Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Wednesday, 4 April 2018

TIPS UNTUK MENCEGAH ANAK KEMALANGAN DIRUMAH AKIBAT PERABOT

Assalamualaikum...

Tahu tak, di Australia seramai 22 orang kanak-kanak mati akibat kemaalangan tertimpa perabot dan televisyen di dalam rumah sejak 2001.Kebanyakan nya kanak-kanak berusia lingkungan 3 tahun.



Hari saya nampak satu video yang buat darah saya berderau. Video seorang kanak-kanak dalam usia lingkungan 3 tahun, dia main laci . Dia tarik laci tu sekali laci tu terbalik dan hampir-hampir je timpa kanak-kanak tadi.

Boleh tengok video nya di bawah ni..

Video kemalangan Kanak-kanak hampir di hempap drawer  ketika sedang bermain




Benda ni memang menakutkan saya sebab beberapa tahun lepas pernah kejadian hampir sama berlaku dalam rumah saya ni.

Kisah nya dulu saya ada jaga sorang anak sebaya Maisara.Dia anak kawan suami saya. Saya jaga dia sebab nak Maisara ada kawan di rumah.Masa tu usia diaorang pun dalam 2-3 tahun.

Masa saya mengasuh budak ni memang saya tak letak apa-apa perabot tinggi kat ruang tamu . Yang ada cuma tv yang saya letak atas rak besi, Tv 21 inci jenis kotak tu.  Tv tu memang berat.Rak tu pun tak la tinggi sangat .Dalam 2 kaki je.tapi bila dah letak tv dia jadi  tinggi la.

Budak yang saya jaga ni dia suka bergayut di besi rak tu.Benda ni buat saya kena jadi garang sikit la dengan dia. Sebab dah pesan banyak kali jangan bergayut tapi dia memang suka la port tu..

Saya pun masa tu tak fikir kot, budak 3 tahun apa la yang dia faham bila kita larang..kan?

Satu hari tu, benda dah nak jadi kot, dia bergayut dan rak tv tu terbalik sikit lagi nak kena Maisara. Masa tu saya dah menjerit sambil terus terkam maisara yang duduk betul2 tempat rak tv tu akan jatuh.

Sempat saya tarik maisara dan tv tu jatuh betul2 tengah2 ruang tamu.Kebetulan mak budak ni masa tu baru sampai , dia tengok la Tv yang terbalik tu.

Saya cerita benda ni kat dia, dia macam ermm..erm..gitu je.. Macam tak de la risau nak belek anak dia luka ke apa sebab anak dia macam terkejut dan menangis teruk.

 Cerita kat suami pun saya  , suami pun cuma erm..erm.. Eh!!Mungkin sebab   diaorang tak nampak dan diaorang rasa benda tu lawak kot. Sedangkan kita yang hadapi benda tu  tau cemana rasa.

Sebab tu bila saya cerita orang rasa alah, biasa la barang terbalik , rosak sebab anak-anak lasak dalam rumah.Tapi bagi saya apa yang saya alami dulu memang satu kejadian yang buat saya jadi serik dan beringat.

Sebelum kejadian tu budak ni pernah terbalik kan mesin basuh. Mesin basuh manual kan penutupnya boleh di buka,.Mujur la mesin basuh tu terbalik.Cemana kalau tak terbalik dan dia jatuh termasuk dalam mesin basuh ada air tu.Allah..

Sampai sekarang ni walau anak2 dah besar sikit , kalau anak-anak masuk bilik pun saya ikut, saya tak bagi anak-anak main di dapur. Kabinet dapur pun saya tak bagi anak-anak buka sebab kabinet dapur saya bukan yang jenis melekat kat dinding tu.Bahaya kan??

TIPS UNTUK MENCEGAH ANAK KEMALANGAN DIRUMAH AKIBAT PERABOT 


Perabot dan tv ni kalau jatuh tertimpa bukan setakat cedera sikit-sikit tau.Ramai kanak-kanak yang dah jadi mangsa dan berakhir dengan kematian.

Sebab itu penting untuk kita memilih perabot yang betul untuk rumah kita terutamanya kalau rumah kita ada anak-anak kecil yang aktif. Budak-budak biasa la mesti diaorang akan memanjat, menyelongkar. Kita kena selidik betul-betul adakah perabot tersebut sesuai untuk diletak kan dalam rumah kita.



Di sini saya kongsikan tips untuk mencegah anak kemalangan di rumah akibat perabot.

1- Guna perabot yang mudah di pasang di dinding. Sekarang dah banyak perabot yang terus kita pasang melekat di dinding.  kalau boleh pilih yang simple dan tak berbucu tajam.

Perabot macam ni juga boleh di pasang tinggi supaya anak kita tak dapat mencapainya.

Begitu juga dengan televisyen. Pasang terus ke dinding untuk lebih selamat dan pastikan  wayar nya tersorok dan tidak mudah di capai oleh anak.

2- Jangan letak barang yang boleh menarik minat anak kita di tempat yang tinggi. Budak2 ni bila dia nampak apa-apa yang dia suka atau benda yang dia nak tahu, dia akan panjat dan usaha dapatkan selagi boleh.

Ini sangat merbahaya terutamanya bila kita berada di dapur atau biarkan anak kita bersendiri.

3- Jangan letak kan perabot yang tidak stabil kakinya di ruang tempat anak bermain,. Ni pun bahaya sebab walau pun budak tu tak memanjat tapi mungkin ada yang terlanggar perabot tu dan boleh jadi akan menyebabkan perebot tu terjatuh ke aarah anak kita.

4 - Jangan letak kan barang yang boleh anak gunakan sebagai tapak untuk memanjat. Kadang2 kita suka letak kerusi kecil kat tepi dinding, ada jugak yang letak kotak mainan.Benda-benda macam ni boleh digunakan anak untuk memanjat perabot didalam rumah.

5- Pasang pengunci pada laci supaya anak tak jadikan tempat tersebut sebagai tempat bermain. Ada budak yang bila dia syok main tarik tolak laci , hari-hari asyik main kat situ.Contohnya macam video yang saya kongsikan diatas tadi.

Tapi bila laci tu tak boleh dibuka dia akan abaikan tempat tu. Walaubagaimanapun kita tetap perlu berjaga-jaga dan sentiasa waspada dengan aktiviti anak-anak kecil ni.


sekian..



Monday, 2 April 2018

MACAM NI RUPANYA NAK BUAT MIKHAIL PEGANG TANGAN IBU

Assalamualaikum..


Ada hari-hari tertentu saya sendiri akan ambil Mikhail di tadika. tadika tak jauh pun..dekat je dengan rumah. Pergi jalan kaki je nak ambik dia.

Selalunya memang suami yang ambil  anak jam 12 tengahari.Kalau suami yang ambil, naik motor sebab suami dari tempat kerja nak balik makan terus ambil Mikhail ni.

