Skip to main content

Posts

Showing posts with the label personal

INI YANG SAYA BUAT UNTUK TENANGKAN FIKIRAN DAN KEMBALI SIHAT

Alhamdulillah...

Sekarang jiwa makin tenang.. Tidur pun dah ok sikit la. Tak de memikir sampai tak boleh tidur malam. Walaupun letak-letak kepala mula la otak ligat berfikir benda yang bukan-bukan tapi saya fokus kan  untuk bertenang, tarik nafas, kira sampai seratus..



Lepas tu saya kedip2 kan mata banyak kali supaya mata cepat letih. Sambil2 tu layan drama korea, filem tamil, drama China.. Hehehe.. Lama2 mata mengantuk tak de dah nak fikir benda bukan2 sebelum tidur.

Memang la jauh dari sosial media ni, saya macam tak tahu isu semasa.. Tapi buat apa sibuk nak tahu isu semasa kalau fikiran tak tenang.Kan??




Apa-apa pun kena la utamakan diri sendiri. kadang-kadang tu saya buka juga facebook dan twitter. scroll juga untuk tengok cerita2 yang viral tapi bila terbaca saja komen yang tak elok, bergaduh, saling hina menghina cepat2 saya tutup dan sambung main candy crush .

Saya stress bila tengok benda2 macam tu. Walaupun tak de kena mengena dengan saya tapi bila tengok benda-benda gitu te…

HANTAR SI NOPAL KE ASRAMA SK GANGGA

Minggu ni ramai anak-anak yang dah memulakan kehidupan di asrama. Anak saya memang tak duduk asrama sebab ibunya nak anak-anak berkepit  bawah ketiak selama diaorang masih kecil ni.Hahaha..

Nanti anak dah besar , dah kerja jarang dah nak dapat duduk dengan ibu ayah ni.Entah2 balik pun dah tak selalu.Lagi2 bila dah kawin..kan??So masa kecik ni duduk je dulu dengan ibu.Heheh..



Tapi anak saudara saya yang sorang ni memang kami tak sangka la dia nak duduk asrama. Umurnya baru 11 tahun. Tapi ibu dia galak kan juga lah.. Pertama sebab dia suka main phone. Asyik minta phone ibu dia. Duduk asrama ni tak de la phone. Boleh la main galah panjang petang-petang, bersukan dan waktu belajar dan waktu makan pun dah di tetapkan..

Tahun depan dah nak UPSR. so kena pulun sikit la. .

Tapi kata ibu dia , dia suka duduk asrama sebab ramai kawan.





Jujurnya kami ni sebenarnya sedih weh bila dia duduk asrama. Pertamanya dia anak bongsu. Bukan pernah jauh dari keluarga. Dia tido malam pun sebelah Angah  dia. …

PAKCIK ZAROL HELMI DALAM KENANGAN

Hi semua..

Belum terlambat untuk saya ucapkan selamat tahun baru untuk semua yang membaca blog saya ni. Dah lama juga blog saya ni tak berupdate disebab kan kesibukan menguruskan perkara-perkara berkaitan persekolahan anak-anak.



Sedang kami semua masih dalam keadaan menguruskan keperluan anak-anak, 31 Disember 2019 saya dapat berita Pakcik saya meninggal dunia.

Semuanya berlaku tanpa kami sekeluarga duga. Menurut apa yang diceritakan makcik saya, Pagi 31 Disember Pakcik saya keluar agak lewat ke Masjid untuk kerja-kerja memasang sound sistem. Arwah belum bersarapan pagi tu. Dengan ditemani anak sulung nya, dia memulakan kerja-kerja.

Jam 10 lebih kami sempat bergurau-gurau dengan arwah di group Whatsapp keluarga. Beberapa jam lepas tu nampak satu Whatsapp dari isteri arwah (makcik Yati) yang meminta keluarga segera call. Beberapa minit kemudian sepupu saya maklum kan Pakcik kami dah tak ada.




Arwah dikatakan terjatuh dari menara masjid dan meninggal serta merta di situ. Bayangkan lah a…

CUTI HUJUNG TAHUN DAH TIBA: JALAN-JALAN ATAU STAY KAT RUMAH JE?

Hi semua..

Cuaca sejuk dan makin hari makin malas. Bukan selalu dapat rasa cuaca sejuk macam ni..kan? Setiap hujung tahun je kita merasa cuaca macam ni.

Kasi peluang la saya nak berselimut dan bergolek depan tv macam ulat beluncas. Hahah. Siapa je yang tak de hari malas? Mesti ada walaupun cuma satu hari. Kalau orang bekerja boleh la ambil cuti untuk berehat satu hari dirumah,



Bagi yang bekerja dari rumah macam saya ni bebas la sikit nak menulis ke tak nak. Kalau menulis ada lah duit masuk sikit. Kalau malas macam sekarang ni setakat dapat 2-3 posen je la.Haha.

