Skip to main content

Posts

Showing posts with the label tips

LELAKI INI KONGSI TIPS BERGUNA BAGAIMANA UNTUK DAPAT CGPA 4.0

Hi semua..

Hari ni saya nak kongsikan pengalaman dan tips berguna bagi pelajar-pelajar yang nak score cgpa 4.0 untuk final exam nanti.  Tips berguna ni di kongsikan oleh saudara Azrel Aril @benzyrl di laman twitter nya. Perkongsian nya ni mendapat hampir 5 ribu retweet.

Semoga ianya dapat membantu korang dan semoga berjaya.






*****************************
"Alhamdulillah dah dapat sijil matrikulasi. So hari ni aku nak share macam mana aku study sampai dapat cgpa 4.0 (4flat both sem).





Untuk subjek math aku study soalan past year. Aku download soalan past year tu from internet. yang bestnya dia siap ada solution sekali. link dekat bawah

https://kwkang.jimdo.com/exam-papers/qs015-sm015/ups/



Untuk subjek chemistry pulak aku suka belajar dalam youtube. Actually belajar dalam lecture memang buat-buat faham. So bila nak dekat exam aku tengok video dalam youtube. channel ni cover both sem1 dengan sem2




Untuk biology takde cara lain rasanya korang memang kena hafal la. Tapi aku hafal bio guna…

CARA BETUL PAKAI TUDUNG YANG SESUAI DENGAN BENTUK WAJAH SUPAYA NAMPAK CANTIK DAN BERSERI

Cantik je Fazura pakai tudung walaupun tak payah beriya nak lipat dan bentuk kan tudung dia.Ye la..Orang cantik..Kita bukan fokus sangat pada tudung dia..kan??Cer kalau wanita yang muka  sendu2 je pakai tudung macam ni memang tak selera nak tengok..ahhaha

Selalu sangat nampak bentuk kan tudung dengan gaya yang tak sesuai dengan bentuk wajah diaorang. Tu yang kadang2 kita nampak ada perempuan pakai tudung sampai bentuk wajah dan kepala nya jadi bulat macam bola.Sebab dia tak tahu nak bentuk kan tudung dia mengikut bentuk wajah dia yang sebenar.

Hari ni saya nak kongsikan lah sedikit tips cara membentuk tudung kita mengikut wajah supaya nampak cantik dan berseri.Lepas ni bila pergi kerja mesti kawan2 terkejut nampak muka lain dari selalu.

Sebenarnya tak susah pun.Tapi yang penting gunakan fabrik tudung yang mudah di bentuk.Kalau guna fabrik jenis satin memang susah la nak gaya kan tudung ni.kadang2 berjam2 didepan  cermin hanya sebab nak bentuk kan tudung je.

Leceh la..kan??

Jom kita …

4 MAKANAN INI SEPATUTNYA TIDAK BOLEH DIPANASKAN SEMULA

Bulan puasa ni kurang sikit masa kita untuk memasak di dapur.Dapat la ibu-ibu berehat sikit.Tak macam selalu yang setiap hari kena masak 3 kali.

Tapi bila bulan puasa kita cuma masak 2 kali je. Sekali pada waktu petang untuk berbuka dan sekali lagi untuk bersahur.

Tapi ada juga yang masak sekali je . Dia masak waktu petang tu dan lauk lebihan berbuka tu dipanaskan semula untuk dimakan pada waktu sahur.

Tahu tak sebenarnya ada makanan  yang kita tak patut panaskan semula untuk dimakan ketika bersahur atau waktu lain.

1- Cendawan - Memasak cendawan memerlukan masa yang singkat .Ianya tak boleh dimasak terlalu lama sebab ianya sejenis makanan yang mudah rosak .

Saya sendiri bila memasak, cendawan tu saya masuk kan last sekali.Kacau2 sikit dan mendidih terus angkat dan dihidangkan.

Cendawan juga sebaiknya di habiskan.Jangan simpan untuk esok la, untuk makan malam nanti la sebab kalau kita simpan mungkin itu akan meneybabkan kita alami sakit perut.

Sebab itu cendawan tak boleh dipanaskan …

KENAPA KITA KENA ADA BLOG

Assalamualaikum...



Kenapa kita kena ada blog.Saya selalu terfikir kenapa ramai orang tak buat blog sedangkan ada banyak kelebihan jika kita ada blog.Sejak saya menulis dari 2010 saya dah melihat jatuh bangun ramai blogger. Ada yang menulis dan terhenti di tengah jalan.Ada juga yang sehingga sekarang masih bersemangat menulis dan melontarkan idea-idea dalam penulisan.
Disamping tu ada juga yang baru ada keinginan untuk buat blog dan menguruskan blog sendiri.Jujur lah saya bagitau ni , nak ada blog memang senang tapi nak menguruskan nya sangat susah dan korang perlu jugak ada sedikit kemahiran.Kalau tak de kemahiran korang perlu ada duit.Kenapa kita kena ada blog sedangkan saya kata nak menguruskan nya susah?

Tapi kebanyakan blogger yang saya kenal masing-masing ada kemahiran menguruskan blog.Jadi tak la mereka melaburkan banyak duit untuk blog mereka.Yang tak de kemahiran boleh la upah orang lain untuk edit blog dan untuk tolong update blog.

Setakat ni saya memang melakukan segala nya …

ANAK-ANAK JUGA BERHAK UNTUK KATA TIDAK

Assalamualaikum...



Hari ni saya berasa macam nak bercerita tentang paksaan pada anak-anak.Kita selalu menganggap kanak-kanak perlu dipaksa dan mereka perlu menurut apa saja yang ibu-bapa suruh. Alasan nya ialah kerana kita tahu apa yang terbaik untuk anak kita.Itu memang betul dan saya pun setuju . Tapi tak semua perkara memerlukan kita untuk menggunakan paksaan pada anak-anak.

Apabila semua perkara kita nak anak kita ikut cakap kita sehingga anak kita tak boleh membuat keputusan sendiri, ada kesan negatif nya.Sebenarnya anak-anak kita pun ada hak untuk kata "tidak" .

Baru-baru ni saya ada berbual dengan anak perempuan saya tentang pelajaran nya. Bila saya lihat ramai rakan sebayanya ada kelas tambahan dah tentu saya pun rasa ianya baik untuk anak saya.Jadi saya bagitau dia...

Ibu : kakak .. kakak patut pergi tuisyen la.Kakak kan lemah matematik.

Maisara : Kakak tak mau..

Ibu: nanti nak exam cemana kakak lemah sangat matematik..Tak pernah dapat A.. Paling bagus pun B.tu pun…