Suami memang risau kalau saya yang ambil sebab Mikhail ni dia jenis susah nak kawal kalau kat jalan. Dia nak jalan sendiri.Tak mau jalan pegang tangan .

Jangan beriringan pun tak mau. Sambil berjalan dia melompat, berlari kejap ke depan kejap ke belakang.Memang bahaya la.


Jalan memang lengan macam ni sebab tu dia bebas berlari bila nak balik dari tadika.
Tapi bahaya juga sebab time2 ni van dan bas sekolah sibuk keluar masuk taman nak ambil budak sekolah...



Kalau sepanjang jalan tu jenuh saya ni menjerit-jerit suruh dia hati-hati. Kalau cerita kat dia pasal culik2 ni rasanya dah boleh buat buku la . Memang tak jalan..

Tadi saya pergi ambik Mikhail di Tadika nya.Macam biasa keluar je kelas dia berlari laju je. Saya panggil dia..dia berhenti pusing belakang dan tengok saya.

Saya kata...

" Tunggu la ibu..Ibu takut ibu kena culik nanti. Kalau orang culik ibu nanti cemana? Kalau ayah tanya nanti kenapa adik tak jaga ibu sampai kena culik adik nak jawab apa?"

Terus dia  datang kat saya pegang tangan dan jalan sama.


Hahhaha,,

So hari ni perjalanan balik tu memang indah dan tenang la..Tanpa jeritan saya ni.Kalau tidak sepanjang jalan mulut saya ni membebel. Kalau orang tengok pun mesti pelik apa benda la perempuan ni membebel sorang-kat kat jalan..

hahaha..


sekian..

Monday, 26 March 2018

BANGUN LEWAT DI HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN SELEPAS SEMINGGU BERCUTI

Assalamualaikum..

Anak-anak dah start sekolah hari ni lepas seminggu bercuti. Mood untuk update blog pun dah datang. Cuma hari ni lama sikit start enjin sebab banyak perkara nak diuruskan.


pipi tu...bulat2 nak pi mana entah...


Semalam ada buat party harijadi anak yang sulung, Maisara.. genap lah umur nya 11 tahun pada hari  ni 26/3.2018..

Tak sempat nak ambik gambar untuk kenangan sebab semua persiapan  saya uruskan sendiri. Jadi tak de siapa nak jadi jurukamera.hahah..

Apa pun anak-anak suka dan seronok bila ramai kawan2 sekolah, kawan satu taman dan jiran2 yang datang meraikan harijadi dia.

Jadi hari ni sibuk la mengemas pinggan-pinggan mangkuk tu..nak kena simpan balik , lantai pun nak kena cuci.

Buat jamuan untuk 30- 50 orang je.  Saya buat laksa, bihun sup, kek  brownies 2 biji , tu je..Tapi dia punya letih tu jangan cakap la..Rasa nak patah pinggang.. Malam tadi letak je kelapa terus terlelap. Pakej dengan bangun lewat sekali.


Hahhha..


Hasil tangan ibu yang tak seberapa...Hahaha.. 


Mujur la suami kerja petang, jadi dia lah menghantar anak-anak ke sekolah.. Jadi katun la kejap nak menyiapkan bekal anak-anak. Katun kat tv kan setengah jam je..kan??

Bayang kan lah cemana saya siapkan bekal anak dalam setengah jam.. Walaupun setengah jam bekal tetap kena ada..kalau tidak lapar la anak2 kat sekolah memandangkan anak-anak tak makan makanan kantin.

Ok.. tu je nak cerita..nanti malam update lagi..Kita dalam proses nak pelbagaikan content blog ni. Sebab tu kena ada entry personal jugak..Dah lama tak cerita pasal anak-anak padahal masa diaorang kecik ni la nak abadikan kenangan tu dalam blog..kan??

Lepas ni nak banyak kan cerita pasal diaorang..Cuma saya ni malas ambik gambar je..Ig pun dah lama tak update tu..

ok..bye.

Thursday, 22 March 2018

SEKALI SEKALA MEMANG ADA RASA MACAM NI....

Assalamualaikum..

2,3 minggu ni malas nak update sosial media, malas nak update blog. Tak tahu la apa punca malas sangat tu. Makin lama makin rasa jemu dengan sosial media, dan blog saya.

Saya rasa seronok bila jauh dari media sosial.Rasa lebih tenang dan rileks. Apa yang saya buat lebih tertumpu pada diri sendiri. Kalau sebelum ni , buka je facebook, instagram, asyik nampak cerita pasal orang je..

Lepas tu sibuk pulak memikir tentang orang lain..

Bila sibuk pikir pasal orang lain, kurang la fikir tentang diri sendiri.Padahal kalau fikir tentang diri sendiri mesti tak serabut sebab tak banyak benda sangat la nak di fikirkan.

Tapi bila fikir pasal cerita2 di sosial media tu , serabut kot..Banyak sangat masalah kat luar.

Tak de lah terfikir nak buang semua sosial media dan blog ni..Cuma nak kurang kan saja.. Buat masa ni je la..Masa akan datang siapa tau kot saya lebih rajin menulis semula.

Siapa tahu entah2 esok saya bangun pagi terus rasa nak ambik tahu dan berkongsi pandangan tentang masalah semasa ..kan??


Minggu ni jugak 2 job review saya tolak sebab belum ada hati nak menulis dalam 2, 3 hari ni. Client nak saya publish postblog dalam minggu ni jugak jadi terpaksa tolak..Tapi kalau korang nak bagi job untuk minggu depan ke, bulan depan ke, InsyaAllah saya boleh je terima..

Cuma minggu ni je macam tak mau buat apa2..Anak2 pun jadi punca jugak ni..Bila anak2 cuti sekolah saya memang malas sikit nak update blog, fb dan IG.


sekian...


Saturday, 24 February 2018

GELARAN MAKCIK BAWANG DI SOSIAL MEDIA. PATUT ATAU TIDAK?

Budaya menggelarkan orang dengan macam-macam gelaran ni saya ingatkan ada masa saya kecil2 dulu je.. Kalau orang tu suka tidur dia gelarkan "Mat Lena.." .. dan macam2 lagi la gelaran yang orang bagi berdasarkan sikap dan mungkin fizikal seseorang tu

Rupanya tabiat ni ada sampai sekarang . Terkini gelaran Makcik Bawang, pakcik bawang, adik bawang , abang bawang.. habis satu keluarga jadi bawang,

Tak tahu la gelaran ni merujuk kepada apa. Sebab kat sosial media ni semua kau buat , kau tulis..semuanya dikaitkan dengan bawang..

Tulis isu artis, ke, isu politik ke, isu sosial ke, isu jenayah ke, semua di cop sebagai makcik pakcik bawang.

Habis tu kau nak gunakan sosial media ni hanya untuk cari kekasih dan buat hubungan sulit je ke?Dah semua benda kita tak boleh bagi pendapat dan pandangan, sebab di cop sebagai makcik pakcik bawang.

Saya setuju dengan komen dari Sahabat facebook saya ni..Orang ramai menggunakan gelaran ni pada tempat yang salah..




