Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Wednesday, 16 January 2019

MENU SIMPLE UNTUK BEKAL ANAK DI SEKOLAH : AYAM MASAK HALIA

Hye semua..







Bekal si kakak untuk hari ni..Nasi putih dan ayam masak halia. Ayam masak halia tu cara masaknya senang je.. Tumis bawang putih dan bawang merah yang dah di kisar. Lepas tu masuk kan halia yang dihiris2. Masuk kan sos tiram dan sedikit air. Last sekali masuk kan ayam yang dah di goreng. ( gaul ayam dengan garam kunyit lepas tu goreng). Tak perlu garam sebab sos tiram tu dah cukup sebagai persa.

Hari rabu biasanya ada kokorikulum kat sekolah rendah. Jadi kena siapkan bekal anak untuk makan tengahari dia. Biasanya kalau ayah bebudak ni kerja petang ,bekal untuk tengahari ni saya masak dalam jam 11 pagi.

Nanti jam 12 setengah tengahari, ayah diaorang akan hantar bekal pada anak kat sekolah.

Setiap rabu jam 12;30 tenghari ayah dia akan pergi ambil si adik ni kat sekolah. Jadi kakak akan tunggu ayah kat pagar  untuk ambik bekal.

Jam 1:30 petang nanti , waktu tamat sekolah dapat la dia makan nasi panas-panas. Lepas tu bersedia untuk Koko.

Tapi kalau ayahnya kerja pagi tak dapatla sediakan bekal nasi panas-panas untuk kakak. Sebab ayahnya akan ambil adik kat sekolah selepas keluar dari tempat kerja.

Jadi dia akan makan roti ikan bilis atau pun nuget yang dah siap dia bawak dari pagi. Kurang la sikit selera makan nya bila tak de nasi panas.

Selalunya makan roti pun tak habis. Makan nuget pun tak habis..Nuget sejuk mana la sedap.





Untuk bekal makan di waktu rehat pulak biasanya saya goreng nasik dan lauk ayam goreng. Kadang-kadang buat megi goreng, roti sosej, burger, nasi putih dan ayam masak merah. Itu lah senarai menu bekal anak saya setiap hari.

Kalau korang punya anak tak memilih makan macam anak saya mesti lagi banyak menu boleh buat. Untuk hari ni , saya sediakan ayam masak Halia dan nasi putih saja.\

Harap kakak berselera makan. Saya  sekarang tengah kontrol diet si kakak ni . Sebab dia ni cepat tinggi . Sekarang dah sama tinggi dengan saya padahal baru darjah 5. Bila badan cepat tinggi makan pun kena kawal la.Tak boleh la nak makan macam kawan-kawan dia yang lain.

sekian






Wednesday, 28 November 2018

BARU 2 MINGGU BERDIET DARI BERAT 70KG SEKARANG DAH 65KG

Hi semua..


Terima kasih Mikhail sebab ambik gamba ibu tido dengan gaya hensem..hahaha

Last blog ni berupdate pada 23 11 2018. Gara-gara tak sihat . Balik je dari jamuan tabika hari tu terus rasa lain macam. Rupanya batuk. selsema dan demam datang menyerang. Tak tahu la dapat dari siapa virus tu.

Mikhail pun tak sihat juga tapi budak-budak melasak je kerja nya. Walaupun selsema dan batuk dia tak meragam pun. Tak la saya penat sangat nak melayan nya. Agaknya dia pun faham ibu tak sihat ni.

Saya memang tak suka sakit. Lagi2 batuk dan selsema. Demam tak pe lagi, sakit kepala pun boleh tahan lagi tapi bila batuk dan selsema memang saya tak mau dan sedaya upaya nak elak kan.

Sebab tu saya suka bila saya banyak berpeluh, Tak suka kalau cuaca terlalu sejuk .. Sebab biasanya kalau sejuk ni la yang nak buat mudah jadi batuk dan selsema.

Nasib baik la saya ni lahir kat Malaysia. Hahahha..



