Skip to main content

Posts

BARU 2 MINGGU BERDIET DARI BERAT 70KG SEKARANG DAH 65KG

Hi semua..


Terima kasih Mikhail sebab ambik gamba ibu tido dengan gaya hensem..hahaha
Last blog ni berupdate pada 23 11 2018. Gara-gara tak sihat . Balik je dari jamuan tabika hari tu terus rasa lain macam. Rupanya batuk. selsema dan demam datang menyerang. Tak tahu la dapat dari siapa virus tu.

Mikhail pun tak sihat juga tapi budak-budak melasak je kerja nya. Walaupun selsema dan batuk dia tak meragam pun. Tak la saya penat sangat nak melayan nya. Agaknya dia pun faham ibu tak sihat ni.

Saya memang tak suka sakit. Lagi2 batuk dan selsema. Demam tak pe lagi, sakit kepala pun boleh tahan lagi tapi bila batuk dan selsema memang saya tak mau dan sedaya upaya nak elak kan.

Sebab tu saya suka bila saya banyak berpeluh, Tak suka kalau cuaca terlalu sejuk .. Sebab biasanya kalau sejuk ni la yang nak buat mudah jadi batuk dan selsema.

Nasib baik la saya ni lahir kat Malaysia. Hahahha..




Alhamdulilllah, ini hari ke 5 dan selsema dan tak de sejak semalam, sakit kepala pun dah hilang, demam pun d…

PESANAN UNTUK MEREKA YANG TAK SUKA BERITA ARTIS TAPI FOLLOW, BACA DAN SIAP SHARE.

Hi korang..



Tadi ada tengok live facebook kumpulan Fortenn dan Izue Islam di konti Suria FM. Nak cerita sikit pasal komen2 dari penonton live tersebut..

Korang yang baca berita hiburan ni, berita pasal artis keluar dari group band diaorang. artis bercinta lepas tu putus, artis layan peminat cam sampah..dan macam-macam lagi..

Korang mungkin rasa berita macam tu tak penting...

Kadang aku baca jugak komen cam ni.. " penting ke untuk kitaorang.."

"perlu ke aku menggelabah.."




Tapi bagi artis tu, benda2 macam tu berkait rapat dengan periuk nasi diaorang. Kena la faham kerjaya diaorang tu memang macam tu. BENDA TU PENTING BAGI DIAORANG .

Wartawan memang kena  keluarkan cerita pasal diaorang ni. Siapa nak tengok drama , filem atau nak dengar lagu penyanyi atau artis yang orang tak kenal, yang setahun sekali keluar suratkabar??

Sedikit cerita  buruk dan baik pasal diaorang akan bagi kesan pada periuk nasi diaorang. Dari situ orang boleh nilai mereka ni baik ke tidak. Elok …

KEK COKLAT UNTUK JAMUAN PERPISAHAN TABIKA PERPADUAN

Hi..



Oleh sebab tahun ni tahun terakhir Mikhail di tabika perpaduan jadi saya fikir nak masak special sikit untuk majlis perpisahan nya. Fikir punya fikir maka terhasil la kek .. Hahah,,

Sebenarnya setiap kali jamuan saya buat kek.. Tak de special apa pun. Gitu lah kalau orang dah ketandusan idea nak masak, dia nampak masakan yang senang-senang je la..




Yang senang dan orang suka, apa lagi kalau bukan kek. Kalau sebelum-sebelum ni bila jamuan saya buat kek coklat lepas tu siram je ganache kat atas nya. Tapi kali ni saja la ngade-ngada buat krim juga. Padahal bukan reti pun nak menghiasa nya..

Sapu krim lepas tu lertak ganache atas nya.. kena sejuk kan dulu krim tu supaya keras sikit. Kumbang atas kek tu saja buat bagi ada warna lain walaupun nampak macam tak kena je..hahaha.. Tangan tak de seni langsung.

Lepas tu saya goreng Nugget dan sosej..



Sah-sah la saya ni pemaslas..memang cari benda mudah je..hahah..

