Showing posts with label tips blogging. Show all posts
Showing posts with label tips blogging. Show all posts

Saturday, 20 August 2016

MASIH AWAL..BERSABAR LA...

Assalamualaikum...



Buat blog memang tak boleh kaya.boleh senang sikit je..
kalau awak blogger sepenuh masa pun awak kena tumpukan
pada blog lebih berbanding orang yang kerja 8-9 jam sehari.
baru awak dpat hasilnya.
Salah satu cara nak senang dengan blog ialah dengan Nuffnang.
Bukan sedikit blogger yang dah berdaftar dengan nuffnang.
Lagi2 untuk blogger baru ,nuffnang la permulaan awak untuk belajar
dapatkan hasil dengan blog.

Nak kekal dalam dunia blogging ni awak kena belajar dari blogger2 lama nun.
Awak google je la tips blogging.memang banyak yang
dikongsikan oleh blogger2 lama.
Tapi ada sesetengah perkara yang mereka kongsikan
tak sesuai dengan awak yang baru masuk ke dunia blog.
Awak kena tengok situasi awak sendiri..

Ada setengah blogger baru ni dia buat blog
terus dia nak tahap dia sama macam blogger yang dia idolakan.
Blogger tu income sebulan 4 ribu dia pun nak..
baru buat blog,ilmu pun 0 terus pakai wordpress..
terus pakai dot.com..sabar...
cari ilmu dan serasikan dulu rutin blogging tu dengan diri awak..
kalau tidak,awak tak kenal pun dunia blog macam mana..
kena update ikut jadual..kena cari pembaca,
kalau tak de pembaca,update pun sebulan sekali,
tak nampak la hasilnya..

Lepas tu sekerat jalan je la..
semangat hilang,lambatt sangatt nak dapat income katanya..
last2 blog tu dia tinggal macam tu je..Rugi masa dan rugi duit,

Awak tanya la mana2 blogger pun..
awal2 dulu berapa income  dia dapat dengan blog..
awal2 tu maksud saya tahun yang pertama dia buat blog.
ada yang tak dapat hasil pun lagi time tu..
masuk tahun ke dua baru ada hasil..itu saya la...:p

walaupun muka saya ni tak keluar majalah,
tak masuk iklan tv..tapi saya rasa seronok dengan blog saya..
memang saya sendiri pun tak mau masuk dalam dunia majalah dan iklan tv ni.
saya suka blog saya yang sekarang kerana saya tahu betapa
susah nya nak nak naikkan blog saya ni..
saya tak berpaut pada siapa2 bukan kerana saya sombong tapi
saya nak tengok apa yang saya mampu buat dengan usaha saya sendiri.

Saya harap entry ini dapat menaik kan semangat kawan2
yang kadang2 naik dan turun..saya faham...:)


sekian...

Monday, 8 August 2016

BLOGGER KENA BLOGWALKING SETIAP HARI.

Assalamualaikum...



Hari ni nak cerita pasal blogger je..
suka tak?suka tak?
esok2 kita cerita pasal lain pulak..
Jangan risau..ini kan blog pasembur..
teloq ada, coq udang ada , sosej ada, sengkuang, timun,, kuah kacang...
erm..macam2 ada aih..

Cerita pasal blog..
Saya tengok blogger sekarang ni tak ramai yang suka blogwalking.(bw)
Bagi yang tak tau , blogwalking ni sangat penting..
lagi2 kalau blog kita ni memerlukan pembaca.
lain la kalau hang tulis untuk sendiri baca tak payah la blogwalking.
Tapi nak orang baca blog kita , kita kena la blogwaking
di samping ada perkara2 lain yang perlu juga di titik beratkan.
wah!!keluar dah bahasa buku dia tu..heheh

Untuk blogger yang rajin tulis review berbayar ,
blogwalking ni perlu sebab review awak perlu ada pembaca.
Bagi setengah2 advertiser komen di blog awak juga
sangat pentimg bagi mereka.
Dari komen2 di blog awak tu la mereka nak kenal pasti apa kehendak
pengguna dan pandangan pengguna berkaitan produk diaorang.
jadi kalau ke blog2 yang ada review tu sila la tinggalkan komen korang yang jujur dan telus.
nak dapakan komen awak kena la blogwaking ke blog lain .
jangan ingat bila kita tulis review kita cuma nak post kita tu
ada dalam carian google je..

Ada beberapa review yang saya tulis ,
komen yang ada di post saya tu owner produk
atau advertiser sendiri yang balas setiap pertanyaan dan
komen dari pembaca.
jadi jangan ingat diaorang bayar dan tak tengok pun post awak tu ye..

Blogwalking juga sebenarnya akan membuatkan kita menulis
dengan lebih baik.
Kita pergi blog lain kita  nampak kelemahan dan kekuatan satu2 blog tersebut
terutamanya dari segi penulisan..
Masa tu la kita akan belajar unntuk menulis dengan lebih baik
Jangan ingat blogwaking ni hanya ke blog2 popular saja..
Saya tengok banyak blog2 yang kat bloglist dia tu
semua blog popular je..

kemudian dia punya keinginan nak jadi macam bloggger popular tu.
Siang malam bertenggek kat blog orang..
habis semua post dia komen , baca ..
tapi blog sendiri, dia sendiri tengok pun boring
sebab dia tak dapat capai macam blogger kegemaran dia tu..
Dah dia blogwalking pun kat 10 blog popular tu je..
kau fikir blogger kalau popular dia nak ke datang blog kita??
mimpi...Bukan tak boleh bw ke blog popular..
tapi lebih kan masa ke blog2 lain yang masih belum awak terokai..


