Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

Monday, 9 September 2019

BIO-LIFE ASTAXANTHIN 6MG – YOUR EVER YOUNG SKIN GUARD: KULIT KEMBALI MUDA SELEPAS 2 BULAN


Hi semua..





Saya ada post gambar Astaxanthin di facebook minggu lepas. Ramai pulak yang macam berminat dengan produk tu. Saya baru je makan tu. Tak sampai seminggu lagi. Sebelum ni pernah juga Nampak produk Bio-life tu kat Watsons. Tapi yang 4 mg. Yang saya makan sekarang ni Bio-Life astaxanthin 6 mg.

Tak tahu la apa bezanya. Tapi hari ni saya cerita sikit la pasal astaxanthin 6mg ni. Bagi yang tertanya-tanya Bio-Life Astaxanthin ni ada kelulusan KKM ke? 
Ye.. Produk ni ada kelulusan KKM. Reg No: MAL15105003NC . Pada kotak nya juga ada Hologram Meditag.


Apa itu astaxanthin?

Ni bukan sekadar nama yang tertera pada botol Bio-Life ni tapi Astaxanthin ialah satu penemuan baru oleh ahli sains yang mendapati astaxanthin boleh memberi sumber yang baik dan terkuat kepada tubuh badan.

Astaxanthin ni adalah pigmen merah yang boleh didapati dalam orgasma hidup macam udang ikan dan ketam.

Bila kita amalkan ambil astaxanthin, ianya akan bertindak balas pada setiap bahagian kulit , mata dan jantung kita. Padahal ambil sebiji sehari je. Tapi power dia punya khasiat ni tak payah di sangkal lagi.
Kulit kita adalah  bahagian badan paling besar dan beratnya adalah 7% dari tubuh badan kita. Jadi bayangkan bahagian paling besar ni dah tentu lah memerlukan penjagaan yang rapi dari segi kebersihan terutamanya.

Tahu tak antara penyebab kulit kering dan rosak ialah kesan dari penggunaan bahan  pencuci atau penjagaan kulit kita. Sebab itu lah kita kena ambil Bio-Life setiap hari untuk membantu memulihkan kembali kulit kita dengan melindungi kulit, melembabkan kulit, menghalang penghasilan Melanin dan juga meningkatkan bekkalan nutrient ke tisu kulit.









Saya makan Bio-Life Astaxanthin 6mg ni untuk apa sebenarnya?

Lumrah manusia biasa bila semakin lama usia makin meningkat, salah satu perkara yang dia risau ialah bab kesihatan badan dan kulit.

Baca tak berita baru-baru ni yang kata “Ramai Rakyat Malaysia takut Tua..” Saya lah salah seorang nya tu. Kita takut tua bukan sebab takut mati atau takut tak cantik. Tapi bila tua ni segalanya jadi terhad untuk kita. Saya tak mau usia tua menghalang saya untuk bergerak dan kekal cergas macam orang lain.

Jadi kena lah ambil juga supplement. Dan untuk kecantikan kulit saya pilih Bio-Life astaxanthin 6mg kerana dengan pengambilan 6mg astaxanthin setiap hari mampu mengurangkan  kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit.

Manakala kalau ambil 12mg setiap hari pulak sangat baik untul menghindari kita dari kulit gatal-gatal. Bagi yang pernah baca entry saya pasal gegata dulu mesti tahu yang saya ni memang alami masalah gatal-gatal pada kulit. Saya harap dalam masa sebulan dua nanti saya dah sembuh. Sekarang pun disamping saya dapatkan rawatan dari klinik saya juga makan Bio-Life Astaxanthin sebiji setiap hari..






Apa Kebaikan yang saya dapat kalau saya amalkan makan Bio-life Astaxanthin 6mg ni?


Saya baru je lagi makan Bio-life ni. So buat masa ni tak Nampak lagi la kesan nya. Tapi saya percaya apa saja supplement kesihatan dan kecantikan kalau diamalkan akan beri manfaat mengikut tujuan nya.

Bio-Life Astaxanthin ni khas untuk kembalikan kecantikan kulit. Ianya mengembalikan kemudaan kulit kita dari dalaman. Dalam tempoh dua bulan je kulit kita akan mula nampak pemulihan dan lebih elastic, kedut yang berkurangan.

 Astaxanthin 4 mg pun bagus juga sebenarnya. Cuma astaxanthin 6mg ni formula baru . Harga dia pun berbeza sikit la ye.

Terserah korang selesa makan yang mana tapi korang kena cuba lah yang formula baru ni. Mana tahu effect nya lebih lagi dari astaxanthin 4mg sebab astaxanthin ni kalau diambil lebih pun sangat bagus.




Macam mana Astaxanthin ni boleh bantu mengembalikan kulit muda remaja ?

Ok..ni panjang cerita nya. Korang mesti selalu kena panas dan mustahil la korang tak kena cahaya matahari. Kita kat Malaysia ni senang sangat nak terdedah pada cahaya panas matahari yang melampau.