Tai Alhamdulilllah semua habis licin. Saya buat krim tu memang tak manis seba…

SAHABAT TAMPIL DEDAH SIKAP SEBENAR EDI REJANG, LELAKI YANG DIKATAKAN MENGHINA PROMOTER CARLSBERG

Hi..



Baru-baru ni tersebar satu video seorang lelaki yang memarahi seorang promoter Carlsberg kerana menawarkan sample minuman keras di bahagian non halal di Pasar Besar Giant. Tindakan lelaki tersebut mendapat kecaman ramai apabila  tindakan nya itu dianggap sebagai memalukan dan "mencari pasal"



Video yang dimuat naik ke sosial media dengan menggunakan akaun bernama Edi Rejang menjadi tular dalam masa 1 hari sahaja. Dia dianggap racist dan sengaja mencetuskan huru hara. Kata-katanya terhadap gadis promoter tersebut juga agak kasar dan tidak sopan.

Selepas mendapat berbagai kecaman dari video yang mengundang kemarahan orang ramai itu Edi Rejang dikatakan telah dibuang kerja akibat tindakan melulunya itu. Seorang sahabat yang tinggal di kawasan flat dimana Edi Rejang tinggal mendedahkan juga sikap sebenar Edi Rejang.





Dipetik dari laman twitter milik @fiqsunny

"Mengenai isu Edi Rejang. Dia kenalan saya di flat. Apabila viral isu berkenaan, saya terkejut dan kesal dengan t…

KOMEN DATIN ALYAH CETUS TANDA TANYA TENTANG RUMAHTANGGA DATO RAMLI MS

Selamat Hari Ulangtahun untuk TokRam.. Kabarnya yang ke 61 tahun dah.Tahniah..semoga dipanjang kan umur dan diberikan kesihatan yang baik.
Sempat la saya menonton Video Nabil dan Jihan yang mengucapkan Selamat Hari Jadi dengan cara yang agak kelakar. Video tersebut dikongsikan TokRam di Instagram miliknya,
Namun apa satu komen dari Datin Alyah mengenai Tok Ram membuatkan ramai yang tertanya-tanya tentang situasi rumahtangga Tok ram dan Datin Alyah.





View this post on Instagram

A post shared by ramli mohamed salleh (@tokram_ramlims) on Nov 17, 2018 at 4:26am PST

BEGINI LAH NASIB PENAJA. NABIL JIHAN 3 KALI LALU DEPAN SAYA, PANDANG PUN TAK - DATO SERI VIDA

Bila habis je satu-satu majlis anugerah atau  konsert tv pasti ada cerita-cerita kurang enak yang kita dengar dari berbagai pihak.
Semalam selepas berlangsungnya konsert Akhir Gegar Vaganza musim ke 5 berbagai cerita kurang enak berkaitan penaja diluahkan di sosial media.
Dikabarkan Dato Alif Syukri selaku penaja utama konsert GV tidak berpuas hati atas layanan yang diberikan oleh pihak Astro.
Dia juga dikatakan pulang lebih awal kerana kecewa dan marah.
Turut sama meluahkan rasa kesal ialah Penaja GV terdahulu iaitu Dato Seri Vida yang bukan sahaja kecewa atas apa yang menimpa Dato Alif Syukri, malah dia juga kecewa apabila pengacara Konsert GV , Nabil dan JIhan dikatakan langsung tiak menegur dan memandang kearahnya.


Terkesan dengan caption yang ditulis oleh dato Vida , Nabil melalui satu komen balas menafikan perkara tersebut dan menganggap ianya sebagai satu fitnah.



Dia juga turut meminta Dato Seri Vida melunaskan hutang yang sudah tertunggak sejak 2 tahun lalu.

Netizen mula memp…

INI YANG AKAN TERJADI PADA ANDA JIKA HANYA MAKAN MEE SEGERA SELAMA 3 MINGGU

Hi..



Korang suka makan mee segera? Mee segera memang sedap sebab ada serbuk perasa ,ada rasa pedas-pedas . Lagi-lagi kalau time sejuk-sejuk hari hujan, waktu yang paling best untuk makan mee segera,

Tapi ramai yang kata tak elok amalkan makan mee segera. Ada orang kalau makan mee segera mesti akan sakit kepala, migrain atau pun cepat muak. Saya sendiri kalau makan mee segera cuma boleh habiskan separuh saja. Tak mampu nak habiskan sebungkus.



