Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Saturday, 14 September 2019

DALAM RAMAI-RAMAI KAWAN MESTI ADA SORANG JADI PALAOTAOLOGIST

Hi semua..



Dalam ramai-ramai kawan yang korang ada mesti ada sorang dua yang kerjanya asyik nak membangkang  orang lain. Golongan ini juga suka memperlekehkan citarasa  dan minat orang. Kiranya dia punya pandangan dan minat je la yang bagus. Dia je la yang serba tau. Orang lain tak tau apa. Kita gelarkan orang macam ni sebagai Palaotaologist..

Palaotoa = Definisi buat palatau adalah buat kepala tahu. Bermakna buat pandai dalam semua perkara .

Kalau korang cerita pasal tempat makan yang korang rasa best dan sedap. Sedap dan best ni ikut tekak masing-masing. Tapi Bagi palaotologist tempat yang korang cadang kan tu tak best.




Dia juga akan pertikaikan dan memperlekehkan citarasa korang tu padahal tekak kita tak kongsi dengan tekak dia pun. Dia pun cadangkan la tempat yang dia yakin lebih best.

Bila dia dah cadangkan tu, kita pulak tak boleh bangkang. Kita dengar dan angguk je. Baru dia akan rasa seronok dan rasa dia betul. Padahal kita balik rumah kita gelak kan je perangai palatao dia tu.

Ini termasuk la dalam apa-apa saja isu. Tak kira bab kesihatan, rumahtangga, isu semasa, apa saja perkara si Palaotaologist ini akan membangkang dan tanpa di minta beliau akan memberi cadangan dan saranan yang kita tak perlukan pun tapi di paksa juga kita dengar dan terima walaupun kita tak rela. 




Wednesday, 11 September 2019

SMARTPHONE ANDA ADA CIRI-CIRI NI BERMAKNA ANDA SUDAH TUA

Hi Korang..

Sambil-sambil main candy crush saya update blog kejap. Siapa je lagi yang main Candy Crush sekarang ni kan?? Hahah.. Tapi game ni sangat setia dimainkan oleh golongan ibu-ibu macam saya ni tau. Biasanya kalau bosan mengadap sosial media ataupun rancangan tv tengah iklan baru lah saya buka kejap game Candy Crush ni.



Selesai satu level tu dah rasa hebat sangat dah.Hahah. Kadang-kadang tu sempat juga main game Candy Crush sebelum nak lelap mata. 5 kali main tak selesai jugak level tu terus la tidur. Bukan lama pun nak selesaikan satu-satu level tu. Cuma dalam 3-5 minit je. Kebanyakan golongan ibu dan ayah yang berusia awal 40 am ke atas cukup suka Candy Crush. Game  bounching ball pun ada jugak.hehe

Satu lagi golongan usia macam saya ni kalau korang perasan suka betul pakai casing phone yang jenis flip. Kan??kan??



Bukan apa, kami ni risau phone jatuh. Malas nak beli baru sebab dah selesa dengan apa yang sedang digunakan. Bila rosak nak kena beli baru lepas tu nak kena belajar pulak guna phone baru tu cemana. Walaupun phone tu jenama sama je, dia punya paparan pun lebih kurang je tapi tetap tak biasa tau.





Phone Case jenis flip ni juga kalau korang perhatikan bahagian dalam dia ada macam poket kecil. Kat situ juga kami akan selitkan kertas. kadang2 kertas tu ada pasword  fb, mungkin juga no phone kawan atau saudara yang kami nak masuk kan dalam phone kejap2 lagi. hahah . Sebab tu la Flip Phone case akan jadi pilihan orang-orang tua macam saya ni.hahah



Phone orang tua juga dia punya brightness tu, kalau terang, terang sangat-sangat. Tapi kalau malap, habis tak keluar cahaya langsung. Malap tu phone saya la sebab saya tak suka silau.Nanti sakit kepala. Kalau yang bercermin mata tu mungkin terang  Ya ampun  la sampai terpancar cahaya tu ke wajah. Hahah

Berbeza dengan orang muda. Dia punya cahaya skrin phone tu mungkin 20 % -50 % je .

Sama juga dengan ringtone volume phone ni. Sehabis-habis kuat bunyi nya. Dah la bunyi bukan main nyaring lagi. Bila berbunyi je semua orang tengok kat kami. Jangan pelik sebab biasa nya bila dah tua ni kurang fokus dan kurang peduli siapa yang called.



Kadang2 phone dalam bag bunyi kami boleh buat tak tahu je sebab ingat kan phone orang lain. Siap ada vibrate pun tak perasan lagi tu. Lain la orang muda, lagi2 yang tengah bercinta. Asyik fikir "bila dia nak call I..Dia tak rindu I ke?" hehe.. Ada juga yang tunggu panggilan penting pasal hal2 kerja. Kan?

