Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Saturday, 17 August 2019

DUNIA BLOG MAKIN SURAM DISEBABKAN SOSIAL MEDIA

Hi semua..




Saya sebenarnya rindu sangat zaman awal-awal saya menulis blog dulu. Tahun 2010 waktu tu ramai blogger yang muncul dengan macam-macam gaya penulisan. tapi sekarang ni semakin suram. Semakin sepi dan tak banyak blog yang aktif.

Ni semua kerana dah ramai yang lebih seronok menulis kisah peribadi di sosial media macam facebook dan Instagram. Saya pun asa Instagram , Twitter dan facebook tapi keutamaan tetap saya berikan pada blog.

Bagi saya menulis di blog lebih seronok sebab kita bebas nak tulis apa saja. Tak de syarat..

Selalu juga saya pesan pada kawan-kawan yang aktif di Facebook dan Ig supaya lebih kerap menulis di blog.  Update la blog walaupun ringkas. walaupun seminggu 2, 3 kali.. Cuba lah update blog. Tapi diaorang mesti ada sebab sendiri kenapa tak boleh nak terus menulis di blog.





Ada yang kata malas nak buka laptop, malas nak masuk kan gambar, malas nak karang panjang2. Point utamanya ialah MALAS. Hahah.. Padahal kat Facebook dan Ig pun sehari update sampai 5,6 post. kan?? Jangan tipu! hahah

Macam saya sendiri , kalau tak sempat sangat, update guna phone je. Sebelum tidur tu taip ringkas-ringkas dan kemudian publish je. Yang penting ada update.

Kadang2 masuk kan je gambar dulu,  Esok lusa sambil-sambil tengok tv pun dah boleh update blog.

Dulu phone kecik memang payah la nak menaip guna phone. Sejak pakai samsung A20 ni skrin besaq sikit. Boleh la buka blog dan menaip laju sikit. Hahah.

Apa kebaikan menulis di blog ni?

Ada banyak sebenarnya kebaikan menulis di blog. Salah satu nya yang saya sendiri alami ialah ianya dapat memperbaiki skill penulisan kita. Dulu menulis macam budak tingkatan satu. Kelakar sungguh entry-entry lama saya dulu.

Main bedal je tulis sampai tak de perenggan. Tulis macam lirik lagu pun ada. Hahah .. Tapi sekarang ok la sikit dari dulu..Kan??

Kemudian yang bagus tentang menulis di blog ni ialah kita sudah menjadi seorang penulis. Eh!!saya penulis rupanya.. Hahahah.. Dan korang mesti tak sangka tiba-tiba je dapat email untuk tawaran supaya kita tulis satu post . Post tu pulak dibayar.

Wah!!seronok nya...

Kebaikan lain...

Kita dapat membina identiti kita sendiri. Bukan bermakna kat sosial media tu tak boleh tapi tak berapa kuat je. Cer korang google nama korang sendiri kat Google ni. Apa yang keluar??

Kalau ada Blog , yang pertama sekali keluar adalah nama korang bersama link website korang. Tak keluar pun profile facebook korang tu. Kan??

So, lepas ni jom la update blog. Meriahkan balik dunia blog ni.

Saya merayu nih.. :p





Tuesday, 23 July 2019

PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².

Anak yang banyak karenah sampai saya tak boleh duduk diam.


Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.

Baking pun benda yang saya suka juga.


Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saja masa untuk dia tidur dengan cukup.




br />
Fuh!!bayangkan lah asyik tidur saja. Bukan tak seronok tidur lama² ni tapi bila tidur lama sangat badan jadi lemah macam orang demam. Sebab tu saya tak suka tidur lama. Saya kerap tidur tapi kejap² je.

Baca buku memandu ni bukan sebab nak ujian tapi sebab nak guna sepanjang memandu nanti


Bangun lewat tu bila saya tidur lewat je. Bangun pagi solat, siapkan sarapan kemas rumah, siap keperluan anak² dan suami lepas tu jam 10 pagi tu mula la mata mengantuk. Saya tidur la kejap time tu.

Petang pun kalau mengantuk saya tidur kejap. Tak de istilah tahan² mata bagi saya. Mengantuk je tidur la kejap 10- 20 minit. Tu la untungnya orang tak bekerja ni..kan?? Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki bahagian ni untuk saya. Hahah

Yang tak dapat tidur sesuka hati tu mungkin rezeki awak lebih bab lain. Allah tu maha adil..

"Me time" korang pulak cemana??







Wednesday, 17 July 2019

UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)





Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya drive tapi tetiba dia tido. Tak jadi keluar terus merajuk. Dah kena pujuk belanja KFC , dah berbaik pun tak juga drive nya. Jadi malas pulak..Hahahah

Banyak sangat halangan nya. Kali ni tak boleh tangguh. Habis juga duit tu ke lain kalau tak cepat-cepat ambik lesen kereta.



Saya ni dah nak masuk umur 40 jadi daya ingatan tu bukan nya kuat pun.Tu yang jenuh la nak mengingat papan tanda, undang-undang jalan raya bagai. Bab memandu tu saya memang tak fikir pun. Cuma bab RPK dan RSM ni je yang bikin tak tidur malam. ;p

Suami kata jangan paksa-paksa sangat nanti stress. Soalan senang je katanya..

Alahai..senang la bagi dia sebab dia dulu ambik lesen masa belum umur 21. Mana ada RPK ni. Ni daya ingatan orang tua umur 39 mana sama dengan yang umur 20. Kan????

Tapi bila kita dok rilek2 lagi la risau. Terus tak jadi nak berwasap ke, berfacebook  bagai. Kena berlatih buat ujian balik.

Dah dekat umur 40 baru nak ambik lesen buat apa?? Bukan kerja pun.. Kan?? Tapi kita fikir panjang je la.

Tahun depan si Kakak dah naik sekolah menengah. Si adik pulak dah kena masuk KAFA. Siapa nak ngantor semua tu.? Selama ni memang la ayahnya yang ambik hantar sebab diaorang sesi pagi. Tapi Tahun depan dua2 nya dah kena masuk sesi petang.





Nak tak nak kena jugak la ada lesen memandu. Harap-harap masuk tahun depan saya dah ada lesen dan dah berani nak bawak kereta ke jalan raya. Setakat ni bawak dekat2 rumah ni je.Tak pernah bawak ke jalan raya. Takut..

Sebab tu la saya ambik lesen Auto je. sebab nak kena mahir cepat. Suami kata tak pe la sebab kereta kat rumah pun kereta auto. Nak beli kereta pun dah banyak kereta auto sekarang ni.Lain la kalau  tetiba saya nak bawak lori ke pulak.hahah.. memang tak la nak bawak lori.. Hahah

Korang ambik lesen masa umur berapa?

Ok..tu je la nak cerita. sambung membaca.. Bye..






