Sunday, 11 February 2018

TAHUN PALING PERIT SEPANJANG 20 TAHUN HIDUP - GADIS INI KONGSI PENGALAMAN BERTARUNG DENGAN PENYAKIT KANSER

TAHUN PALING PERIT SEPANJANG 20 TAHUN HIDUP - GADIS INI KONGSI PENGALAMAN BERTARUNG DENGAN PENYAKIT KANSER Penyakit kanser adalah keadaan dimana berlaku ketidak seimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan. Rawatan untuk kanser bergantung kapada jenis kanser dan juga umur pesakit itu sendiri. Rawatan yang dilakukan termasuk la Kimoterapi, pembedahan atau radioterapi.

Jadi bukan mudah bagi seseorang nak menghadapi penyakit kanser ni.mereka memerlukan sokongan terutamnya keluarga, Seorang gadis berusia 20 tahun , Athirah , berkongsi kisah dan pengalaman nya mengidap kanser .

Semoga pengalaman yang dikongsikan ini akan memberi semangat kepada pesakit-pesakit kanser yang lain.


Sumber: 

pengalaman pesakit kanser

2017..

Tahun paling perit selama 20 tahun hidup dekat atas dunia ni tetapi hikmah paling manis Allah bagi. A thread of my experience with cancer. Stay strong for those that still battling with cancer! You are a true fighter! 🙆💕


Semuanya jadi cepat sangat. Things started to happened masa bulan mei 2017. Time tuh act dah perasan perut agak kembung sikit tapi typical me ingat sebab makin gemuk 😅 so ignore jelah

Then balik sabah sambung study. Time tuh bulan puasa makan pun banyak la. Perasan jugak tiap kali lepas berbuka jadi mcm susah nak bernafas, again ingat sebab makin gemuk. Hoho

Sampailah dah makin perasan perut makin kembung dan keras even lepas makan tak surut. Tanya jugak umi kenapa eh perut mcm kembung semacam tpi melalui call jela sebab jauh, umi suruh minum eno halia sbb mungkin masuk angin kot.

Again still macamtuh jugak kembung mcm baru lepas mkn and bila tekan keras mcm ade something. Then busy siapkan asgmnt sana sini, typical student busy nk dekat final dgn itu ini so ignore je perut tuh sampai nk dekat cuti raya.

PENGALAMAN BERTARUNG DENGAN PENYAKIT KANSER


Balik je cuti raya sampai klia seronok borak2 dgn parents lama tak jumpa kan. Then suruh umi rasa perut terus umi kata nih lain nih. Rushing pergi cari klinik mlm2. Umi abah da risau.

Sampai klinik doktor check and buat ultrasound. Nampak tak normal. Doc buat surat supaya followup hospital esknya. Dari happy kecoh terus sunyi rumah malam tuh. Muka umi abah da completely berubah, aku terus masuk bilik duduk termenung.

Esok tuh pergi PPUM check dekat klinik gynae. Doc buat ultrasound and cakap nampak mcm ketumbuhan atau tumor centuh. And dah agak besar. Doc suruh cepat ambik tarikh kena ct scan and operate.

My first ct scan and result ct scan not good. Even ct scan pun tak boleh detect tumor tuh effect dekat mana. Sbb tumor tuh da tutup sebahagian perut. So nak taknak kena operate. Abah umi da susah hati. Sbb operation doc ckp ada risiko potong usus, pendarahan byk and risiko maut.

Aku time tuh tak tahu nak rasa apa. Dahla nak dekat final and raya. Umi sedih sangat sampai nak prepare utk raya pun tkmau sgt. Aku pujuk umi inshaAllah takda apa. Doa doa moga tumor je tuh.

Time raya acah okay je😂 pedehal serabut stress gila pikir nk ambik final tak. Nnti tak ambik kena repeat syg sbb tinggal nk final je. Kalau ambik ade risiko bnda tuh makin besar and dahla jauh. Umi abah senyum je sepanjang raya kat kampung but i know deep down diorg susah hati😢

pengalaman pesakit kanser

So end up buat keputusan ambik cuti khas. Umi suruh utamakan kesihatan. Redha. Doc pun ckp bnda sama paper boleh repeat tpi kesihatan takde repeat2 tau. Seumur hidup tak pernah terfikir akan pause study.

7/8/2017 warded PPUM. Belajar sikit physio untuk kuatkan paru2 sebab nanti operate ada tiub akan dimasukkan ikut mulut ke paru2 and totally depend on machine. Seram beb.

Habis operation sedar2 nurse panggil nama and cakap, athirah dkt hospital nih and kalau sakit tekan je button nih ya sebab tuh ubat tahan sakit. Mmg time sedar tuh mata blur2 and terpinga2 gile kat mana nih. Then sedar dah hbis operate. Alhamdulillah.

Tak boleh bangun and perut rasa pedih. Nak cakap pun tak boleh. Ada member dtg nangis tgk aku btul2 lepas operate tuh, tergagap2 aku cakap sorry takleh cakap kt dia pastu tunjuk penumbuk ckp jgn nanges weh. Haha

Lepas 4 jam gitu baru betul sedar. My operation abah cakap sejam lebih je. Alhamdulillah. Aku sedar mata abah umi sembap lepas operation tuh. Tapi diorang tak nanges depan aku sbb tahu aku takboleh. Hm

pengalaman pesakit kanser

Time tuh jgk sedar tak kuat nak bangun. Selak perut penuh bandage lagi.2 hari lepas tuh doktor cabut alat bantuan pernafasan dgn tiub kencing. And dia tengok luka dekat perut dah kering.

Then gila terkejut tengok rupa2nya perut kena stapler weh. Terbuntang gak mata. Hahaha sebab katanya umur still muda so dia mengharapkn sel tuh akan bercantum sendiri instead of jahit. Seram. Stapler menegak sebab tumor besar sgt. Kiri kanan ada tiub vacuum darah.

DI SAHKAN MENGIDAP KANSER OVARI DYSGERMINOMA STAGE 3


Alhamdulillah operation went well doc ckp just that my ovary sebelah kiri kena buang. Sbb dia membesar dari situ. Hari masa dia nak tarik tiub darah dari dlm perut tuh sakit mcm kena siat je daging rasa. Tak menjerit apa tpi tahu2 mata leleh dahhaha

Okay fast forward sebulan kemudian dpt result tumor. I was diagnosed with Kanser Ovari Dysgerminoma Stage 3. Tumor tuh besar 20cm. Ya Allah.. Dugaan apa ni.. My heart breaks. Tapi gagahkan diri to say its okay you can do this tirah. Have faith.

Masa doc bagitahu tuh mmg steady acah lgi dpn abah. Then nurse tuh terangkan pasal kimo and keep on ckp athirah kena kuat tau. Abah pun asyik ckp bnda sama kakak kena stay strong tabah, mmg menangis jgk la dibuatnya. Haha me is lembik jugak kadang.