Pernah juga terbaca pengalaman seorang gadis penggemar mee segera yang akhirnya menderita akibat cyst. Dikatakan cyst menjadi aktif kerana gadis tersebut kerap makan mee segera.

Betul ke Mee segera ni bahaya??

Berlaku di China seorang gadis yang juga pelajar kolej membuat keputusan makan mee segera selama 3 minggu berturut-turut. Ianya bagi menjimatkan wang bersempena dengan Single day yang jatuh pada setiap 11.11 .



Akibatnya Hong Jia dimasuk kan ke hospital akibat demam yang tinggi. Hong jia mengakui disebabkan itu dia terpaksa mengeluarkan wa…

HARI KONVOKESYEN MIKHAIL - TAHUN TERAKHIR MIKHAIL DI TABIKA PERPADUAN

Sorry..Gambar tak cantik sebab kena zoom je dari tempat duduk. Tak boleh ke depan ambik gambar sebab diaorang ni dah ada jurugambar sendiri. Jurugambar nya saja boleh ke depan sana..





Jadi tak banyak la gambar boleh diambil masa Mikhail kat atas sana terima anugerah. Tak pulak cikgu bagitau nak tengok gambar-gambar lain tu kat mana. Majlis ni berlangsung pada 12 Nov yang lepas.

Meriah jugak lah majlis nya sebab ianya melibatkan Tabika Perpaduan seluruh Seberang Perai Selatan.  Kalau tak salah saya ada 14 tadika atau lebih kot.

Tahun ni Mikhail dapat Anugerah pelajar terbaik. Ada 3 orang dari tadika tempat Mikhail belajar ni yang terpilih.

Awalnya Anugerah Pelajar Cemerlang ni dibuat kat Kubang Menerong. Tak de disekalikan dengan majlis konvokesyen pun. Dalam senarai yang cikgu bagi cuma Nama Mikhail je yang ada. Saya risau jugak sebab Mikhail ni kalau tak de kawan-kawan dia malu sikit. Tapi nasib baik majlis di Kubang Menerong tu di batalkan dan anugerah pelajar terbaik tu dtambah lag…

CARA WANITA KOREA MENJAGA KECANTIKAN KULIT

Produk kecantikan Korea menguasai pasaran sejak 2016. Eksport produk penjagaan kulit Korea, yang juga dikenali sebagai K-Beauty, telah melebihi import di Korea Selatan. Hari ini, pasaran kecantikan Korea menduduki tempat di sepuluh teratas di seluruh dunia, dan lebih ramai orang terus jatuh cinta dengan produk dari negara tersebut

Salah satu perkara yang menjadikan produk penjagaan kulit dari Korea dan rutin kecantikan mereka menjadi ikutan ramai adalah kerana komitmen terhadap formula berkualiti yang meningkatkan dan memperbaiki kulit.




Fokus mereka adalah untuk menjadikan kulit lebih semulajadi , sihat dan tidak bercela. Di samping itu, rutin K-Beauty cenderung dengan pelbagai langkah dan produk yang digunakan pada waktu siang dan malam.

Jika anda ingin memulakan rutin penjagaan kulit Korea, maka pertimbangkan untuk mencuba enam jenis skincare ini.

1.Sunscreen
Produk Korea memberi tumpuan kepada melindungi kulit dari matahari untuk mengelakkan kerosakan, jadi pelindung matahari merup…

RESEPI CUCUR TAUHU: MENU DIET YANG SIHAT DAN MUDAH

Hi..



Semalam saya puasa ganti. merangkap nak turungkan berat badan jugak. Berat dah nak dekat 70kg dah ni. Risau pulak sebab dah rasa termengah-mengah bila naik tangga dan rasa sakit tumit bila berjalan. Jadi buka puasa semalam saya buat la Cucur Tauhu.