Tuesday, 25 June 2019

BALIK SEKOLAH DENGAN KESAN BENGKAK ~ BUDAK-BUDAK SEKARANG MEMANG DAH TAK MAKAN NASIHAT KE?

Hi Semua..

Waktu saya muat naik gambar-gambar ni di Facebook mesti ada yang fikir saya ni nak hentam cikgu je.. Hahahaha.. Padahal tak de pun hentam cikgu dalam post tu.

Mesti ada jugak yang fikir.. "ala..sikit je.."

Heh..Meh anak kau aku cubit sikit sampai lebam , sampai dia menangis.. Kita tengok dia punya sikit tu cemana.



So hari ni saya nak cerita apa yang jadi pada Mikhail ni. Ceritanya pendek saja.

Jumaat lepas dia balik sekolah dengan kesan bengkak kat atas mata. Bengkak tu memang jelas sangat jadi kakak nya terus menjerit sebab risau . Apa lagi kita ni, terus tanya dia jatuh kat mana.






Mikhail ni memang selalu terlanggar dinding dan jatuh sebab dia tak suka pakai cermin mata padahal dia rabun. Sebab tu mula-mula saya cuma syak dia jatuh.

Tapi benda yang jadi sebenarnya ialah kawan dia baling botol air dan kena bahagian atas mata tu.

Tak de kaitan pun dengan cikgu tau. Masa kejadian tu Mikhail kata dia menangis dan ada cikgu yang dah marah budak2 tu. Siap denda lagi.



Tapi yang buat saya geram sangat , lepas je cikgu tu keluar diaorang masih baling2 alat tulis pulak sampai hampir2 kena mata Mikhail.

Mikhail kata " adik terpaksa jaga-jaga sebab adik risau ..adik dah la tak nampak.."

Jenis tak makan saman dan tak serik pun. Budak2 sekarang memang tak reti takut dengan cikgu ke? Tak faham ke bila cikgu kata " jangan buat"..

Nak je saya pi sekolah jumpa budak2 tu lepas tu ugut nak bawak pi balai polis. Biar diaorang sedar sikit. Biasa budak2 kan takut polis. Tapi tak tahu la kot budak2 sekarang tak takut polis.

Alhamdulilllah anak-anak saya masih takut polis. Hahaha.

Saya ni tak nak la sampai benda gini pun nak pergi tunjuk muka kat sekolah. Nak telefon pun tak nak sebab nanti bercakap yang bukan2. Sebab tu saya lebih memilih untuk menulis. Bila tulis ni ayat kita pun tersusun dan terjaga..kan??



So kita pun tulis la aduan kita kat cikgu cuma melalui mesengger facebook saja supaya dia tak la anggap kita serius sangat ..kan??  Jadi kemarahan saya tu bukan lah pada cikgu tapi pada budak2 yang tak makan nasihat tu dan cuma luahkan kerisauan saya jika benda ni berulang lagi dan berharap budak2 tu diberi denda yang lebih mengesankan.





Tapi tu la.. cikgu senyap je.. Kita pun rasa tak pe la kalau dia diam je..

Tapi lepas ni kalau jadi apa2 pada ank saya tak de la nak mengadu-mengadu dah.. Ada budak yang buat hal dengan anak-anak saya memang saya terus pi balai je. Tak mau susahkan cikgu2 je.. Boleh gitu?

Bye..

Wednesday, 19 June 2019

ROGOL : SIAPA YANG BERSALAH. WANITA ATAU LELAKI?


Cara berpakaian punca wanita jadi mangsa rogol.

Nak setuju ke tidak korang terpaksa setuju.

"tapi ada perempuan tutup habis semua pun jadi mangsa rogol.."






Ye..sebab lelaki tu dah tengok perempuan yang berpakaian macam telanjang. Tak tahu la dia tengok kat mana. Kat tv ke, kat website ke, kat wasap video ke, kat dalam bas ke, kat tempat kerja ke..

Dia dok tahan2 lama2 tak tertahan jadi yang akan jadi mangsa ialah mana2 perempuan yang sempat dia "sambar".

Sebab tu lah wanita yang tak bersalah pun jadi mangsa kerakusan lelaki tak de moral ni.



Lelaki juga bersalah.. Lelaki salah sebab tak reti nak jaga pandangan.

Kan ke islam dah pesan pada lelaki jaga pandangan. Islam juga pesan pada wanita jaga aurat. Tanggungjawab tak boleh diletak pada satu pihak saja.

Wanita tolong lah bantu lelaki supaya dapat kawal nafsu mereka. Lelaki pula bantu wanita dengan menjaga mata  dan pandangan.

Jangan lah asyik buka website tak senonoh je. Jangan asyik tengok gambar-gambar artis seksi di laman sosial.

Kalau lelaki boleh pesan pada wanita supaya jangan berpakaian menjolok mata, lelaki pun patut tahu yang menonton video tak senonoh pun adalah satu dosa.







Jaga lah diri masing2 dan tahu tanggungjawab sendiri. Korang jangan fikir yang korang pandai jaga diri, tak lalu tempat gelap, ada bodyguard dan ada seni pertahankan diri jadi tak pe untuk korang pakai seksi.

Tindakan korang mungkin akan membuatkan orang lain menjadi mangsa.

Lelaki pula jangan fikir yang ianya tak pe kalau tengok tengok saja .. Tengok gambar dan video artis menari melentik-lentik, tengok video Kak KM, layan video sajat.. Mula-mula mungkin tak rasa apa. Tapi kalau hari-hari tak ke yang bawah tu meronta-ronta minta kebebsan???

Bye..

Monday, 17 June 2019

LAPORAN PENTAKSIRAN PERTENGAHAN TAHUN MIKHAIL UNTUK TAHUN 2019

Hi Semua..

Kalau update blog ni maknanya ada la benda nak cerita. Kalau tak de benda diam sendu je la blog ni.kan???

Macam biasa ceritanya pasal anak. Minggu lepas sempat ke sekolah Mikhail sebab ada pelaporan pentaksiran. Sedia tahu tahap 1 tak de peperiksaan tapi diaorang ada pentaksiran ni..  Nak cerita pun bukan paham sangat pun. Hahaha..



Walaupun tak paham bukan bermakna kita tak payah ambik tahu. Kena juga tahu prestasi anak-anak kita kat sekolah walaupun tak di tumpukan pada akedemik semata-mata. Bagi yang tak tahu apa benda Pentaksiran Bilik darjah (PBD) boleh la klik untuk lebih faham.





Bab akedemik saya tak risau sangat pada Mikhail ni. Berbeza dengan kakak nya yang bab akedemik memang kurang menarik bagi dia. Dia belajar macam terpaksa. Harap-harap makin besar kakak boleh berubah.

