Skip to main content

Posts

Showing posts with the label wanita

" I'M CHINESE BUT I LIKE TO BERHIJAB" INI SEBAB MENGAPA GADIS CINA INI SUKA BERHIJAB

Hi semua..

Masa zaman saya bersekolah dulu ada rakan non muslim yang tutur sama memakai baju kurung ke sekolah. Berbanding rakan-rakan mereka yang lain,mereka memilih untuk mengenakan baju kurung sebagai pakaian seragam. Nampak ayu dan sopan.

Pemikiran masyarakat sekarang sudah semakin terbuka, Bukan sahaja berbaju kurung malah ada non muslim yang mengenakan hijab dan menutup aurat dengan sempurna tak ubah seperti yang dituntut dalam agama islam.


Gadis yang dikenali sebagai Jia Qing mengakui sangat selesa mengenakan hijab setiap hari, Menurutnya , mempunyai ramai rakan yang berbangsa melayu membuatkan dia tertarik untuk mengenakan hijab seperti rakan-rakan nya yang lain.




Jia Qing juga mengakui apabila dia menutup aurat perasaan nya lebih tenang,


"I dah berkawan dengan orang malay lama kot , bila i tengok kawan-kawan I bertudung nampak ayu jaa semua , i tertarik dengan malay sebab bila tutup aurat i rasa tenang jaa😊.

Jia Qing juga sempat berkongsi gambar ketika pertama kali menc…

WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR

Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukt…

PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².



Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.



Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saj…

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan…

TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaa…

ROGOL : SIAPA YANG BERSALAH. WANITA ATAU LELAKI?

Cara berpakaian punca wanita jadi mangsa rogol.

Nak setuju ke tidak korang terpaksa setuju.

"tapi ada perempuan tutup habis semua pun jadi mangsa rogol.."







Ye..sebab lelaki tu dah tengok perempuan yang berpakaian macam telanjang. Tak tahu la dia tengok kat mana. Kat tv ke, kat website ke, kat wasap video ke, kat dalam bas ke, kat tempat kerja ke..

Dia dok tahan2 lama2 tak tertahan jadi yang akan jadi mangsa ialah mana2 perempuan yang sempat dia "sambar".

Sebab tu lah wanita yang tak bersalah pun jadi mangsa kerakusan lelaki tak de moral ni.



Lelaki juga bersalah.. Lelaki salah sebab tak reti nak jaga pandangan.

Kan ke islam dah pesan pada lelaki jaga pandangan. Islam juga pesan pada wanita jaga aurat. Tanggungjawab tak boleh diletak pada satu pihak saja.

Wanita tolong lah bantu lelaki supaya dapat kawal nafsu mereka. Lelaki pula bantu wanita dengan menjaga mata  dan pandangan.

Jangan lah asyik buka website tak senonoh je. Jangan asyik tengok gambar-gambar artis seks…

BEKERJA ATAU TIDAK TUGAS ISTERI HANYA UNTUK MEMBANTU SUAMI

Hi semua..

Dah hampir 14 tahun saya tinggalkan alam pekerjaan. Kadang-kadang rasa juga sedih sebab tak bekerja. Lagi-lagi cara pemikiran kebanyakan orang ni yang rasa wanita bekerja lebih baik dari yang tak bekerja.



Bila kita tak bekerja orang akan fikir yang kita cuma minta duit suami dan tak bebas nak beli apa yang kita suka. Diaorang rasa kita ada keinginan yang tak mampu kita capai hanya sebab kita tak bekerja.

Dengar pulak suami kita tu cuma kerja kilang, lagi la pandangan diaorang pada kita ni macam "alah..kesian nya hidup dia.."

Hahaha.






Sebenarnya hidup kita ni kalau fikir cakap-cakap orang memang sampai sudah pun kita tak kan bahagia.

Saya ada juga kawan-kawan yang bekerja. Ada juga yang berkongsi kisah sedih jadi wanita bekerja ni.