Sebelum melarat jadi penyakit lain baik lah saya usahakan untuk turunkan berat badan ni. Kebetulan puasa pun belum habis ganti jadi molek sangat lah saya sekalikan je kedua-dua misi saya ni . Cucur tauhu yang saya buat ni boleh dikatakan sebagai menu sihat sebab saya tak gunakan tepung.
Biasanya mereka yang amalkan diet atkins akan makan cucur tauhu sebagai salah satu menu diet mereka. Saya tak buat atkins sebab badan dah tak berapa mampu. Sekarang ni saya cuma kawal jumlah pengambilan makanan je.
Kalau sebelum ni makan nasik 3 kali sehari,  saya kurangkan kepada tak ambik langsung..hahah.. Yang ada tepung pun saya kurang kan. Sebab tu saya buat cucur tauhu je sebab cucur tauhu ni tak guna tepung.  
Cucur tauhu ni memang sedap sebab k…

RESEPI BIHUN SUP AYAM DAN SAMBAL KICAP YANG SEDAP DAN MUDAH

Hi..

Balik kampung baru-baru ni kakak saya buat Bihun Sup Ayam. Buat satu periuk besar , tak sampai satu hari dah habis licin. Memang kaki makan betul kitaorang ni. Makanan berkuah dan bersup macam ni memang kegemaran kami sekeluarga. Ditambah pulak dengan sambal kicapnya yang menyengat dan buat korang pecah peluh.




Kalau yang kering dan tak berkuah tu kurang layan sikit sebab tak puas makan.


Ni lah bihun sup yang dah siap dimasak. Sedia untuk di makan.. Tapi sayang nya cuma sempat ambik satu gambar ni saja. Bila dah ramai-ramai berkumpul , makan sama-sama kena pantas la mencedok nya.Kalau tidak telan air liur je la nanti..ahahha..

Bihun sup ni tak gunakan minyak langsung tau. Sesuai la bagi sesiapa yang tak suka makanan berminyak. Lagipun kalau berminyak rasa muak nak makan banyak-banyak..kan? Oleh sebab sedap dan mudah dimasak , Bihun Sup Ayam ni haruslah masuk ke blog dianarashid.com.

Untuk resepi ni korang boleh guna 1 ekor ayam. Kalau guna rangka ayam saja , guna 3 ekor. Nak hila…

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KEYBOARD AND MOUSE FOR ANDROID

Hi..


Cerita lama dan mungkin dah basi sebab dah berbulan beli android keyboard dan mouse ni ,.. Baru hari ni nak cerita kat blog. Bila tengok kawan-kawan blogger cerita pasal android keyboard yang diaorang beli terus teringat kita punya pengalaman tak cerita pun lagi kat blog. Hahhaha.. Harus la tak boleh ketinggalan..kan?




Padahal dah ambik gambar semua dulu masa baru-baru barang ni sampai..Tapi terperam je dalam phone tu. So hari ni saya nak cerita sikit tentang android keyboard dan mouse ni. Mungkin boleh jadi panduan sebelum korang beli . Sebab ada beberapa perkara tertentu yang korang kena tahu.

Kelebihan  Keyboard and Mouse For Android
Saya beli dua keyboard ni.Satu untuk saya dan satu untuk Maisara. Biasala.. Anak beranak dah jadi blogger harus la beli dua.

Harga nya tak sampai rm30 . Memang murah sebab barang ni dari China. Kalau korang nak beli dari seller tempatan kebanyakan nya harga cecah rm40. Jadi nak jimat beli la dari China. Tapi lambat sikit sampainya. Dalam masa 10 h…

ANTARA GRAB DAN MYCAR MANA YANG LEBIH BAGUS

Saya belum ada pengalaman buruk dengan pemandu-pemandu Grab walaupun banyak jugak kes-kes yang saya baca tentang ketidak puasan hati penumpang berkaitan pemandu Grab. Untuk pemandu Mycar sampai sekarang masih belum pernah saya baca atau dengar cerita-cerita buruk pasal pemandu Mycar.





Mungkin sebab tak ramai pemandu Mycar macam pemandu Grab.. Kan??

