Monday, 12 March 2018

JADUAL PIALA DUNIA 2018 - WORLD CUP RUSIA 2018




JADUAL PIALA DUNIA 2018  - WORLD CUP RUSIA 2018   . Piala Dunia 2018 untuk kali ke 21 menampilkan Rusia sebagai tuan rumah  selepas negara tersebut di pilih pada tahun 2010.

Sebagai tuan rumah  , Rusia diberi penghormatan memulakan perlawanan pembukaan Piala Dunia 2018 di Stadium Luzhniki, Moskwa pada 14 Julai  2018 menentang  Arab Saudi .

32 buah negara bakal beraksi di Piala Dunia 2018 yang bermula pada 14 Jun hingga 28 jun 2018. Untuk perlawanan seterusnya akan diadakan pada 30 Jun hingga lah  perlawanan final padal 15 Julai 2018.

Sebanyak 64 perlawanan akan di adakan melibatkan 12 stadium utama . Berikut adalah Jadual perlawanan peringkat kumpulan PIALA DUNIA 2018

Jadual Piala Dunia 2018














  




Sekian..

4 KISAH SERAM DI MUZIUM MELAKA

Siapa suka pergi Muzium?Anak-anak saya memang suka ke muzium. pertama nya sebab diaorang suka membaca, dan kedua sebab si adik boleh berguling atas lantai.hahahah..

Tapi ada orang yang tak suka ke Muzium kerana di muzium terdapat barang-barang lama yang katanya ada 'bertuan" ., Jadi benda2 macam ni akan membuatkan ada perkara mistik berlaku dalam muzium tersebut.

Betul ke dalam ada perkara macam tu berlaku?

Mengikut cerita-cerita dari orang ramai , Muzium di Melaka  pernah berlaku kejadian mistik.Perkara ni didedahkan sendiri oleh salah seorang kurator yang bertugas di Muzium tersebut.

Sebelum ni dah ramai yang cerita muzium ni memang seram dan berlaku berbagai kejadian aneh.

Jom kita baca kisah benar kejadian di dalam Muzium tersebut yang boleh buat korang berdiri bulu roma.Kisah-kisah ini diceritakan oleh oleh kurator di muzium tersebut yang tidak didedahkan nama sebenarnya.





KISAH 1 
Kejadian ini berlaku di salah satu muzium di negeri Melaka. Muzium ini berbentuk kapal, pada masa itu aku kena stay up. Sudah 3 hari bahagian atas di tutup. Nak repair and nak ubah letak cara patung-patung dan repair lighting.


Aku sebagai kurator, nak tak nak kene tunggu kontraktor selesaikan kerja. Jam 10 malam, Melaka lengang. Maklumlah, hari berkerja. Masa tu aku nak turun bawah. Nak keluar.


Dekat luar muzium, ala-ala macam tempat dek kapal aku pusing nak amik kasut dan pakai. Tiba tiba ada orang memanjat tangga.


Berpakaian segak, bertanjak, bertengolok dan bersongket! Naik dan lihat aku. Dan terus masuk dalam muzium! Aku terus cabut! Tak tutup pintu. Tau dek bos, mati aku.


Pagi esok, aku first sampai. Terkejut tengok patung mannuquien Panglima Awang dan Ferdinand Magellan di luar muzium sedang melihat lautan! Maksud aku mengadap. Tangan Magelan menunjuk arah sungai . 


Cepat-cepat aku letak ke dalam. Aku rasa macam Ben Stiller dalam cerite Night at The Museum.


KISAH 2
Ini kisah bersambung dengan kisah yang pertama. Sejak kejadian itu, aku takut nak ke muzium itu. Tetapi apakan daya atas sebab kerja.


Suatu malam, aku terpaksa dan ini semua salah kawan aku, Ali yang tertinggal blue print di dalam. Bos nak blue print malam tu. Katanya nak tunjuk kat Menteri Besar  untuk mintak dana.  Masih awal kira 2 jam 1040 malam.


Ali ke dalam, aku tunggu luar. Aku nyala rokok dan tunggu.

PAPPP!!!

Bahu aku di tepuk! Belakang aku ada lembaga berbadan besar sama macam malam itu! Bertempik di telinga aku:

“Labuhkan sauhhh!!”


Aku tertelan asap rokok dan terus berlari ke bawah. Sampai di bawah.elok je aku tengok Ali tunggu kt kereta. 