Balik rumah bila umi tahu lagi sedih umi sebab dia dah pernah hadap kimo dua kali dlm hidup dia. Dia tahu sakitnya kimo. Seharian dia tk ckp dgn aku. Esknya dia dtg and peluk ckp, kakak umi mintak maaf sbb umi tak boleh tahan air mata umi. Umi hrap kakak kuat utk hadapi ni smua😭

My first kimo ramai ws bagi semangat itu ini doakan and siap ada yg dtg melawat. Terharu sangat. Salah satu sbb aku kuat sebab doa2 diorang dan umi abah. Tq wont be enough. Allah je mampu balas jasa dan kebaikan korang😊

Effect ubat kimo buat aku down jugak. First kimo je okay. Next cycle aku akan always muntah. Pernah sekali tuh hampir 17 kali muntah dlm sehari. Satu bdn lemah. Menggigil. Lgi2 masa 3rd and 4th cycle rasa tkmau dah nak pergi hospital hadap bnda sama.

Lepas kimo makin turun berat. Org ckp makin cengkung, kurus sgt itu ini. Murung gile sorang2 nangis. Start dari situ stay away from people. Emosi mmg tk stabil. Penah ada yg kena marah free. Lol

Masa kimo memang paling seksa. Sebab aku tiap kali kimo kena duduk wad 3 hari. Hari first 3 ubat masuk and selang dengan 2 air. Hari second and third satu ubat satu air. Total ubat 5 and air 8

Kadang bila orang tanya mcm mana rasa kimoterapi taktahu nak describe macammana. Haha dah 2018 nih harap sgt org makin makin peka dgn apa itu rawatan kimoterapi instead taktahu je and tanya mcm2.

Day by day effect kimo dah makin nampak. Rambut makin gugur. Kening hilang. Bulu mata hilang. Hahaha tipu tak down. Thats why jarang dah tgk cermin sebab tak sanggup.

pengalaman pesakit kanser


Kadang sebak jugak sorang2 tgk member seronok study, hangout, selfie. While me duduk dekat katil wad scroll through their instastory sambil ubat kimo tgh masuk. Start dri situ i prefer to sleep je sepanjang masa and harap semua cpt2 habis

RAWATAN KIMOTERAPI SETIAP MINGGU


And yeah tiap minggu kena dtg hospital untuk cucuk ubat kimo jugak. Muak gila dah pergi hospital😂 kalau cerita pasal kimo memang byk dan takkan habis.

Tiap kali nak kimo balik selalu pesan, satu lagi tirah sikit lagi dah nak habis dah. Sampai la 6th cycle habis je ubat terakhir masa hari 3, rasa beban tuh dah ringan sikit dada tak sesak dah fikir utk next cycle sbb da habis Ya Allah syukur i survive through all 6th cycle.

Time nurse cabut je ubat kimo tuh mmg mata berair2 habis la. While tunggu umi dtg utk discharge termenung sorang2 and end up nangis gila. Tak percaya diri sendiri dah hadap semua.

Sebulan lepas kimo yang last tuh, kena ct scan utk tgk balik kimo berkesan tak and sel kanser tuh makin kecik atau tak. Serius berdebar nerves habis nak ct scan harituh.

Seminggu lepas ct scan jumpa doc. Alhamdulillah ya Allah my result okay and now hanya kena jaga mkn and checkup 3 bulan sekali. Gembira tak tahu nak cakap. Tapi bila fikir i'm not fully cure. Sebab kimo tuh hanya cara utk prevent from cancer attack lgi.

But yeah i will try my best utk stay healthy. Makan tak boleh ikut suka hati. And slowly nak regain back my stamina.

Kanser nih gais boleh attack mana mana orang tak kira umur. Kalau ada apa apa pelik pada diri sendiri sila lah check klinik cepat. So that bole selamatkan dri awal. Jangan biarkan.

Terutama if you have family history with cancer. Kena hati hati. Elakkan ambik kolagen, junkfood semua tuh. Bcs from my experience i used to eat lot of rumpai laut(collagen) thats why benda tuh aktif dan besar cepat.

Tapi ikut orang jugak ada orang boleh je mkn but takde effect. For me maybe sebab my mom ada breast cancer and my aunt pun breast cancer jadi possibility utk kena lgi tinggi. Breast, ovary dan usus adalah kanser yg berkait. So kalau ada salah satu maybe boleh kena yg antara tuh.

Semangat dari member and family memang yg paling membantu utk aku teruskan hidup sampai sekarang. Lagi lagi umi. Umi lah punca aku kuat dan hadap semua nih. Tanpa dia mungkin aku tak sekuat ini.

Mungkin aku diduga dengan sakit macamnih. Tapi ada orang lagi berat dugaan dia. Walau apa pun kita hadap kita diduga ingat yang Allah tahu kita mampu. Dia percaya hamba dia mampu. Sakit nih penghapus dosa dan cara untuk latih hati supaya terus sabar dan tabah.

So hye this is me now. No bulus mata. No bulus kening. InshaAllah as time goes by dia akan tumbuh balik. Hehe pray for tirah. I hope my life going to be brighter than ever!! Lepasnih sambung study balik and i'm so excited! If ada apa2 nak tanya u can dm or comment 😊

pengalaman pesakit kanser

Maaf gais takdapat nak reply semua dm or comment 😥😭 frequently asked question mcm symptom you can search through google. And pls kalau rasa was was do check with doctor okay! Jgn takut utk check inshaAllah takda apa2. Be positive!💞💪


Di harapkan  semua pesakit-pesakit kanser dapat berjuang dan kuatkan semangat seperti Athirah . Semoga cepat sembuh ..


Friday, 9 February 2018

RUPANYA PRODUK YANG SAYA GUNA SEBELUM NI BOLEH MEROSAK KAN KULIT MUJUR ADA AR BEAUTY COLLECTION

RUPANYA PRODUK YANG SAYA GUNA SEBELUM NI BOLEH MEROSAK KAN KULIT .MUJUR ADA AR BEAUTY COLLECTION - Dah 2 minggu  saya gunakan Set AR BEAUTY COLLECTION ni. Saya dapat set ni 2 minggu lepas . Dapat-dapat terus guna sebab tak sabar nak tengok kesan nya.  Hari ni saya nak ceritakan sikit tentang pengalaman menggunakan AR BEAUTY COLLECTION dan juga AR REVITALIZING SERUM . Bagi yang sedang mencari skincare yang bagus dan sesuai untuk semua jenis kulit, korang kena baca review saya ni sampai habis.




Ini lah dia set AR BEAUTY COLLECTION dan juga serum nya. Dalam kotak ni ada Gentle Facial Cleanser, gentle facial Activator, replenishing Night Cream dan juga Nourishing Day Cream Rich SPF 15 . Botol dia warna putih macam ni . AR BEAUTY COLLECTION dan juga Revitalizing Serum ni ada kelulusan KKM. Korang boleh check no di bawah ni di website KKM.

NOT 171105239K
NOT 171105415K
NOT 171105237K
NOT 171105238K
NOT 171105240K


Pengalaman Menggunakan AR BEAUTY COLLECTION

Cara menggunakan AR BEAUTY COLLECTION ni mudah saja.Kat belakang kotak nya tu dah dia tulis cara-cara menggunakan AR Beauty .. Senang kan??

