Skip to main content

Posts

Showing posts with the label tips blogging

MASIH AWAL..BERSABAR LA...

Assalamualaikum...



Buat blog memang tak boleh kaya.boleh senang sikit je..
kalau awak blogger sepenuh masa pun awak kena tumpukan
pada blog lebih berbanding orang yang kerja 8-9 jam sehari.
baru awak dpat hasilnya.
Salah satu cara nak senang dengan blog ialah dengan Nuffnang.
Bukan sedikit blogger yang dah berdaftar dengan nuffnang.
Lagi2 untuk blogger baru ,nuffnang la permulaan awak untuk belajar
dapatkan hasil dengan blog.

Nak kekal dalam dunia blogging ni awak kena belajar dari blogger2 lama nun.
Awak google je la tips blogging.memang banyak yang
dikongsikan oleh blogger2 lama.
Tapi ada sesetengah perkara yang mereka kongsikan
tak sesuai dengan awak yang baru masuk ke dunia blog.
Awak kena tengok situasi awak sendiri..

Ada setengah blogger baru ni dia buat blog
terus dia nak tahap dia sama macam blogger yang dia idolakan.
Blogger tu income sebulan 4 ribu dia pun nak..
baru buat blog,ilmu pun 0 terus pakai wordpress..
terus pakai dot.com..sabar...
cari ilmu dan serasikan dulu ruti…

BLOGGER KENA BLOGWALKING SETIAP HARI.

Assalamualaikum...



Hari ni nak cerita pasal blogger je..
suka tak?suka tak?
esok2 kita cerita pasal lain pulak..
Jangan risau..ini kan blog pasembur..
teloq ada, coq udang ada , sosej ada, sengkuang, timun,, kuah kacang...
erm..macam2 ada aih..

Cerita pasal blog..
Saya tengok blogger sekarang ni tak ramai yang suka blogwalking.(bw)
Bagi yang tak tau , blogwalking ni sangat penting..
lagi2 kalau blog kita ni memerlukan pembaca.
lain la kalau hang tulis untuk sendiri baca tak payah la blogwalking.
Tapi nak orang baca blog kita , kita kena la blogwaking
di samping ada perkara2 lain yang perlu juga di titik beratkan.
wah!!keluar dah bahasa buku dia tu..heheh

Untuk blogger yang rajin tulis review berbayar ,
blogwalking ni perlu sebab review awak perlu ada pembaca.
Bagi setengah2 advertiser komen di blog awak juga
sangat pentimg bagi mereka.
Dari komen2 di blog awak tu la mereka nak kenal pasti apa kehendak
pengguna dan pandangan pengguna berkaitan produk diaorang.
jadi kalau ke blog2 yang…

NAK BLOG MACAM DIA ATAU NAK BERJAYA MACAM DIA..?

Assalamualaikum...

Amboi2..ramai pulak yang pm tanya pasal blog ni..
Makcik ni hadap blog pun time anak tidur je..
nak jadi cikgu blog memamg tak layak langsung..hahahha..
Nun..pi tanya otai2 hebat nun..
semua ilmu dia boleh bagi..
rajin dengan tak rajin je kita nak membuatnya...

Kalau ditanya siapa cikgu blog saya,
saya sendiri pun tak tau..
sebab setiap blogger ada beri ilmu pada saya.
eceh!!belit2 ayat nya...

Senang citer macam ni la..
kalau awak berguru dengsn si A..
dia akan ajar awak menjadi seperti A..

kalau awak berguru dengan B,
seperti B la awak akan jadi..

Contohnya macam ni..
Awak tanya blogger yang blog nya tulis tentang anak..
memang dia akan ajar awak tulis tentang itu je..
anak boleh meniarap,anak tukar botol susu baru..
lepas tu dia akan pesan ..
"jangan tulis pasal artis,jangan copy paste,jangan itu ,jangan ini.."

Awak tanya pulak blogger macam saya..
Saya pulak akan pesan..
"tulis je ala apa yang awak nak tulis..
awak suka apa,tulis apa yang awak suka.…

TAYANG JUMLAH PELAWAT BLOG..TAK MALU KE?

Assalamualaikum...

Ada blogger bagitau kat saya UV blog dia sikit sangat..
sampai dia malu nak tunjuk kat orang..
Ni yang dia bagitau saya la lepas saya letak gambar
UV saya untuk seminggu masa Raya Cina lepas di facebook semalam..



Entah la..mungkin awak boleh la label kan muka saya
memang muka tak malu sebab saya sejak dulu memang selalu update
jumlah Unit Visitor dan Pageview di facebook dan blog..
Dulu pertama kali blog saya dapat UV 200 pun saya update dan
siap bagitau saya bangga dan seronok.

Saya akui memang saya buat blog supaya
orang baca ramai2..saya tak mau yang baca setakat 3,4 orang.
kalau nak suruh 3,4 orang je yang baca baik saya tulis
lepas tu saya copy dan send kat jiran ,suami dan 2,3 orang blogger yang rapat dengan saya.
lepas tu  log out dan layan facebook sampai patah kuku.

Apa yang nak dimalukan...
Awak malu ke dengan benda yang jadi hobi awak??
kalau malu dengan hobi awak,awak pasti ke
betul tindakan awak nak buat blog ni??
Yang tu awak tanya diri awak sendiri la…