Tapi  minat pada menulis dan duit tu masih ada tau. Cuma kita bebas nak menulis bila2 yang kita mahu. lagipun payment job lepas pun tak masuk lagi memang kurang sikit la semangat nak menulis. Kalau duit masuk je terus semangat membara nak menulis lagi. Itu biasa bagi mana2 blogger.




Bila tak menulis saya tak de kemana-mana pun. Hobi saya menonton jadi ambil peluang untuk tonton filem dan drama korea la. Banyak drama-drama yang …

DALAM RAMAI-RAMAI KAWAN MESTI ADA SORANG JADI PALAOTAOLOGIST

Hi semua..



Dalam ramai-ramai kawan yang korang ada mesti ada sorang dua yang kerjanya asyik nak membangkang  orang lain. Golongan ini juga suka memperlekehkan citarasa  dan minat orang. Kiranya dia punya pandangan dan minat je la yang bagus. Dia je la yang serba tau. Orang lain tak tau apa. Kita gelarkan orang macam ni sebagai Palaotaologist..

Palaotoa = Definisi buat palatau adalah buat kepala tahu. Bermakna buat pandai dalam semua perkara .

Kalau korang cerita pasal tempat makan yang korang rasa best dan sedap. Sedap dan best ni ikut tekak masing-masing. Tapi Bagi palaotologist tempat yang korang cadang kan tu tak best.




Dia juga akan pertikaikan dan memperlekehkan citarasa korang tu padahal tekak kita tak kongsi dengan tekak dia pun. Dia pun cadangkan la tempat yang dia yakin lebih best.

Bila dia dah cadangkan tu, kita pulak tak boleh bangkang. Kita dengar dan angguk je. Baru dia akan rasa seronok dan rasa dia betul. Padahal kita balik rumah kita gelak kan je perangai palatao dia tu…

SMARTPHONE ANDA ADA CIRI-CIRI NI BERMAKNA ANDA SUDAH TUA

Hi Korang..

Sambil-sambil main candy crush saya update blog kejap. Siapa je lagi yang main Candy Crush sekarang ni kan?? Hahah.. Tapi game ni sangat setia dimainkan oleh golongan ibu-ibu macam saya ni tau. Biasanya kalau bosan mengadap sosial media ataupun rancangan tv tengah iklan baru lah saya buka kejap game Candy Crush ni.



Selesai satu level tu dah rasa hebat sangat dah.Hahah. Kadang-kadang tu sempat juga main game Candy Crush sebelum nak lelap mata. 5 kali main tak selesai jugak level tu terus la tidur. Bukan lama pun nak selesaikan satu-satu level tu. Cuma dalam 3-5 minit je. Kebanyakan golongan ibu dan ayah yang berusia awal 40 am ke atas cukup suka Candy Crush. Game  bounching ball pun ada jugak.hehe

Satu lagi golongan usia macam saya ni kalau korang perasan suka betul pakai casing phone yang jenis flip. Kan??kan??



Bukan apa, kami ni risau phone jatuh. Malas nak beli baru sebab dah selesa dengan apa yang sedang digunakan. Bila rosak nak kena beli baru lepas tu nak kena belaja…

PENJUAL PENAPIS AIR : NAK BAGI MASUK RUMAH ATAU PUN TIDAK.

Hi semua..

Hari tu ada orang jual penapis air datang rumah. Budak perempuan 2 orang. lawa-lawa orang nya. Tengok berpeluh2  muka. Letih agaknya sebab waktu tu pun dah jam 6 petang.

Sebab kesian saya suruh la diaorang berdua masuk. Bukan kita nak beli pun. Kita dengar je apa diaorang nak cakap. Jamu air sikit, bagi hilang sakit2 kaki berjalan lepas tu nanti kita kata tak nak beli balik la diaorang nanti.



Bukan semua orang kita boleh buat baik. Kita tengok2 jugak la orang nya tu cemana dan persekitaran kita juga mesti lah selamat sebelum nak bagi diaorang masuk.

Kalau lelaki tak payah la fikir nak bagi masuk ke tidak. jenguk kat pintu pun tak payah. Lagi pulak kita ni perempuan. Tak kan nak suruh diaorang masuk kot.kan?

Hari tu kebetulan anak-anak main kat luar dan pintu terbuka jadi terpaksa la saya mengadap juga ke pintu pagar bertanya apa tujuan 2 orang anak dara tu datang lewat petang tu..