Ok..ni cara saya pakai AR BEAUTY COLLECTION. Mula-mula saya cuci muka menggunakan gentle Facial Cleanser.Picit sikit je..Saya picit dua kali je untuk muka saya yang kecik comel ni. :p Lepas tu kita basah kan sikit dan terus sapu kat muka. Sambil-sambil tu gosok-gosok la.Guna jari tau..Jangan gosok guna kuku pulak. Kau ingat kita tengah gosok punggung periuk???hahah



Lepas tu bilas.. Rasa segar kulit lepas cuci muka guna AR cleanser ni. Tak banyak buih dan walaupun saya gunakan nya 3 kali sehari, kulit saya tak mengering. Itu yang best tentang AR cleanser ni.


Kemudian saya guna Activator ni.Ada cerita tau disebalik Activator ni.. Pertama kali saya guna activator ni baru la saya tahu yang skincare yang saya gunakan sebelum ni sebenarnya boleh merosak kan kulit saya....Walaupun tak tumbuh jerawat , tak berkerak tapi masa pertama kali sembur je activator ni kulit saya jadi pedih, panas sampai saya terpaksa cuci semula muka saya.



Tak sangka..dah dekat 3 bulan saya guna satu pencuci muka jenama XXX tu rupanya dalam diam dia mengikis kulit muka saya.Patut la rasa  pedih lepas sembur activator tu. Sekarang saya dah tak guna pencuci muka tu..Saya pakai AR Cleanser je. Activator tu pun saya baru start guna dalam minggu ni.Rasa pedih tu dah berkurangan walau pun ada rasa panas2 sikit.

Cara gunakan activator ni pun senang je..pastikan muka dah kering , dan bersih ..Lepas tu  tutup mata, tutup mulut , dalam jarak 15 cm lebih kurang, sembur je kat muka. Hilang pulak mengantuk pagi2 ni lepas sembur activator.hahaaha..




Kemudian biarkan sekejap  dalam seminit dua, bagi dia menyerap ke kulit baru la kita pakai Serum . Serum ni tak datang sekali dengan set AR Beauty ni tau..Dia dalam kotak asing. Boleh je kalau korang nak beli serum je.. Harga dia cuma RM70 ..

Serum ni kita titik-titik kat muka sikit je.Dia pekat jadi tak boleh pakai banyak.. Kemudian ratakan kat muka..Cepat je dia meresap ke kulit.Lepas pakai serum ni terasa sangat kulit jadi tegang , nampak  kulit lebih segar. Macam pokok la..lepas kena siram air, letak baja baru la tak layu..kan??

Lepas tu pakai Cream siang ..kalau nak tidur pakai cream malam tu.. Cream siang dia ni best sebab boleh dijadikan foundation..Jimat duit aku..tak payah beli foundation..ahahahaha.. Memula takut2 juga nak pakai Cream siang ni..Takut naik jerawat.. Kulit muka gojes2 macam kulit saya ni bukan boleh sangat pakai cream sebelum makeup ..Kahkahkah..




Tapi bila dah sapu kat muka rasa ringat je kulit tau. Dia boleh tutup cela -cela kat muka tu. Nanti kita makeup pun cantik je..nampak semulajadi je kulit kita.Tekstur dia nak kata cream tak juga. Dia macam Liquid foundation tu. Senang je nak ratakan kat muka.

Saya gunabeauty blender je tu untuk ratakan dia.Selalunya yang buat orang tak suka pakai cream siang atau malam ialah sebab bila pakai , lama2 muka jadi berkilat macam nampak berminyak..kan??Tapi yang ni tak macam tu.. Sebab tu bila pakai tak de tumbuh jerawat. kalau cream malam atau siang yang korang pakai tu macam berminyak je mesti jerawat akan tumbuh.

Lepas sapu kat muka , korang pegang je muka korang macam tak de rasa pakai apa2 pun.Serius benda ni best.Cuma bekas dia kecik sangat..haha... Kalau dia jual loose item ok la.. Harap2 ada la loose item..kan??

Harga AR BEAUTY COLLECTION





Untuk semua ni korang boleh beli dengan harga RM190 sahaja.. ( Harga Serum RM70 dan 1 kotak Set AR Beauty hargabya RM 120)..  Memang tengah murah sekarang ni sebab ni harga pengenalan. 




Kita nampak pink la..sebab langsir dengan tudung kaler pink..Hahah..

Saya dan berpeluang guna produk AR Beauty ..Memang produk ni bagus dan tak menjejaskan kulit sepanjang 2 minggu saya menggunakan nya. Kulit pun jadi makin sihat, dan yang penting korang kena konsisten menggunakan nya.

Tak kan nampak kesan nya dalam beberapa hari ..Tapi bila korang guna , korang sendiri boleh rasa kulit korang lebih sihat dari sebelum ni..

Korang tak nak cuba ke? kalau nak cuba boleh segera hubungi

Instagram : @arbeautycollection WhatsApp : 012 477 4874 / 012 601 2190  Facebook : AR Beauty


sekian..

Thursday, 8 February 2018

SENARAI PEMAIN BOLASEPAK PERAK 2018



SENARAI PEMAIN BOLASEPAK PERAK 2018 Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) mempertaruhkan lapan pemain baharu dalam skuad The Bos Gaurus bagi menghadapi saingan Liga Super 2018. Manakala 12 pemain asal di kekalkan bersama dengan 2 pemain import .

Senarai pemain bolasepak Perak 2018 

Brendan Gan
Nor Hakim Hassan
Muhammad Syazwan Zaipol Bahari
Rafiuddin Roddin
Muhamad Rizal Che Aziz
Muhammad Rafiq Faeez Muhammad Fuad
Khairul Asyraf Sahizah 
Muhammad Nasrullah Abdul Aziz.

Muhammad Hafizul Hakim Khairul Nizam Jothy
Khairul Azmri Salehuddin
Shahrul Mohd Saad
Amirul Azhan Aznan
Mohamad Idris Ahmad
Nazirul Naim Che Hashim
Mohamad Nasir Basharudin
D. Kenny Pallraj
Ahmad Khairil Anuar Ahmad Zamri
Mohd Hafiz Kamal
Mohd Nizad Ayub 
Mohd Nazrin Nawi.

Gilmar Jose da Silva Filho
Leandro Dos Santos Oliveira

PAFA telah menetapkan sasaran kedudukan tiga teratas Liga Super 2018 dan menjulang sekurang-kurangnya satu piala. 

WANITA INI PAKAI KORSET 23 JAM SEHARI UNTUK KECILKAN PINGGANG

WANITA INI PAKAI KORSET 23 JAM SEHARI UNTUK KECILKAN PINGGANG Tengok kawan-kawan semuanya sedang berusaha nak turunkan berat badan rasa bersemangat nak teruskan diet . Kita kena lah kawal pemakanan kita memandangkan usia pun makin meningkat.

Kalau berat badan turun , aktiviti seharian pun jadi lancar, badan pun cergas , mudah juga nak cari pakaian yang sesuai.. Banyak kelebihan bila badan kurus dan langsing.Sebab itu ramai wanita sanggup melakukan apa saja untuk nampak kurus walaupun ada yang sehingga sanggup menggunakan cara yang agak ekstrim.



Bercakap tentang kurus cara ekstrim ni saya terbaca kisah tentang Diana Ringo, 39, dari Chula Vista, California . Selepas  melahirkan anak kembarnya tiga tahun lalu, dia merasakan bahawa dia sudah kehilangan bentuk badannya . Diet dan senaman sahaja tidak memberikan hasil yang diingini, jadi dia  kini memakai korset yang ketat 23 jam sehari,

Diana hanya mengeluarkannya untuk mandi atau bersenam. Ibu-tiga wanita itu kini mempunyai pinggang 18-inci berbanding sebelum ini 27 inci.