Nampak kolot sangat la orang yang suka menggelarkan orang dengan macam2 gelaran tak baik ni..Nampak kurang didikan dan kurang bersosial.

Kalau siapa2 perasan la saya memang tak gunakan gelaran ni untuk siapa2 pun..Sebab bagi saya semua orang ada hak bersuara..Tak guna kita menidak kan hak orang lain dengan bagi gelaran macam2 pada orang.

Kau rasa dengan menggelarkan orang dengan gelaran makcik pakcik bawang ni akan buat kau nampak baik ke??tak la..saya selalu nampak orang yang bagi gelaran ni kat orang lain sebagai orang yang kolot dan tak tahu apa itu sosial media..Mungkin dia baru guna sosial media kot..

Kenapa nak gelar-gelarkan orang dengan macam2 gelaran. Adakah rasa diri tu dah cukup sempurna untuk gelarkan orang dengan macam2 gelaran tak baik? Perangai masuk rumah orang tak bagi salam macam komen bawah ni pun boleh tak kalau kita kata sejenis perangai makcik pakcik bawang??



Jadi sebelum nak mengata orang baik cermin2 diri tu dulu.Kita ni manusia je..

Tapi saya perasan ramai rakan blogger saya tak gunakan istilah makcik pakcik bawang ni..👍👍👍👍 

Tuesday, 20 February 2018

BLOCK, UNFRIEND, UNFOLLOW

Block,unfriend,unfollow..

Korang pilih yang mana?




sekian lama guna facebook saya tak pernah unfriends rakan facebook saya. Biasanya saya block terus.nampak macam kejam ..Kan??

Tapi demi menjaga hati sendiri itu je jalan yang terbaik.

Tak guna saya unfriend dia kalau dia dan saya masih boleh tengok apa saya update, apa dia update .. Dah tak suka, angkat kaki je la..

Kawan datang dan pergi.Susah nak jumpa yang ikhlas. Sedangkan saya punya ikhlas pun kadang2 saya tak jumpa dan tak rasa.Ini kan pulak ikhlas dalam diri orang lain.


Kalau saya tak suka orang tu, saya tak suka ambik tau pasal dia.Jadi kalau saya tau orang tu tak suka saya, saya pun tak suka dia ambik kisah hal saya.

Sebab tu saya rasa untuk mengelak kan masalah masing-masing tak puas hati ni block adalah jalan terbaik. Bagi saya menjaga hati sendiri adalah yang paling utama. 

Saya tak suka perasaan bila tengok orang , saya rasa sakit hati.Perasaan tu tak best jadi kita kena buat sesuatu supaya yang baik2 je ada dalam circle kita

Unfollow ..Saya cuma guna untuk rakan yang selalu sembang politik dan isu2 yang boleh mengelirukan saya,.Tapi dalam masa sama saya suka berkawan dengan dia dan dia tak de masalah dengan saya.,

Tujuan saya unfollow supaya saya tak membalas apa yang dia update sebab saya sedar dia ada pendirian dia sendiri tentang politik dan isu yang dia perjuangkan.





Saya tahu saya ni manusia biasa yang ada kelemahan .Saya pun tahu kadang2 status2 saya ada yang buat orang kecik hati..Jadi untuk tak mengecilkan hati kawan saya tu , baik saya unfollow je.

Unfriends..saya tak guna fungsi ni di mana2 sosial media saya. dari instagram, twitter dan facebook saya tak unfriends orang,.

Bagi saya unfriends tak mampu mengubah apa-apa keadaan.Lagi2 semua media sosial saya tak di private kan jadi unfriend tak bagi kesan apa-apa.

Korang pulak macam mana?

sekian..

Tuesday, 16 January 2018

ANAK DAH MULA BAWA BEKAL KE SEKOLAH

Assalamualaikum..

Bekal ke sekolah

ANAK DAH MULA BAWA BEKAL KE SEKOLAH  Sejak Maisara dah naik darjah 5 ni setiap hari dia kena bawak bekal ke sekolah. katanya tahun ni makcik kantin tu dah tukar orang lain. Makanan semuanya dah berubah tak ikut selera dia.Jadi kena la bawak bekal.

Sejak tadika lagi dia memang bawa bekal ke sekolah sebab dia tak makan apa yang cikgu hidang kan. Duit makan setiap bulan bayar jadi cikgu akan bungkus makanan dia untuk bawak balik bagi ibu makan. :p

Naik darjah satu pun masih bawak bekal ke sekolah  sebab masa tu saya risau dia lambat nak makan..Nak kena beratur lagi, nak kena fikir nak makan apa lagi..jadi fikir2 balik baik dia bawak bekal je.Takut nanti loceng dah berbunyi dia masih sibuk nak fikir nak makan apa..

Naik darjah 3 dia mula start tak bawak bekal dah Sebab masa tu dah pandai beli makanan yang sama dengan kawan. Lepas tu siap bagitau nak makan sama-sama dengan kawan-kawan dia.Sampai kan sarapan pagi pun dekat sekolah je.Tak payah ibu bangun masak pagi-pagi.Indah nya masa tu.,ahhaha.

Tapi naik darjah 5 ni , dia balik mengadu kata makcik kantin dah tukar orang .. "kakak tak makan apa pun hari ni sebab nasi tak sedap, ayam kecil.tak puas makan.tapi harga mahal."

Bila dia kata dia tak makan kat sekolah , hati ibu mana la yang tak tersentuh.Dari jam 6 pagi dia bangun sampai jam 1:30 petang tak makan apa..Korang bayang kan lah.. Kalau pengsan cemana??
Mujur la tak de apa jadi hari tu.

Hari pertama dia makan tapi tak habis.hari kedua dia tengok menu sama dan dia tak makan langsung.Dan start hari ketiga sekolah dia mula bawak bekal.Tapi belanja sekolah tetap bawak rm2 sebab nak simpan dalam tabung..Tak adil betul rasa..hahahaha..

Bila dah setiap pagi kena memasak, makanya persedian tu kena mantop la..kan??tak kan pagi2 baru nak potong bawang bagai..Jadi kita buat la cara paling mudah ni..Siap kan bahan awal2.Tapi kita tak mau la buat hari2.Kita buat seminggu sekali

Ini bawang putih....

Bawang putih


Yang ni pulak bawang merah....

Bawang merah


dan yang ni halia...

Halia



Mujur ada Tefal..hahah

Bawang halia dan bawang putih

Tak payah pening2 nak fikir masak apa setiap pagi sebab maisara cuma suka makan nasik je..So menu yang sesuai ialah nasik goreng, nasi lemak, dan nasik ayam.Gilir2 la 3 menu ni dalam seminggu.

Wajib ada ayam goreng..Ayam tu pulak kadang2 saya goreng dengan garam kunyit je, kadang2 buat ayam berempah . Semuanya diperap waktu malam sebelum tidur.bangun pagi masak je terus.