Alhamdulilllah, ini hari ke 5 dan selsema dan tak de sejak semalam, sakit kepala pun dah hilang, demam pun dah kebag.. Cuma batuk sahaja lagi yang mengganggu saya.

Batuk memang bukan boleh hilang dalam masa yang singkat.Ada orang yang batuk sampai berbulan-bulan.

Sebab tu saya ni kalau batuk akan berpantang makan. Saya tak makan makanan berminyak dan ada kacang.Sikit minyak pun akan saya elak kan.

Gara-gara tak sihat ni jugak berat dah turun sikit.

Kalau yang tahu la, saya memang tengah berdiet. Saya diet sejak 9 11 2018 yang lepas. Masa tu awal berat saya ialah 70kg.




Dekat seminggu juga saya perasan berat tak turun banyak. setakat 1kg je dalam masa seminggu lebih. Frust jugak la. Tapi salah saya juga sebab makan banyak walaupun bersenam tiap hari, tak ambik karbo dan gula. Heheh..

Tapi sejak tak sihat , hilang selera makan dan saya tak makan benda berminyak... Walaupun tak bersenam tapi hari ni saya timbang berat saya 65kg. Alhamdulillah.

Mungkin sebab tu Allah bagi sakit sikit supaya selera makan saya ni disekat..Hahahahah..

Jadi tahu lah saya selama ni saya gemuk sebab banyak makan.. ( eceh!!tu semua orang tahu...)

Bye..




Friday, 23 November 2018

KEK COKLAT UNTUK JAMUAN PERPISAHAN TABIKA PERPADUAN

Hi..



Oleh sebab tahun ni tahun terakhir Mikhail di tabika perpaduan jadi saya fikir nak masak special sikit untuk majlis perpisahan nya. Fikir punya fikir maka terhasil la kek .. Hahah,,

Sebenarnya setiap kali jamuan saya buat kek.. Tak de special apa pun. Gitu lah kalau orang dah ketandusan idea nak masak, dia nampak masakan yang senang-senang je la..



Yang senang dan orang suka, apa lagi kalau bukan kek. Kalau sebelum-sebelum ni bila jamuan saya buat kek coklat lepas tu siram je ganache kat atas nya. Tapi kali ni saja la ngade-ngada buat krim juga. Padahal bukan reti pun nak menghiasa nya..

Sapu krim lepas tu lertak ganache atas nya.. kena sejuk kan dulu krim tu supaya keras sikit. Kumbang atas kek tu saja buat bagi ada warna lain walaupun nampak macam tak kena je..hahaha.. Tangan tak de seni langsung.

Lepas tu saya goreng Nugget dan sosej..



Sah-sah la saya ni pemaslas..memang cari benda mudah je..hahah..

Tai Alhamdulilllah semua habis licin. Saya buat krim tu memang tak manis sebab tahu dah benda manis-manis sangat ni orang tak nak makan, sekali rasa terus tolak tepi.Hati kita pulak nanti yang sakit.Jadi jalan paling selamat , kurang kan manis dalam kek dan krim nya.

Yang kelakarmya buat kek krim lepas tu dah siap semua baru perasan kotak dah habis. Jenuh fikir cemana nak bawak ke tabika . Nasib baik suami rela hantar naik kereta. Kalau tidak berjalan la saya dengan memegang kek macam nak pergi hantar pengantin..

Sampai je Tabika dah nampak ramai yang dah datang. Macam-macam menu diaorang bawak.Tapi tak sempat la saya nak ambik gambar.Korang bayang kan saje cukup lah ye.

Saya ni kalau dah nampak makanan memang lupa terus nak ambik gambar ke apa.. Laksa paling sedap..Saya makan sampai 2 kali.. Bihun pun sedap.. Allah..semua sedap-sedap la..

Padahal tengah diet tu.. Hehehe..



Ini lah cikgu-cikgu yang dah dua tahun bersama Mikhail. Cikgu Siti dan cikgu Revathy ..Banyak yang Mikhail belajar kat tabika ni.  Mikhail ni kalau kat rumah semua benda dia tak mau buat, tak mau belajar tak mau mengaji tak mau membaca, tak mau mengira ..