(Pinggang  27 inci dia dah rasa hilang bentuk badan.. Saya punya pinggang ni dah 34 inci. Agaknya kalau bagi dia 34 inci ni bukan takat hilang lagi, tapi dah hancur musnah  kot..hahahaha)

"Apabila saya memakai korset saya berasa  begitu seksi. Malah ianya meningkatkan keyakinan diri saya dan  membuat saya berasa sihat, "kata Ringo kepada Barcroft TV.

"Saya tidak gembira dengan badan saya sebelum ini kerana saya gemuk. Tidak ada yang salah nya jika mempunyai lemak  tetapi lemak di badan saya tidak membuatkan saya nampak feminin. Iamembuatkan bentuk badan saya seperti lelaki dan saya tidak menyukainya.. "

Diana Ringo yang kini bekerja sebagai tukang masak Tentera Laut, mempunyai koleksi lebih daripada 45 korset bernilai $ 1,955 untuk membantu mengekalkan bentuk badan nya.

"Apabila saya tidak memakai korset, saya  terasa seperti ketika saya tidak memakai bra. Rasa lega tetapi saya tahu saya perlu memakai korset semula. "



Suami nya , Bret seorang  pegawai Tentera Laut berusia 33 tahun, agak risau dengan keadaan pinggang isterinya  yang semakin kecil  tetapi dia semakin akur dengan keputusan isterinya.. Walau bagaimanapun, Bret telah membuat beberapa perjanjian supaya pinggang isterinya tidak terlalu kecil.

Pernah Bret berasa terlalu risau hingga kan dia membawa Diana mendapatkan pemeriksaan kesihataan .Namun doktor mengesahkan isterinya sihat dan itu membuatkan dia berasa lega dan mula akur dengan  cara Diana.

Walaupun wanita ini sihat tapi kita harus tahu tindakan seperti ini  sangat merbahaya. Penggunaan korset yang keterlaluan   boleh menyebabkan kerosakan organ dan tulang belakang apabila diamalkan dalam jangka waktu yang lama.



Mereka yang mengamalkan cara ini  juga menghadapi risiko masalah pencernaan yang disebabkan oleh sekatan ke abdomen, rahim prolapsed, terutamanya jika dipakai semasa kehamilan, dan atrofi otot belakang yang rendah yang membawa kepada sakit belakang.

Diana Ringgo bukan lah wanita pertama yang mengenakan korset untuk mengecilkan pinggan dengan cara ekstrim .Sebelum ini seorang  model Venezuela Aleira Avendano, yang juga memakai korset selama 23 jam sehari untuk mengekalkan pinggangnya ke angka 20 inci.  Begitu juga dengan Michele Koebke yang secara beransur-ansur memakai korset yang lebih ketat untuk mencapai pinggang yang paling kecil di dunia.

Jadi memakai korset untuk kecilkan pinggan ni memang berkesan. Siapa yang kata tak berkesan tu mungkin sebab pakai setakat 2-3 jam sehari..Hahhah.. tapi berpada-pada lah..Saya lebih yakin dan ercaya dengan cara senaman dan mengawal pemakanan saha boleh menguruskan badan malah memebri kesihatan dalaman dan luaran.

sekian..



GLOW GELENGGANG - CARA MUDAH MERAWAT KURAP, PANAU ECZEMA DAN PELBAGAI PENYAKIT KULIT DENGAN DAUN GELENGGANG


daun gelenggang
gambar:infosehat

GLOW GELENGGANG - CARA MUDAH MERAWAT KURAP, PANAU ECZEMA DAN PELBAGAI PENYAKIT KULIT DENGAN DAUN GELENGGANG Ini lah rupa daun gelanggang.Pertama kali saya tengok rupa daun gelanggang ni. Sebelum ni tak tahu pun ada nya daun gelanggang yang digunakan untuk merawat penyakit kulit oleh orang-orang dulu. Sejak dulu lagi daun gelenggang ni digunakan merawat penyakit kulit seperti ruam , gatal-gatal,panau kurap dan banyak lagi.

Tapi dulu diaorang tumbuk2 daun gelenggang ni bagi hancur lepas tu campur dengan belerang atau minyak tanah.Lepas tu diaorang sapu pada kulit untuk merawat penyakit kulit.

Sekarang ni mana nak cari daun ni kat tengah-tengah bandar ni.Lagi-lagi yang rumah tak de tanah tu , nak tanam pun tak tahu celah mana nak tanam nya.Kan?

Glow Gelenggang - Sabun Gelanggang dan Minyak Herba


ubat panau kurap eczema kudis buta dan penyakit kulit


Mujur la ada Set Glow Gelenggang yang terdiri dari sabun Herba Gelenggang dan juga Minyak Herba.  Tak payah susah-susah nak mencari daun gelenggang.. Khasiatnya sama macam kita guna daun gelanggang yang kita petik dari pokok nya tu.Cuma sekarang dah dijadikan sabun jadi nak menggunakan nya pun lebih mudah . Disediakan juga dengan minyak herba supaya proses merawat tu lebih baik lagi dan lebih cepat.

Sabun Herba Gelanggang ni bukan macam sabun biasa yang kita pakai hari-hari tu ..Sabun Herba gelanggang ni sangat mujarab untuk merawat masalah kulit. Tak kira la kulit muka atau kulit badan kita. Saya sendiri gunakan untuk anak-anak saya . Biasalah budak-budak kan kuat berpeluh dan kadang-kadang bila cuaca terlalu panas mula la ruam muncul kat belakang badan dia. 

Anak perempuan saya pulak jenis kulit sensitif. kalau silap makan atau terdedah dengan habuk mula menggaru.Sabun Herba Gelenggang sangat-sangat membantu. Selepas gunakan sabun Herba gelanggang terus keringkan badan dan sapu minyak herba pada tempat-tempat tertentu yang gatal tu.

Bentuk sabun nya memang comel. Comel kan?

Disebabkan comel ni lah budak-budak suka gunakan nya. Walaupun baunya tak wangi macam bau sabun biasa tapi tak de masalah nak digunakan untuk budak-budak. Diaorang ok je dengan baunya dan juga bentuk comel sabun ni. Minyak Herba nya pulak bau coklat sedap... Ini juga sebab kenapa amak-anak  suka set Glow Gelenggang ni..Lepas mandi tahu je diaorang mesti nak pakai minyak herba ni..Tu yang diaorang suka sangat tu..

ubat panau kurap eczema kudis buta dan penyakit kulit


kalau anak-anak suka dengan bau dan   kecomelan nya , saya pula suka kan Set Glow Gelenggang  ni sebab khasiat merawatnya yang sangat bagus untuk merawat masalah Eczema , Psoriasis, Panau, Kurap, Kulat air,Kayap,Kudis buta, Bisul,Kurap susu dan Resdung .