Lagipun masa tu dah jam 6 petang.Jiran-jiran pun dah balik kerja masing-masing ada katdepan r…

DUNIA BLOG MAKIN SURAM DISEBABKAN SOSIAL MEDIA

Hi semua..




Saya sebenarnya rindu sangat zaman awal-awal saya menulis blog dulu. Tahun 2010 waktu tu ramai blogger yang muncul dengan macam-macam gaya penulisan. tapi sekarang ni semakin suram. Semakin sepi dan tak banyak blog yang aktif.

Ni semua kerana dah ramai yang lebih seronok menulis kisah peribadi di sosial media macam facebook dan Instagram. Saya pun asa Instagram , Twitter dan facebook tapi keutamaan tetap saya berikan pada blog.

Bagi saya menulis di blog lebih seronok sebab kita bebas nak tulis apa saja. Tak de syarat..

Selalu juga saya pesan pada kawan-kawan yang aktif di Facebook dan Ig supaya lebih kerap menulis di blog.  Update la blog walaupun ringkas. walaupun seminggu 2, 3 kali.. Cuba lah update blog. Tapi diaorang mesti ada sebab sendiri kenapa tak boleh nak terus menulis di blog.






Ada yang kata malas nak buka laptop, malas nak masuk kan gambar, malas nak karang panjang2. Point utamanya ialah MALAS. Hahah.. Padahal kat Facebook dan Ig pun sehari update sampai 5,6 pos…

PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².



Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.



Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saj…

UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)






Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya driv…

BALIK SEKOLAH DENGAN KESAN BENGKAK ~ BUDAK-BUDAK SEKARANG MEMANG DAH TAK MAKAN NASIHAT KE?

Hi Semua..

Waktu saya muat naik gambar-gambar ni di Facebook mesti ada yang fikir saya ni nak hentam cikgu je.. Hahahaha.. Padahal tak de pun hentam cikgu dalam post tu.

Mesti ada jugak yang fikir.. "ala..sikit je.."

Heh..Meh anak kau aku cubit sikit sampai lebam , sampai dia menangis.. Kita tengok dia punya sikit tu cemana.



So hari ni saya nak cerita apa yang jadi pada Mikhail ni. Ceritanya pendek saja.

Jumaat lepas dia balik sekolah dengan kesan bengkak kat atas mata. Bengkak tu memang jelas sangat jadi kakak nya terus menjerit sebab risau . Apa lagi kita ni, terus tanya dia jatuh kat mana.






Mikhail ni memang selalu terlanggar dinding dan jatuh sebab dia tak suka pakai cermin mata padahal dia rabun. Sebab tu mula-mula saya cuma syak dia jatuh.

Tapi benda yang jadi sebenarnya ialah kawan dia baling botol air dan kena bahagian atas mata tu.

Tak de kaitan pun dengan cikgu tau. Masa kejadian tu Mikhail kata dia menangis dan ada cikgu yang dah marah budak2 tu. Siap denda lagi.



ROGOL : SIAPA YANG BERSALAH. WANITA ATAU LELAKI?

Cara berpakaian punca wanita jadi mangsa rogol.

Nak setuju ke tidak korang terpaksa setuju.

"tapi ada perempuan tutup habis semua pun jadi mangsa rogol.."







Ye..sebab lelaki tu dah tengok perempuan yang berpakaian macam telanjang. Tak tahu la dia tengok kat mana. Kat tv ke, kat website ke, kat wasap video ke, kat dalam bas ke, kat tempat kerja ke..

Dia dok tahan2 lama2 tak tertahan jadi yang akan jadi mangsa ialah mana2 perempuan yang sempat dia "sambar".

Sebab tu lah wanita yang tak bersalah pun jadi mangsa kerakusan lelaki tak de moral ni.



Lelaki juga bersalah.. Lelaki salah sebab tak reti nak jaga pandangan.

Kan ke islam dah pesan pada lelaki jaga pandangan. Islam juga pesan pada wanita jaga aurat. Tanggungjawab tak boleh diletak pada satu pihak saja.

Wanita tolong lah bantu lelaki supaya dapat kawal nafsu mereka. Lelaki pula bantu wanita dengan menjaga mata  dan pandangan.

Jangan lah asyik buka website tak senonoh je. Jangan asyik tengok gambar-gambar artis seks…

LAPORAN PENTAKSIRAN PERTENGAHAN TAHUN MIKHAIL UNTUK TAHUN 2019

Hi Semua..

Kalau update blog ni maknanya ada la benda nak cerita. Kalau tak de benda diam sendu je la blog ni.kan???