Tapi kat sekolah ya Allah, baik nya lahai.. Cikgu nya kata dia pandai itu ini, boleh itu boleh ini.



Ha..Jadi berterimakasih banyak-banyak la kat cikgu sebab buat dia nak belajar.heheh.. Ibu kat rumah ni bila dah tak sabar jadi tarzan je la yang mampu.. tapi tu la, anak-anak pandai ngelat. heheh..

Bye.





Saturday, 17 November 2018

HARI KONVOKESYEN MIKHAIL - TAHUN TERAKHIR MIKHAIL DI TABIKA PERPADUAN


Sorry..Gambar tak cantik sebab kena zoom je dari tempat duduk. Tak boleh ke depan ambik gambar sebab diaorang ni dah ada jurugambar sendiri. Jurugambar nya saja boleh ke depan sana..





Jadi tak banyak la gambar boleh diambil masa Mikhail kat atas sana terima anugerah. Tak pulak cikgu bagitau nak tengok gambar-gambar lain tu kat mana. Majlis ni berlangsung pada 12 Nov yang lepas.

Meriah jugak lah majlis nya sebab ianya melibatkan Tabika Perpaduan seluruh Seberang Perai Selatan.  Kalau tak salah saya ada 14 tadika atau lebih kot.

Tahun ni Mikhail dapat Anugerah pelajar terbaik. Ada 3 orang dari tadika tempat Mikhail belajar ni yang terpilih.

Awalnya Anugerah Pelajar Cemerlang ni dibuat kat Kubang Menerong. Tak de disekalikan dengan majlis konvokesyen pun. Dalam senarai yang cikgu bagi cuma Nama Mikhail je yang ada. Saya risau jugak sebab Mikhail ni kalau tak de kawan-kawan dia malu sikit. Tapi nasib baik majlis di Kubang Menerong tu di batalkan dan anugerah pelajar terbaik tu dtambah lagi 2 nama. Fuh!!dah la Kubang Menerong tu jauh tau..

Cikgu kata kena ada kat dewan sebelum jam 8:30. Tapi kami sampai 8:35.. Hahah..kalau tak lewat bukan kami la tu..Lewat 5 minit pun jadi lah.. Tapi majlis pun mula lambat.Katanya start jam 9 pagi.tapi melayu punya janji  biasa la... kan?? 9: 30 baru start.

Ada ,macam-macam persembahan dari anak-anak tabika ni.Comel-comel la..yang paling best adalah persembahan angklung ni..




 Majlis ada budak2 ni biasalah suasana nya mesti hingaq gila la. Kan??tambah pulak dengan dewan tu banyak lalat tau. Saya pindah 3 tempat duduk sebab banyak lalat. Last2 dok depan sekali. Tu pun gambaq blur lagi..


Tahniah Mikahil..Dah habis dah belajar kat Tabika Perpaduan ni. Dua-dua anak saya , saya hantar kat tabika Perpaduan je..  Satu sebab nya dekat dengan rumah. Boleh jalan kaki je pergi ambik.Tapi selalunya ayah dia yang kena pi ambik.heheh.

Cara belajar diaorang pun santai je.. Ok la. Yang penting kat rumah mak ayah jangan lepas tangan. Kena juga ajar anak emmbaca dan mengira. Jangan nak harapkan cikgu je. Mana-mana Tabika pun macam tu jugak. Mak ayah jangan sesekali lepas tangan.


Mikhail dan Chocolate Bouquet nya.. Mula-mula malas nak beli.Tunggu anak minta . Tapi dia tak minta-minta pun chocolate bouquet ni.Tengok anak orang bergambar dengan chocolate bouquets nampak comel je. terus pi berbaris sama nak beli.

Tapi cabaran nak membeli tu sikit punya teruk. Sekejap je licin.. Siap kena booking dulu kalau nak beli. Tap[i demi nafsu dan kehendak yang tak habis-habis ni rela ku tunggu. Hahahh..



Gini lah keadaan di sebelah photo booth tu.. Kalut adik-adik ni siapkan tempahan chocolate bouquet ni. Lain kali buat la banyak-banyak sebelum datang jual. Hahah... nasib baik dapat pelanggan macam akak yang penyabar ni.