Macam tu la biasanya keadaan phone orang2 yang dah usia 40 ke atas ni. Saya ni pun belum umur 40 lagi tapi ciri2 phone orang tua tu dah ada dah. hehe.

*entry suka2 je..Jangan dok serius sangat boleh dak??Hahaha

Bye..








Saturday, 7 September 2019

PENJUAL PENAPIS AIR : NAK BAGI MASUK RUMAH ATAU PUN TIDAK.

Hi semua..

Hari tu ada orang jual penapis air datang rumah. Budak perempuan 2 orang. lawa-lawa orang nya. Tengok berpeluh2  muka. Letih agaknya sebab waktu tu pun dah jam 6 petang.

Sebab kesian saya suruh la diaorang berdua masuk. Bukan kita nak beli pun. Kita dengar je apa diaorang nak cakap. Jamu air sikit, bagi hilang sakit2 kaki berjalan lepas tu nanti kita kata tak nak beli balik la diaorang nanti.



Bukan semua orang kita boleh buat baik. Kita tengok2 jugak la orang nya tu cemana dan persekitaran kita juga mesti lah selamat sebelum nak bagi diaorang masuk.

Kalau lelaki tak payah la fikir nak bagi masuk ke tidak. jenguk kat pintu pun tak payah. Lagi pulak kita ni perempuan. Tak kan nak suruh diaorang masuk kot.kan?

Hari tu kebetulan anak-anak main kat luar dan pintu terbuka jadi terpaksa la saya mengadap juga ke pintu pagar bertanya apa tujuan 2 orang anak dara tu datang lewat petang tu..

Lagipun masa tu dah jam 6 petang.Jiran-jiran pun dah balik kerja masing-masing ada katdepan rumah. Jadi selamat la sikit ..kan? Kalau diaorang datang waktu pagi atau masa jiran-jiran tak de dirumah memang saya tak layan la.



Rumah saya ni boleh dikatakan dalam persekitaran yang selamat sebab tepi taman perminan dan orang sentiasa ramai. Malam- pagi pun ada security guard lalu . Polis pun masuk meronda 3,4 kali sehari. Taman biasa je. Bukan kawasan rumah orang kaya-kaya pun. Tapi Alhamdulillah selamat.

Sebab tu la harga nya makin tahun makin mahal tau. Nasib baik la kami beli masa harganya lebih kurang 80k. Sekarang dah mahal dah. Balik semula pada cerita penapis air tu. sesat dah sampai cerita pasal harga rumah.hahah.

Boleh dikatakan semua rumah dah pakai penapis air. jadi diaorang pun faham bila kita kata tak berminat nak beli. Kalau dulu dia tengok je rumah kita tak de penapis air, punya la paksa suruh beli. Dah halau balik cara halus pun, esok datang lagi. Kan??

Salah sorang anak dara tu muka nya sebiji macam pelakon Umi Nazira. Cara cakap pun macam pelakon tu. Punya la lembut dan sambil cakap dia senyum tu seronok pulak tengok. ahhah..

Masa diaorang buat demo air hari tu, dia minta kat saya air paip rumah ni untuk buat demo. Dia masuk kan batu kecil kaler biru dalam sample air yang saya bagi. Terus air tu jadi biru. Kita pun buat la muka teruja. Satgi kecewa pulak diaorang kalau kita buat muka poyo..kan?

lepas tu dia terangkan lah air diaorang tak sama macam air dari coway ke chucko ke,. Alah..skrip sama macam penjual penapis air. Tapi yang bagus nya budak dua orang ni diaorang tak paksa pun beli. Dia terangkan bahaya air yang biasa dengan air dari penapis yang diaorang jual siap ada buku dan gambar penyakit-penyakit mengerikan.

Tapi masa diaorang datang tu katanya diaorang tengah buat program subsidi. Cuma keluarga terpilih je yang layak dapat . Yang dipilih cuma keluarga yang ada penyakit serius, ada dapat bantuan BSH dan yang gaji kurang dari 2000 kot.lupa dah..

So katanya keluarga saya ni tak layak dapat sebab tak de siapa yang sakit, BSH pun tak dapat. Tapi diaorang cerita jugak la pasal penapis air diaorang tu. Lega rasa. Hahaha.. tapi kita buat juga la muka sedih sebab tak layak tu. Satgi diaorang kata kita tak suka pulak diaorang datang.



Saya pun dah lupa apa jenama penapis air tu. Tanya suami dia pun tak ingat. Tunggu lah dah kaya nanti kita tukar la penapis air kat rumah ni yang katanya lebih menyihatkan.