Untuk pagi ni... Nasik goreng dan ayam goreng.

Bekal ke sekolah

Bekal dia kena ada 2 ruang kosong gini sebab katanya 1 ruang nak letak ayam satu lagi nak letak tulang.hahah..teliti tak anak makcik?

Ni pun dah cukup buat dia seronok..Balik sekolah nanti dengar la dia cakap.." kakak makan habis sebab sedap sangat.." hari-hari dok ulang itu je ayat nya..

Dia juga akan berbangga-bangga depan kawan dia sebab ibu buatkan bekal.hahahah..


sekian..

Sunday, 14 January 2018

WINTER SONATA DI MALAYSIA

Assalamualaikum..

musim sejuk malaysia


WINTER SONATA DI MALAYSIA Alhamdulillah..Syukur .. Sekarang Malaysia mengalami musim sejuk. Feeling kejap la kita ni  ala-ala dok korea kan..Pakai baju tebal, duduk minum teh tarik panas tengok langit . Winter Sonata la pulak..kan??Tinggal tak de salji je lagi nih...hahahah..jangn lupa dengar lagu Korea sekali..

 Bukan senang Malaysia ni nak sejuk tau..hahah..Selalunya panas dan berbahang.. Jadi kita abadikan lah kenangan ni dalam blog kita..Boleh??

Ada ke orang Malaysia yang tak suka musim sejuk..Ada kot .Tapi susah nak jumpa.Hahahah..Kalau keluarga saya memang kami selesa sejuk-sejuk macam ni.

Kurang rasa letih dan tidur pun nyenyak.Jimat juga bil elektrik. Kalau rumah korang guna aircond atau kipas angin mesti selama ni kipas tu 24 jam ..kan??Nak tidur malam kena buka air cond.

Tapi bila musim sejuk, tak payah lagi buka aircond dan kipas angin sampai 24 jam.Jimat bil elektrik..Mandi pun sehari sekali.hahaha..Jimat kan??

Masa ni nak jalan2 pun senang dan selesa.Kalau musim panas , habis berpeluh sampai hilang makeup.aahahha.. Tapi yang best nya bila musim panas , kita workout pun cepat berpeluh.Musim sejuk ni dah 15 minit melompat pun tak jugak berpeluh-peluh.Hahaha...

musim sejuk malaysia


Budak-budak2 sekolah pun tak letih sangat bila balik sekolah.macam Maisara, anak saya ni dia ni kalau cuaca panas mula la malas pergi KAFA lepas balik sekolah kebangsaan. Cuaca panas buat badan nya cepat letih.. Lepas tu senang demam.

Baru-baru ni dia tak sihat, batuk. Tapi tak sampai 2 hari dah sihat..Saya rasa pengaruh cuaca jugak tu.Sebab sebelum ni kalau batuk ambik masa dekat 2 minggu nak sembuh .Ditambah dengan demam  dah semestinya.Musim panas kalau dia batuk , tak lengkap kalau dia tak demam .

Cuaca sejuk macam ni, tak susah sangat kita nak berpuasa..kan?tak la haus sampai hilang air dalam badan. esok boleh la buat puasa sunat atau siapa2 yang belum ganti puasa tu, rebut la peluang ni.

Apa pun, Musim panas ke, musim sejuk ke masing2 ada kelebihan nya... Syukur ..Alhamdulillah kita boleh merasai dan melihat kekuasaan Allah s.wt. .


Sekian..

Thursday, 11 January 2018

HAJAT HATI NAK BELI AIR FRYER ...

Assalamualaikum...

Hari ni rasa macam tak nak update blog tapi tak best pulak rasa bila fikir yang blog tak berupdate.Padahal dah buat azam nak naik kan blog ni di tahun 2018..Nak perbaiki penulisan dan konsisten update blog..Jadi update je la sikit...Teringat pulak tentang keinginan saya nak beli air fryer. Tiba-tiba je..hahahahah

air fryer
credit: www.thekitchenmagpie.com


Kata orang mudah kalau ada Air Fryer ni . Saya belum ada terfikir nak beli air fryer sebelum ni saya rasa kelebihan nya cuma kita tak menggoreng dengan minyak yang banyak.Jimat minyak masak  jela..hahah

Tapi bila banca perkongsian kawan-kawan rasa teringin nak beli air fryer.Diaorang kata rasa masakan lebih sedap terutanya kalau nak goreng ayam ikan dan daging sebab masakan kita tu dimasak menggunakan lemak haiwan tu sendiri.



Ada juga yang kata lebih masakan guna air fryer ni lebih menyihatkan.Tu yang rasa teringin sangat nak beli .Kita kan sekarang tengah dalam mood nak amalkan cara hidup sihat dan nak kurangkan berat badan. Takut kolestrol tinggi ..Maklumlah..dah nak masuk penghujung 30 an ni..Macam2 penyakit boleh dapat. Walaupun keluagra saya tak de yang ada penyakit kronik tapi risau jugak la..Tak kan la kita nak jadi pembawa kot..ahhahaha

Ada dua tiga jenama dan model yang saya dah survey . Saya cuma tengok-tengok kat laman web lazada dan 11 street je..Kat tempat lain tak tengok lagi.

Tengok2 je kat Lazada tu tapi kalau ditanya suami dia memang tak bagi beli benda macam tu kat Lazada.Dia lebih percaya kalau beli kat SenHeng depan rumah ni.Senang apa2 hal nak pi tukar ke apa..

kalau kain baju ke barang2 biasa boleh je beli online..

air fryer


Yang setakat ni menawan hati saya ialah Russell Taylors Air Fryer yang gambar  ni...Harga nya dalam rm200 . Saya ada satu barang Russell Taylors ni iaitu waffle maker  yang saya beli kat Lazada..Barang nya memang berkualiti.. Rasa macam nak jadi peminat barang2 jenama Russell Taylors pulak..hahahah..


air fryer



Satu lagi yang saya rasa tertarik nak beli ialah air fryer dari Pensonic yang selalu blogger Eny Yusnizar tayang2 kat Ig dia tu..Gambar atas ni..menggoda sangat tu..Harga nya dalam rm300 lebih macam tu..Tapi tengok kat Lazada semua warna putih..Saya nak yang warna hitam..

Tapi kalau nak yang bagus lagi orang kata beli yang yang jenama Philip..Tapi mahal sikit la kot .

Apa pun kena ke Senheng dulu la ..Tengok2 yang mana berkenan.Jangan nanti sampai2 SenHeng berkenan yang lain pulak..hahaha..Perempuan macam gitu la..kan??sebab tu perempuan tak boleh keluar rumah sangat..Nampak apa je semua nak..hahah



sekian..

Wednesday, 10 January 2018

BERTAMBAH-TAMBAH MAKAN NASI KALAU MASAK SARDIN PEDAS

Assalamualaikum..