“Aku dah panggil ko masa keluar. Aku ingat ko dengar. Aku rasa seram, tu yang aku turun cepat”

ujar Ali


Dalam hati aku menyumpah seranah.


KISAH 3
Hobi aku download movie dan jual pada teman ofis. Kadang2 siap amik job downloadkan cerita korea untuk kakak2 di office. Hasil boleh dikatakan lumayan. Aku maksimakan kepandaian aku dalam bab komputer. 

Muzium di negeri ni , Besar muziumnya. Sebab utama, sebab situ wifi laju giler! dan aku tau pasword!


Malam tu, Adi, kawan aku tu ajak g ronda. Aku malas, tengah download dan kira-kira 5 minit, aku jadi bosan. Jadinya aku pun mencari Adi.


Kami berborak dan Adi ajak masuk dalam. Tiba di dalam, aku ni dari dulu nak pergi ke bailarung istana. Nak duduk kat kerusi sultan. Haha! Ada patung-patung sedang menghadap sultan konon2 nak bagi ufti. Dah malam, aku masuk dan terus naik ke kerusi sultan.


Adi hanya senyum dan aku malam itu sangat cabul. Aku usap-usap rambut ‘sultan’ dan siap bertitah kononnya dengan delegasi dari Arab. Sambil aku memakai tanjaknya. Ketat, sudah dijahit mati.


“Beta tak nak matawang buaya kamu pak aji. Beta mahu Ipad dan telaga minyak. Hahaha” berdekah-dekah aku ketawa.


Sejurus dari itu, terasa ada angin sayup-sayup masuk ke perkarangan istana. Terus aku cuak! Dan tiba tiba ada suara seperti berbisik di cuping telinga aku ;

“Diperkenankan. Daulat tuanku”


Spontan aku tertolak mannuquien ‘sultan’ dan terjatuh! Dan tanjak sempat aku buang
Dan terus aku lari memanggil Adi. Dan sempat aku pandang ke belakang, Perlahan-lahan ‘Sultan’ itu bangkit dengan sendiri. Seperti di bangunkan oleh tangan ghaib.


KISAH 4
Masih di tempat yang sama. Selepas kejadian itu, Adi mohon aku jaga tingkah laku. Aku akur dan download movie. Tiba waktu rondaan, aku memang follow Adi, takut!


Ronda kira2 20 minit, kami terpaku. Di hadapan pintu keluar. Berselerak kepala kepala manuquien. Kepala patung dan dapat aku lihat kesemua patung dalam tu. Semuanya headless!


Cepat-cepat aku lihat Adi membaca ayat kursi dan terus menarik aku. Perlahan-lahan kami keluar. Tiba di bilik pengawal:


“Dah selalu ar aku kena Lan. Kurator bagi tahu aku, ada sesetengah baju yang patung tu pakai memang baju zaman-zaman diorang.


Siap ada yang dibasuh sebab ada kesan darah dan ada yang dijahit sebab ada kesan tusukan tombak. Salah satunya, tanjak ‘sultan’ tu. Itu memang penah dipakai oleh tuanku sultan..” Ujar adi . Dan aku memang terkedu mendengarnya...




sumber: twitter Illansfwn

Sebenarnya bukan Muzium Melaka je yang ada berlaku kejadian-kejadian macam ni..Kan??Cuma mungkin kisah-kisah nya tak didedahkan.

Contohnya macam Kompleks Sejarah di Pasir Salak.Memang banyak cerita-cerita mistik yang tersebar sejak saya kecik lagi.tapi tempat tersebut sentiasa jadi tumpuan pengunjung dan pelancong.Mungkin genarasi sekarang dah tak tahu kisah2 seram di Kompleks Pasir Salak tu.

Kalau ikutkan rasa takut tu , memang rugi la sebab sampai bila kita nak tahu sejaran dengan hanya membaca. Kan lagi bagus kalau dapat lihat kesan2 sejarah terus di depan mata..


sekian..


Thursday, 8 March 2018

FATTAH DAN FAZURA JEMPUT PEMINAT KE MAJLIS PERSANDINGAN

Belum habis lagi peminat-peminat terbuai dengan gambar-gambar cantik Fazura di majlis persandingan nya yang berlansung di Mandarin Oriental Kuala Lumpur baru -baru ini , Fatah dan Fazura kali ini membuat kejutan menghargai peminat-peminat dengan menjemput semua peminat datang ke majlis persandingan mereka .

3X BIG Points Bila Korang Book Tiket Flight Dan Hotel Dengan AirAsiaGO! Khas Mac Ni Je Tau!