Bila terdedah pada cahaya matahari , itulah punca utama kulit kita mula mengalami beberapa perubahan. Memula jadi merah , lepas tu kering , kemudian mengelebeh, kendur dan akhir sekali jadi berkedut.

Yang tak kena matahari jangan ingat kulit korang dah cukup selamat dari mengalami penuaan tau. Ada punca lain juga kenapa kulit korang cepat tua .Antara puncanya ialah Pencemaran, stress, merokok atau asap rokok , diet yang tak seimbang dan juga rutin skincare yang salah.

Disinilah Astaxanthin akan bantu semula kulit korang dari lapisan bawah kulit untuk kembali anjal dan berseri. Proses nya ambil masa tapi seawall 4 minggu dah boleh nampak perubahan nya. Masuk 2 bulan complete kulit makin sihat dan cantik.






Dimana boleh dapatkan Bio-Life astaxanthin 6mg ni?


Korang boleh dapatkan di farmasi dan drugstore yang berhampiran dengan korang. Guardian dan CARiNG Pharmacy pun ada juga. Senang je nak cari.  Harganya juga tak la mahal sampai beratus.

Kalau kat Guardian tengah ada sale harganya rm76. 98. Dan harga di CARiNG Pharmacy pulak Cuma rm79.90 . Korang boleh check untuk tahu dimana boleh dapatkan Bio-Life Astaxanthin 6 mg melalui Website Bio-Life Astaxanthin 6mg.

Thursday, 30 May 2019

DAPAT HADIAH SAMSUNG GALAXY A20 SEMPENA HARIJADI YANG KE 39

Hi semua..



Tak sangka dah tua-tua pun masih dapat hadiah smartphone. Ingatkan bila dah tua ni dapat hadiah telekung dan Quran je. Hahah. Tu la..kan.  Suami paham je isteri nya ni usia je yang bertambah. Tapi jiwa masih muda tau. Masih comel2 gitu.

So ini lah dia Samsumg Galaxy A20 . Yang saya berkenan sangat tu. Sampai kan dah keluar A30 dan A50 pun saya masih berkenan yang A20 punya. Nampak tak betapa setia nya saya ni?

Memang kejutan betul sebab tak sangka pun dia nak bagi smartphone. Sebelum ni saya guna Oppo Neo7. Phone tu selalu hang sampaikan saya tak berani nak install banyak app terutamanya instagram dan mesengger.







Dah banyak kali bila nak buat panggilan penting , skrin jadi gelap dan kena tunggu sampai 2-3 minit baru lah berjaya buat panggilan. Bayangkan kalau ada kecemasan.  Memang nangis la. Hari-hari merungut kat suami yang phone Oppo tu buat masalah.

Tapi tak pernah sekali pun saya bersuara yang saya nak phone baru. Sebab Oppo tu pun hadiah dari dia juga sempena ulangtahun perkahwinan yang ke 11 pada 4 tahun lalu. jadi sayang lah juga phone tu walaupun hang je kerjanya.

Dan sekarang Samsung A20 dah ada dalam tangan. Alhamdulillah . Semoga suami saya sentiasa dimurahkan rezeki dan di berkati pekerjaan nya.

Mula-mula saya ikut je dia pergi kedai Phone tu. Katanya nak beli smartphone baru sebab dia berkenan sangat dengan Samsung Galaxy A50. Tengah dia belek2 phone Galaxy A50 tu, kita duduk je kat tepi sambil buat muka comel.Hahah..

Dia dah siap pilih phone dia, sekali dia cakap.. "Sayang nak yang mana satu." saya ingatkan dia main-main je. Saya pun main2 jugak la tunjuk Samsung GalaxyA20. Dia suruh cina tu keluarkan phone tu sebab dia nak tengok.

Dia tanya lagi.."betul nak yang nak?" saya pun laju je la angguk . Rasa nak melompat je dalam kedai tu.





Review sikit Samsung Galaxy A20 ni. Dia punya detail dia korang boleh tengok la kat belakang kotak ni.



Bagi saya Samsung Galaxy A20 ni memang cantik. full skrin dan dia ada 3 kaler . Biru , putih dan merah kalau tak salah . Saya ambik yang biru . Sama dengan suami. Acah2 sejiwa la konon. Hahah.. Sebelum ni dah pakai phone kaler putih. Leceh la.senang kotor. Hahah.

32GB memory dan 3GB Ram. Ni pun dah cukup besar bagi saya yang tak suka simpan video dan gambar banyak2 dalam phone. Hahah.


gambar ni guna kamera samsung galaxy a20. camera tak de setting apa pun.


Kamera 4x zoom. Memang cantik paparan dia. sangat best untuk tonton filem atau video. Main game PUBG pun best weh!! mana tak nya..6.4 inci tau. Walaupun bukan FullHd tapi skrin nya super amoled iaitu skrin phone yang kelas tinggi2 tu la.

Boleh guna fingerprint kat bahagian belakang. Depan tak de ye. Ada juga fungsi yang imbas wajah tu kita panggil apa entah.Hahaha.