Bertambah-tambah makan nasik kalau masak sardin pedas ni. Orang Malaysia ni rata-ratanya memang suka kan makanan pedas.Lagi pedas lagi la berselera makan.Biar sampai pecah peluh , mak mertua lalu kat belakang pun tak sedar.hahaha..Tambah-tambah pulak lauk sardin..Aduh!!memang potong diet la.

Siapa nak kurus jangan beli sardin untuk buat stok lauk kat rumah..Memang kau tak jadi la nak diet.Kalau tak masak nasik, sibuk pulak nak buat karipap sardin..tak buat karipap nak buat sandwich sardin..Eh!!kiranya sardin  ni memang pembuka selera la..








sardin pedas menyengat

Ini dia sardin pedas menyengat yang saya suka masak.Makan dengan nasi panas pun sedap, dengan nasi sejuk pun boleh terlajak.Tak sedar makan bertambah-tambah bila ada lauk sardin pedas ni. Tak susah pun nak masak sardin pedas ni.

Kalau korang suka buat sambal tumis, boleh letak cili kering yang dikisar dalam 1-2 sudu besar.jangan lupa masuk kan halia sebab sardin ni, saya  masak la apa pun mesti nak letak halia.Kalau suka kan rasa original sardin tu tak payah letak cili kering yang dikisar.Boleh potong2 je cili padi kecil-kecil dan masuk kan je . Letak juga air asam jawa.

Kalau rajin lagi boleh tambah kan ubi kentang yang dipotong dadu.Potong besar2 ibu jari tu masuk kan masa tumis bawang dan cili.Memang bau dia pun dah buat perut berbunyi..

Nah saya bagi  resepi yang  lebih lengkap :

Resepi Sardin pedas menyengat.


Bahan-bahan Sardin Pedas


 1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5-10 tangkai cili padi
1 biji ubi kentang ( tak letak sebab tak de siapa nak makan ubi)
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar minyak masak
garam




Cara-cara masak Sardin Pedas

-Panaskan 2 sudu minyak masak 

-hiris bawang besar m bawang putih dan halia.

-Masuk kan ubi kentang dan air asam.

-Masuk kan sardin dan 1/2 cawan air.

-Masak hingga kuah pekat dan ubi lembut.

-masuk kan sedikit garam kalau mahu.Sardin ni biasanya dah ada garam.
so tak letak garam pun tak pe..

-Kemudian dah masak boleh la dihidangkan.

Saya suka masak samapi kuah kering..kalau korang suka yang berkuah banyak boleh Juga.tak de masalah..


sardin pedas menyengat
Saya ni kalau masak sardin pedas macam ni  , macam-macam benda yang saya boleh makan dengan sardin ni..Roti, lempeng kosong, capati , buat popia . kadang2 sardin ni tak habis simpan dalam peti sejuk.Esok pagi buat nasi goreng.

Cuma lenyek2 kan je ikan sardin ni sampai hancur..kemudian panaskan minyak dalam 3 sudu besar..tumis je sardin ni dalam minyak ..letak garam dan masuk kan nasik. Tak payah potong2 bawang cili lagi.. pecahkan telur sebiji kacau-kacau nasi bagi sebati dengan sardin dan telur.

Bila nasik dan tak melekat satu sama lain , boleh angkat dan hidang kan..

Dulu pernah baca kat Ig chef Wan.. Katanya kalau masak lauk atau kuah apa2 yang tak habis, walau tinggal sesudu dua pun, kuah nya tu simpan dalam peti sejuk.Nanti boleh buat nasik goreng..Jimat duit dan masa.Tak payah nak menghiris bawang la ,.nak blend cili bagai..


nanti korang cuba buat sardin pedas menyengat ni..Mesti ketagih..hahhaa..


sekian...

Tuesday, 9 January 2018

APA YANG BOLEH KANAK-KANAK 11 TAHUN NI TULIS DALAM BLOG?

Assalamualaikum..




Balik je Maisara dari sekolah agama terus dia mandi dah sibuk dengan kerja sekolah.Sebulan cuti sekolah saya tak memaksa anak saya untuk belajar sebab saya tahu bila dia naik je sekolah langsung tak de masa lagi untuk berehat.

Hari persekolahan rutin nya sama je setiap hari. Pagi pergi sekolah kebangsaan,.balik rumah jam 1.30. Jam 2.30 dah siap untuk KAFA yang start jam 3 petang,. Lepas habis KAFA dia sampai rumah jam 6.15 petang.

Kemudian dia mandi dan siap kan kerja sekolah.Jam 7.30 malam solat dan mengaji.Sampai la jam 8 malam sibuk kembali menguruskan kerja sekolah. Dia akan curi-curi masa untuk makan dan kemas kan buku2 sekolah.Sebelum tidur dia ambil masa 5-10 minit untuk balas whatsapp kawan2 dan update instagram.kemudian tepat jam 10.30 malam dia akan tidur.

Saya percaya anak orang lain pun sibuk macam ni..kan??

Tapi dalam sibuk-sibuk tu dia ada blog tau..Hahahaha.Kalau nak baca boleh ke blog kakaksara ni..

Blog dia buat masa cuti sekolah hari tu..Ayahnya dah pesan kalau nak ada blog cuma boleh update masa cuti sekolah saja.





Kalau dia langgar peraturan kita delete la blog dia..hahahaha.. Blog dia ada novel jugak.Baru 11 tahun dah berangan nak jadi novelist ..kan??

Kalau baca novel yang dia tulis tu pun nampak dah yang dia memang kuat berangan.hahah. Selain tu ada jugak entry personal.

Kadang2 bila baca kelakar pun ada.lagi2 part salah tulis.Budak2 sekarang kan bila bercakap nak juga selit2 cakap omputih..kan??sama la..dia pun gitu la..kalau dengar cakap macam betul bila dah tulis baru tau dia salah sebut rupanya..ahhaha..


Tak pe la..lama2 nanti pandai la tu...



Blog tu bukan je untuk dia ceritakan perkara2 yang dia nak je tapi juga sebagai tempat untuk dia latih dan perbaiki penulisan dia..korang kalau baca blog dia jangan segan2 tegur kot ada kesalahan ayat  ke terutama nya dalam english ok..

Kadang2 saya tak sempat nak tengok dan betulkan apa yang salah..So sebagai pembaca korang boleh juga tegur dan betulkan kesalahan dia..tapi jangan la kecam..budak2 je kot.Ibu dia garang tau!!hahahah

sekian...




BILA ANAK-ANAK SUKA MELUKIS ..

Assalamualaikum...


Pensil warna yang bagus untuk anak-anak


Budak-budak memang suka melukis..kan??kedua-dua anak saya akan melukis kalau tak ada apa nak dibuat. Awal nya si adik macam tak berminat melukis . Kalau dulu dia hanya akan lukis kereta yang kena hujan. hari-hari lukis kereta kena hujan.