Ini semua adalah masalah kulit yang kita selalu alami dari bayi sampai la orang dewasa.. Eczema selalu dialami oleh bayi dan ada yang sampai dewasa pun masih lagi mengalami eczema.Memang tak de ubat untuk eczema tapi kita mampu mengurangkan nya. Eczema ni tak boleh dibiarkan saja. kena buat sesuatu untuk hilangkan nya.tapi kalau tak pantang makan , selalu terdedah dengan habuk dan debu memang risiko nak jadi balik tu sentiasa ada..so baik la bersedia dengan bekalkan Set Glow Gelenggang ni kat rumah kita.

Bayi yang baru lahir atau yang menyusu badan memang mudah kena kurap susu. Biasanya jadi kat pipi merah-merah. Kesian sebab dia akan rasa pedih bila berpeluh. Itu buat dia rasa tak selesa. Pakai Set Glow gelenggang ni akan buat kurap susu cepat kering. Lepas tu kena jaga-jaga lah, jangan biar dia menyusu sampai basah pipi dengan susu lagi. Biasanya jadi kurap susu ni sebab susu tu diabiarkan lama sangat kat pipi dia..lepas menyusu bersihkan pipi dia. tak la berkurap lagi..

ubat panau kurap eczema kudis buta dan penyakit kulit
Add caption


Sama juga lah dengan masalah kudis buta, bisul dan sebagainya..Elok sangat kalau guna Set Glow gelenggang ni . Nak cari daun gelenggan memang susah. Tapi sabun nya dah mudah nak dapat . Khasiat pun sama tak kalah dengan daun gelanggang sendiri.

Nak tahu kenapa Set Glow Gelanggang bagus untuk merawat masalah kulit? Ianya adalah kerana kandungan bahan yang terbaik digunakan untuk melengkapkan Set Glow Gelenggan ni.

Herba gelanggang - Untuk kurangkan gatal-gatal dan masalah kulit
Habbastus Sauda - Untuk kurangkan radang dan menyembuhkan luka luaran
Susu Kambing - Untuk mencerah, melembut dan melembab, mencegah kulit kering , kasar dan kusam
Minyak Argan - Untuk kulit halus, licin dan mudah menyerap kedalam kulit
Minyak Zaitun - Sebagai pelembab yang tahan lama pada kulit
Menthol - ntuk menyejuk kan kulit



Pengalaman Menggunakan Set Glow Gelenggang


Saya dan anak-anak dah mencuba Set Glow Gelenggang ni hampir 2 minggu. Yang menggunakan nya pun satu keluarga jadi memang cepat la nak habis..hahaha...Memang konsisten betul mereka guna Set Glow Gelenggang ni. 

Alhamdulillah tak de kesan negetif pada kulit kami walaupun sabun tu kami berkongsi guna. Tak payah potong-potong  sabun nya sebab sabun ni bukan jenis yang mudah cair dan lembik.Cuma sabun apa pun jangan di biar terendam dalam air.Lepas pakai letak di tempat yang ada cahaya matahari,. Baru lah dia tahan lama.

Macam awal-awal saya ceritakan tadi  budak-budak pun suka guna set glow gelenggang ni .Lagi-lagi si adik tu memang pengemar coklat. Kalau suruh guna minyak Herba ni senyum meleret je..Tak dapat makan coklat dapat bau pun jadi lah..hahahah ..

ubat panau kurap eczema kudis buta dan penyakit kulit


Korang pun kalau ada anak-anak yang ada panau tu elok la guna Glow gelenggang. Biasa la budak-budak memang mudah sangat dapat panau kat muka dan badan. panau ni kalau dibiarkan boleh jadi besar tau.Bertompok-tompok je kat kulit muka dan badan.. Lagi teruk kalau yang jadi kurap lagi la kena hati-hati sebab kurap ni dia gatal .

Jadi set Glow Gelenggang ni boleh bantau korang tak kira dari bayi sampai la orang dewasa dan orang tua boleh menggunakan nya.

Saya pernah dengar juga daun gelenggang ni bagus untuk Kelemumur atau gatal kulit kepala. mana tahu satu hari nanti Glow gelenggan ada tersedia syampoo sekali.kan??Tau pun masker gelenggang khas untuk kayap..Orang yang ada kayap pun boleh guna daun gelenggang tau..

ubat panau kurap eczema kudis buta dan penyakit kulit


Bagi yang nak dapatkan set Glow Gelenggang ni boleh la whatsapp :

DIANA10 dan hantar ke 014 544 5951

Untuk Cara penggunaaan dan khasiat nya yang lebih lengkap boleh la korang lawat laman web http://www.glowgelenggang.com/ atau ke facebook page glow Gelenggang .

KENAPA GURU DI SEKOLAH TAK BOLEH MENGAJAR MURID ZAMAN SEKARANG DENGAN KEKERASAN MACAM DULU-DULU

KENAPA GURU DI SEKOLAH TAK BOLEH MENGAJAR MURID ZAMAN SEKARANG DENGAN KEKERASAN MACAM DULU-DULU Hari ni saya terbaca luahan seorang ibu yang mempunyai anak mengidap dyscalculia . Dyscalculia ialah ketidakmampuan belajar spesifik atau kesulitan dalam matematik atau dalam pengiraan.Menurut ibu tersebut anaknya dimarahi guru disekolah kerana salah dalam pengiraan latihan matematik. Malah guru tersebut juga mengetuk kepala anak nya.

guru ketuk kepala murid pengidap dyscalculia


Menurut ibu tersebut mungkin gurunya tidak tahu keadaan sebenar anaknya . Tapi perlukah sampai ketuk kepala anak murid? Bagi saya ianya satu tindakan yang tidak wajar dilakukan oleh seorang guru.Saya bukan seorang guru tapi saya tahu betapa tertekan nya apabila apa yang diajar berulang kali tapi anak murid kita tak faham.

Tambahan pulak bukan satu kelas tu saja yang guru nak kena bagi perhatian. Tapi pengalaman saya mengajar anak-anak dan saya pernah mengajar tuisyen, apabila kita gunakan kekerasan agak susah anak nak terima apa yang kita ajar. Tapi kalau di terangkan dengan baik mereka mudah menerimanya.

Guru kena terima kenyataan dalam satu kelas tu bukan semua anak murid pandai-pandai dan faham apa yang diajar. Kenapa nak buat diri sendiri stress dengan keadaan murid yang tak faham apa yang diajar sedangkan masih ramai lagi yang paham apa yang kita ajar. Maaf kalau apa yang saya tulis ni agak mementingkan diri tapi hidup kita ni jangan lah asyik menambah masalah hanya sebab orang lain.Guru pun kena jaga diri sendiri jugak.

Bila ada luahan ibu bapa macam puan Syazwani mesti lah ada  yang akan kata ..

"saya dulu lagi teruk kena..cara tu akan buat anak kita lebih pandai,..."

"saya dulu cikgu denda ketuk dengan pembaris.. anggap je tu sebagai pengajaran untuk anak2"

Jujur nya saya tak suka dengan pendapat-pendapat macam ni.Kita sekarang bukan di zaman 80an atau 90 an..Guru-guru dulu tak di dedahkan dengan kesan jangka panjang bila mereka mengajar dengan menggunakan kekerasan.

Kalau ada yang kata "...saya ni dulu kena hukum macam-macam,,sekarang dah pandai .." pandai saja tak guna kalau otak kaki membelit, kaki buli orang dan dalam diri tu penuh dengan sifat ganas dan baran.