Saya masih percaya dengan kuasa blogwalking ni..
sebab itu sampai sekarang saya masih blogwalking ke blog kawan2..
tak banyak pun..sehari setakat 30-50 blog saja..
kekangan masa ni kita tak boleh nak elak.
tapi cara saya setiap hari saya blogwaking ke blog yang berbeza..
Ada banyak lagi kelebihan blog walking yang di tulis oleh blogger lain..
bagi yang masih suka blog walking,
kalau nak blogwaking boleh jengah bloglist saya kat sini.
ada hampir 300 blog aktif yang penulisan mereka lebih hebat dari blogger popular.. :)

sekian..

Thursday, 26 February 2015

NAK BLOG MACAM DIA ATAU NAK BERJAYA MACAM DIA..?

Assalamualaikum...

Amboi2..ramai pulak yang pm tanya pasal blog ni..
Makcik ni hadap blog pun time anak tidur je..
nak jadi cikgu blog memamg tak layak langsung..hahahha..
Nun..pi tanya otai2 hebat nun..
semua ilmu dia boleh bagi..
rajin dengan tak rajin je kita nak membuatnya...

Kalau ditanya siapa cikgu blog saya,
saya sendiri pun tak tau..
sebab setiap blogger ada beri ilmu pada saya.
eceh!!belit2 ayat nya...

Senang citer macam ni la..
kalau awak berguru dengsn si A..
dia akan ajar awak menjadi seperti A..

kalau awak berguru dengan B,
seperti B la awak akan jadi..

Contohnya macam ni..
Awak tanya blogger yang blog nya tulis tentang anak..
memang dia akan ajar awak tulis tentang itu je..
anak boleh meniarap,anak tukar botol susu baru..
lepas tu dia akan pesan ..
"jangan tulis pasal artis,jangan copy paste,jangan itu ,jangan ini.."

Awak tanya pulak blogger macam saya..
Saya pulak akan pesan..
"tulis je ala apa yang awak nak tulis..
awak suka apa,tulis apa yang awak suka.."

Awak tanya pulak blogger yang tulis pasal hiburan
dia pulak akan pesan..
"tulis je pasal artis,gosip2 terkini.."

Awak tanya blogger yang tulis pasal blog,
dia pulak pesan...
"tulis pasal tutorial, tentang dunia blog..
jangan buat blog berita,jangan tulis pasal artis,tak berkat.."

nampak??
sebenarnya awak sendiri la yang patut tentukan
apa yang awak nak tulis..
tak de salah pun awak nak tulis apa saja kat blog awak..

tak percaya pi kat Blogger help tu
dan tanya dia salah ke tulis pasal artis??
salah ke tulis pasal politik??
betul ke tulis pasal resepi tu paling bagus?paling hebat??
cer tanya dia..

yang salahnya bila awak buat blog untuk melucah..
ha!!yang tu memang tak boleh la..

Yang pelik nya awak nak ikut blogger lain buat apa??
Blog awak..kan??
Awak buat la ia menjadi blog awak...promote sana sini..
share entry kat facebook..sebar kan url blog awak..
update status tak habis2 hashtag nama blog orang..
blog sendiri tak nak pulak di hashtag kan..

rajin2 singgah komen blog orang..
Bukan kat facebook je kita boleh beramah mesra..
kat kotak komen entry blogger pun kita boleh mengeratkan silaturrahim..


sekian..


TAYANG JUMLAH PELAWAT BLOG..TAK MALU KE?

Assalamualaikum...

Ada blogger bagitau kat saya UV blog dia sikit sangat..
sampai dia malu nak tunjuk kat orang..
Ni yang dia bagitau saya la lepas saya letak gambar
UV saya untuk seminggu masa Raya Cina lepas di facebook semalam..



Entah la..mungkin awak boleh la label kan muka saya
memang muka tak malu sebab saya sejak dulu memang selalu update
jumlah Unit Visitor dan Pageview di facebook dan blog..
Dulu pertama kali blog saya dapat UV 200 pun saya update dan
siap bagitau saya bangga dan seronok.

Saya akui memang saya buat blog supaya
orang baca ramai2..saya tak mau yang baca setakat 3,4 orang.
kalau nak suruh 3,4 orang je yang baca baik saya tulis
lepas tu saya copy dan send kat jiran ,suami dan 2,3 orang blogger yang rapat dengan saya.
lepas tu  log out dan layan facebook sampai patah kuku.

Apa yang nak dimalukan...
Awak malu ke dengan benda yang jadi hobi awak??
kalau malu dengan hobi awak,awak pasti ke
betul tindakan awak nak buat blog ni??
Yang tu awak tanya diri awak sendiri la ye..



Pendapat saya la..
Saya percaya bila saya berani tunjuk UV blog saya
pada orang ramai.orang tahu yang yang saya bersungguh2 dengan blog saya nih.
Ianya membuka peluang juga pada saya
untuk terima advetorial job

Saya tahu ramai lagi blogger2 yang punya UV dan PV lebih jauh tinggi dari saya.
UV dan PV blog mereka bukan sikit..sebulan sampai cecah juta..
betul tak kalau saya kata awak malu kat blogger2 yang popular tu ..kan??

Saya ni blogger tahap 1 je..buat apa saya nak kesah dan malu dengan diaorang.
Awak patut sedar diri awak ditahap mana.
kalau awak nak bersaing dengan blogger yang nama atas2 tu
,itu la yang menyebabkan awak malu.
Bersaing la dengan diri sendiri..jadi tak la ada rasa malu tu..



Sudah!!sudah..jangan malu2 lagi ..
Tunjuk je berapa UV dan PV blog awak..
lepas tu bulan depan usaha lagi supaya angka tu bertambah,
kasi motivasi pada diri sendiri..ok...
sampai bila asyik nak update CPUV je??ekekekek


sekian...