Kamera belakang ada 2. Ambik gambar cantik2 dah sekarang ni.Selfie pun nampak tulus je muka. Hahah.. Sebelum ni guna OPPo nampak macam Dato Vida. Kahkahkah.



Bateri pun tahan lama. Biasa la, phone baru memang tangan ni tak reti nak lepas. Tapi boleh tahan 8 jam tau baterinya. Kalau pandai jimat bateri boleh bertahan sampai 12 jam. Bateri memang tahan lama. Saya suka sangat.

Banyak yang bestnya dengan Samsung Galaxy A20 ni kecuali sound dia. Bunyi tak kuat. Kena buka sampai habis baru dengar jelas bunyi nya. Walaupun tu bukan masalah besar bagi saya tapi bagi yang kunci alarm guna phone mungkin benda ni akan buat korang geram jugak la.

Jangan terbabas tak dengar bunyi alarm dah la.







Nak cocok USB pun tak boleh juga nih. Sebab port dia besar sikit. Sebelum ni download filem guna phone je.Lepas tu pindah kan ke USB. Nampaknya lepas ni kena beli USB lain la .. Kena guna USB type C

Harga Samsung Galaxy A20 : Rm699.



Oleh sebab suami beli Samsung Galaxy A50 saya sempat la membandingkan kedua-dua smartphone ni. Tak de beza sangat pun.Hahah. Cumanya Samsung Galaxy A50 Ram dan Memory nya lebih besar. 128GB memory dengan 6 GB Ram. Fingerprit kat depan dan ada 3 camera. Sound Samsung galaxy A50 pun slow jugak.Tak kuat. Harga samsung galaxy A50 : Rm1199

Thursday, 7 March 2019

KULIT MUKA DAH TAK MENGELUPAS SELEPAS SEMINGGU MENGGUNAKAN AQUA WHITENING CREAM HANSEAGEE NATURE

Hye Semua..


Sejak sebulan lepas cuaca di negara kita ni bukan main panas sampai bagi kesan juga pada kulit muka ni. Muka cepat kusam dan kering.  Bila pakai makeup atau bedak jelas nampak kulit muka mengelupas terutamanya dibahagian dahi dan hidung.

Solekan jadi tak cantik dan tak sekata.

Saya jadi malas nak keluar rumah bila kulit dalam keadaan macam ni. Tapi nasib saya baik sebab saya jumpa satu produk yang diperkenalkan rakan-rakan blogger iaitu Hansaegee Nature : Aqua Whitening Cream. 

 Mula-mula baca review dari blogger lain rasa risau nak guna takut tak sesuai dengan kulit Tapi bila dah cuba beberapa hari terus jatuh cinta.






Aqua Whitening Cream 

Cream ni bukan cream yang berminyak macam cream biasa.  Cream ni ringan je. sekali tengok macam gam tepung ubi pun ada. Hahahah..

Part  yang best nya : Korang ambik sikit dan sapu pada belakang tapak tangan. Gosok sikit je dan lepas tu  keluar titisan air pada kulit kita. Itu lah yang buat kulit kita sentiasa lembab. saya jadi macam jakun sekejap sebab tak pernah guna cream yang macam ni weh!!!



Cream ni tak berminyak .Sebab tu bila kita pakai tak de jerawat atau kulit mengelupas. Tak de gatal-gatal atau rasa panas pada kulit. Semua jenis kulit boleh pakai cream ni

Musim panas macam ni bila sapu je Aqua  Whitening Cream pada kulit , rasa sejuk nyaman je. Selesa sangat..


Kelebihan Aqua Whitening Cream

Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature ni sebenarnya bukan sahaja sebagai pemutih tapi yang best nya ianya juga melembab kan kulit.  Kiranya macam Moisturizer la jugak..

Ianya  memperbaiki lapisan kulit kering pada wajah saya. Sekarang ni kulit wajah jadi lembab dan cantik. Hari-hari nak tengok muka sendiri kat cermin. Heheheh..

Selain cream yang tidak melekit dan tidak berminyak ianya juga cepat meresap ke dalam kulit. Cream ni meningkat kan kelembapan pada kulit saya.

Bila kulit kita lembab kulit juga akan terhindar dari masalah penuaan dan garis halus pada bahagian tepi mata dahi dan mulut terutamanya


Kandungan Aqua Whitening Cream

Apa yang membuatkan cream ni sangat bagus untuk melembab dan mencerah kan kulit sudah tentu lah kerana kandungan bahan yang terdapat dalam Aqua Whitening Cream ni.

Tengok kandungan nya di bahagian kotak cream ni banyak betul bahan-bahan nya.Setiap bahan tu ada fungsinya sendiri.