Pada sesiapa yang berkelapangan dan memang nak berjumpa dengan pasangan sama cantik dan sepadan ni boleh la menghadiri majlis persandingan pasangan ini yang akan berlangsung di  Royal Palace.

"Kami mengundang seramai 5,000 peminat untuk sama-sama memeriahkan majlis resepsi kali ini. Acara akan berlangsung pada sebelah siang dan dibahagikan kepada dua sesi bagi memudahkan semua pihak.

Kami juga akan cuba sedaya upaya memuaskan hati peminat yang hadir. Memang menjadi hasrat kami untuk berkongsi kegembiraan bersama mereka yang tidak pernah jemu menyokong kerjaya seni saya dan isteri, selama ini." 



Fazura memuat naik gambar kad jemputan dilaman istagram nya dengan caption

 '....Dengan penuh keikhlasan dan rasa kasih sayang.. Dijemput hadir ke Majlis Persandingan kami. InsyaAllah. Lots of Love  🌹 ..:"








Majlis akan berlangsung pada 11 March 2018 jam 2 petang hingga 4 Petang,.

Mesti peminat dah tak sabar nak ke majlis persandingan pasangan popular ni .Tertanya2 macam mana baju persandingan mereka nanti..

sekian..













Wednesday, 7 March 2018

SENARAI ORANG PALING KAYA DI DUNIA 2018



Senarai orang paling kaya di dunia untuk tahun 2018 ni saya baca di Forbes . terkejut jugak sebab kedudukan teratas sebelum ni , orang paling kaya ialah Bill Gates tapi sekarang tak lagi.

Jeff Bezos kini mengatasi kekayaan Bill Gates dan sekaligus diiktiraf sebagai orang paling kaya di dunia.Bos Amazon ini mempunyai nilai harta sebanyak US$112 Bilion.

Jeff Bezos berusia 54 tahun  dilahirkan pada 12 january 1964 adalah usahawan teknologi Amerika, pelabur, dan dermawan,. Dia juga  terkenal sebagai pengasas, pengerusi, dan ketua pegawai eksekutif Amazon, portal membeli-belah dalam talian terbesar di dunia.

Berikut adalah senarai 20 orang paling kaya di dunia .





 Kekayaan Bezos melonjak setelah saham Amazon naik 59% dalam masa 12 bulan. Ini menyebabkan kekayaan Bezos kemudian nya  naik US$ 39,2 Bilion

Itu adalah kenaikan paling tinggi sejak Forbes mula menyenaraikan  orang-orang terkaya sejak 1987.

sekian..

DI NORWAY ADA BANDAR YANG TIDAK DISINARI MATAHARI

Korang pernah sampai kesebuah bandar kecil di negara Norway yang dikenali dengan nama Rjukan? Kalau belum apa kata korang singgah ke pekan kecil ini. Yang menariknya di sini ialah bandar ini tidak di sinari cahaya matahari.


Bandar kecil  ini terletak di Norway.2 km dari ibukota negara Norway.  Masyarakat di sana hidup dengan cahaya pantulan matahari dari cermin besar yang di letak kan di atas bukit.

Ini berlaku kerana bandar tersebut berada di tengah-tengah kawasan pergunungan . Gunung-ganang di sekitarnya membuatkan bandar kecil ini terlindung dari sinaran cahaya matahari.


Pada tahun 2013  Martin Andre, seorang warga tempatan  yang bekerja di penjana hidroelektrik di  situ  membuat cermin raksasa besar..Dia membuat tiga cermin khas berukuran 17 meter persegi dan diletakan di atas lereng gunung setinggi 450 meter. Cerminnya menggunakan kaedah heliostat (Varden)

Dana untuk projek tersebut di berikan oleh pemerintah tempatan sebanyak 5 juta NOK.


Heliostat adalah salah satu cara baru untuk mengeksploitasi sinar matahari sebagai pencahayaan .

Bagaimanapun, ia tidak menukarkan haba menjadi  tenaga elektrik tetapi hanya memanfaatkan cahaya matahari untuk mencerminkan ruang sebagai pencahayaan .



Cahaya matahari yang terpantul dari cermin di atas gunung boleh menerangi bandar kecil tersebut seluas 600 meter persegi.


Bandar Rjukan mempunyai penduduk seramai 3500 orang penduduk sahaja. Walaupun hanya mendapat sedikit sahaja pantulan cahaya matahari ,dan bandar kecil mereka tak ubah suasananya seperti malam,  namun mereka tetap bersyukur .