Masa UPSR ni ibu ayah masih rasa "tak pe..Dunia kanak-kanak dia masih banyak nak diteroka" tapi nanti dah naik sekolah menengah tolong lah berubah wahai kakak.. Tumpu pada PT3. Hahah.\\

Balik semula pada Mikhail, saya dapat respond yang sangat baik dari guru kelas nya. Tak de masalah bab pelajaran. CUMA.....

Mikhail tak suka bercakap dalam kelas. Dia lebih banyak diam.

WAHHHHHH!!!! Ni sesuatu yang mengejutkan..Hahahah..

Berbezanya perangai dia kat rumah dengan kat sekolah. kalau kat rumah asyik sebut nama dia je. Kuat mengusik, suka buat apa yang orang larang, tak boleh di tegur,

Sebenarnya dari dia tadika lagi kami dah tau dia suka berpura-pura depan cikgu.haha.. Depan cikgu nya baik ya amat.Lagi2 depan cikgu yang dia suka.

Kalau la satu hari nanti cikgu mengadu kata dia nakal, kami tak kan terkejut sebab itu lah Mikhail yang sebenarnya.

Tahap pengusaaan dalam tp2 dan tp4. Tak de tp5 dan tp6 lagi.Tak pe la..baru darjah 1.. Perlahan-lahan lah.



Tapi untuk pelajaran Pendidikan kesenian (muzik dan PSV) dua-duanya dapat PT2 saja. Nampak sangat dia memang tak minyak seni. Menyanyi ke melukis ke.. Tak minat, Kat rumah pun dia cuma suka lukis bayblade dan Ultraman. Tu pun sebab dia minat bayblade dan Ultraman. kalau tak minat dua benda tu, sah tak de dia rasa nak melukis.





Kalau bab menyanyi lagi la dia tak minat. dengar lagu pun dia kata bising. Cemana???hahah..

Tu je la nak cerita pasal Mikhail.Simpan la semuanya kat sini. Mana tau kot2 ada sesiapa baca boleh la




Tuesday, 11 June 2019

PENGALAMAN PERTAMA KALI DISERANG GEGATA ATAU KELOPAK GARAM

Hi semua..

5 hari  sebelum raya macam mimpi ngeri bila tiba-tiba nak bangun sahur badan jadi gatal2. Sambil panaskan kuah dan nasi terasa macam gatal-gatal je kat betis ni. Tak kan nyamuk banyak sangat kot saya fikir.
Sekali tengok betis bengkak-bengkak macam nyamuk gigit.

Saya perhati je kat dinding ke , kat lantai ke kot-kat ada nyamuk. Macam tak percaya je nyamuk gigit banyak sampai jadi gitu.

Eh!!dah habis sahur pun gatal lagi . Sampai ke siang masih tergaru-garu satu badan pulak. Kulit dah start bengkak sana sini.

Tunjuk kat suami.. Sah!!kena kelopak garam ataupun Gegata





Mula dok fikir apa yang saya makan sampai timbul gegata sedangkan sebelum ni saya tak pernah kena gegata atau kelopak garam ni.

Memang ada makan kepah semalam nya. Tapi sebelum tu pun ada makan juga.Tapi tak jadi Gegata. Tanya pendapat suami.

Katanya "mesti tak tahan dengan bodywash yang baru tu.."

Oh!!betul jugak tu.. Sebelum ni rumah kami ni semua guna LIFEBUOY. Tapi sengaja suami nak tukar selera jadi dia belikan bodywash LUX. 

Lux bau nya lebih kuat dan wangi. Seronok betul guna.Tapi kesan nya azab..hahah. Mula-mula tak mau ke Klinik sebab fikir kalau sapu garam nanti ok lah kot.

Dah lumur garam satu badan pun tak jadi apa. Pakej sekali dengan tak boleh tidur malam.Siang nya suami terus ambik cuti dan pergi klinik Kesihatan. Tak mau pi klinik berbayar sebab nak buat checkup lebih detail.

Terbaca dulu kat post Doktor Khairil Faizie katanya mungkin akan ada pemeriksaan darah. So saya fikir baik ke Klinik kesihatan je.


Pergi klinik check tekanan darah dan pemeriksaan rutin je . Macam pelik pulak bila doktor tu tak tahu apa benda gegata tu. Sebut kelopak garam pun dia tak tahu jugak.

Karang kalau saya sebut Urticaria , doktor terkejut pulak muka kampung² gini pun sebut urticaria..kan??hahha.. 


Yang peliknya masa jumpa doktor tak timbul pulak bengkak² tu. Sebab dalam klinik tu aircond sejuk giler. 

Nasib baik la kat rumah masa bengkak² tu muncul saya ada ambik gambar. Jadi tunjuk le gambar tu kat doktor. Lepas dia tengok baru dia tau apa ke benda gegata tu.

So korang sebelum pi klinik snap dulu gambar gegata kara basa  korang tu ye sebab dia memang pandai menyorok bila kena aircond.


Dapat la 3 ubat ni.. ubat selsema dan gatal² kat atas tu pahit nya ya ampun.  Satu lagi tu ubat asma.   Penting tau ambik dua² ubat ni. Takut sesak nafas je boleh mati tau. 

Dan last tu ubat sapu je. Saya lumur satu badan. Pun gatal lagi. Memang kena juga ambik ubat makan.

Calamine lotion ni kalau korang sapu lepas tu korang sentuh, dia tak melekat pun kat tangan korang. Dia bukan macam bedak sejuk. Korang cuci dengan sabun baru dia hilang. Jadi jangan lah risau ye.

Ubat tu pi mana² bawak la. Nasib baik balik raya kat kampung saya bawak ubat. Raya kedua jam 4 pagi terjaga sebab badan gatal². Rupanya gegata lagi.

Terus bangun makan ubat dan tidur. Bangun pagi hilang terus bengkak² dan gatal².

Kalau jadi gegata terus la ke klinik. Tak payah la amalkan petua sapu garam la, minum madu la, makan benda pelik². Takut jadi lagi teruk. Pergi klinik ambik ubat selesai masalah. 

Bye

Tuesday, 7 May 2019

MIKHAIL BERPUASA HARI PERTAMA RAMADHAN. ALHAMDULILLAH CEMERLANG DENGAN JAYANYA

Hi semua..



Semalam 1 Ramadhan berjaya juga anak teruna saya ni berpuasa. Tak banyak karenah sebab dia pun bukan jenis suka makan sangat pun.

Hari-hari nak paksa makan pun payah jadi bila masuk bulan puasa mudah pulak nak menguruskan nya.

Jam 5 pagi dah start kejutkan dia bangun sahur. Susah nya nak bangun sebab balik terawih dah agak lewat. Tidur pun lewat juga la..





