Showing posts with label resepi sambal kicap. Show all posts
Showing posts with label resepi sambal kicap. Show all posts

Thursday, 15 November 2018

RESEPI BIHUN SUP AYAM DAN SAMBAL KICAP YANG SEDAP DAN MUDAH

Hi..

Balik kampung baru-baru ni kakak saya buat Bihun Sup Ayam. Buat satu periuk besar , tak sampai satu hari dah habis licin. Memang kaki makan betul kitaorang ni. Makanan berkuah dan bersup macam ni memang kegemaran kami sekeluarga. Ditambah pulak dengan sambal kicapnya yang menyengat dan buat korang pecah peluh.




Kalau yang kering dan tak berkuah tu kurang layan sikit sebab tak puas makan.


Ni lah bihun sup yang dah siap dimasak. Sedia untuk di makan.. Tapi sayang nya cuma sempat ambik satu gambar ni saja. Bila dah ramai-ramai berkumpul , makan sama-sama kena pantas la mencedok nya.Kalau tidak telan air liur je la nanti..ahahha..

Bihun sup ni tak gunakan minyak langsung tau. Sesuai la bagi sesiapa yang tak suka makanan berminyak. Lagipun kalau berminyak rasa muak nak makan banyak-banyak..kan? Oleh sebab sedap dan mudah dimasak , Bihun Sup Ayam ni haruslah masuk ke blog dianarashid.com.

Untuk resepi ni korang boleh guna 1 ekor ayam. Kalau guna rangka ayam saja , guna 3 ekor. Nak hilangkan hanyir ayam  korang boleh guna tepung gandum. LUmur ayam dengan tepung gandum dan biarkan selama 20 minit.

Kemudian bilas dan bersihkan sampai hilang sisa tepung. Sup ayam tak kan berbau hanyir.

Sesiapa yang nak mencuba resepi ni silakan ..

Resepi Bihun Sup Ayam yang sedap dan Mudah 

Bahan-Bahan

2 bungkus bihun ( celur dengan air panas dan tos kan.)

1 ekor ayam atau 3 ekor rangka ayam (potong ikut saiz yang korang suka dan bersihkan )
1 bungkus sub bunjut
2 inci lengkuas
2 inci halia
1 kuib ayam (tak nak letak pun tak pe)
Daun bawang
Daun sup
1 sudu kecil lada hitam
1sudu besar rempah kurma dibacuh dengan 1/2 cawan air
Garam secukup rasa

*Bahan kisar
7-8 ulas Bawang putih
10 biji bawang merah
5 tangkai cili padi
1 batang serai

*Bahan sampingan
Bawang Goreng
Fish ball dan Fish cake yang sudah di rebus dan dihiris nipis (tak nak letak pun tak pe)
Sambal Kicap




Cara-caranya:

Rebus ayam bersama halia dan lengkuas di dalam periuk bersama dengan 3 - 4 mangkuk air. Masuk kan sup bunjut. Agak-agak la kuah sup tu. Sup kena banyak air. Tak boleh kering.

Rebus sampai ayam keluar minyak dan lembut. Kemudian masuk kan bahan yang sudah di kisar halus.

Biarkan sehingga mendidih dan terus masuk kan rempah kurma, lada hitam dan kuib ayam.

masak lagi hingga mendidih dan masuk kan Garam, daun bawang dan daun sup yang sudah dihiris.

Tutup api dan periuk agar kuah sup sebati dengan daun bawang dan daun sup.


Resepi Sambal Kicap sedap

Bahan-bahan
10 tangkai Cili padi
3 ulas Bawang Putih
Garam secukup rasa
2 sudu besar Perahan limau
1 cawan Kicap manis

Cara-Caranya :

Kisar semua bahan hingga halus. Sambak kicap mesti lah pekat. Jangan masuk kan air ke dalam pengisar.

Kalau susah nak kisar tumbuk je bahan kering atau boleh guna manual chopper. Kemudian baru masuk kan air perahan limau dan kicap manis.


Kemudian boleh la dihidang kan.. Letak bihun, bawang goreng, fish ball dan fish cake , sambal kicap dan last sekali cedok kan kuah nya..

Selamat mencuba..





Thursday, 26 May 2016

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air tu..rasa pahit dan berdebu.maklum la..tekak orang perak ni kalau bihun sup memang dengan sambal kicap je..eheheh..

Jom tengok resepinya...

RESEPI BIHUN SUP DAGING YANG SEDAP 




Bahan-bahan - 

 1/2 kilo daging - di hiris nipis atau dipotong kecil..ikut suka la cemana.asal jangan liat..
1 bungkus bihun  - direndan dengan air panas, letak pewarna kuning 1 sudu kecil atau serbuk kunyit 1 sudu...jangn rendam lama sangat..agak2 lembut terus tos kan air nya..

 Bahan untuk tumis 

2 kuntum bunga lawang
2-3 tangkai bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
5-7 biji buah pelaga
sup bunjut
(kalau beli sup bunjut daging/tulang  tu biasa nya dah siap bahan2 atas ni sekali kat dalam tu..)

bahan kisar 
5ulas bawang putih
5 biji  bawang merah
1 setengah inci halia

Bahan lain
daun bawang dan daun sup dihiris nipis dan bawang goreng


cara -cara nya...

panaskan 1 senduk kecil  minyak  masak dalam periuk.kemudian masuk kan bahan-bahan tumis kecuali bunjut sup tu.,

Kemudian masuk kan bahan2 yang dah dikisar..tunggu sampai garing dan naik bau baru masuk kan daging serta 3 mangkuk air dan disertakan dengan bunjut sup.

Masak hingga mendidih.masuk kan garam , daun sup dan daun bawang.Bila dah mebndidih sekali lagi, dah cukup rasa dah boleh angkat.
Cara buat sambal kicap

10 tangkai cili padi 
1 senduk kicap manis
2 ulad bawang outih
2 sudu air perahan limau nipis

Tumbuk cili bersama bawang putih sampai lumat.masuk kan kicap dan perahan limau..dah siap..



Masa nak  makan letak la bihun , daun bawang , daun sup , bawang goreng dan masuk kan kuah..;e[as tu baru letak sambal kicap..Ambik enpon snap 2,3 kali post kat IG..ok..dah boleh makan..
kahkahkah...

selamat mencuba...


sekian..