena angin.Maknanya lepas bancuh terus kena piping atas macaron mat dan bakar. kalau ada lebihan dalam piping bag atau bekas lain korang kena tutup rapat supaya angin tak masuk.

kalau tidak tak kan dapat kedutan kat atas brownies cookies ni. Contohnya macam gambar kat atas sekali tu, ianya adalah adunan yang kali kedua di bakar.Bayangkan yang kali ke 3 dan ke 4 cemana rupanya..kan??memang langsung tak de kedut nya dah.

Tapi bakar yang memula sekali jadi cantik kedut nya.Memang sempurna sangat.Bermakna kalau oven korang kecik macam oven saya baik la  korang bancuh sikit2 je.lepas tu bakar.Nak bakar yang kali kedua , korang bancuh lain..Baru la jadi cantik macam gambar kat bawah ni.

Tapi kalau oven korang besar dan boleh pakai macaron mat yang besar sekali bakar dah boleh dapat 100 keping memang cantik la brownies nya.

Ni yang buat tak sabar2 nak beli oven besar ni.Kalau saya beli oven besar nanti boleh la buka order.heheh.

Biskut ni kalau korang nak simpan kena susun cantik2 tau.Jangan terhentak-hentak sebab kedutnya tu mudah tanggal.Tapi rasanya tetap sedap.

Satu lagi yang korang kena ingat , selepas keluarkan dari oven kena sejuk kan dulu brownies cookis ni.jangan gatal2 nak alihkan dia dari macaron mat tu.Biar dia sejuk atas macaron mat tu je.Bila dah sejuk baru lah dia jadi keras dan rangup



Nampak tak betapa cerewetnya brownies cookies ni.jadi korang kalau malas nak buat baik beli je la.hahahha.. Jangan merungut tau dengan harganya yang memang sedikit mahal sebab nak membuatnya pun banyak pantang larang.

Ok lah..cerita panjang2 tapi tak kongsi resepi tak guna jugak.Tapi awal2 nak pesan biskut ni kalau korang nak buat kena pakai mixer. kalau tidak kerasa kejung la tangan nak pukul telur sampai kembang..

Jom kita tengok resepi membuat brownies cookies yang sedap dan rangup.Adunan ni untuk 140 biji brownies cookies. Sukatan kena tepat dan kalau rasa bahan tak cukup jangan buat Ok..tunggu bahan dah ada semua baru buat..

Ok..Jom tengok resepi..Nak buat biskut ni kena buat cepat2 tau..tak boleh lambat-lambat Termenung main fb, ambik gambar masuk insta...Tak boleh..tak boleh..kena cepat. Kita tak nak chocolate tu ada dalam room temperature lama sangat..Kata nana.. 

SO SEBELUM MULA SILA TIMBANG BAHAN-BAHAN DI BAWAH  SIAP-SIAP.


Bahan A 
200g dark chocolate
125g butter

Bahan B
130g tepung gandum
1 sudu kecil Baking powder
3 sudu besar serbuk Coco

Bahan c
2 biji Telur saiz A
150g gula castor
100g brown sugar


Cara-Caranya:

Panaskan Oven dulu.

Ambik satu bekas lain , kita ayak bahan B..ketepikan..

Cairkan bahan A. guna kaedah double boil..

Ambik bekas lain jugak , pukul bahan c selama 5 minit.Jangan kurang jangan lebih.

Cukup 5 minit matikan mixer dan terus masuk kan coklat yang dah cair tadi.kacau sikit bagi sebati..bagi sebati je tau..tak payah guna mixer pun..kacau guna senduk.

Kermudian masuk kan bahan B yang dha dia ayak tadi.kacau sebati guna senduk je.

kemudian cepat2 masuk kan dalam piping bag. dan ikat bahagian atas,supaya angin tak masuk.

Kalau ada lebih dalam mangkuk tu, tutup rapat adunan ni ye.Jangan bagi kena angin.

lepas tu  potong hujung paiping bag dan mula picit adunan atas macaron mat. Picit sampai bulatan kecik tengah tu je.

sebab nanti dia nak mengembang sampai bulatan besar tu.

Kemudian dah habis piping terus bakar selama 15 minit .suhu 170-180. Yang ni aikut oven saya.Oven korang saya tak tahu la.Guna api atas bawah.

Bila dah siap boleh la keluarkan.Tunggu sejuk ye baru alihkan dari macaron mat.

lepas tu masuk kan dalam balang.Dah siap boleh jual.

Kalau ada apa masalah sila tanya.. Saya dah buat banyak kali biskut ni jadi tahu la sikit2 peranagi dia cemana..hahaha.

selamat mencuba...

sekian..