Oleh sebab panggil ulang kali tak nak bangun saya guna senjata paling ampuh di waktu pagi. Iaitu buka cerita Shinchan. Jam 5 pagi dah On tv. Hahah..

Orang dengar mengaji kita tengok Shinchan. Haru!!!

Bersahur la budak ni dengan roti jagung dan milo suam. Risau jugak la takut dia tak tahan lapar sebab makan roti jagung sebiji je,

Cuma dah jam 3 petang tu dia kata perut dia lapar. Tapi tak tahu nak makan apa. lepas tu saya buat tak layan je. Mulut dia je la mengomel cakap kita ni tak bagi dia makan la hape...

Pusing sekali lagi tengok-tengok dah terlelap. Mungkin rasa lapar tu yang buat dia terlena. Sebab nya dia ni bukan senang nak terlena.

Sebelum bulan puasa ni waktu tidur dia malam je. Siang-siang tak de dia nak tidur walaupun sekejap.

Jam 6 lebih nampak macam dia boleh teruskan berpuasa. Tak de dah merungut ke apa.Lagipun masa tu kakaknya dah balik tuisyen.

Jadi tak mungkin la dia akan mengalah dengan makan depan kakak. Dia ni ego tau. Lelaki sangat!!hahah..






Bila dia dah berpuasa ni nampaknya kena lah buat masak lemak cili padi. Itu je kuah yang buat dia nak makan nasik. Kalau tak de masak lemak kuning ni memang berlapar pun dia sanggup.

Masa buka Puasa Alhamdulillah habis sepinggan nasik. Sebiji kuih dan secawan milo suam pakej dengan mengamuk sebab kakak mengadu dia suka merapu.



Meriah la puasa tahun ni dengan bertambahnya ahli yang berpuasa sama. Tahun2 lepas dia puasa tak puasa je.. Bila time orang buka puasa dia kena duduk kat ruang tamu sana .

Sekarang dah puasa boleh makan sekali. bertambah kecoh. Allahu.. Anak-anak ni time diaorang kecik ni la kita nak hadap peranagi macam ni..

Dah besar nanti perangainya lain pulak.

Monday, 6 May 2019

KUATKAH KITA UNTUK MENERIMA KEBENARAN

Hi semua..



Sesiapa pun mesti lebih suka kan perkara yang menarik dan mengembirakan lagi-lagi jika perkara tu berkaitan tentang diri sendiri.

Tak de orang yang suka dengar cerita buruk dirinya sendiri walaupun perkara tersebut adalah kebenaran dan patut kita terima.





Tak banyak, sikit mesti ada rasa kecewa dan marah. Tapi kalau bercerita tentang orang lain kita tak kisah pun nak berterus terang sampai tak sedar kebenaran yang kita luahkan tu telah menyakiti hati orang lain.

Kita akan paksa orang untuk terima pandangan kita tanpa kita tahu sama ada orang tersebut dah berusaha atau pun tidak untuk memperbaiki kelemahan dirinya.

Saya sendiri pun susah nak terima cakap buruk orang pada saya. Bukan sebab saya tak mengakui nya tapi cara orang menyampaikan tu kena la lebih berhati-hati dan menjaga perasaan saya.

Ada orang rasa dia cakap lembut dah tapi bunyi nya tu macam sindiran yang tajam. Siapa2 pun tak kan boleh terima.Kan?

Tapi saya susah nak beri pendapat tentang orang itu ini. Nampak je saya ni macam jenis cakap lepas tapi sebenarnya tak pun. hahah

Lain la kalau orang tu sendiri minta pandangan saya. Sejujurnya saya kan berterus terang akan apa yang saya lihat padanya. Kalau tak minta, saya diam kan je.





Cuma, bila orang bagi pendapat tentang saya tanpa diminta, saya rasa orang itu juga akan lebih terbuka jika saya pun bagi pendapat saya tentang dirinya.

Jangan lah kecil hati pulak. Kita sama-sama boleh saling menegur. :)

Yang selalu terjadi , kalau kita bagitau kebenaran tentang diri dia pulak, dia kata kita dengki kat dia. Dia kata kita tak boleh terima pendapat dia.

Padahal kita nak sama-sama berubah kearah kebaikan.

Ni jenis orang yang nampak keburukan dalam diri orang lain je..Diri dia, dia rasa betul dan benar selemanya.

Selalunya saya malas nak layan orang macam ni sebab dia susah nak berubah.

Tak kuasa aku!!!

Saturday, 4 May 2019

PERSEDIAAN MIKHAIL DAN MAISARA UNTUK MENGHADAPI PUASA RAMADHAN 2019

Hi Semua..



Oleh sebab lusa kita dah puasa jadi saya nak cerita sikit tentang anak-anak saya yang bakal berpuasa isnin ni. Anak ada dua je jadi cerita tak panjang mana pun.

Kalau anak 5 mungkin cerita ni 3 hari 3 malam baru habis baca..Haha.

Si kakak bukan puasa pertama kali.Dia dah umur 12. Jadi tak de masalah bab puasa ni. Lagipun sebelum ni pun dia ada buat puasa sunat dan ganti .

Cuma anak kedua saya ni je yang akan mula berpuasa tahun ni. Minggu lepas dia balik sekolah dan bagitau yang cikgu Ameera suruh puasa.

Nasib baik ada cikgu pesan. Kalau saya yang pesan suruh puasa mesti dia malas nak ikut, Terima kasih cikgu!hahah.

Oleh sebab tahun ni cuaca panas terik jadi saya ambil tindakan awal dengan melatih anak-anak tahan makan dan minum. Sejak bulan lepas dah latih kalau setakat lapar sikit-sikit tak payah la makan.

Tunggu perut betul-betul lapar baru makan. Si kakak sejak ada tuisyen memang makan tengahari agak lewat.Jam 4 atau 5 petang baru dia makan.





Si adik pulak memang bukan kaki makan, jadi tak de masalah kat situ. Cuma dia kuat minum air je. Lepas tu kejap-kejap nak mandi. Mandi pulak lama sebab mandi dengan bayblade. Hahah..

Saya nak kena tegas sikit la kali ni. Siang kena pastikan tak de sebutir makanan pun kat dapur.

Saya juga tak biasa janjikan ganjaran kat anak-anak bila diaorang berpuasa. Saya tekan kan tentang kebaikan-kebaikan berpuasa je dkat diaorang ni.

Kat kakak tu setiap tahun dia berpuasa tak de upah dan tak de hadiah untuk dia.Tapi dia berpuasa juga. Paling "jahat" saya cuma kata. "tak puasa tak boleh raya.." atau pun.. "Malu sikit kat kawan2 lain yang berpuasa"

Ini pun dah cukup untuk dia berpuasa lengkap.





Si adik ni pun saya guna cara yang sama.Tak de upah dan ganjaran hadiah kalau berpuasa. Tapi saya nak tekan kan pasal kebaikan berpuasa dan apa tujuan kita berpuasa.