Bandar ini sering menjadi tumpuan pelancong kerana ianya dikatakan unik terutamnya ketika musim cuti.

Teringin nak sampai ke Rjukan??

sekian.

Friday, 2 March 2018

MAJIKAN PUKUL DAN UGUT BUNUH PEMBANTU RUMAH SECARA LIVE DI FACEBOOK




Hongkong , seorang pembantu rumah warga Indonesia di Hongkong di pukul  majikan nya dan mengejutkan apabila pelakunya ialah seorang wanita tua berusia 79 tahun. Lebih  dasyat lagi ianya disiarkan secara live di facebook.

Sebuah video live di facebook yang menunjuk kan seorang wanita memukul dan mengugut untuk membunuh pembantu rumah tersebut menjadi viral di media sosial.

Dalam video itu menunjukkan majikan nya masuk ke bilik dan mula berleter dan memarahi pembantu rumahnya 

Perang mulut antara mereka menyebab kan wanita berusia 79 tahun itu menampar dan memukul pembantu rumah warga Indonesia tersebut bertalu-talu sambil pembantu rumah terus beristigfar dan menyebut Ya Allah..ya Allah....

Kemarahan majikan nya semakin menjadi-jadi apabila pembantu rumahnya itu bercakap dalam bahasa jawa dan terus beristigfar.

"..mengapa anda bercakap dalam bahasa lain.?Saya tidak faham" sambil dia terus memukul pembantu rumahnya 

Mengikut  laporan Coconut Hong Kong , Majikan nya itu menuduh pembntu rumahnya tidak berguna dan selalu membuat nya marah.



Namun pembantu rumahnya menyangkal dakwaan tersebut dan menjelaskan bahawa dia ialah pekerja yang  baik dalam menguruskan rumahtangga namun diperlakukan sewenang-wenangnya oleh majikan nya itu.

Pihak kerajaan Indonesia memandang serius perkara tersebut dan telah menghubungi Pihak polis di Hongkong.

Dengan beberapa maklumat majikan tersebut sudah di tahan pihak polis dengan dakwaan mengasari dan melakukan ugutan bunuh .

Pembantu rumah tersebut sekarang berada di bawah perlindungi pihak polis di Hong Kong.
sekian.





KEJAMMYA MANUSIA..SAMPAI HATI BAKAR KUCING DALAM SANGKAR

Assalamualaikum..

Tak tahu apa punca dan sebab nya ada orang suka menganiaya haiwan seperti kucing dan anjing .  Mereka melakukan kekejaman kepada haiwan-haiwan ni seolah-olah haiwan ni tak ada rasa sakit dan tak berperasaan,

Kenapa lah mereka sanggup melakukan perkara macam tu..Tapi yang pasti mereka yang suka melakukan keganasan dan kekejaman kepada haiwan  ni mesti ada masalah mental. Mungkin mereka sendiri dididik dengan suasana yang tak peduli tentang haiwan peliharaan.

Seperti yang dikongsi oleh Cherry@frsarsln  di twitter , beberapa gambar ekor kucing milik nya melecur di kaki kerana dipercayai menjadi mangsa penganiayaan manusia yang kejam.

Menurut nya , kucing-kucing nya yang berada didalam sangkar mengelupur dan menjerit kesakitan apabila api marak didalam sangkar kucing miliknya.


"..2am, 1/3/2018, kucing menangis kat luar, sangkar dah penuh api, aku nampak dengan mata aku diorang mengelupur terbakar, kalau betul dizalimi orang. Aku harap dia dapat balasan berlipat kali ganda. .."


"Dalam tu ada 5ekor anak kucing, and ibu dia. Anak kucing tak sampai sebulan pun wei, act dia tak pandai lagi panjat sampai tingkat atas, aku agak mesti mak dia angkat sekor sekor naik atas, sebab mak dia teruk n ada sekor teruk..

"Aku tak tau la orang buat ke putung rokok ke tapi sapa nak isap rokok kat situ .."


"..Aku takleh move on, asyik terbayang ja apa aku nampak malam tadi. ..

Semua kucing nasib sempat selamat, takde mati, cuma semua melecur, tapak tangan and bulu semua kucing hilang. Aku nampak dia pedih, dia jilat sikit sikit pastu mengelupur.." - Cherry -


Saya pun ada kucing dan kalau dia keluar rumah memang rasa risau sangat. Takut ada yang buat sesuatu pada dia.  Bukan semua orang suka kucing..kan??