Orang mula fikir anak mereka tak terurus dan terabai.Kalau orang lain yang cakap macam tu , kita lantak kan je la.Tapi bila yang bercakap tu ada lah orang terdekat, contohnya keluarga mertua, adik beradik atau saudara mara , rasa sedih d…

BAGAIMANA CARA PALING MUDAH MEMBUAT WANITA HAPPY DALAM HUBUNGAN CINTA DAN RUMAHTANGGA

Hi semua..



Hari ni saya nak cerita ikit tentang membuat wanita happy atau gembira dalam perhubungan. Orang perempuan ni susah untuk di duga. Kita yang perempuan ni pun kadang-kadang tak boleh faham dengan perempiuan yang lain.

Sebab tu kerap la kita nampak orang perempuan sama-sama perempuan pun boleh bergaduh kalau dibiarkan dalam 1 rumah atau 1 bilik.

Apa tah lagi kalau berlainan jantina ni. Ada saja yang tak kena dan perkara-perkara yang tak menggembirakan kaum wanita.

So cemana cara nya untuk buat wanita happy?





1. Sama macam lelaki, perempuan juga suka dan seronok bila bersama dengan lelaki yang yakin dengan dirinya sendiri. Tapi tak bermakna lelaki tu kena sentiasa yakin. kadang-kadang kelemahan lelaki juga dilihat sesuatu yang sangat comel bagi wanita.

Kelemahan tu juga akan buat wanita rasa dia adalah pelengkap kepada lelaki tersebut. So lelaki tak perlu tunjuk kuat dan berani setiap masa. Wanita tak selesa dengan lelaki yang macam tu.

2. Jangan terlalu serius. Bukan semua ben…

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.
Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.




Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.
Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.
Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.
Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 
Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kamp…

INI LAH WANITA YANG AKAN DIPAKAIKAN 2 GELANG DARI API NERAKA

Assalamualaikum..



Saya ni tak banyak barang kemas. Barang kemas yang rosak dan dah tak boleh di patri semula atau yang memang tak boleh dibaiki semuanya saya dah jual. Sayang memang sayang sebab setiap satu barang kemas tu ada kenangan nya.

Bukan senang nak dapatkan seurat emas bagi rakyat marhaen macam saya. kena kerja kuat, menyimpan, tahan selera nak itu ini. Main kutu pulak..Fuhh!!! mencabar..

Tapi bila dah dapat lepas tu rosak , rasa sedih la jugak.Saya ni ganas tau /Walaupun duduk rumah cuma buat kerja-kerja rumah tapi boleh rosak juga barang kemas tu.





Ada yang putus sebab tersangkut kat benang pakaian, tersangkut kat hanger , tu pasal rosak. Bila dah 2,3 kali dipatri makin lama makin tak boleh disambung lagi. So kita jual je la. dah jual, nampak duit hilang la sedih tu..Hahaha..

Bercakap pasal barang kemas ni saya kongsikan sesuatu khas untuk para wanita tentang wanita yang dipakaikan 2 gelang dari api neraka? Tahu tak siapa wanita tu?

Wanita tersebut ialah wanita yang gemar m…

CARA WANITA KOREA MENJAGA KECANTIKAN KULIT

Produk kecantikan Korea menguasai pasaran sejak 2016. Eksport produk penjagaan kulit Korea, yang juga dikenali sebagai K-Beauty, telah melebihi import di Korea Selatan. Hari ini, pasaran kecantikan Korea menduduki tempat di sepuluh teratas di seluruh dunia, dan lebih ramai orang terus jatuh cinta dengan produk dari negara tersebut

Salah satu perkara yang menjadikan produk penjagaan kulit dari Korea dan rutin kecantikan mereka menjadi ikutan ramai adalah kerana komitmen terhadap formula berkualiti yang meningkatkan dan memperbaiki kulit.




Fokus mereka adalah untuk menjadikan kulit lebih semulajadi , sihat dan tidak bercela. Di samping itu, rutin K-Beauty cenderung dengan pelbagai langkah dan produk yang digunakan pada waktu siang dan malam.

Jika anda ingin memulakan rutin penjagaan kulit Korea, maka pertimbangkan untuk mencuba enam jenis skincare ini.