Ada satu bahan dalam Aqua Whitening Cream ni yang dikenali sebagai Minyak Benih Camellia Japonica . Minyak ini boleh menyerap jauh ke dalam kulit. Fungsinya ialah :-

• tidak membuatkan pori kulit tersumbat, dan tidak menyebabkan jerawat
• memulihkan kulit kering & Sun Burn
• Mengekalkan kelembapan  jauh ke dalam kulit








Cara menggunakan Aqua Whitening Cream

Saya gunakan Aqua Whitening Cream setiap hari dan setiap masa. Setiap kali lepas solat muka pun masih bersih, keringkan dulu wajah dan kemudian saya apply cream ni. Oleh sebab ianya tak melekit dan buat wajah selesa saya tak de masalah nak gunakan cream ni sepanjang hari.



Calit sikit cream dan letak dekat dahi pipi dagu dan hidung. Kemudian saya ratakan keseluruh wajah. Bila dah rata tepuk-tepuk sikit muka tu.

Masa kita tepuk-tepuk tu la titisan air akan muncul pada kulit kita. Jangan lap pulak air tu.Biarkan saja pada wajah kita.

Pertama kali guna cream ni langsung tak de rasa gatal-gatal atau panas. Tak de bintik-bintik pada muka. Sangat selesa walaupun kita apply makeup selepas guna cream ni.

Makeup jadi cantik dan tak ganggu solekan kita. Saya memang recommend kan korang try produk ni sebab korang tak kan menyesal. Berbaloi dengan harga, Produk Korea ni weh!! Dah ramai yang review cakap best.



Korang nak try usha details kat bawah ni.:



Company name: Hansaegee Nature 





Thursday, 21 February 2019

ASMAK HAIR CARE - SET PENJAGAAN RAMBUT UNTUK SEISI KELUARGA YANG WAJIB ADA DALAM SETIAP RUMAH

Hye semua..

Masa kecil-kecil dulu selalu ramas-ramas daun dan bunga raya lepas tu lendir dia tu buat cuci rambut. Syampo Bunga Raya  buatan sendiri katanya. Kebetulan keliling rumah ada banyak pokok bunga raya .Jadi kalau setakat nak petik sampai togel pokok bunga raya tu tak de hal la. Tak de siapa nak marah.


Bila dah tua-tua ni nampak Syampoo Bunga Raya Asmak terus terimbas memori masa kecil-kecil dulu. Agaknya sebab tu la rambut masa sekolah dulu sangat cantik. Tak pernah la kusut masai. Rambut lembut je padahal tak de beli-beli syampoo pun. Maklum la..bukan orang senang. Ada duit lebihkan untuk keperluan lain.






Asmak Hair Cair

Syampoo Bunga Raya adalah satu satu produk dalam set Asmak Hair Care. Kalau sebelum ni MHAM pernah keluarkan Minyak Herba Asmak yang memang sangat mujarab . Sampai sekarang saya masih guna Minyak Herba tu tau.. Kali ni MHAM mengeluarkan Set Asmak Hair Care khas untuk penjagaan rambut untuk lelaki dan wanita.

Set penjagaan rambut ini juga wajib ada dalam setiap rumah dan boleh digunakan seisi keluarga.

Asmak Hair Care terdiri daripada

  • Syampoo Bunga Raya 
  • Sevenis Hair Oil
  • Hair Moisturizer With Serum

Untuk mendapatkan rambut yang cantik lembab dan sihat lebih elok jika menggunakan ketiga-tiga produk di dalam Asmak hair Care ini. Asmak Hair Care sangat sesuai digunakan seisi keluarga

Syampoo Bunga Raya
Sebagai wanita yang bertudung sangat penting untuk kita jaga rambut. Maklum la, kita ni hari-hari tertutup je kepala ni. Kalau tak dijaga memang rambut akan berbau busuk masam. Kepala pun mudah ada kelalumur. Bila ada kelemumur tu kepala pun jadi gatal. Sebab tu pemilihan syampoo sangat penting.

Bagi saya sendiri saya suka Syampoo Bunga Raya ni sebab bau nya sangat wangi dan bau tu tahan lama. Korang yang dah terbiasa dengan syampoo yang banyak buih mungkin akan rasa tak biasa dengan syampoo ni sebab ianya syampoo yang tidak mengandungi buih.



Tak elok kalau menggunakan Syampoo yang banyak buih sebab mudah dapat kelemumur dan kulit kepala kering. Jangan tertipu dengan buih pada syampoo sebab ianya tak membuatkan rambut dan kulit kepala kita sihat.

Selain ekstrak bunga raya , terdapat minyak kelapa, Babassu Oil, Tea Tree Oil dan  Jojoba oil di dalam syampoo ini. Patut lah bila di gunakan rambut nampak lembab dan segar.Walaupun beberapa jam lepas mandi rambut masih nampak macam lembab rupanya terdapat kandungan berbagai minyak berkhasiat yang sangat bagus untuk semua jenis rambut termasuk la untuk kegunaan kanak-kanak.

Syampoo Bunga raya ni bagus untuk hilangkan kelemumur.