Tapi kalau pun tak suka tak payah la aniaya haiwan ni. Mereka ada rasa sakit, rasa marah tapi mereka tak berakal pun. Kita yang berakal ni tak elok la nak jadi sama taraf dengan binatang.

sekian..

SERAM!! KELIBAT BUDAK KECIL TANPA MUKA SERING DILIHAT DI DALAM RUMAH .

Rumah ada gangguan makhluk halus ni biasanya gangguan akan berulang dan selagi kita tak lakukan sesuatu selagi tu lah benda tu tetap ada dalam rumah.

Tapi ramai orang akan memilih untuk berpindah sahaja bila tak de jalan lain lagi selepas berbagai usaha dilakukan.

Bagi yang pernah alami gangguan dalam rumah ni ,mesti selalu nampak lintasan atau bayang2 melintas lebih teruk lagi ada yang dapat melihat benda tu dengan jelas .

Ada kisah seram yang dikongsikan Mira Jemy tentang beberapa kejadian seram yang berlaku dalam rumah keluarga nya.

"...So kalau korang zoom dekat bahagian atas kiri korang boleh nampak macam tangan kan. Yup tu tangan "dia". Aku kalau berdiri dekat situ  bahu aku sama paras dengan tangan tu. So benda tu terapung actually btw tinggi aku 168cm. Gambar ni adik aku ambik waktu 2014 tak silap aku




First day  ambik gambar ni memang tak perasan apa-apa pelik tapi lepas 2 minggu adik aku tunjuk dekat mak aku "Umi tu tangan siapa?". Pastu mak aku terkejut sebab baju yang benda tu pakai sama macam baju mak aku dulu tapi baju tu dah terbakar waktu rumah nenek aku terbakar


So mana dia boleh dapat baju tu? Balik je rumah mak aku bukak album lama and jumpa gambar dulu-dulu mak aku pegang abang aku waktu baby sambil pakai baju tu and sekarang abang aku dah 23 tahun.


Tapi takde lah nak kecoh sangat sebab rumah aku memang agak keras and 3 kali jugak la panggil ustaz and tiap kali ustaz datang dia mesti pergi area dekat dalam gambar tu. Tapi yang makin pelik sebulan lepastu abang aku nampak "benda" ni f2f


Abang aku memang jenis boleh nampak tapi dia jenis buat bodoh je kalau nampak. Dah biasa katanya. And one day abang aku tidur lambat sebab dia main game dekat tingkat atas rumah aku. Tiba-tiba dia dengar bunyi budak kecik gelak dekat tingkat bawah macam tengah main.


Abang aku tinjau lah sekali dia nampak "benda" dekat dalam gambar tu. Budak kecik rupanya. Tengah main lari-lari dekat bawah. Abang aku pandang je benda tu tiba-tiba benda tu berhenti lari and dia pusing pandang abang aku sambil gelak and guess what??? DIA TAKDE MUKA!!!




Abang aku terus lari masuk bilik dia. Ni abang aku yang sulung yang kena. Patutlah dalam gambar tu tak nampak muka sebab dia "TAKDE" muka. 2 bulan lepas abang aku yang kedua pulak kena kacau


Dengan benda yang sama. Abang aku baru balik daripada main badminton lepastu dia lepak mamak kejap. Dia sampai rumah dalam pukul 11:30 malam. Time dia nak masukkan kereta dalam parking garage dia ternampak ada kelibat budak kecik lari dekat belakang kereta dia


Abang aku keluar pergi tengok tapi takde orang pon. And time tu jugak lah dia dapat call daripada kawan dia cakap dia ada tertinggal barang dekat tempat diorng lepak tadi. Abang aku pon pergi lah keluar nak ambik balik dekat rumah kawan dia


Abang aku tunggu dalam kereta pastu dia call kawan dia cakap dia dah sampai depan rumah nak ambik barang. Lepastu kawan dia cakap "Lah kau ke dalam kereta tu? Aku ingatkan sape lah tadi. Datang dengan family ke?"




Abang aku pelik ah "Eh asal tanya?". Pastu kawan dia cakap "Yelah tu ada budak kecik dalam kereta kau. Adik ke?". Abang aku terus terdiam sebab dia datang sorang and dia mana ada adik kecik. Adik bongsu pon umur 16 tahun. Abang aku cepat-cepat ambik barang lepastu terus balik


Sampai je dekat rumah dia cerita dekat mak aku. Mak aku just cakap "Haa padan lah muka sapa suruh balik lambat kan dah kena". Tapi kitorang sampai sekarang tak tau siapa budak kecik tu and kenapa dia pakai baju sama macam baju mak aku dulu. Abang aku pon dah insaf tak balik lambat .."


sekian.