Yang baik dan jadi orang tu ada segelintir je.

kesan guna kekerasan pada anak-anak


Tengok saja lah sekarang ni..Mereka yang berusia 30 an, 40an , ada yang jadi pengganas, ada yang jadi perompak, ada yang mendera anak sampai anak mati, ada yang buang mak ayah hanya sebab harta.. Umur 40 masih menonton video lucah, masih berkata kesat dan kasar..Mereka jadi macam tu bukan saja sebab diri mereka sendiri yang nak jadi begitu tapi juga sebahagian nya adalah kesan dari didikan yang tidak betul.

Kalau mak ayah dah berperangai kasar dan ganas macam ni, bayangkan pulak macam mana anak-anak mereka  membesar dalam keadaan macam tu.? Tak ke besar nanti macam tu juga perangai anak-anak nya.?

Saya tak kata punca nya sebab cikgu marah dan guna kekerasan masa sekolah dulu tapi mungkin juga sifat ganas dan tak de moral tu adalah disebabkan persekitaran mereka pun macam tu jugak.Tak kiralah mungkin didikan macam  tu datangnya dari sekolah atau pun dari rumah dan mungkin juga dari rakan-rakan yang terdedah dengan keganasan .

Kita hantar anak ke sekolah bukan semata-mata nak dia pandai dalam akedemik tapi kita juga nak anak kita seronok dengan persekitaran , dengan kawan-kawan dan guru-guru.Sebab dari sini lah yang akan menentukan apa anak kita nak jadi bila besar nanti. Sama ada nak jadi orang baik2 atau sekadar nak jadi pandai saja.




Bagi saya pendidikan bermula dari Sekolah dan Rumah. Kedua-duanya memberi kesan yang besar pada anak kita. Dulu boleh la kita fikir pendidikan bermula dari rumah je..Sekarang tak lagi..Sekarang pendidikan bermula dari rumah dan sekolah.Sebab masa anak kita kat rumah dan sekolah sama panjang je tempohnya.Anak kita balik rumah semata2-mata untuk makan, mandi , solat  dan mengaji..kat sekolah pulak anak kita bermain , bersosial , belajar dan macam-macam lagi.

Jadi jangan pandang ringan tentang cara didikan disekolah ni.. Berubah lah demi masa depan kanak-kanak yang lebih cemerlang bukan saja dalam akedemik malah  juga dalam kehidupan sosial mereka. Kita berharap 20 , 30 tahun lagi tak de lagi keganasan dan kekerasan digunakan . tak de lagi keluar berita  lelaki 40 tahun di tahan dera anak sampai mati,pengganas usia 40 tahun di tahan polis, lelaki 45 tahun mengamuk di jalan...


sekian..

Wednesday, 7 February 2018

ANTARA IBU DAN AYAH SIAPA YANG PALING GARANG DENGAN ANAK-ANAK.





Antara suami dan isteri siapa yang paling garang dengan anak-anak. Sikap garang dengan anak-anak perlu ada. Garang yang saya maksudkan di sini ialah tegas dengan anak-anak. Dalam rumah saya , suami bukan orang yang garang. Mungkin sebab suami bekerja dan masa yang dia ada dengan anak-anak digunakan untuk memupuk perasaan  mesra dengan  mereka.Walaupun macam tu suami lebih banyak memberi nasihat dengan cara lembut pada anak-anak..Tidak la dia melepaskan semua tanggungjawab mendidik hanya pada saya.


Saya pula sebagai suri rumah yang sentiasa memerhatikan anak-anak tak boleh la bersikap seperti ayah mereka. Saya perlu jadi garang dan tegas setiap kali mereka melakukan kesalahan. Walau pun begitu anak saya tetap manja dengan saya dan ayah mereka.

Orang kata kalau selalu garang nanti anak hilang rasa takut. Saya tak pernah didik anak saya untuk rasa takut dengan saya.Sebab itu lah walaupun saya garang , mereka masih suka bergurau dan meluahkan apa saja kepada saya . Lagipun mereka sendiri tahu saya hanya akan jadi garang dengan mereka apabila mereka melakukan kesalahan yang sama , yang sudah diingatkan berkali-kali.

Ada ibu atau ayah  garang di mulut saja.. Suara nya keras,lantang dan tegas . Apa yang keluar dari mulutnya boleh buat anak-anak terdiam tanpa sepatah kata. Ada juga yang garang dengan tak banyak cakap tapi garang dengan tindakan fizikal nya. Merotan , mencubit atau memberi hukuman pada anak.Tapi saya gunakan kedua-dua cara ni bergantung kepada keadaan dan kesalahan yang mereka buat.

Dalam hal ayah dan ibu garang ni sebenarnya biarlah nampak seimbang . Ibu-ibu ni biasanya dia lebih kearah mendidik . Ibu juga lebih banyak  bercakap  dengan anak-anak tentang disiplin berbanding si ayah yang lebih kepada hubungan emosi

Itu apa yang saya lihat dalam keluarga saya ni.Mungkin orang lain tak macam ni..Tapi kebanyakan nya memang macam ni..betul tak??

Seperti yang dikongsikan rakan-rakan facebook saya ni ,mereka sendiri mengakui perbezaan ayah dan ibu dalam dalam mendidik anak-anak di rumah.Sangat sedikit yang mengakui mereka sama-sama garang atau dua-dua langsung tak garang.



Kebanyakan ibu yang garang meletak kan anak sebagai perkara yang paling penting dalam hidup nya. Dia mahu anaknya mendapat yang terbaik dan  menjadi yang sempurna  . Mungkin sebab ibu ni dia rasa dia lah yang mengandung kan anak selama 9 bulan jadi dia rasa dia la watak utama dalam mendidik anak-anak dia..kan??

Kalau ayah pulak, sebab dia jarang di rumah, dia rasa satu kerugian pulak , bila balik kerja penat-penat nak duduk dengan anak, last2 boleh buat anak sedih dan marah . .Lepas tu anak pulak merajuk masuk bilik tido, esok pagi anak dah pergi sekolah,..Tak sempat nak bina balik kemesraan dengan anak tu.Dia risau benda-benda macam ni bukan saja menghilangkan kemesraan dengan anak-anak tapi juga mengganggu emosi si anak untuk belajar.

Satu tips kalau nak marah anak ni jangan lah marah serentak.. Dah la mak marah , mak garang , ayah pun masa tu la sibuk nak menambah-nambah lagi... "betul cakap mak kau tu..Kau ni tak sayang keluarga ke. Kau nak jadi apa ni.." terus anak rasa seperti tak ada siapa yang sayang kan dia. Sepatutnya bila mak tengah marah, ayah dok diam2 je kat tepi..

Lepas dah setengah jam mak marah, ayah  boleh datang kat anak can cakap baik2 dengan anak kenapa maknya marah, apa perkara yang buat  emak marah..

Satu lagi bila pasangan kita dok marah, tegur kesalahan anak, kita jangan pi marah pulak pasangan kita tu.. "alah..awak ni nak marah2 anak saya..awak pun dulu nakal jugak.." Cara tu akan buat anak langsung tak hormat kita dan agak susah nak mengubah sikap buruk anak. Anak akan fikir "...tak pe kalau buat silap nanti kalau ayah marah, mak kan ada..."