Tapi bila dah hari-hari tengok si kakak lukis macam-macam benda dia pun mula lukis benda lain selain kereta kena hujan.hahaha..Pengaruh persekitaran .mentang2 la suka naik kereta waktu hujan..hahhaha

Bila anak-anak suka melukis ni benda yang paling kerap kena beli ialah kertas lukisan dan juga pensil warna. Setahun 3-4 kali juga la saya beli pensil warna untuk anak-anak. Memula dulu marah jugak la..Dasar mak2 kan??Nak juga membebel..

"ampa bagi hilang ka?... rupanya habis digunakan..Tak sempat nak hilang pun..hahah

Pensil warna yang bagus untuk anak-anak


Pensil warna yang bagus untuk anak-anak

Pensil warna tu bukan nya digunakan habis semua tapi kadang-kadang ada 5-6 warna yang dah pendek sangat .kalau nak beli warna-warna tertentu je rasa membazir je sebab ada certain jenama yang warnanya tak cantik.






Sebab tu pensil warna diaorang ni banyak tapi ada warna tertentu yang cuma ada sebatang je. Warna paling kerap habis ialah biru, hijau , merah dan kuning... Ha..dah macam warna traffic light pulak.. :p

kebiasaan nya saya akan beli jenama Luna, Staedler dan Stabilo.3 jenama ni je yang setakat ni hasilkan warna yang terang dan mata pensil warna.yang kuat.
Pensil warna yang bagus untuk anak-anak

Untuk kertas lukisan saya lebih memilih yang biasa je.Ada kertas yang tebal tapi sedikit mahal.Tapi untuk kegunaan anak-anak yang suka melukis ni saya gunakan yang harga lebih murah tapi banyak ..Beli yang banyak tak la asyik nak kena beli..

Kebiasaan nya benda2 macam ni saya beli kat D.i.Y saja..tak payah susah2 cari..Dah tahu tempat nak beli tak payah la nak cari tempat yang lebih murah..kan??

Pensil warna yang bagus untuk anak-anak

Saya juga ada sediakan kertas A4 ni kat rumah sebab kadang-kadang  anak lebih suka melukis atas A4 je..A4 lebih jimat ..kan??murah dan banyak..hahahah..Lagipun bukan melukis untuk hantar kat cikgu..Hanya untuk membina skill saja.

Bagi korang yang anak-anak suka melukis harap-harap entry ini dapat memberi manfaat untuk korang..

sekian..

Monday, 8 January 2018

MASA KECIL TAKUT HANTU TAK SEMESTINYA DAH BESAR PUN TAKUT HANTU

Assalamualaikum...

takut hantu



MASA KECIL TAKUT HANTU TAK SEMESTINYA DAH BESAR PUN TAKUT HANTU Sejak dari saya kecil lagi memang saya di dedahkan dengan cerita-cerita hantu dan cerita seram.Kalau waktu malam berkumpul dengan mak saudara, opah dan adik beradik mesti ada la topik berkaitan cerita seram ni. Ada cerita yang diulang cerita pun masih lagi rasa seram.ahahah,..

Boleh dikatakan masa kecik saya, saya memang penakut

Tapi yang peliknya bila dah besar tak de pulak rasa takut dekat hantu.Bukan nak berlagak ke apa tapi memang bila saya pergi tempat gelap ke,tempat sunyi ke , benda pertama yang saya fikir bukan lah hantu tapi orang jahat dan  binatang berbisa.

Takut hantu ni entah ketakutan yang no berapa baru saya akan fikir.Hahahha.. Tapi kalau hantu muncul depan saya baru la rasa seram tapi tak la sampai terkejut menjerit sampai pengsan.Pernah nampak benda2 menyeram kan sebelum ni pun saya tak de pulak sampai demam dan  histeria.




Masa saya kecil arwah opah saya selalu dipanggil untuk mandikan jenazah.Bila ada je kematian kat kampung tu , hati saya ni risau dah.tak senang duduk dah rasanya ni.Kejap2 jenguk kat pintu..Takut opah saya balik.

Bila  opah saya  balik je dari mandikan jenazah tu , mula la perasan sangat tak best tu muncul.Kebiasaan nya bila opah balik dari memandikan jenazah dia akan bawak balik sebungkus kopi  dengan satu pinggan biskut kering.Biskut tu dibalut dengan kain putih.Di bunjut kan je pinggan yang ada biskut tu dengan kain putih.

Kalau korang, korang makan tak biskut tu??Hahahha..

Serius cakap biskut kering yang selama ni sedap je makan cicah dengan kopi o tu, bila dah bungkus dengan kain putih tu dia jadi tak sedap ok..hahahah..Sebab dah set dalam kepala otak ni biskut mayat.So memang tak selera nak makan .

Satu lagi yang buat rasa tak best tu ialah Opah saya ni akan bawak balik kain putih .Sehelai kain panjang dan sehelai lagi kain putih yang kecil.Yang besar dia akan rendam dalam satu baldi.Mungkin sebab nak hilangkan bau kain tu kot jadi dia akan rendam lama dalam sehari dua macam tu la....tak tau la bau apa..kan??hahahah . dan yang kecik tu dia suka sangkut atas pokok limau yang berdepan dengan bilik air.

Hahahah,...korang bayang kan perasaan bila malam2 nak terberak , korang sanggup tak nak berjalan ke belakng rumah pergi tandas tu?Bangun pagi gelap2 lagi nak mandi nak berak ,  kain putih tu depan bilik air dengan angin bertiup buat pokok limau tu melambai-lambai je.. .dalam bilik air pulak kain putih terendam dalam baldi.Seram rasa oi....Boleh nangis pagi2 tau..Hahahha..

Saya rasa benda-benda macam tu la yang buat saya dengan adik beradik saya ni , yang membesar masa zaman opah mendikan jenazah dulu, memang bukan lah dikalangan orang-orang yang takut hantu..

tengok cerita hantu
aksi dua beradik tengok cerita hantu.

Dengan anak-anak saya sekarang ni pun saya bagi je diaorang tengok cerita hantu, kadang2 usik2 ada hantu la , ada pocong la..Hahah... Tambah pulak saya memang suka mengusik. Bukan niat nak buat diaorang jadi penakut tapi nak diaorang rasa biasa je bila kita sebut tentang hantu..Orang kata nak hilangkan ketakutan pada satu2 benda tu kita kena berdepan dengan perkara tu..Ada faham??hahah


Sebab tu saya ni sampai sekarang tak percaya bila orang kata .."jangan la takut2 kan dia dengan cerita hantu..nanti dia percaya, nanti dia penakut.." Tak de maknanya..Biasanya kalau selalu cerita, selalu takut2 dia memang dia dah rasa tak takut hantu apa pun..




sekian.

Tuesday, 2 January 2018

AWAL TAHUN BARU 2018 NI APA LAGI CERITA NAK DI TULIS KALAU BUKAN AZAM TAHUN BARU

Assalamualaikum.


azam dianarashid 2018


Bila tiba awal tahun mesti masing-masing nak bercerita tentang azam tahun baru..kan??Saya ni banyak azam setiap tahun.Sebab saya ni kalau berazam memang buat sungguh-sungguh ..Mesti jadi lepas tu kita fokus pada azam yang lain pulak..Macam tu la cara saya berazam..