Thursday, 1 March 2018

LELAKI INI PUKUL DAN IKAT ANAK PADA MOTORSIKAL DAN MENGHERETNYA SEPANJANG LALUAN BERBATU

photo:radions.co


Banyak betul kisah-kisah kekejaman yang dilakukan pada kanak-kanak yang dikongsikan sekarang ni.Itu kes-kes yang berjaya dikesan dan dirakam. Macam mana dengan kes-kes yang terpencil dan tak di hebahkan.? 

Entah apa lah penyebab nya anak-anak kecil diperlakukan sebegitu.kadang-kadang  kesalahan yang dibuat oleh anak-anak kecil tu tak seberapa pun. Hanya kesalahan kecil yang biasa dilakukan oleh kanak-kanak. Tapi Orang tua tak mampu mengawal perasaan dan anak kecil menjadi mangsa.

Boleh dikatakan tekanan hidup juga menjadi satu punca mengapa anak kecil menjadi mangsa penderaan . 

Berlaku di China , video seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun di dera bapanya tersebar di media sosial.





Lelaki yang dikenali sebagai Wei dilihat memukul punggung , belakang dan bahagian kepala  anak perempuan nya dengan kuat tanpa mempedulikan jeritan dan tangisan si anak.

Tidak cukup dengan memukul anak nya, Wei kemudian di lihat mengherat anak nya kearah motorsikal dan mengikat anaknya dibelakang motorsikal miliknya,

Dia kemudian mengherat anaknya yang sedang terikat dilaluan yang berbatu.



Kekejaman yang Wei lakukan pada anak nya hanya mampu dilihat oleh orang ramai dan ada yang merakam perbuatan nya.

Dengan tersebarnya video tersebut, pihak polis segera melakukan siasatan dan mencari Wei. Dia kemudian nya ditemui bersama anaknya di sebuah pasar.

Wei kini ditahan polis dan anak nya dihantar kehospital bagi melakukan pemeriksaan kesihatan. Pemeriksaan mendapati terdapat luka di bahagian badan anak perempuan nya itu. 

Kejadian tersebut dipercayai berlaku pada 28/2/2018 yang lalu di Bandar Ya Long ,Wilayah Otonomi, Da Hua Yoa , Provinsi Guanxi, China.

Menurut Wei dia melakukan perkara tersebut kerana anaknya tidak mahu pulang kerumah ketika dia membawa anak perempuan nya itu berkunjung kerumah saudara nya. kelakuan anaknya itu membuatkan dia tidak dapat mengawal perasaan marah.


Nampak??bukan kesalahan besar pun yang dilakukan oleh sianak tu.Tapi ayahnya tak dapat kawal perasaan.Rasanya mungkin si ayah tu ada perkara yang dirungsingkan kemudian di tambah dengan kelakuan sianak yang sukar dikawal.

Tapi itu tak bermakna dia boleh melakukan perkara sedemikian pada anak nya..kan??

sekian..

MAKAN SOSEJ YANG DIBELI DI TEPI JALAN,LIHAT APA YANG DI ALAMI KANAK-KANAK

Anak-anak saya suka makan benda yang sama dari tempat yang sama dan kadang-kadang saya rasa ianya macam satu kelebihan juga pada saya. Anak-anak saya tak terkena alahan sebab saya cuma beri mereka makan benda2 yang mereka selalu makan sahaja.

Memandangkan sekarang ni anak-anak kita mudah sangat terkena alahan yang berpunca dari makanan, nak tak nak kita kena berhati-hati dalam memilih makanan untuk mereka terutamanya bila kita nak cuba beri makanan baru . 

Baru-baru ni ada perkongsian pengalaman dari seorang ibu yang menghadapi pengalaman ngeri apabila wajah anaknya berubah menjadi bengkak dengan tiba-tiba sampai melarat ke bahagian badan. Ianya berpunca dari alahan pada makanan..

Jom kita baca perkongsian dari seorang ibu yang dikenali sebagai  Dyla




"Mommy, kalau tetiba anak merengek tengah malam tu cepat - cepat bangun bukak lampu tengok keadaan anak. Bukan tepuk - tepuk dia suruh dia tidur balik.


Sebab apa aku pesan macam ni, sebab benda ni terjadi dekat aku sendiri. 