Yang last sekali bila  kita marah anak  , jangan kita nak buat lawak masa tu.Nak tegur salah anak kena tegas, Jangan acah-acah nak marah lepas tu boleh ketawa lepas tu , tengok anak muka monyok terus cakap.."...eh..tak2..ayah tak marah la.ayah gurau je..hehehe..".

Sampa ke tua la anak kita tak takut bila kita marah...



Tapi hati-hati dalam mendidik anak. Garang tu perlu tapi jangan sampai mendera dan melakukan keganasan melampau pada mereka.Ianya akan menimbulkan trauma  dalam diri mereka. Lepas marah anak, jangan buat muka ketat sampai bercakap dengan anak pun tak mau. pastikan mereka tahu yang kita marah sebab kita sayang..

sekian..

Tuesday, 6 February 2018

SENARAI PEMAIN BOLASEPAK PASUKAN KEDAH 2018


Senarai pemain bolasepak kedah 2018 . Dibarisi beberapa pemain  berpengalaman  Kedah dijangka akan memberi saingan hebat pada pasukan lain .Berikut adalah senarai pemain bola sepak kedah bagi musim 2018

 Senarai pemain bolasepak Kedah bagi musim 2018 

1. Abdul Hadi Bin Abdul Hamid @ Hamid – PENJAGA GOL
2. Mohd Ifwat Akmal Bin Chek Kassim – PENJAGA GOL
3. Mohd Asri Bin Mardzuki – PERTAHANAN
4. Muhammad Ariff Farhan Bin Md Isa – PERTAHANAN
5. Mohamad Syawal Bin Nordin – PERTAHANAN
6. Osman Bin Yusuf – PERTAHANAN
7. Khairul Helmi Johari – PERTAHANAN
8. Mohd Rizal Bin Ghazali – PERTAHANAN
9. Baddrol Bin Bakhtiar – TENGAH
10. Liridon Krasniqi -TENGAH
11. Sandro Da Silva Mendonca -TENGAH
12. Muhammad Akram Bin Mahinan – TENGAH
13. Mohamad Amirul Hisyam Bin Awang Kechik -TENGAH
14. Muhammad Syazwan Bin Tajudin – TENGAH
15. Abdul Halim Bin Saari – TENGAH
16. Muhammad Farhan Bin Roslan – TENGAH
17. Mohd Syazwan Bin Zainon – TENGAH
18. Muhammad Hanif Bin Mat Dzahir – TENGAH
19. Zafuan Azeman – PENYERANG
20. Mohd Zulfahamzie – TENGAH
21. Mohd Nor Fiqrie Talib – PERTAHANAN
22. Mohd Asri Mohamad – PENJAGA GOL
23. Muhd Akhyar Rashid – PENYERANG



SENARAI PEMAIN BOLASEPAK JDT 2018


senarai penuh pemain jdt 2018

SENARAI PEMAIN BOLASEPAK JDT 2018 Dengan kehadiran beberapa pemain baharu dalam skuad Harimau Selatan ianya sudah tentu mampu menyuntik semangat kepada kepada para pemain dan juga penyokong  untuk memburu lebih banyak kejuaraan pada musim depan.


Berikut adalah senarai pemain  bolasepak JDT bagi musim 2018 

1- IZHAM TARMIZI
2- MOHD AMIRULHADI
3- FADHLI SHAS
4- AIDIL ZAFUAN
5- SAFIQ RAHIM
6- JR ELDSTAL
7- S.KUNALAN
8 -FARIZAL MARLIAS
9- GARU STEVEN ROBBART
10- FAZLY MAZLAN
11- AZRIF NASRULHAQ
12- AFIQ FAZAIL
13- DARREN LOK -HAZIQ NADZLI
14- NAZMI FAIZ
15- SAFAWI RASID
16- HAZWAN BAKRI
17- IGNACIO INSA
18- ADAM NOR AZLIN
19- SYAFIQ AHMAD
20- GORBIN ONG
21- MARCOS ANTONIO
22- LUCIANO FIGUEROA
23- HARISS HARUN
24- JORGE PEREYRA DIAZ
25- GONZALO GABRERA

senarai penuh pemain jdt 2018


Dengan senarai lengkap pemain bolasepak 2018  ini sudah pasti para penyokong dan peminat JDT akan terus memberi sokongan padu kepada pasukan kesayangan mereka dan sekaligus memeriahkan lagi liga bolasepak Malaysia.

Monday, 5 February 2018

ANAK MULA CEMBURU SELEPAS DAPAT ADIK. APA YANG PERLU DILAKUKAN?

anak cemburu lepas dapat adik



Anak mula cemburu selepas dapat adik.Apa perlu dilakukan?Melihat seorang kenalan yang baru menimang cahaya mata kedua baru-baru ini membuatkan saya terdetik untuk menulis tentang nya.Kenalan saya ini melahirkan anak keduanya pada pertengahan january yang lalu selepas menungggu 6 tahun selepas anak pertama dilahirkan.Apa yang menjadi masalah kepadanya ialah anak sulung nya berkelakuan aneh sejak adiknya lahir.Dia kerap merajuk, menangis dan tidak mendengar kata. Kenalan saya ini dan suaminya bersetuju apabila saya katakan yang mungkin anak nya cemburu.

Saya sendiri pernah alami perkara ni .Selepas 5 tahun saya disahkan hamil, keadaan kesihatan saya turut merosot sepanjang kehamilan hingga saya tidak ada masa untuk melayan Maisara seperti selalu. Saya lebih banyak tidur dan berehat.

Kemudian selepas Mikhail, adiknya  dilahirkan kami berdepan masalah  jaundis hampir 3 minggu. Sekarang ni saya cuba nak ingat balik apa perkara yang saya buat bersama Maisara sepanjang kehamilan kedua dan selepas melahirkan Mikhail,. Tak ada yang saya ingat. Atau boleh la saya katakan kami tak banyak masa bersama dan tak ada satu pun perkara menarik yang kami buat. Jadi itu lah puncanya kenapa selepas adiknya lahir dia selalu bermain sendiri , merajuk dan selalu kata "kakak tak mau adik."

Anak mula cemburu selepas dapat adik.Apa perlu dilakukan supaya ianya tidak berterusan


Dalam keadaan macam ni apa yang perlu dilakukan ? Saya tak biarkan perkara tu berlarutan. Ada beberapa cara yang saya lakukan supaya maisara hilangkan rasa cemburu pada adik  nya.

1- Ajak anak menguruskan adik kecil nya bersama-sama. Contohnya memandikan bayi dan menyediakan kelengkapan nya. Saya ingat lagi dulu kalau nak mandikan Mikhail , saya akan suruh Maisara jirus kepala adik nya perlahan-lahan sambil saya mengusap kepala dan badan adik.Kemudian dia akan  duduk ditepi adiknya ketika saya siapkan adik dia.Dia akan sama2 sapukan bedak, sapukan minyak kat perut . Bila melibatkan dia tak la dia rasa diabaikan dan dia tentu rasa seronok sebab dapat menguruskan adiknya seperti orang dewasa.Kanak-kanak ni memang suka buat apa yang orang dewasa buat.