Hair Moisturizer With Serum
Istimewa dalam set Hair Care Asmak ni adalah hair moisturizer nya. Saya akui yang sebelum ni tak pernah pun pakai apa-apa hair moisturizer . Biasanya beli conditioner je. Heheh .. Kiranya ni pertama kali saya guna hair moisturizer.

Yang best tentang moisturizer ni ialah ianya disertakan dengan serum.



Warnanya jernih..Tak sama dengan hair conditioner . Bau juga tak kuat sangat. Bila sapu kat rambut, tangan tak rasa melekit atau berminyak macam conditioner.

Hair Moisturizer ni boleh digunakan oleh kanak-kanak. Ianya di reka menggunakan teknologi terkini yang sangat berkesan untuk melicinkan rambut, menjadikan nya lebih mudah diurus , rambut lebih bersinar, lembut dan berkilau.

Mousturizer ni digunakan ketika rambut kering. Hanya picitkan ke tapak tangan kemudian ratakan pada rambut.






Sevenis Hair Oil
Dalam Asmak Hair carn juga disertakan Sevenis Hair oil yang mengandungi lnght mineral oil, Tea tree oil, olive oil, argan Oil, Castor oil. coconut oil, Babassu oil yang juga bahan2 ni ada dalam Syampoo Bunga Raya.

Sebab tu kalau korang perasan bau minyak dan bau Syampoo dalam Asmak Hair Care ni sama. Sebab tu la bau harum ni kekal lama tau. Patut la lepas guna Hair Care ni rambut saya bau segar.


Untuk mudah kan anak-anak menggunakan Sevenis Hair Oil ni saya letak kan minyak ni dalam botol spray.. Jadi tak la tumpah minyak ni. Sama ada boleh sembur terus ke rambut atau ke tapak tangan. Harap-harap lepas ni MHAM boleh naik taraf botol Sevenis Hair Oil ni dalam botol spray supaya lebih mudah digunakan. Heheh..



Lepas dah ratakan hair oil pada rambut ada sisa-sisa minyak pada tapak tangan tu boleh la gosok kan pada siku supaya dapat elak kan kulit pada siku kering. Sevenis Hair oil ni juga sesuai untuk kegunaan bayi.

Kalau korang berminat nak dapatkan Asmak Hair Care atau salah satu dari Asmak Hair Care ni boleh la dapatkan nya sekarang. Ada banyak pengedar di seluruh Malaysia atau korang boleh dapatkan nya dengan menghubungi:


Websitehttps://mham.com.my


Instagramasmak.haircare

Hotline – 019-9708897

Tuesday, 12 February 2019

SUASANA BEST DAN TENANG SAMBIL MAKAN CENDOL BULUH , PADANG TEMBAK , LUMUT

Hye Semua..

Panas-panas macam ni kalau dapat cendol semangkuk memang sedap la. Teringat minggu lepas masa jalan-jalan kat Lumut dengan family ternampak kedai jual cendol ni. Namanya Cendol Buluh. Terletak di Padang tembak Lumut. Kalau jalan nak balik dari Teluk Batik atau Marina Island tu boleh nampak kedai ni kat tepi jalan je. 



Tapi sedap ke Cendol Buluh ni??

Masa mula-mula nampak papan tanda Cendol Buluh ni kami agak mungkin cendol ni ada kena mengena dengan buluh.Mana la tahu kalau dihidangkan dalam buluh atau ada buluh dalam cendol..hahaha..








Tapi sangkaan tu meleset ye tuan puan.. Tak de buluh langsung yang sampai pada kami. Cendol nya hanya di hidangkan dalam mangkuk biasa je. Gambar buluh pun tak de kat mangkuk tu..

Mungkin sejarah kedai ni ada kaitan dengan buluh tak pula kami tanyakan pada tuan punya kedai..next time la..hahhaha


Macam ni la Cendol yang kami pesan..Kami order Cendol Pulut 11 mangkuk. Semua makan 1 mangkuk sorang je memandangkan sebelum tu masing-masing dah bedal KFC.hahahh..

Dalam cendol ni dia letak jagung , pulut, kacang merah, air gula merah dan kacang tanah.



Tak de apa yang istimewa pun dalam cendol ni. Rasa santan nya juga kurang. Tak rasa santan Original. Lagi sedap kalau cendol ni guna santan asli. Saya lebih suka cendol yang guna santan asli. 

Saya pernah makan satu cendol yang sedap.Tak ingat dimana saya beli tapi dalam cendol , hiasan atas nya ditaburkan kacang tanah yang di hancur kan . kacang tanah yang tak dihancurkan juga diletak kan di bahagian bawah cendol.. Bila makan terasa ada bau kacang dan rasa kacang yang sedap dalam setiap suapan cendol nya..








Yang best nya cendol buluh ni ialah aisnya di kisar. kalau korang mencari cendol di Malaysia ni  susah nak jumpa Cendol yang aisnya di kisar. Mungkin peniaga tak de modal nak beli mesin pengisar. Tepuk dahi!! 

Itu je la yang apa saya boleh katakan tentang rasa Cendol Buluh nI. Saya bagi 2.5 bintang saja la..