Adik ni agak susah nak dengar cakap..hahah .. Jadi kali ni mungkin mencabar sikit la tugas saya nak suruh dia puasa.

Harap-harap bermula isnin ni anak-anak berjaya berpuasa dengan cemerlang.

Thursday, 25 April 2019

NAK TONTON AVENGERS ENDGAME TOLONG JANGAN BAWA ANAK KECIL KE PANGGUNG WAYANG

Hi Semua..



Sekarang ni boleh dikatakan musim Avengers la sebab tengah tayang filem tu kat wayang sekarang ni. Maka berdoyon-doyon lah peminat-peminat Avengers ke panggung wayang.

Dan kalau korang perasan musim Avengers la akan muncul isu-isu mak bapak bawak anak masuk panggung wayang lepas tu anak bising, menangis , kacau orang .. Giteeewwww..

Oleh sebab ni blog saya jadi korang terpaksa lah baca pendapat saya ni walaupun saya tahu akan ada mak ayah yang tak kan bersetuju dengan pendapat saya.



Lagi-lagi kalau mak ayah yang memang peminat Avengers. Dia mesti la nak tengok jugak filem ni.Tapi pendapat saya la, tak rugi pun kalau kita tak tengok filem tu demi keselesaan anak kita.

Tak de budak yang akan boleh duduk diam saja selama 3 jam untuk tonton filem orang dewasa. Avengers bukan filem untuk tontonan kanak-kanak ok. Kalau kau nak bagi anak tengok Avengers boleh bagi dia tengok Avengers versi animasi.

Tapi versi filem ni tak sesuai untuk kanak-kanak apalagi anak kecil. Dia mesti akan bosan dan tak selesa.






Apa sangat la nak di kejar dengan filem tu. Kau takut orang cakap kau ketinggalan zaman ke bila tak tengok Avengers? Tak de siapa akan cakap gitu..

Atau pun kau rasa kau masih layak untuk tonton filem tu?

Bila kau dah ada anak kecil , tinggalkan lah sekejap gaya hidup masa bujang tu. Tak lama pun.Nanti anak dah besar sikit , dah boleh tinggalkan kat mak ke, atau kat pengasuh, sila la tengok wayang semula.

Kau tak boleh minta orang untuk paham kau yang tengah bawak anak kecil. Tak boleh dan dilarang sama sekali sebab kau ada pilihan.

Kau bayar dan orang lain  pun bayar.  Bayar untuk menonton. Bukan untuk mendengar anak kau menjerit melolong-lolong, berlari sana sini, kacau orang dan sebagainya.



Kadang saya tak paham dengan orang yang fikir kalau dia ada anak kecil maknanya orang kena bagi keutamaan sepenuhnya pada dia.

Wayang saja guys!! tak penting pun..

Tolong jangan pentingkan diri dan berharap semua orang perlu berkorban untuk kau hanya sebab kau bawa anak kecil.

Nanti bila orang tegur anak kau bising, kau juga yang nak naik angin. Dari nak seronok-seronok terus bikin moody je.

Bye,

Monday, 22 April 2019

MAKIN LAMA MAKIN HILANG MINAT NAK MEMASAK

Hi Semua..



Dulu masa aku sekolah aku suka betul memasak. Masa bujang pun suka memasak walaupun masa tu tak banyak masa untuk memasak. Banyak makan kat luar je.

Salah satu sebab kenapa suka memasak ialah sebab aku suka tengok orang makan apa yang aku masak.

Minat memasak tu perlahan-lahan hilang bila anak dah dua. Hahaha.. Serius weh!aku tak berapa suka memasak sekarang ni.

Pertama nya sebab suami dan anak-anak suka makan benda yang sama je. Boring kot masak benda sama setiap hari. Kalau anak lelaki tu langsung tak mau makan nasi.





Kadang-kadang dalam seminggu tu sampai tak tahu dah nak masak apa. Seminggu ada 7 hari. Belambak-lambak menu sedap kat malaysia ni aku pulak boleh hilang idea nak masak apa.

Dalam seminggu tu cuma masak Gulai ikan. gulai daging, masak kicap, masak lemak cili padi, asam pedas dan sambal.

Masak benda lain maknanya tak makan la.. Masak buat apa kalau tak nak makan..kan? Jadi makin lama makin hilang minat nak memasak tu.

Tengok je la dalam blog aku ni. Makin hari makin tak de resepi nak di kongsi. Kalau ada pun semuanya resepi yang dah di kongsi 4,5 kali.

Balik kampung nak memasak untuk anak-anak saudara pun malas sebab mak diaorang dah masak kan..Haha.. Jadi tak de sebab kenapa nak kena ada minat memasak dah.

Tapi malas2 pun kena la masak. Masak benda yang sama je..

Oleh sebab aku malas memasak, aku rasa seronok bila makan apa orang masak. Sebab tu kalau jiran2 bagi apa2 makanan seronok nya rasa.

Terima kasih kat jiran2 yang rajin bagi makanan kat aku. Anak-anak memang tak makan.Tapi aku makan sampai habis kot..





Friday, 19 April 2019

SAYA MASIH AKTIF MENULIS BLOG DAN BERKONGSI CERITA

Hi Semua..

Dulu saya seorang yang sangat rajin betul update instagram. Semua gambar saya nak letak kat IG tu. Tapi tak tahu la kenapa sekarang makin malas nak ambil gambar dan update instagram.



Mungkin sebab dah jarang pegang phone. Saya memang tak suka mengadap phone. Kalau saya online pun saya guna pc je. Agaknya tu la punca instagram tak berupdate.

Sampai satu tahap Ig tengah down pun saya tak tau. Hahah..

Faktor usia agaknya. Bila kita dah berusia minat dan masa kita pun banyak tertumpu pada perkara lain.

Untungnya saya masih minat menulis di blog. Ni satu-satunya platform untuk saya menulis benda yang saya nak luahkan. Macam di facebook pun kerap juga saya menulis di facebook.



Tapi di facebook ni tak boleh nak tulis panjang-panjang. Tak ramai yang suka baca lagi-lagi bagi penulis yang tak dikenali macam saya.

Kalau memang dah ramai kenal tu memang tulis panjang mana , berpantun bersajak pun orang baca jugak. So kita pun tahu takat mana kita boleh pergi dalam satu-satu platform sosial media ni.

Ni kalau update saja tapi tak de siapa baca tak best jugak..kan?

Kalau di twitter pulak saya lebih suka membaca. Banyak perkongsian yang ringkas-ringkas saya boleh baca di twitter. Baca pendapat-pendapat segar dari orang muda ni kadang-kadang membuka minda kita ni untuk berfikir lain dari apa yang kita fikir sebelum ni.