2-Dapatkan bantuan orang terdekat. Korang boleh minta bantuan suami atau adik beradik lain untuk membantu. Ada masanya kita memang tak ada ruang dan peluang untuk bersama-sama anak kita yang lain  ketika menguruskan bayi yang baru lahir.Waktu ini lah suami dan keluarga sangat-sangat diperlukan. Minta bantuan mereka untuk bermain, menguruskan atau menemankan anak yang lain dengan melakukan aktiviti yang tidak akan buat anak merasa terabai atau kesunyian. Suami saya memang banyak membantu . ketika saya luangkan masa dengan anak dia akan menguruskan rumah. Begitu juga sebaliknya. Jangan berlagak kita ni kuat dan mampu menguruskan semua perkara.

3- Pejam kan mata jika rumah bersepah ketika kita bersama anak-anak dan  tak ada orang untuk uruskan rumah. Anak kecil dan rumah bersepah memang tak ada sesiapa yang tak pernah melalui.Kalau ada yang kata tak pernah mungkin dia ada bantuan dan sokongan 24 jam dari orang lain. Setuju.??haaahahha..


anak cemburu lepas dapat adik

Bukan menjadi kesalahan kalau kita tak sempat nak uruskan rumahtangga. Baju yang belum dijemur, periuk yang belum di cuci, itu perkara biasa bila kita ada anak kecil.jangan fikir cukup lah anak kita dah siap mandi dan tak comot , lepas tu kita boleh buat kerja-kerja rumah tanpa fikir apa2. jangan uruskan fizikalnya saja, mental nya juga tak boleh diabaikan..luangkan masa setengah hingga 1 jam  bersama anak dengan membaca, menyanyi dan sebagainya Kemudian beritahu anak yang 2 jam lagi kita akan kembali bersamanya untuk aktiviti yang lebih menarik . Dan korang boleh buat kerja rumah tanpa risau memikirkan perasaan anak .


4- Anak saya suka berbual. Walaupun kita dah bagi tau yang kita nak buat kerja rumah sekejap , dia akan tetap ikut kita sambil berbual.. Cara saya, saya layan kan saja. Sambil memasak, mandi, mengemas, dia akan bertanya dan saya akan jawab . memang letih sebab kadang2 soalan nya berulang-ulang.Tapi itu lah caranya anak kita menagih perhatian.


5- Saya tak pernah cuba cara yang satu ni tapi memang ada yang buat.Cara untuk hilangkan perasaan cemburu dalam kalangan adik beradik ialah beri dia lebih ramai adik beradik.. Bila mereka ada kawan di rumah perasaan cemburu tu akan berkurangan sebab mereka ada banyak perkara untuk dilakukan bersama adik beradik yang lain.

contohnya anak pertama , kedua dan ke tiga dalam lingkungan umur 6,4 dan 2 tahun..mereka akan selalu bermain bersama dan tak kan selalu mengganggu adik kecil mereka.Memang ada masanya mereka akan menyentuh adik kecil, mencubit pipi dan sebagainya tapi tak selalu berlaku.

Kalau tak mampu nak melahirkan anak yang ramai boleh juga anak anak saudara atau kanak-kanak lain ke rumah dan luangkan masa dengan anak kita.

Cara mengelak kan anak cemburu 


Itu lah beberapa tips yang saya boleh kongsikan untuk rujukan ibu-bapa yang alami masalah anak cemburu selepas dapat adik..Ada lah lebih baik jika sepanjang kehamilan tu terapkan perasaan sayang kepada adik nya di dalam kandungan tu. Beritahu dia bahawa bayi yang bakal lahir adalah satu anugerah kepada keluar termasuk dirinya. Maklumkan juga bahawa kita sangat-sangat memerlukan bantuan dan sokongan anak kita untuk sama-sama menjaga dan membesarkan adiknya yang bakal lahir.Cipta moment indah berkaitan bayi yang bakal lahir bersama anak kita seperti memilih  barangan bayi bersama-sama , memilih nama bayi dan  rancangan aktiviti yang bakal dia lakukan bersama adiknya nanti

Sekarang ni memang tak de lagi masalah Maisara cemburu pada adiknya Kalau sekarang dia  kata  "kakak tak mau adik" ianya bukan kerana cemburu tapi sebab adiknya suka mengusik dan mengganggu nya.,Hahahha.. Semoga anak-anak saya sentiasa bersama dalam apa juga keadaan .

sekian..

Saturday, 3 February 2018

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI PADI BERSAMA BELIMBING BULUH

Ikan.kembung masak lemak cili padi


RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI PADI BERSAMA BELIMBING BULUH Rezeki minggu lepas dapat belimbing buluh dan bunga kantan ni.Alhamdulillah..Kawan tempat kerja suami yang bagi.Bila dapat benda yang jarang-jarang dapat macam-macam benda nak di masak.Kalau dapat buat Belimbing buluh masak lemak cili padi ni memang best la..Sebelum tu terfikir juga nak buat sambal hitam tapi rasa macam sikit sangat nak habiskan gas rebus belimbing berjam-jam.Hahhaah... Alang-alang nak merebus biar lah 4,5 kilo bilimbing..Nampak tak tamak nya tu???hahha..

Anak-anak saya memang gemar masak lemak cili padi . Boleh makan bertambah-tambah . Tapi makan kuah nya saja..Benda lain kalau dimasuk kan diaorang akan makan kuahnya saja.Tak pe la..Biar ibu dan ayah yang makan.:p

Ada orang tak reti nak makan belimbing buluh ni kalau di masak kan apa-apa.tapi saya memang suka la..Kari ikan pun saya masuk kan belimbing buluh.Peghh...sedap tau.

Cara nak makan belimbing buluh yang di masak ni senang je.Contoh nya belimbing buluh yang dibuat masak lemak cili padi ni. Dah cedok nasi, ambil lauk , sayur bagai , cedok la kuah masak lemak ni..lepas tu cedok juga sebiji belimbing buluh. Masa nak makan picit2 sikit belimbing buluh dalam nasik kita. Lepas tu makan la.. Jangan di gigit sebijik2 pulak belimbing tu..Memang rasa masam la..hahahah.

Ok..paham??nak cuba makan??Jom kita masak dulu..Ini dia Resepi Ikan kembung masak lemak cili padi bersama belimbing buluh.

Bahan-Bahan :

3 ekor ikan kembung (siang ikan dan bersihkan)
10 biji belimbing buluh
1 biji tomato  - potong 4
5-10  tangkai cili padi.*  (kurangkan kalau tak suka pedas)
5 biji Bawang merah *
3 ulas Bawang putih*
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 cawan santan
Garam


Cara-caranya:

Kisar bahan bertanda *  titik serai ...

Campurkan semua bahan ke dalam periuk kecuali santan.
Masak hingga mendidih dan kemudian masuk kan garam.
Akhir sekali masuk kan santan dan tomato.
Kacau sekejap dan tutup api.
Jangan sampai santan mendidih sebab kita tak nak santan tu berketul.

Ikan masak lemak cili padi dengan belimbing bukuh

Dah siap..boleh la di hidangkan dengan nasi .

Senang je kan?? Klau tak nak masuk kan tomato pun tak pe..Tapi saya masuk kan sebab nak juga anak dapat khasiat dari sayur..Anak2 saya ni tak berapa suka makan sayur. Jadi kita masuk kan lah tomato semoga jus2 tomato tu ada dalam ikan masak lemak  cili padi bersama belimbing buluh nih..ahahhaha..

Selamat mencuba..


sekian..