Satu lagi sebab kenapa azam banyak2 setiap tahun sebab kadang2 berazam benda yang sama setiap tahun, di campur pulak dengan azam yang baru..Tu pasal la jadi banyak..hahahah..

Saya tak mau cerita tentang hal peribadi berkaitan azam ni..Biarlah rahsia ye..hahahahBukan apa, azam ni bila dicanang2 takut tak jadi..Lepas tu malu sendiri..Jadi kita cerita tentang azam dengan blog ni je la..






Untuk tahun 2018 saya berazam nak beri lebih fokus pada penulisan di blog. Saya nak kurang kan post-post tentang iklan.Sebenarnya ini juga azam saya tahun 2017 yang lalu.Tapi biasa la bila nampak duit je jadi lupa azam kita tu..hahahah..tapi memang saya dah kurangkan sikit ambik review-review..

Kalau tahun 2016 saya boleh dapat 4 angka dengan menulis iklan di blog.Tapi 2017 saya kurangkan kepada 2 post sahaja sebulan.. Saya memang nak fokus menulis tentang isu semasa, cerita viral, post2 tentang pendapat dan cadangan..Tapi kadang2 bila dapat tawaran je laju je terima..hahaha..Maklum la..perempuan kan suka duit.hahah


Untuk tahun ni harap saya tak terlalu mengejar duit..Memang buat blog ni kena juga ada hasil..kan?Sebab tu saya kata saya cuma nak kurangkan beriklan..Saya tak kata saya tak mau beriklan..okkk..Jangan salah sangka pulak..Buat blog kena ada hasil tapi jangan sampai lari kita punya tujuan utrama berblog.

Saya rasa bila saya terlalu fokus pada nak buat review nampak macam tak de arah blog saya ni.Bayangkan lah, bila kita tulis review ambik masa bukan sejam dua tau..kadang sehari suntuk..Sedangkan kita ada banyak benda lain nak di tulis dan diluah..Hahaha..Kecewa sangat la di situ..

Saya dah join  adsense, ada nuffnang, ada klikjer , banyak dah tu..kan?? dan kalau saya ambik review pun mungkin setakat sebulan 1-2 review post sahaja.. Tengok keadaaan cemana ok..Kalau saya tak de bahan nak tulis mungkin saya akan tulis review.

Tapi setakat ni saya tak pernah rasa tak de apa nak di tulis..hahaha..

tahun baru 2018 dianarashid.com

Saya nak banyak menulis macam2 isu supaya lebih ramai akan baca blog saya,.Saya tak mau fokus pada satu aliran pembaca je.Saya nak jadikan blog saya ni sebagai sumber maklumat yang pelbagai..Ada macam-macam cerita di situ.Insyaallah dalam masa sedikit lagi saya nak ubah sedikit paparan blog saya ni..Ubah sikit je terutamanya bahagian nav bar tu.

Saya juga nak mulakan semula rutin blogwalking setiap hari..dah lama tinggal rutin ni..ada juga bw sekali sekala tapi susah nak disiplin kan diri macam awal2 buat blog dulu..



Ok..tu je lah azam saya untuk blog dianarashid.com ni..

sekian..

Sunday, 17 December 2017

KALAU PAKAI BLOGSPOTJE BOLEH KE APPLY GOOGLE ADSENSE ?

Assalamualaikum...




Kalau pakai blogspot je boleh ke apply google adsense? Sejak ramai blogger yang dah lulus Google Adsense ni makin ramai blogger yang berminat nak memohon Google Adsense termasuk la yang pakai blogspot je.  Saya sendiri pun baru je lulus permohonan Google Adsense.. Dulu masa masih lagi blogspot memang tak terfikir nak apply google adsense. Pengetahuan tentang google adsense tu pun belum ada.Berbeza dengan sekarang , yang pakai blogspot pun dah berimpian nak apply google adsense

Walaupun saya ni baru je lulus adsense tapi dah ada pulak yang tanya  tentang adsense ni.Gelabah jugak la nak jawab sebab kita bukan pakar. Ada yang tanya saya , kalau pakai blogspot je boleh ke lulus adsense ni?

Jawapan nya dah tentu lah boleh.Tak ada masalah pun sebenarnya.macam saya katakan diatas tadi , saya dah pakai domain berbayar dot com baru saya tahu tentang google adsense.Kalau masa saya guna blogspot dulu saya dah didedahkan dengan google adsense , memang saya dah apply awal-awal lagi.Tapi masa dulu nak lulus Google adsense ni bukan nya mudah.Ada banyak yang perlu diperbaiki dalam satu-satu blog.

Kalau korang pengguna blogspot dan nak memohon iklan Google adsense  ini ada beberapa tips mudah yang boleh korang cuba praktik kan sebelum korang memohon.






Yang pertama tulis 13-14 artikel dengan minimun 600 payah perkataan. Artikel tu jugak biarlah yang asli milik korang dan bukan copy paste dari mana-mana . Memang susah nak bermula tapi bila korang dah biasa menulis panjang-panjang , ianya bukan masalah lagi. Bila menulis tu jangan la copy paste. . Cedok idea atau isi dalam content lain tu tak pe..Letak jugak sumber dari mana ..Olah guna ayat sendiri yang lebih menarik.

Bagi blogger yang baru buat blog korang kena tunggu sekurang-kurangnya 25 hari untuk apply google adsense. Dalam tempoh 25 hari tu perbaiki blog korang macam yang no 1 saya tulis tadi. Ada juga yang kata kena tunggu blog berusia 6 bulan atau lebih..Tapi tak salah kalau korang mencuba.Yang penting artikel korang banyak dan content  nya asli.

Pastikan blog korang ada pembaca.Korang boleh guna facebook atau twitter . Macam saya memang selalu saya kongsikan link post saya di facebook dan twitter.mula2 tak ramai tapi semakin lama , semakin ramai yang selesa dengan penulisan saya dan diaorang akan baca apa saya tulis kat blog.Saya tak la pandai sangat bercerita. Tapi orang suka kalau benda yang kita tulis tu dalam bentuk pendapat peribadi atau cadangan . kadang2 dalam post yang cerita tentang benda tengah viral tu, saya selit kan juga pengalaman sendiri .

Korang juga boleh gunakan teknik SEO untuk lebih ramai pembaca blog. Cemana Google adsense nak lulus kalau blog kita tak de pembaca..kan??Siapa nak tengok iklan yang kita letak tu kalau yang baca pun tak ada..

Ok..tu je la..Nak cerita lebih2 tentang adsense ni pun kita bukan pakar tau..Korang boleh tanya blogger-blogger lama yang dah jana beribu ringgit dengan adsense ni macam  blogger Nick Nashram..Tengok blog Nick sendiri pakai blogspot tau..tapi dia memang hebat la bab Adsense ni ..Banyak post tentang google adsense yang saya baca kat blog dia.. Lepas ni kalau ada apa2 hal tanya dia je, jangan tanya saya ok..Hahhaha


sekian...