Agak-agak sosial media yang mana satu yang paling korang suka dan paling aktif?




Tuesday, 16 April 2019

BACA NI DULU SEBELUM BELI BAYBLADE UNTUK ANAK

Hye semua..

Saya ingatkan musim Bayblade ni sekejap je macam musim spiner dulu. Dalam sebulan dua habis la. Tapi rupanya hebat juga penangan Bayblade ni. Sampai sekarang masih ramai budak-budak main Bayblade.

Taukey kedai yang jual bayblade ni bagitau tiap hari buka je kedai, dah ada siap pelanggan kecik tunggu depan kedai sebab nak beli bayblade.Hahah.

Tu belum kira yang hari-hari buka Shopee semata-mata nak beli bayblade online.




Bagus la main bayblade daripada anak kita mengadap phone. Main Bayblade boleh juga bersosial dengan kawan-kawan lain. Ada komunikasi, ada persaingan ,.kan??

Tapi harga Bayblade keluaran Takara Tomy ni boleh tahan mahal jugak la. Saya tengok di kedai-kedai mainan pun ada yang harga nya sampai mencecah rm300. Tapi budak-budak ni beli yang keluaran china je la.Hahah..






Tapi yang keluaran China pun harganya lebih dari rm12 keatas.

Oleh sebab Bayblade ni menjadi buruan anak-anak kita mesti ada mak ayah yang nak hadiahkan bayblade pada anak-anak..kan??

Pesanan saya bagi ibu bapa yang nak beli Bayblade pada anak, korang kena tahu karekter atau watak Bayblade kegemaran anak korang dulu.



Setiap karekter dalam watak Bayblade ni ada bayblade mereka sendiri. Satu karekter tu pulak ada bermacam-macam jenis Bayblade. Macam-macam nama ada sampai berbelit lidah nak menyebutnya.HAhah..

Jadi jangan main beli je ikut sedap mata kita. Nanti bawak balik rumah tengok-tengok anak tak mau sebab tak kena dengan karekter kegemaran diaorang.Kan dah rugi tu.



Jenis luancher pun berbeza-beza. Ada yang pakai tali, ada yang pakai plastik panjang tu.. Macam-macam la. Beystadium nya juga ada macam-macam patern.




Jadi jangan pelik la kalau anak korang sanggup kumpul duit belanja sekolah untuk beli Bayblade. Satu bayblade tak cukup ok. Kena lengkap kan koleksi bayblade tu baru diaorang puas hati.






Walaupun bayblade tiruan tapi impian nak jadi blader sejati tu tetap ada.. hahaha..

Sekejap je tu..Nanti diaorang dah besar sekurang-kurangnya ada juga mainan kegilaan diaorang masa kecik yang diaorang boleh kenang.





Monday, 15 April 2019

DAH BERSEDIA KE UNTUK KETIBAAN BULAN RAMADHAN?

Hye semua..


Hari ni dah masuk 15 April. April dah oiii.. Apa je la yang saya dah buat tahun ni.Rasa macam tak de apa ni. Kalau masuk sekolah ni mesti saya lah orang paling sikit dapat sticker bintang. Dan mungkin juga yang tak dapat langsung sticker bintang. Hahahaha..




Kalau dalam bulan islam sekarang ni dah bulan Syaaban. Lepas tu masuk Ramadhan pulak. Bulan yang sentiasa dirindui oleh umat islam sebab bulan Ramadhan ni lah bulan untuk umat islam berlumba-lumba mengejar pahala.

Punya la banyak pahala bertaburan di sekeliling kita. Tak kan nak duduk diam je. kan??



Puasa pun dah siap berganti. Baju raya pun dah hantar untuk tempahan. Yang jual biskut raya pun dah siap sample kuih raya untuk bagi pada kawan-kawan sekampung, sekerja, setaman dan sebagainya.

Sebab tu lah saya kata bulan Ramadhan ni paling di tunggu-tunggu oleh umat Islam. Bukan sebab nak kejar pahala tapi juga untuk tambah pendapatan.

Saya harap prestasi kehidupan saya akan bertambah baik bila masuk bulan Ramadhan nanti.




Habis je Ramadhan kita pun beraya. Tapi perasan tak orang tua2 ni bila nak raya dia cakap "Biasa2 je raya kali nih.. tak de rasa meriah sangat pun macam tahun2 sudah..:"

Tapi bila tiba hari raya dia la yang paling berseri-seri. Makan paling berselera, mulut paling riuh, senyum tak lekang kat muka tu.. hahaha..

Tak meriah konon!ceh!!

AHAHHahahahah...




Tuesday, 2 April 2019

PENGALAMAN MELALUI CABARAN SEMINGGU TANPA SOSIAL MEDIA

Hye semua..

Minggu lepas saya ada buat satu cabaran pada diri sendiri. Cabaran nak tinggalkan sosial media selama seminggu. Walaupun cabaran ni saya terpaksa buat tak sampai seminggu tapi tetap saya nak share sikit apa yang saya dapat dari cabaran yang saya buat tu.



Tak ramai orang yang bersedia untuk tinggalkan sosial media di zaman sekarang.Lagi-lagi kalau sosial media tu digunakan untuk tujuan-tujuan yang sangat penting. Dah ramai yang jadikan sosial media sebagai platform untuk menjana pendapatan dan juga untuk berhubung dengan kawan-kawan.

Sebab itu saya pilih untuk cuba buat cabaran ni. Apa yang saya dapat dari cabaran ni akan saya kongsikan untuk panduan korang.Mana tahu kalau satu hari nanti tiba-tibe je korang rasa macam nak stop sekejap bersosial media.





Kita mulakan dengan perkara yang baik dahulu.

Pertamanya saya sedar ada banyak perkara yang saya sepatutnya buat, Tanpa saya sedar sosial media menyekat banyak aktiviti luar. Saya hanya sibuk melihat skrin komputer dan telefon sampai kadang-kadang saya malas nak bergerak.

Tapi bila tinggalkan sosial media saya mula ada masa untuk bersenam lebih masa. Kemudian saya teruskan dengan aktiviti lain. Tak pernah fikir pun "lepas ni saya nak buat apa," sebab automatik saya terus buat benda tu, Contohnya bila ke dapur, nak buat kek, terus capai mixer, keluarkan bahan-bahan dan sebagainya.

Kalau dulu, nak baking, sempat lagi buka phone, baca tweet , benda yang patut buat dalam 15 minit jadi satu jam.

Saya juga mula sedar ada banyak filem yang saya belum tonton. Menonton bersama-anak-anak memang menyeronok kan lagi-lagi filem tersebut anak-anak pun suka. Sebelum ni bukan tak tonton filem, tapi tak fokus. Sibuk nak tengok skrin komputer dan phone saja . Tapi bila menonton dengan fokus ianya lebih menyeronok kan.