Bagi yang tak suka Cendol korang boleh order makanan lain kat sini. Ada Mee kari, Mee rebus, laksa dan bihun sup juga. Datang awal-awal sikit sebab biasanya kalau hari ahad banyak makanan dah habis lewat petang dan diorang dah siap-siap nak tutup kedai.


Susana kat Cendol Buluh ni tenang je.Jarak antara meja ke meja tu jauh2 jadi kita nak sembang2 sambil makan pun tak la segan sangat. Tempat duduk untuk budak kecil disediakan. Makanan pun cepat sampai. Ruang kedai dia pun luas dan selesa walaupun di tepi jalan je, kereta lalu lalang tapi selesa..



Ini lah sebahagian wajah-wajah penunggu cendol yang kehausan.. hahaha.. Ni sebahagian nya saja ye tuan puan.. Maklum la, 11 orang punya rombongan cik kiah memang suasana meriah kalau kemana-mana..

Korang yang nak try cendol Buluh ni boleh la singgah kedai ni. harga berpatutan, servis cepat dan selesa. Kedai pun bersih..  Letak nya di Lumut perak.

Tuesday, 22 January 2019

PAK CHAA CHAR KUE TIAW : SATEY AYAM YANG PATUT KORANG CUBA

Hi..

Hari ahad lepas rasa macam nak makan Char Kue Tiaw pulak. Memandangkan Mikhail pun jemu dah makan nasik jadi lepas fikir punya fikir kami pilih untuk makan di Pak Chaa Char Kue Tiaw je. Dah lama kami tak makan kat sini sebab selalunya anAk-anak nak makan makanan Thai.







Kedai ni terletak di Simpang Ampat. Bersebelah dengan jalan besar menuju ke Batu Kawan. Dekat dengan masjid Al-Ihsaniah .Kalau dah sampai dekat Traffic Light simpang empat tu , nampak bangunan Maybank, dah dekat sangat la tu. Dekat je dengan rumah kami


Dah sampai.... Jom makan!!! Kedai dia biasa2 je..Tak de la segan sangat kalau masuk dengan pakai tudung awning je..hahahah..

Menu utama kat kedai ni ialah Cha Kue Tiaw. Diaorang ada juga sediakan menu lain seperti Kue Tiaw kerang, Nasi goreng udang, Nasi goreng chicken chop, Chicken chop, Meatball & french fries dan Sate ayam & daging.

Lain kali nak try Chicken Chop pulak..

Untuk kali ni saya dengan ayah bebudak ni makan Char Kue Tiaw dan Mikhail pilih Satey ayam je. Dia memang suka satey. Jadi kalau satey yang tak sedap tu memang dia jujur  akan bagitau sama ada sedap atau pun tidak.


Sebenaranya dah banyak kali kami beli satey kat sini.Sebab menepati selera dan sangat sedap. Kuah kacang dia tu rasa pedas dan rasa serai dia.


Kuah tak cair dan kalau untuk budak2 yang tak suka pedas tak sesuai la makan kuah kacang ni. Anak-anak saya memang suka pedas dan diaorang suka. Tapi kalau makan satey saja pun dah cukup best. 








Secucuk satey tu harga nya saya tak berapa ingat. Kalau tak salah saya untuk satey ayam harga rm0.70 dan satey daging harga rm0.90 .


Bagi saya Char Kue Tiaw dia tak de la wow sangat..Ok la..tak la sampai tak boleh makan. Cuma saya suka Chae Kue Tiaw yang rasanya lebih kuat. Kalau korang nak yang ada kerang kena bagitau dia. Kalu tidak Char Kue tiaw korang ada udang je. Tak de kerang ok..

Saya pernah mAkan char Kue tiaw yang lebih sedap dari ni.. Kat Permatang Pauh. Tapi kedai tu dah tutup. Susah dah nak jumpa Char Kue Tiaw macam tu. Tapi yang ni sedap jugak. Bukan tak sedap cuma tak sedap sangat..hahah...paham ke tidak.


Saya dan suami order yang saiz biasa je. Ni pun dah cukup kenyang. Kalau korang nak yang saiz besar pun boleh. Mana tahu nak order sepinggan makan berdua sesuai la order yang saiz besar.



Nak tunggu order sampai pun tak lama. Kejap je dah sampai. Char kue tiaw ni kan masaknya kejap je. Orang ramai pun order sampai cepat. Macam tu la kalau lelaki buat kerja..kan?hantar air pun pantas. Sebab tu saya lebih suka makan kat kedai yang pelayan nya lelaki.

Kalau korang suka Char Kue tiaw dan satey boleh singgah kedai ni ok..

bye.




Tuesday, 11 December 2018

BELI DONUT SEDAP LEMBUT DAN GEBU UNTUK ANAK-ANAK SAUDARA

Halu Puliss!

Ni ada orang baru nak update blog. Tolong Tangkap..

seronok  bebudak ni bila sesekali berkumpul . 