Monday, 27 November 2017

AKHIRNYA DIANARASHID.COM LULUS GOOGLE ADSENSE DENGAN CEMERLANG DAN JAYANYA

Assalamualaikum..



Bila tulis entry apa-apa kat blog tajuk kena "wah...sangat" ... Padahal cerita yang nak tulis cuma tentang lulus akaun Google Adsense saja.

Lulus akaun Google Adsense memang menjadi impian ramai blogger disebabkan bayaran nya yang dikatakan lumayan.Ye la..Dibayar dengan USD kot..siapa yang tak mahu..kan??

Kalau dulu nak dapatkan akaun Google Adsense bukan nya mudah.Sejak hampir  2 tahun lalu saya dah apply akaun Google adsense ni. Entah berapa kali dah dapat perkabaran yang kecewa dari mereka.






Tapi saya tak pernah putus asa dan terus memohon.di samping tu saya banyak membaca post-post dan tips-tips  berkaitan Google Adsense . Memang ianya banyak membantu saya malah bila tiap kali permohonan Adsense saya di tolak , dengan membaca post-post tentang Adsense membuatkan saya tak putus asa dan terus buat permohonan semula.



Akhir nya pada pertengahan  oktober saya dapat email mengatakan akaun Google Adsense saya telah lulus sepenuhnya.Dengan pertolongan blogger Cik Akak saya pasang iklan Google Adsense dan tak lama kemudian iklan tersebut muncul di blog saya.

Rasa seronok sangat sebab lama juga saya tunggu blog saya lulus adsense ni..

Pada awal november saya dapat email lain mengatakan pihak Goiogle Adsense dah hantar pin code.Email ni kita akan dapat apabila kita berjaya mengumpul $10 dalam akaun Google Adsense kita.



Tak lama kemudian dalam, 2 minggu lebih juga la saya tunggu akhirnya pin code tu dah sampai.Dan saya dah masuk kan pin code tersebut.Yeay!!

Memang tak sabar nak kumpul duit dengan Adsense ni.Setakat ni memang memberangsangkan.Patut la ramai yang nak ada akaun Google Adsense ni.


Sebelum ni saya nampak ada yang kata blog yang ada adsense ni adalah blog yang bagus, yang terbaik, yang ada potensi dan sebagainya.Di julang2 blog-blog yang ada adsense ni seolah-olah hanya Google adsense sahaja yang perlu menentukan hala tuju satu-satu blog

 Bagi saya la , pendapat tu mungkin boleh diguna pakai beberapa tahun lalu.Untuk masa sekarang pendapat tu tak boleh pakai dah.Saya perhatikan dah banyak blog yang dengan mudah lulus Google adsense ni. Malah blog saya sendiri saya anggap hanya bernasib baik . Blog yang setahun jagung dengan content yang tak cukup kuat pun dah boleh apply Google adsense.

Jadi buat masa sekarang saya tak nampak kat mana yang orang kata blog yang ada Google Adsense ni sebagai blog yang terbaik dan sebagainya.

Maaf kalau kita salah pendapat.




Saya punya impian cuma nak kumpul sebanyak yang boleh sehingga bulan june tahun 2018.Sampai je bulan june 2018 baru saya nak keluarkan duit Adsense saya tu sebab bulan 6 nak kena bayar domain blog ni.Hahahha...

Ha..Jangan tak tau domain blog ni kena renew setiap tahun.Bukan free-free je saya guna dianarashid.com ni  tau.Saya punya blog pun saya kena bayar apa lagi kalau orang nak guna blog saya untuk iklan kan produk mereka.. Memang kena bayar la jugak.

Ok tu je la yang saya nak kongsikan dengan korang.bagi yang belum ada akaun Google Adsense ni boleh la memohon .Jangan putus asa, teruskan menulis .Bila rasa putus asa je ingat balik apa tujuan asal kita buat blog?Kalau betul2 sebab duit , tak dapat makcik nak menolong nya.

sekian..




Tuesday, 21 November 2017

BILA KANAK-KANAK BERLAGAK JADI DEWASA

Assalamualaikum..


BILA KANAK-KANAK  BERLAGAK JADI DEWASA  Ni gambar-gambar minggu lepas masa ambik Mikhail kat tadika dia.Kakak pun kebetulan cuti sekolah jadi dia pun beriya nak jemput adik kat sekolah.

Masa sampai-sampai kat tadika tu dia la beriya pegang beg adik, suruh adik pakai kasut.. Mungkin adik tu kat dalam hati dia geram je tengok kakak mengarah dia macam-macam mengalahkan ibu pulak.


hahaha..


Macam tu la karenah si kakak ni,Kalau dirumah pun dia la yang kuat mengadu.Semua benda dia nak kawal.Dia suka berlagak macam dia dah dewasa padahal baru umur 10 tahun .

 Sebagai ibu yang memerhatikan dia 24 jam saya boleh nampak ada masanya di terlupa yang dia sedang dalam watak orang dewasa.hahaha






Ada beberapa sebab yang saya perhatikan kenapa anak-anak seperti si Kakak ni suka berlagak seperti orang dewasa.

Saya selalu check whatsapp si kakak ni.Apa yang saya perhatikan rakan-rakan nya bercakap seperti orang dewasa.Kadang-kadang mereka hantar whatsapp Voice meluah tentang rasa stress, dan gaya lenggok bercakap tu pulak tak sangka yang mereka ni baru berusia 10 tahun.

Rakan-rakan nnya jugak lebih suka berbual tentang drama tv dan lagu-lagu yang sedang popular.. Sedangkan kalau di rumah saya lihat Kakak lebih suka menonton kartun dan mendengar lagu kanak-kanak.

Sebab tu saya rasa rakan-rakan nya beri banyak pengaruh dalam perkembangan dirinya. Kadang-kadang saya rasa dia macam memaksa diri dia sendiri untuk ikut seperti rakan -rakan nya sedangkan dia masih mahu bermain masak-masak dan menonton Didi & friends . Hahah..


Saya selalu juga pesan pada dia supaya membesar seperti yang dia mahu.Dia tak perlu ikut apa kawan-kawan dia buat jika dia rasa tak mahu.

Tapi saya tahu apa yang dia buat tu supaya kawan-kawan dia menerima dirinya.

Sebenarnya benda macam ni  tak elok untuk perkembangan anak-anak kita sebab akan buat dia tak seronok dengan hidupnya. Dia akan rasa agak terbatas untuk dia buat apa yang dia suka dan mampu.

.Sebab itu kalau dirumah saya biarkan je dia nak menonton video Baby Shark Doo Doo atau menonton Didi & Friends dengan adik dia.


Sebagai ibu bapa kita perlu perhatikan dan fahami tingkah laku anak-anak kita. .Saya mahu anak saya melalui masa kecil mereka dengan sepatutnya.


sekian