Ahad (Malam) anak aku merengek - rengek. Dia panggil aku tapi aku suruh dia tidur then tepuk - tepuk dia tapi dia still merengek lagi. So, aku cakap " go dekat daddy " di sebabkan husband aku tak tidur lagi so, dia pun pergi dekat husband aku.


Bila dia pergi dekat husband aku dia still merengek lagi tapi husband aku peluk - peluk dia then dia still erk ork erk jugak. Husband aku buka lampu husband aku tengok muka anak aku separuh dah bengkak.


Husband aku terus kejut aku suruh tengok anak then suruh siap - siap nak pergi hospital. Muka anak aku separuh dah bengkak macam 'jatuh'.  I cry cry cry cryyyyyyyy.




Sampai hospital muka anak aku jadi macam ni. Register pun nak kena tunggu lama. Nak tunggu doctor lagi lah lama. Aku dah risau  anak aku punya muka makin bengkak. Aku decide redah je bilik doc suruh check dengan segera.




Masuk bilik doctor, doctor check - check dia cakap kemungkinan allergic food atau kena gigit serangga (not sure) tapi dia bagi ubat sejenis pill suruh anak aku makan.  Sampai rumah aku bagi anak aku makan but tengahari still  bengkak lagi






Aku tak sanggup dah tengok anak aku macam tu, aku dengan husband aku decide bawa pergi klinik biasa. Doc tu check dia cakap kemungkinan allergic dari bulu haiwan. Masalahnyer sekarang aku tak pernah bela haiwan. Kucing pun aku takut weyyy. Macam mana ni?


Takpe aku positif je lah. Haiwan tu mungkin aku lah tu. BUT NO NO NO! Aku malas bantah cakap doctor aku iyakan je. Balik rumah aku cari jugak mana haiwan kot ada tersorok celah² meja. Tapi takde.


Klinik bagi 2 jenis ubat syrup dan 1 ubat sapu. Aku bagi anak aku makan ubat tu dan sapu sampai malam. Tak tidur wey aku berjaga sampai ke pagi. Tetiba aku tengok badan, kaki, tangan anak aku naik lagi bengkak.



Bila aku suruh anak aku jalan dia cakap ' ouchh sakit ' so, betul lah dia sakit sebab kaki dia bengkak. Pagi tu aku terus direct pergi hospital KPJ tawakkal jumpa doctor pakar ..




Then, doctor cakap anak aku kena "urticaria" sejenis skin allergic mungkin dari food. Bila aku teringat balik last aku bagi dia makan sosej kedai yang tepi jalan tu jual. Aku silap. Betul - betul silap.




Menyesal aku tak sudah bagi anak makan makanan yang jual tepi jalan. Benda dah jadi so, aku belajar dari kesilapan. Lepasni sorry lah aku tak kan bagi lagi anak aku makanan macam tu. Sorry.


Lepasni mommy uolls kena pantau anak. Makan tak boleh bagi sesuka hati. Dan, aku nak pesan jugak orang luar jangan sesuka hati nak bagi anak orang lain makanan tanpa minta izin parents dia.



So, now anak aku dah ok. Badan dia tak bengkak - bengkak bila makan ubat dari hospital semalam. And, now mommy happy tapi still menyesal jugak. Alhamdullilah. 
.
"Sorry ayang, mommy bersalah. Harap ayang tak marah mommy. Mommy love ayang". -Dyla

Kesian anak dia.. sampai tak boleh jalan tu yang sedihnya. Budak2 waktu ni la dia nak melasak, tetiba sakit kaki . Mana la tak sedih..kan?

So mak ayah kat luar sana , hati-hati kalau nak belikan anak makanan dari luar. Jangan bagi benda2 yang anak tak biasa makan atau yang kita beli dari tempat2 yang kita tak tahu anak kita ok ke tidak dengan makanan tu..

kadang-kadang kita tengok sebelum ni anak kita ok je kalau bab makan ni, bagi  apa je dia boleh makan tapi jangan terkejut kalau tiba2 je anak kita makan satu benda yang dia pernah makan, tapi jadi jugak alahan..

Mungkin benda yang kita bagi tu rupa je sama tapi bahan yang terkandung dalam makanan tu entah apa-apa je.. Kita pun tak pasti..

sekian.