Amboih.. bukan main lama tak update blog.Seminggu bercuti sebab anak-anak pun dalam mood cuti sekolah. Jadi bawak la anak-anak balik ke kampung. Seronok la diaorang dapat jumpa sepupu-sepupu yang memang dah berjanji nak bercuti kat kampung.

Pening la kepala opah nya bila ank cucu ramai kat rumah.




Masa balik kampung hari tu saya tak berapa sihat sebab batuk dan tekak ni rasa perit,. Selalunya bila balik kampung ada je buah tangan saya masak sendiri untuk anak-anak saudara. Tapi kali ni tak berdaya dah badan so saya order je buah tangan untuk diaorang.

Kali ni saya bawak balik donut. Donut ala-ala Big Epal kata bebudak.. Hahah..



Donut ni saya order dari Nurul Atin. Dia ni mak kepada kawan sekelas Mikhail masa kat Tadika. Jadi malas la saya nak cari seller lain. Donut dari Atin ni pun ramai penggemarnya. So saya memang percaya Donut dia memang sedap dan lembut walaupun saya tak pernah order pun sebelum ni.

Ni la donut yang saya order. Dua kotak Donut campuran. Sekotak tu harganya cuma rm10 je.Murah ..kan??

Tengok la topping nya tu bukan main banyak dan ada macam-macam rasa. Sekali letajk je dah licin donut tu.



Saya pun tak perasan topping apa yang ada tapi ada kacang, kuaci, oreo , coklat dan macam-macam lagi. Patut lah ramai yang order sebab memang lembut dan gebu.

Kalau korang nak order baiklah order lebih dari sekotak sebab kalau order sekotak je memang tak cukup. Berebut-rebut nanti. Sebab topping dia campur-campur tu yang rasa macam nak makan semuanya,.


Tapi kalau korang tak suka topping campur-campur macam ni korang boleh request nak topping yang korang suka je.




Sesuai sangat kalau nak hidang untuk jamuan ringan atau ada party kat rumah. Anak-anak kata nanti balik kampung kita bawak balik donut lagi . Ha..kena order lagi la nampaknya nanti..

Kalau korang nak order boleh klik sini :

Facebook: Nurul Atin

whatsap: http://www.wasap.my/+60175051390

(Untuk Kawasan sekitar simpang Ampat Pulau Pinang dan yang berhampiran sahaja)


sekian..

Thursday, 15 November 2018

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KEYBOARD AND MOUSE FOR ANDROID

Hi..


Cerita lama dan mungkin dah basi sebab dah berbulan beli android keyboard dan mouse ni ,.. Baru hari ni nak cerita kat blog. Bila tengok kawan-kawan blogger cerita pasal android keyboard yang diaorang beli terus teringat kita punya pengalaman tak cerita pun lagi kat blog. Hahhaha.. Harus la tak boleh ketinggalan..kan?




Padahal dah ambik gambar semua dulu masa baru-baru barang ni sampai..Tapi terperam je dalam phone tu. So hari ni saya nak cerita sikit tentang android keyboard dan mouse ni. Mungkin boleh jadi panduan sebelum korang beli . Sebab ada beberapa perkara tertentu yang korang kena tahu.

Kelebihan  Keyboard and Mouse For Android
Saya beli dua keyboard ni.Satu untuk saya dan satu untuk Maisara. Biasala.. Anak beranak dah jadi blogger harus la beli dua.

Harga nya tak sampai rm30 . Memang murah sebab barang ni dari China. Kalau korang nak beli dari seller tempatan kebanyakan nya harga cecah rm40. Jadi nak jimat beli la dari China. Tapi lambat sikit sampainya. Dalam masa 10 hari barang dah sampai.

Tak de la lama sangat pun. Lagipun bukan terdesak sangat nak pakai.


Beli android keybord ni disertakan dengan mouse juga. Saya beli android keyboard gambar Hello Kitty Pink dan Doraemon,. Yang Doraemon tu dapat mouse putih dan hello kitty mpuse pink. 

Korang boleh letak phone korang secara melintang atau menegak. sebab dia punya holder phone tu boleh dicabut dan di ubah ikut kesesuaian penggunaan phone korang.


Boleh letak menegak macam ni jugak..

Keyboard dia pun lembut je dan tak bising. Tak de pun bunyi 'tap..tap..tap.." bila kita menaip.  Sesuai kalau nak bawak keluar. Tak la mengganggu orang lain bila korang nak hantar email atau nak tulis blog.

Kelemahan Keyboard and Mouse For Android 
Kelemahan  Keyboard dan Mouse Android ni pulak ialah tak support semua phone.Phone anak saya tak sesuai dengan android keyboard ni. Anak saya guna Lenovo Vibe. Mungkin ada beberapa jenis phone lain yang tak support jugak.

Korang boleh tanya seller sendiri tentang ni sama ada phone korang sesuai guna keybord ni atau tak. Nanti dah beli rugi je sebab tak boleh guna.