Harga chocolate bouquet ni murah je tau. RM12 je..Ada chocolate dan teddy bear..

Sampai rumah Mikhail makan chocolate kakak nya ambik teddy bear.




Inilah barang-barang yang Mikhail dapat masa hari Konvokesyen tu.. Ada sijil , beg sekolah, dan sijil pelajar terbaik.


Tak tahu cemana cermin frame sijil ni boleh retak tiba-tiba. Lepas dapat sijil tu terus ayahnya letak dalam kereta dan masuk balik ke dewan. Agaknya dia panas sangat tu yang retak. 

Nanti ayah nya nak tukar cermin lain tu.Kat sini ada kedai nya.Mudah je tu..


Last..harus lah gambar ibu dia yang jarang2 dapat keluar rumah ni.. Biasalah bila pakai camera Oppo terus muka cam pakai botok. Padahal kedut seribu dah muka tu..hahah..





Tamat lah sudah anak-anak di tadika..Mungkin lepas ni korang tak dapat dah baca pengalaman anak-anak saya kat tadika sebab anak ada dua je.. heheh.,. Tak rasa pun nak tambah.. Sebab saya ni malas sikit nak ajar tulis nama, nak ajar alif ba ta, malas nak ambik anak kat tadika..heheh..


bye..


Monday, 1 October 2018

INI PERKARA YANG ORANG TAK TAHU TENTANG BLOGGER

Assalamualaikum...



Dah lama tak tulis pasal blogging ni. Dah nama pun blogger sejuk-sejuk embun pagi, mana nak datang nya mood nak tulis pasal blogging dah..Kan??hahhaha

Tapi apa pun setiap awal bulan memang saya akan berazam nak update entry lebih kerap.SETIAP BULAN  tau..Walaupun hangat-hangat taik ayam je.Yang penting semangat tu ada.

Cerita pasal blogg ni saya teringat masa beberapa tahun selepas saya buat blog, saya masih lagi aktif menulis.Memang rajin buat review, update berita semasa, cerita personal, resepi dan macam-macam lagi.

Pernah la saya update blog depan orang , kemudian dia tengok saya macam saya ada buat masalah kat dia. Siap sindir-sindir lagi katanya blog ni membazirkan elektrik la apa.Saya siap mengadu dengan suami tau sebab sedih sangat.

Mujur suami pujuk-pujuk dan paham minat saya ni.Macam tu la orang sekeliling ni yang tak berapa paham pun tentang blogger. Diaorang ingat kita cuma minat menulis saja. Diaorang tak tahu setiap bulan blog ni bagi pendapatan sampingan juga pada kita.

Tak boleh ke diaorang anggap je yang kita blogger ni tengah buat kerja kita..kan??Ada banyak la benda tentang Blogger yang orang tak berapa paham.



PEMBACA BLOG KITA BUKAN SAUDARA MARA DAN KAWAN-KAWAN 

Ramai juga yang fikir bila kita buat blog, hanya saudara mara atau kawan-kawan kita saja yang baca apa yang kita tulis di blog. Padahal rata-rata blogger mesti akan setuju kalau saya katakan saudara mara atau kawan-kawan bukan pembaca blog kita. Kebanyakan nya datang dari carian google dan dari facebook atau twitter.

Awal-awal kita buat blog mungkin la diaorang akan baca.Sama la macam saya pun..awal2 je diaorang baca lama2 diaorang tak kisah pun.kalau kita share link entry kita di facebook , dan diaorang nampak baru diaorang nak klik dan baca. Itu pun tengok tajuk jugak..

Kalau entry personal macam entry jalan2 ke , entry majlis hari jadi ke mungkin diaorang baca la.Kalau setakat kita share tentang ibu hamil ke, tips kecantikan ke, memang diaorang tak kisah pun.

Sedih..kan??

TAK BOLEH JADI BLOGGER DALAM MASA SINGKAT

Bila kita dah lama menulis blog, dan orang tahu kita penulis blog mesti ada yang mula berminat nak jadi blogger. Saya sendiri pun mula minat nak ada blog sebab tengok ada orang buat blog.