Hari ni saya nak kongsikan beberapa perbandingan antara pemandu Grab dan Pemandu Mycar. Semua pendapat-pendapat ni saya petik dari perkongsian pengguna 2 perkhidmatan ni iaitu Grab dan Mycar.

Dengan perkongsian ni dapat lah memudahkan korang memilih perkhidmatan mana yang lebih baik untuk korang.

A @ 4mylee_
Dari segi range harga, ya. mycar lebih murah berbanding grab. tapi durasi untuk ketibaan mycar agak sedikit lewat berbanding grab sebab pemandu mycar tak banyak seperti grab.

yang benar,
penumpang tegar grab & mycar.



kiri kiri @FieeTahir
Untuk driver, kalau bawa grab, kau jadi lembu untuk company tu. Sistem bagus tapi operation dia …

PEMILIK HOMESTAY DEDAH APA YANG BERLAKU SELEPAS SEWAKAN HOMESTAY PADA PELAJAR IPTS.

Hi..



Seorang pemilik homestay mendedahkan perbuatan sekumpulan pelajar IPTS yang menyewa hosmestay miliknya beberapa hari lalu melakukan perbuatan yang tidak senonoh. Dalam akaun twitter nya  @FareezSarifudin turut meluahkan kesal kerana ini lah pertama kali dia mendapat penyewa yang tidak bertanggungjawab sepanjang dia mengusahakan homestay tersebut.





Semasa melakukan pembersihan di juga turut menemuk kotak kondom yang memungkin kan ada berlaku perkara yang tidak senonoh di homestay milik nya.











Banyak komen-komen yang berkongsi pendapat agar pengusaha homestay memastikan setiap penyewa mempunyai hubungan yang sah.

Saya pun bersetuju dengan pendapat mereka. Sepatutnya pengusaha homestay kena lebih berhati-hati agar tak tergolong dalam kalangan mereka yang bersubahat. Perkara yang boleh dielak kan  sepatutnya di cegah lebih awal.





Pastikan mereka ada kad atau sijil perkahwinan. Tetapkan juga syarat tertentu melibatkan fasiliti dalam homestay tersebut supaya semuanya dalam keadaan yang se…

TAK KIRA LELAKI ATAU PEREMPUAN,SIAPA YANG SALAH PERLU MINTA MAAF.

Orang perempuan memang terkenal dengan sikap suka merajuk. Sikit-sikit nak merajuk.Tapi bukan semua la.Kan??

Ada juga yang kata dia  tak suka merajuk. Tak tahu la betul atau sekadar nak up diri sendiri. Tapi saya memang akan merajuk untuk perkara-perkara tertentu sahaja.

Cumanya orang lelaki kena tahu tak semua perempuan patut di pujuk. Ada setengah hal yang orang lelaki tak payah pujuk terutamanya bila perempuan tu buat salah.



Contohnya:

Si perempuan buat salah , kemudian si lelaki tegur dan perempuan tu terus merajuk. Adakah perlu si lelaki tu pujuk dan minta maaf sebab buat kekasihnya merajuk??

Bagi saya tak perlu pujuk walaupun lelaki tu sayang sangat pada kekasihnya.

Cinta ni memang boleh membutaakan mata dan hati sampaikan kekasihnya yang buat salah tapi dia pulak yang minta maaf.



Bagi saya , siapa yang salah dia lah yang kena minta maaf. Lelaki tak perlu berjuang sampai tahap nak menutup mata atas kesalahan wanita yang dia sayang semata-mata sebab cinta dan nak nampak kuat.

K…

INI SEBAB MENGAPA ANDA SELALU BERBELANJA LEBIH DARI YANG ANDA RANCANG

Sebelum keluar berbelanja barang dapur dah jadi kewajipan pada kita untuk senaraikan apa barangan yang akan dibeli. Saya sendiri pun macam tu la. Buat list dan simpan dalam phone supaya mudah nak beli barang nanti. Tak de la terlupa beli atau terlajak beli.

Tapi bila dah sampai ke pasaraya tu , macam-macam benda lain yang tak de dalam senarai yang kita nampak menarik dan perlu beli.Sudahnya dari bajet RM300 terus jadi RM500 .