1.Sunscreen
Produk Korea memberi tumpuan kepada melindungi kulit dari matahari untuk mengelakkan kerosakan, jadi pelindung matahari merup…

KETAHUI PUNCA KEGUGURAN BERULANG-ULANG BAGI WANITA HAMIL

KETAHUI PUNCA KEGUGURAN BERULANG-ULANG BAGI WANITA HAMIL 15 Oktober adalah Hari memperingati keguguran sedunia yang disambut setiap tahun. Oleh itu penting bagi kita mengetahui mengenai keguguran ketika hamil. Jom baca pasal keguguran berulang-ulang ( recurrent miscarriages) - punca & rawatan yang dikongsikan oleh Doktor Muhammad Eizat







Apakah keguguran ?

Keguguran ialah kehilangan bayi sebelum 24 minggu kehamilan. Jika ianya berlaku pada 3 bulan pertama kehamilan dipanggil keguguran awal. Keguguran awal adalah perkara yang biasa berlaku 10-20 kes dalam 100 kehamilan ( 10-20%)

Keguguran lewat berlaku selepas 3 bulan pertama kehamilan. Ianya tidak biasa berlaku dan hanya 1-2 kes dalam 100 kehamilan ( 1-2%)

Apakah keguguran berulang-ulang ?

Bila keguguran berlaku 3 kali atau lebih berturut-turut dipanggil sebagai keguguran berulang ( recurrent miscarriages ).

Ianya juga berlaku pada 1 dalam 100 pasangan yang cuba untuk mendapatkan zuriat

Kenapa berlakunya keguguran berulang-ulang d…

BERAPA LAMA MASA UNTUK IBU-IBU MELAHIRKAN ANAK

Assalamualaikum..




Sewaktu pertama kali nak melahirkan anak sulung saya 11 tahun lalu , saya selalu fikir "mesti berjam-jam saya kat dalam labour room nanti.." sebab saya fikir orang sakit nak bersalin ni memang lama.. Rupa-rupanya memang lama pun..ahhaahh..

Bayangkan lah, darah keluar jam 8 pagi, tapi sakit2 start jam 10 pagi. Tunggu suami datang bawak pi hospital , sampai hospital jam 12. Disuruh tunggu kat ward dulu sebab katanya pintu masih tertutup.Padahal masa tu dah sakit giler tak hengattt..

Jam 2 baru masuk labour room , bersalin jam 7 lebih dan saya di tolak keluar ke ward jam 4 pagi..Hahahha..Lama oi..

Tapi korang jangan la fikir semua orang bersalin tu lama sampai berjam-jam.. Masa saya bersalin anak kedua tak lama pun.Sama juga dengan ramai lagi ibu-ibu lain yang tempoh melahirkan anak tu sekejap je.Ada yang tak sampai 1 jam pun kat dalam labour room.

Kalau tak percaya meh baca perkongsian ibu-ibu ni yang sudi berkongsi pengalaman berapa jam diaorang duduk dalam…

18 KELEBIHAN AMALKAN JAMU NGOSEKK YANG TAK ADA PADA JAMU LAIN

Jamu sangat sinonim dengan wanita. Bila sebut tentang jamu kita akan fikir ianya adalah makanan atau minuman yang rasanya pahit, berbau busuk dan  warna yang kurang menarik.

Walaupun begitu  ramai yang sedia tahu jamu mempunyai 1001 khasiat yang tersendiri bergantung kepada bahan yang terkandung di dalam nya.



Jamu Ngosekk merupakan jamu yang membantu dalaman wanita seperti mengatasi masalah keputihan, kitaran haid dan senggugut.

Jamu Ngosekk menggunakan 100% bahan semulajadi iaitu akar kayu herba seperti manjakani dan nisan madu yang merupakan resepi turun menurun tanpa ada sebarang campuran bahan kimia di dalamnya. Jamu Ngosekk juga merupakan satu-satunya jamu buatan bumiputera Malaysia yang tidak panas

Jamu ini elok diamalkan sejak masih anak dara lagi.Ini supaya dalaman nya tip top kata orang.

Bila dah selalu diamalkan tak risau lagi tentang masalah-masalah dalaman wanita ni. Berikut adalah 18 kelebihan amalkan jamu Ngosekk yang tak ada pada jamu lain

1-    Melancarkan peredaran dar…