Macam-macam jenama penapis air ada. pandai2 la kita pilih. jangan sampai membebankan nak bayar tiap-tiap bulan dah la.

Lepas balik je orang jual penapis air tu, malamnya saya buka facebook penuh iklan orang jual penapis air. Pelik tak??

Bye










Saturday, 17 August 2019

DUNIA BLOG MAKIN SURAM DISEBABKAN SOSIAL MEDIA

Hi semua..




Saya sebenarnya rindu sangat zaman awal-awal saya menulis blog dulu. Tahun 2010 waktu tu ramai blogger yang muncul dengan macam-macam gaya penulisan. tapi sekarang ni semakin suram. Semakin sepi dan tak banyak blog yang aktif.

Ni semua kerana dah ramai yang lebih seronok menulis kisah peribadi di sosial media macam facebook dan Instagram. Saya pun asa Instagram , Twitter dan facebook tapi keutamaan tetap saya berikan pada blog.

Bagi saya menulis di blog lebih seronok sebab kita bebas nak tulis apa saja. Tak de syarat..

Selalu juga saya pesan pada kawan-kawan yang aktif di Facebook dan Ig supaya lebih kerap menulis di blog.  Update la blog walaupun ringkas. walaupun seminggu 2, 3 kali.. Cuba lah update blog. Tapi diaorang mesti ada sebab sendiri kenapa tak boleh nak terus menulis di blog.






Ada yang kata malas nak buka laptop, malas nak masuk kan gambar, malas nak karang panjang2. Point utamanya ialah MALAS. Hahah.. Padahal kat Facebook dan Ig pun sehari update sampai 5,6 post. kan?? Jangan tipu! hahah

Macam saya sendiri , kalau tak sempat sangat, update guna phone je. Sebelum tidur tu taip ringkas-ringkas dan kemudian publish je. Yang penting ada update.

Kadang2 masuk kan je gambar dulu,  Esok lusa sambil-sambil tengok tv pun dah boleh update blog.

Dulu phone kecik memang payah la nak menaip guna phone. Sejak pakai samsung A20 ni skrin besaq sikit. Boleh la buka blog dan menaip laju sikit. Hahah.

Apa kebaikan menulis di blog ni?

Ada banyak sebenarnya kebaikan menulis di blog. Salah satu nya yang saya sendiri alami ialah ianya dapat memperbaiki skill penulisan kita. Dulu menulis macam budak tingkatan satu. Kelakar sungguh entry-entry lama saya dulu.

Main bedal je tulis sampai tak de perenggan. Tulis macam lirik lagu pun ada. Hahah .. Tapi sekarang ok la sikit dari dulu..Kan??

Kemudian yang bagus tentang menulis di blog ni ialah kita sudah menjadi seorang penulis. Eh!!saya penulis rupanya.. Hahahah.. Dan korang mesti tak sangka tiba-tiba je dapat email untuk tawaran supaya kita tulis satu post . Post tu pulak dibayar.

Wah!!seronok nya...

Kebaikan lain...

Kita dapat membina identiti kita sendiri. Bukan bermakna kat sosial media tu tak boleh tapi tak berapa kuat je. Cer korang google nama korang sendiri kat Google ni. Apa yang keluar??

Kalau ada Blog , yang pertama sekali keluar adalah nama korang bersama link website korang. Tak keluar pun profile facebook korang tu. Kan??

So, lepas ni jom la update blog. Meriahkan balik dunia blog ni.

Saya merayu nih.. :p





Tuesday, 23 July 2019

PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².

Anak yang banyak karenah sampai saya tak boleh duduk diam.


Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.

Baking pun benda yang saya suka juga.


Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saja masa untuk dia tidur dengan cukup.




br />
Fuh!!bayangkan lah asyik tidur saja. Bukan tak seronok tidur lama² ni tapi bila tidur lama sangat badan jadi lemah macam orang demam. Sebab tu saya tak suka tidur lama. Saya kerap tidur tapi kejap² je.

Baca buku memandu ni bukan sebab nak ujian tapi sebab nak guna sepanjang memandu nanti


Bangun lewat tu bila saya tidur lewat je. Bangun pagi solat, siapkan sarapan kemas rumah, siap keperluan anak² dan suami lepas tu jam 10 pagi tu mula la mata mengantuk. Saya tidur la kejap time tu.

Petang pun kalau mengantuk saya tidur kejap. Tak de istilah tahan² mata bagi saya. Mengantuk je tidur la kejap 10- 20 minit. Tu la untungnya orang tak bekerja ni..kan?? Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki bahagian ni untuk saya. Hahah

Yang tak dapat tidur sesuka hati tu mungkin rezeki awak lebih bab lain. Allah tu maha adil..

"Me time" korang pulak cemana??