Wednesday, 28 February 2018

RESEPI POP CORN CARAMEL SEDAP , RANGUP DAN PALING MUDAH

Popcorn memang sangat digemari tak kira kanak-kanak dan juga orang dewasa. Kalau dulu popcorn ni cuma ada perisa caramel je. Tapi sekarang dah dipelbagaikan rasa popcorn tu supaya lebih ramai yang dapat menikmati popcorn dengan perisa kegemaran masing-masing.

Ramai yang lebih suka kan popcorn yang rangup dan cara membuatnya sebenarnya tidak la susah pun.

Bagi kebanyakan ibu-ibu popcorn boleh la dikatakan sebagai snek untuk anak-anak yang sangat mudah disediakan . Kalau dah tak de apa sangat nak di jamu , buat je popcorn. 

Lepas tu letak la perisa apa yang anak-anak kita suka.Bagi orang dewasa mungkin lebih suka kan popcorn  perisa keju ataupun yang berempah.Untuk kanak-kanak perisa caramel, strawberry atau pun untuk lebih sihat cukup popcorn kosong yang tak disalut apa-apa perisa.

Macam anak saya ni kadang2 dia nak makan popcorn yang tak di letak kan apa-apa perisa. Tapi masa masak jagung tu kena guna mentega yang ada garam atau kalau tak de butter guna majerin je.

resepi popcorn rangup, sedap dan mudah

Biji jagung untuk buat popcorn ni korang boleh dapatkan di pasaraya . Ada dibahagian kacang-kacang yang timbang tu.Harga nya tak mahal pun.Sekilo dalam rm7 je harga dia.. 

Saya selalunya beli tak sampai sekilo pun..Ini pun dah cukup banyak.Dalam setengah kilo boleh buat 4 bekas besar. 

Baru-baru ni letak gambar Popcorn di instagram ramai adik2 ni tertanya2 resepi nak buat Popcorn ni.Kalau diaorang tau betapa senang nya buat popcorn mesti diaorang menyesal tanya.Hahahah..

So hari ni kita nak ajar macam mana nak buat popcorn perisa caramel. 

Sebelum tu jom tengaok bahan-bahan unmtuk buat Popcorn Perisa Caramel yang rangup sedap dan paling mudah.

Bahan-Bahan

2 genggam biji jagung
1 sudu majerin/ butter

caremal
3 sudu besar gula
2 sudu  majerin


Cara-Caranya:

1-Dengan api sederhana besar panaskan majerin dalam kuali atau periuk.Korang boleh masuk kan sedikit pewarna yang korang suka. saya masuk kan warna biru..

2- Pastikan kuali atau periuk tu ada penutup .Bila majerin dah cair masuk kan biji jagung.Kemudian tutup kuali atau periuk .


resepi popcorn rangup, sedap dan mudah

3- Kuali kena betul-betul panas..kalau tidak lambat la jagung tu nak meletop.

Ye!!jagung akan meletop-letop masa dia terbuka.Jadi sebab tu kita kena pastikan kuali di tutup.Masa tu boleh dengar la bunyi jagung tu melompat2 dalam kuali .

4- Bila bunyi meletop tu dah habis boleh la tutup api dan pindahkan popcorn ke dalam bekas lain.

Sekarang kita nak buat caramelnya pula.

5- Dalam periuk atau kuali yang sama masuk kan gula bersama majerin. dengan api perlahan masak hingga gula cair.

Mungkin ambil masa lama sikit sebab kita guna api perlahan je.

Korang boleh juga kalau nak buat caremal ni dengan mula kan dulu buat gula hangus tapi saya tak mahir buat gula hangus sebab selalu terlupa dan sudahnya gula jadi hangus.Kalau gula hangus rasanya nanti akan jadi pahit dan dah tak sedap.

6 - Bila gula dan majerin dah cair, tutup api dan boleh la masuk kan popcorn dan gaul sebati.Hati2 jangan sampai caramel tu terkena jari..sakit tau..Dah banyak kali jari saya melecur sebab kena caramel .heheh


resepi popcorn rangup, sedap dan mudah

Macam ni lah rupa popcorn yang sudah siap disalut caramel. Gambar diatas ni saya da masuk kan sedikit pewarna biru..dan popcorn di bawah ni yang tak letak apa-apa pewarna.

resepi popcorn rangup, sedap dan mudah

Ada orang kata masa langkah  no 1 tu korang boleh letak kan soda bikarbonat untuk buat popcorn lebih rangup.Tapi yang saya buat ni tak payah letak soda bikarbonat pun dah cukup rangup.

Tapi kalau korang nak try letak boleh je cuba..Tak rugi pun . 

selamat mencuba.