Orang fikir bila buat blog terus boleh jadi blogger. Dia rasa senang je nak jadi blogger ni.Padahal nak jadi seorang blogger ni ambil masa. Kita belum jadi blogger kalau setakat baru buat blog hari ni.

Ada blogger yang sampai sekarang masih tertanya-tanya macam mana nak buat orang baca blog dia.Dia rasa tak cukup setakat sehari ada 3,4 ratus orang je yang baca,Macam tu la susah nya jadi blogger.

Blog kita kena ada isi dan  kena ada pembaca . Ada dua tu baru kita boleh gelar diri kita blogger. Benda tu tak boleh buat dalam sehari.

Kalau orang tanya saya apa tu blogger, saya jawab, Blogger ialah orang yang menulis didalam laman web nya sendiri dan penulisan nya dibaca oleh ramai orang. Itu lah blogger bagi saya.

Tak semua orang boleh jadi blogger. Berapa banyak blog-blog yang terbiar dan tak di update hanya sebab tuannya berputus asa dengan blog tersebut.Ada yang tak boleh bagi komitmen, hilang idea, tak de kemudahan..bukan senang tau nak jadi blogger.

KERING IDEA ITU BIASA

Selain tu idea nak menulis pun penting.Tak boleh tulis setakat 2,3 baris. Dia macam kaler air la.Tak boleh setakat di titik dan kering. KIta kena buat warna yang kita titik tu mengambang dan hasilkan ton warna yang cantik.

Macam tu la dengan menulis di blog ni.Tulis sampai orang puas nak baca.orang rasa sedap apa yang kita tulis tu.Biarlan entry tu setakat rutin harian kita tapi seronok untuk dibaca.

Pernah juga la beberapa kali , saya dah tulis sampai 5,6 perenggan lepas tu padam.. tulis balik. Padam lagi..lepas tu menyesal...tulis semula.

Orang yang baca tu pulak senang je , bila tak setuju kecam kita. Sebab tu la setakat  kecam tu tak boleh nak buat sorang blogger tu padam entry dia tau. Tu belum yang kena saman la apa. nak padam entry yang di tulis tu memang tidak sekali-kali..

Sebab masa nak menulis tu kami dah cukup tersiksa nak menghasilkan satu entry tau.Tapi bila entry tu dah siap, dah publish..Allahu..Puas hati dan rasa lega sangat.



BLOGGER KENA BELAJAR TEKNIK SEO

"Alah..bukan susah pun..tulis je.." ..Biasa sangat dah kami blogger-blogger ni dengar ayat macam tu.Tapi nak menghasilkan entry yang bagus tu kena mesra seo tau.Bab SEO tu memang kena belajar.Dia tak boleh mai macam tu saja.

Setakat tulis tak guna teknik SEO ni susah orang nak jumpa artikel atau entry yang kita tulis kat dalam carian google. Rugi la..tulis panjang2 tak dak sapa nak baca. Share kat facebook pun sendu ja jumlah pembaca nya.

SEKURANG-KURANG NYA TAHU EDIT BLOG

Selain kena pandai menulis blogger juga kena tahu sikit-sikit tentang graphic designing . Orang fikir kita cuma tau tulis je..kan??Sebenarnya kita pun tau benda lain juga..

Masa nak buat blog pun dah kena tahu nak letak sidebar kat mana, nak letak widget-widget ni kat bahagian mana. Semua tu kebanyakan blogger tau.Jangan ingat blogger ni cuma tau tulis dan terbitkan saja..

Macam saya sendiri, semuanya saya buat sendiri dan tak gunakan khidmat siapa-siapa. Cuma belajar dengan menggoogle saja. Ikut tutorial yang dikongsikan dan cuba buat. Kalau tak cuba sampai bila2 tak tahu. Kalau rasa memang tak boleh buat design2 blog ni korang kena ada sorang untuk bantu korang bab graphic designing  ni. Cuma keluarkan duit saja.

SEKIAN..