Waktu petang saya lebih banyak masa dihabiskan diluar rumah. Saya tak perlu fikir pasal bateri phone lemah atau apa komen buruk netizen berkaitan isu semasa. Fikiran lebih tenang dan lapang sebab tak banyak benda luar yang masuk mengganggu fikiran saya seperti sebelum ni.

Awalnya saya nak buat cabaran ni selama seminggu tapi tak jadi . Nak tahu kenapa nanti hujung-hujung saya ceritakan. suspend tak??ahahha..

Ada juga benda tak best bila korang tinggalkan sosial media ni. Macam awal2 saya tulis tadi bagi yang berniaga online dah tentu la korang akan mengalami kerugian bila seminggu tak dapat post apa-apa. Cemana nak dapatkan pelanggan kalau tak de post pasal jualan korang.kan??

Tapi bagi saya yang tak berniaga ni, tetap ada kesan nya pada sosial media saya.

Pertamanya hari pertama saya buka semula facebook saya punya post pertama langsung tak de like dan komen. Bermakna angegement dengan rakan facebook lain tu tak de. Diaorang tak boleh nampak post-post saya pada hari pertama selepas cabaran tinggalkan sosial media tu.

Yang saya perlu buat ialah like dan komen pada post-post rakan lain. Bila ada sorang dua yang datang like dan komen baru lah ada rakan fb lain yang like dan komen.

Yang keduanya ialah saya jadi malas nak mula bersosial media balik. Rasa macam kalau tutup akaun terus pun tak pe la.Hahah.. Jadi seronok berdunia nyata berbanding dunia maya.

Korang yang tak pernah tinggal sosial media mungkin akan rasa "eh..tak boleh hidup la kalau tak buka fb, tak tweet, tak upload gambar kat IG.." Tapi bila korang dah tinggal baru korang tahu benda ni mudah sangat nak tinggalkan nya.





Disebab kan itu juga lah cabaran ni saya tak buat sampai seminggu. Cukup 4 hari dah la. kalau saya buat selama seminggu rasanya saya dah tak update blog, tak de facebok, tak de IG dan twitter dah sekarang ni. Rasa membuak-buak nak tutup akaun sosial media ni.

Tapi saya tak boleh la buat macam tu memandangkan ada pembaca blog , advertiser dan pengikut sosial media yang email dan hantar whatsapp bertanya soalan, berkongsi cerita dan tawaran paid review yang memerlukan maklum balas segera dari saya.

So kesimpulan nya kalau korang rasa nak tinggalkan sosial media buat je dan kalau rasa nak teruskan tak de salah. Sebab benda ni senang sangat nak tinggal.Bukan macam dadah la..Hahah.. Korang boleh test diri korang pulak.Tengok mampu ke tidak nak lepaskan sosial media .

selamat mencuba.!

Friday, 8 March 2019

PENSIL TEKAN NI BUKTI BUDAYA MEMBULI DIKALANGAN BUDAK DARJAH SATU


Rosak sudah pensil tekan si Mikhail. Belum merasa guna dah rosak. Geram pulak bila difikir-fikirkan. Disebabkan budak nakal yang mak pak nya tak perhatikan apa ada dalam bag sekolah anak, anak orang lain pula yang jadi mangsa.

Pensil tekan ini Mikhail dapat hari rabu minggu lepas. Hadiah hari sukan. Dapat satu set dengan buku.

Hari Khamis dia bawa ke sekolah.Tengaharinya balik dengan muka masam dia bagitau yang salah seorang budak nakal dalam kelas dia dah ambil pensil ni dan tak nak pulangkan.

Dia dah minta tapi budak tu ambik jugak.

Kita kat rumah ni dah mendidih je dengar. Tak suka betul jadi benda-benda gini. Ni satu contoh buli jugak ni.




Hari jumaat Mikhail ada temujanji untuk check gigi so Mikhail tak pergi sekolah. Saya telefon ke sekolah untuk bagitau yang Mikhail tak dapat pi sekolah sebab ada temujanji.

Dasar mak mak yang tak suka buli disekolah terus saya cerita kan pada kerani yang jawab phone tu tentang kes kawan sekelas dia yang rampas pensil Mikahil ni.

Saya suruh kerani tu sampaikan pada Teacher Lim, Guru kelas mikhail.

Disebab kan tu la pensil tekan ni dapat semula pada Mikhail. Tapi dah rosak. Langsung tak boleh digunakan. Saya buka semuanya jadi macam ni untuk nak tahu apa yang buat ianya tak boleh digunakan lagi.

Bayangkan kalau saya tak bagitau pada pihak sekolah, Rasa-rasanya dapat balik tak pensil ni. Selain untuk dapatkan pensil ni balik, tujuan saya bagitau pihak sekolah tentang ni supaya sikap budak tu boleh diubah sebelum terlewat.

Bila jadi macam ni harap nya cikgu dan ibu bapa budak ni boleh bagi perhatian pada sikap budak ni. Budak-budak ..biasalah nakal tu.Tapi nakal budak2 ni kalau tak diubah diakan bertukar jadi jahat.Itu yang kita tak mau.

Memang la pensil ni harganya berapa sen je. Tapi ini kenangan kot..Hadiah pertama anak kita dapat masa sukan sekolah.

Macam mana saya tahu mak ayah budak ni tak check apa ada dalam bag anak?

Pertamanya , pensil ni dipulangkan oleh budak tu sebab guru kelas nya yang mintak dia pulangkan. Bukan nya mak ayah dia yang pesan suruh pulangkan.

Yang kedua, melihatkan keadaan pensil ni saya tahu sepanjang hari dari khamis  hingga jumaat tu dia gunakan pensil ni. Ubat pensil tekan ni tinggal berapa batang je. Siap ada yang patah2 lagi.




Kalau dia sedar anak dia guna barang bukan milik dia, dah tentu dia akan suruh simpan baik2 dan pulangkan segera. Ni tidak, sampai rosak tau.

Bila anak pegang alat tulis yang bukan kita beli untuk dia, tak perasan ye? Tak tanya itu pensil siapa?Ambil kat mana? bila beli, berapa harganya? tak terasa nak ambik tahu ke?

bye!


AIR NESTUM AIS KEGEMARAN SUAMI UNTUK SARAPAN PAGI

Hye semua..

Pagi ni kita sarapan mee goreng dan telur separuh. Goreng sebiji telur lepas tu bahagi dua dengan suami.Ala romantiknya lahai..



Tak de romantik2 nya.. Ni jimat namanya./Hahahah.. Rasa macam besar sangat telur goreng tu.jadi kena kongsi dua la.




Bersama dengan air nestum ais. pagi2 dah minum ais..kan.. Awal pagi dan pecah peluh jadi buat ais la baru nyaman dan segar.