Tapi itu dulu la..Sekarag dah makin bijak berbelanja dan makin faham cara nak kawal diri supaya tak membeli barang yang tidak ada dalam perancangan.

Perbelanjaan terbesar setiap bulan bagi kebanyakan keluarga ialah berlanja untuk groceries. Setiap hari kita kena makan jadi tak de sebab kenapa kita tak perlu beli groceries.

Lain la kalau orang bujang yang memang tak memasak kat rumah. Hari-hari makan di kedai , jadi bajet untuk barangan runcit tak ada. Tapi kalau difikir-fikirkan kos nya tetap sama macam beli barang runcit untuk satu keluarga.

Jadi apa punca sebe…

INI SEBAB MENGAPA ANAK-ANAK ANDA PERLU BEREHAT DI RUMAH KETIKA MEREKA SAKIT

Ketika anak-anak dalam proses untuk membesar, masalah kesihatan mereka sering membuatkan ibu bapa menjadi resah dan merisaukan. Adakalanya ibu bapa keliru sama ada perlu atau tidak anak dibawa ke hospital untuk rawatan. Ataupun perlu atau tidak anak mereka tetap hadir ke sekolah atau hanya berehat di rumah.

Jika anda tidak pasti sama ada OK atau TIDAK untuk menghantar anak anda ke sekolah atau terus mendapatkan rawatan di klinik atau hospital, ada beberapa garis panduan yang boleh anda rujuk untuk lebih memudahkan anda membuat keputusan.






 DEMAM
Apabila kanak-kanak mempunyai demam yang tidak disertai dengan selsema, batuk, muntah, atau cirit-birit adalah lebih baik jika anak anda diberi rehat di rumah

Menurut Washington Pediatrics, terdapat banyak jangkitan virus yang boleh menyebabkan demam tanpa sebarang gejala yang lain. Demam yang dialami oleh kanak-kanak dengan mudah dapat meningkat dan boleh mendadak menurun suhunya .

Oleh sebab itu jika anak anda mempunyai demam dengan suhu bada…

LAKSA LAGI. LAGI-LAGI LAKSA

Hi



Balik kampung diaorang masak laksa pulak.. Lagi-lagi laksa.. hahha..
berkenduri laksa la kita hari ni..
Tapi laksa kakngah saya ni buat lain sikit dengan yang saya buat. kuahnya lebih pekat dan berbau ikan.
kalau saya buat kuahnya biasa-biasa saja..tak pekat sangat dan tak cair sangat.
Biasanya saya guna ikan kembung je.
dia guna ikan apa tak tau..hahha
Siapa nak laksa resepi saya boleh la guna keyword laksa dianarashid.com
kalau dah cuba nanti bagitau ye..
bye..

TAK MAHU ANAK PEREMPUAN, BAYI KECIL DIBUANG KE TEBING OLEH BAPA KANDUNG

Seorang bayi perempuan yang baru lahir ditemui di tebing jalan  di selatan China dipercayai di baling oleh bapa kandungnya . Namun dia ditemui selamat dari sebarang kecederaan selepas dia terjatuh di kanopi pada sebatang pokok.





Kakitangan di sebuah hospital di perbandaran Magui di wilayah Gaozhou, Guangdong, membuat laporan polis selepas mereka menyedari kehilangan seorang bayi yang baru dilahirkan.

Pegawai polis mula mengesan bapa bayi tersebut yang hanya dikenali sebagai Li. Dia mengaku mengambil bayi itu dari hospital dan memandu ke tempat kejadian.

Dia kemudian nya memasukan bayi tersebut ke dalam beg plastik dan melemparkannya ke tepi tebing, lapor Gaozhou Television.



Polis berkata bapa bayi itu mengakui dia tidak mahu anak perempuan lagi memandangkan dia sudah mempunyai 2 orang anak perempuan.

Li segera ditahan dan polis dan misi mencari dan menyelamat dilancarkan serta merta. Ketika mereka tiba di tempat kejadian, bayi tersebut telah hilang selama 10 jam.

"Masalah utama s…