Kemudian dia nya tak boleh copy and paste, Walaupun ada mouse tapi korang tetap kena guna jari comel korang kalau nak copy and paste.




Yang ketiga nya korang juga kena cabut cabel pada phone kalau berlaku error pada keyboard. Ada masanya bila korang tekan butang Shift , mula la keyboard jadi pening. Kejap keluar nombor, kejap keluar huruf .. Korang cabut dan pasang semula cable pada phone dan ianya boleh berfungsi semula dengan baik.

Tapi bagi saya kelemahan nya ni bukan lah masalah besar sangat pun.

Ianya tetap memudahkan kerja-kerja kita tanpa perlu membawa laptop. Terutamanya untuk draft entry, untuk balas email, update facebook atau pun streaming. Kalau nak buat live kat luar pun bagus juga sebab tak payah nak sendal phone kat botol sos.Hahahh.

Ok.. tu je..Semoga bermanfaat untuk semua.

Bye,



Friday, 4 May 2018

CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV



CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV Baru-baru ni saya ada beli Anycast M4 Plus  untuk mudah kan anak-anak tonton filem atau video di phone terus ke tv. Mula-mula tak terfikir pun nak dapatkan Anycast ni sebab rasa macam ok je tonton filem dan kdrama kat phone pun.

Tapi dah lama2 rasa lebih baik ada Anycast sebab boleh juga bagi anak-anak tengok video kat youtube tu. Kalau tengok kat phone ni cuma sorang je la yang boleh tengok.Tapi bila tengok terus kat tv boleh tengok ramai-ramai.





Itu lah salah satu kelebihan guna wireless display dongle. Saya beli ni kat Lazada je. Banyak juga seller yang jual benda ni tapi ada yang jual barang fake,.Bila baca review ada yang kata  cuma boleh tengok gambar saja.tak boleh tengok video.rupa-rupanya dia beli barang fake. Padahal harga lebih kurang sama je. Kalau beza pun setakat 5-10 ringgit je.




Anycast ni kecil je..Saya beli kat seller  ni sebab baca review dia ramai sangat puas hati dengan barang yang diaorang dapat.Lepas tu setiap soalan customer diaorang jawab .Tak de la buat  bodoh je lepas customer dapat barang. Lepas tu siap ada panduan cara nak sambungkan Anycast ni kat tv kita.




Dalam kotak ni ada cabel usb dan juga Anycast M4 Plus.Sampai kat saya pun dalam keadaan baik tak de pecah2 ke apa..

Memang mudah sangat gunakan Anycast ni,. . Bila tiap kali ada video yang kita nak tengok cuma buka applikasi Miracast dan connect je..terus keluar paparan phone kita dan boleh la kita tonton video.



Anycast ni korang kena gunakan bersama aplikasi Miracast dan dah tentu la kena ada internet. Macam saya kat rumah guna wifi streamyx je..Korang boleh download miracast di play store.Tak de aplikasi ni mungkin tak boleh la nak connect wifi ke anycast tu.

CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV


Saya kongsikan secara ringkas cara sambungkan Anycast ke  mudah saja..

Keluar kan Anycast dari kotak dia dan sambungkan kabel yang dia bagi ni. yang kepala kecil tu sambung dekat Anycast dan yang kepala usb tu sambung kat usb tv kita..(tengok gambar )


Kemudian cucuk Anycast pada port HDMI kat belakang tv korang.. 


Sorry..tv berhabuk..hahahah



Lepas tu yang kepala USB cucuk kat USB la..macam gambar bawah ni..



Buat tak nampak je habuk tu ye..hahahah




Kat tv korang tu kena buka HDMI tau..

Lepas tu tunggu kejap dan akan keluar gambar macam ni..ada tanda pangkah2 tu maknanya belum connect ke wifi lagi.



Kemudian buka la applikasi Miracast kat phone korang tu.dan akan keluar macam gambar bawah ni..tunggu kejap.Bila dia dah keluar  " available " korang connect terus. dan paparan ni akan muncul kat tv korang.



Selagi tak muncul , tunggu je..tak muncul juga check wifi korang ON ke tak ON..hahah..

Bila paparan phone korang muncul kat tv boleh dah tengok video2 online kat tv.  Dah habis tengok tak payah cabut Anycast tu..Biarkan je pun tak pe kot..Cuma kena buka applikasi miracast tu untuk off connection dari phone ke anycast.





Saya ni tak suka anak pegang phone. Youtube tu kan ada banyak kartun dan video2 belajar yang bagus-bagus untuk anak-anak tapi nak bagi phone tu macam risau je takut anak-anak ketagih pegang phone. Jadi ni salah satu cara untuk elak kan diaorang pegang phone.

Apa saja yang diaorang nak tengok semuanya dalam kawalan saya.Kalau diaorang tengok melalui phone , pandai2 diaorang je nak klik video apa ..kan??kali ni kita sendiri yang kawal.lebih mudah nak pantau.

So kalau korang rasa benda ni penting, boleh la dapatkan

sekian..