Siapa suka minum air nestum macam ni?



Masa baru-baru kawen suami bagitau yang dia suka sangat minum air nestum. Saya macam pelik sebab biasanya lelaki suka teh tarik kopi o tapi dia suka air nestum.

Heheh..Ala nampak comel sangat tau!

Tapi kopi dan teh tarik pun dia minum jugak. Cuma tak special macam nestum ais la..

Kalau di kampung suami saya , ada kedai yang jual air nestum macam ni. Tapi di Pulau Pinang tak de jumpa lagi yang jual.

Suami saya kata masa mula-mula datang ke Pulau Pinang dia order nestum ais, taukey kedai tu ketawa je dengar.hahah.




Sejak tu kalau nak minum nestum dia buat sendiri je.

Saya pun dari tak pernah-pernah bancuh nestum sekarang dah makin suka minum nestum. Cemana tak sihat gini??hahaha..

Kalau ikut citarasa suami saya , dia memang suka letak ais dalam nestum.Kalau bancuh panas2 tu ada masa-masanya saja dia minum.

2 sudu susu pekat, 2 sudu nestum, 2 cawan air. kemudian letak ais. Dah siap.

minum!!!! :)




Wednesday, 6 March 2019

SERBA TAK KENA BILA SKRIN KOMPUTER ROSAK

Hye semua..



Mood nak menulis agak kelaut sikit gara-gara skrin komputer rosak. Tiba-tiba je skrin dah tak jelas. Macam keluar wap air pada skrin komputer saya.

 Terpaksa pakai skrin yang kecil dan rendah ni. Jenuh jugak la nak kena tunduk bila nak membaca apa-apa berita. Lepas tu paparan nya pun tak penuh..Kena kurangkan jadi 80% je. Tu pun keluar tulisan kecik2 pulak.

Skrin yang kecil ni pun rosal juga sebenarnya tapi masih boleh digunakan . Yang rosak cuma ada macam keluar belang biru dibahagian kiri skrin.





Nampak nya bulan depan la baru dapat skrin baru. Tabung tak penuh lagi. Huhu..

Tak pun tolak mur mur je 2 skrin ni kat kedai, Tambah duit sikit ambik skrin baru. Tapi ada harga ke skrin rosak ni. Hahah.. Daripada duduk buat semak je kat rumah ni baik la dijual je kan??



Komputer sangat penting di rumah saya ni memandangkan anak-anak juga menggunakan komputer kalau nak belajar. Saya juga selalu ambil contoh-contoh soalan untuk latihan anak-anak saya.

Bukan tak boleh guna phone tapi tak sesuai untuk anak-anak saya. Saya pula memang tak kan benarkan anak guna phone di hari persekolahan.Kalau cuti panjang baru dapat pegang phone.

Sebelum ni saya ada laptop yang berkhidmat hampir 5 tahun dengan saya. Tapi rosak . Tiba-tiba je dah gelap tak keluar apa. Hantar ke kedai pun tak dapat dia nak baik pulih.





Saya putuskan untuk guna komputer saja memandangkan nak menjaganya pun senang dan kalau rosak pun kos tak tinggi. Tahan lasak dan lebih mudah nak bagi anak-anak guna.

Risau kalau anak guna laptop, bila rosak nangis oi!!hahah..

Sekarang dah hampir 7 tahun saya guna komputer berbanding laptop.Kalau ada yang nak bagi laptop free tu boleh la guna.Tapi kalau nak beli tu mungkin tidak la.

Saya ni bukan bekerja. Dok rumah je hari2 jadi lebih sesuai guna komputer. Buka instagram, facebook dan twitter pun saya gunakan komputer. Jarang sekali saya guna phone untuk layari laman soial saya. Sebab tu la komputer ni penting untuk saya. :)




Thursday, 28 February 2019

BERTUKAR STATUS PERKAHWINAN DALAM SEKELIP MATA . BERSEDIAKAH AKU?

Ada 1 post paid review yang saya kena siapkan minggu ni. baru ambik gambar dan tulis 2,3 perenggan tapi tak boleh fokus . Ada sesuatu yang meresahkan saya. Saya selalu memikirkan tentang keluarga saya.



TIADA SATU CINTA PUN DALAM DUNIA INI YANG KAMU DAPAT PERTAHANKAN HINGGA KE ALAM AKHIRAT KECUALI SATU IAITU CINTA KEPADA ALLAH DAN TIADA SATU PUN DIDUNIA INI YANG MAMPU SELAMATKAN KAMU DI HARI AKHIRAT KECUALI CINTA PADA ALLAH DAN RASUL-NYA - DA'I WAN

Kelmarin saya terbaca satu 1 blog. Perkongsian blogger ni tentang status diri dia sekarang. Dia kata dia dah bertukar status jadi single. Segalanya hilang pergi dari hidup dia. Hilang sebuah keluarga yang dia bina.

Semua nya terjadi dalam hanya beberapa tahun. Dan dari cerita dia saya dapat agak puncanya adalah masalah kewangan.




Sebak dan sayu saya baca entry tu. Hidup kita ni boleh berubah dalam sekelip mata sahaja hanya dengan satu tindakan kecil kita.

Bayangkan kalau perkara tu terjadi pada saya. Saya tak bekerja, umur makin meningkat, saya tak de harta yang banyak dan tiba-tiba status saya bertukar.

Fuhh!!! boleh hilang arah rasanya..

Saya tahu setiap manusia akan melalui perpisahan. Tak semua yang ada dengan kita ni akan kekal abadi dengan kita. Mungkin cara perpisahan setiap dari kita ni je yang berbeza.

Tapi bersedia kah kita?? Saya memang tak bersedia apa pun. Saya hanya lalui saja hidup ni ikut apa yang telah diaturkan Allah.

Perjalanan hidup saya pernah berliku dan banyak buat saya menangis. Tapi selepas berkahwin segalanya jadi lancar dan saya rasa bahagia.

Bila saya dah rasa bahagia macam ni, ada juga terselit rasa sampai bila agaknya semua ni akan ada dengan saya, Berdebar weh!!!




Bangun pagi benda yang saya  fikir, "apa benda la nak jadi hari ni.. Ya Allah..permudah kan lah perjalanan hidup aku.."

Lepas tu bila nak tidur benda yang saya fikir ialah.." Entah apa la akan jadi esok.. takut nya aku dengan kehidupan ni Ya Allah.. Mudah kan lah perjalanan hidup aku esok."

Macam tu la saya setiap hari. Saya jadi risau dan takut dengan kehidupan ni. Sebab kita bukan nya boleh ramal masa depan kita..Kan??

Sedikit je tindakan kita akan mengubah seluruh kehidupan kita. Tapi buat masa sekarang saya hanya mampu berdoa dan menjaga keluarga saya ni sebaik mungkin..

Bye..