Macam biasa ceritanya pasal anak. Minggu lepas sempat ke sekolah Mikhail sebab ada pelaporan pentaksiran. Sedia tahu tahap 1 tak de peperiksaan tapi diaorang ada pentaksiran ni..  Nak cerita pun bukan paham sangat pun. Hahaha..



Walaupun tak paham bukan bermakna kita tak payah ambik tahu. Kena juga tahu prestasi anak-anak kita kat sekolah walaupun tak di tumpukan pada akedemik semata-mata. Bagi yang tak tahu apa benda Pentaksiran Bilik darjah (PBD) boleh la klik untuk lebih faham.






Bab akedemik saya tak risau sangat pada Mikhail ni. Berbeza dengan kakak nya yang bab akedemik memang kurang menarik bagi dia. Dia belajar macam terpaksa. Harap-harap makin besar kakak boleh berubah.

Masa UPSR ni ibu ayah masih rasa "tak pe..Dunia kanak-kanak dia masih banyak nak diteroka" tapi nanti dah naik sekolah menengah tolong lah berubah wahai kakak.. Tumpu pada PT3. Hahah.\\

PENGALAMAN PERTAMA KALI DISERANG GEGATA ATAU KELOPAK GARAM

Hi semua..
5 hari  sebelum raya macam mimpi ngeri bila tiba-tiba nak bangun sahur badan jadi gatal2. Sambil panaskan kuah dan nasi terasa macam gatal-gatal je kat betis ni. Tak kan nyamuk banyak sangat kot saya fikir. Sekali tengok betis bengkak-bengkak macam nyamuk gigit.
Saya perhati je kat dinding ke , kat lantai ke kot-kat ada nyamuk. Macam tak percaya je nyamuk gigit banyak sampai jadi gitu.
Eh!!dah habis sahur pun gatal lagi . Sampai ke siang masih tergaru-garu satu badan pulak. Kulit dah start bengkak sana sini.
Tunjuk kat suami.. Sah!!kena kelopak garam ataupun Gegata





Mula dok fikir apa yang saya makan sampai timbul gegata sedangkan sebelum ni saya tak pernah kena gegata atau kelopak garam ni.
Memang ada makan kepah semalam nya. Tapi sebelum tu pun ada makan juga.Tapi tak jadi Gegata. Tanya pendapat suami.
Katanya "mesti tak tahan dengan bodywash yang baru tu.."
Oh!!betul jugak tu.. Sebelum ni rumah kami ni semua guna LIFEBUOY. Tapi sengaja suami nak tukar selera ja…

MIKHAIL BERPUASA HARI PERTAMA RAMADHAN. ALHAMDULILLAH CEMERLANG DENGAN JAYANYA

Hi semua..



Semalam 1 Ramadhan berjaya juga anak teruna saya ni berpuasa. Tak banyak karenah sebab dia pun bukan jenis suka makan sangat pun.

Hari-hari nak paksa makan pun payah jadi bila masuk bulan puasa mudah pulak nak menguruskan nya.

Jam 5 pagi dah start kejutkan dia bangun sahur. Susah nya nak bangun sebab balik terawih dah agak lewat. Tidur pun lewat juga la..






Oleh sebab panggil ulang kali tak nak bangun saya guna senjata paling ampuh di waktu pagi. Iaitu buka cerita Shinchan. Jam 5 pagi dah On tv. Hahah..

Orang dengar mengaji kita tengok Shinchan. Haru!!!

Bersahur la budak ni dengan roti jagung dan milo suam. Risau jugak la takut dia tak tahan lapar sebab makan roti jagung sebiji je,

Cuma dah jam 3 petang tu dia kata perut dia lapar. Tapi tak tahu nak makan apa. lepas tu saya buat tak layan je. Mulut dia je la mengomel cakap kita ni tak bagi dia makan la hape...

Pusing sekali lagi tengok-tengok dah terlelap. Mungkin rasa lapar tu yang buat dia terlena. Sebab nya dia ni bukan s…

KUATKAH KITA UNTUK MENERIMA KEBENARAN

Hi semua..



Sesiapa pun mesti lebih suka kan perkara yang menarik dan mengembirakan lagi-lagi jika perkara tu berkaitan tentang diri sendiri.

Tak de orang yang suka dengar cerita buruk dirinya sendiri walaupun perkara tersebut adalah kebenaran dan patut kita terima.






Tak banyak, sikit mesti ada rasa kecewa dan marah. Tapi kalau bercerita tentang orang lain kita tak kisah pun nak berterus terang sampai tak sedar kebenaran yang kita luahkan tu telah menyakiti hati orang lain.

Kita akan paksa orang untuk terima pandangan kita tanpa kita tahu sama ada orang tersebut dah berusaha atau pun tidak untuk memperbaiki kelemahan dirinya.

Saya sendiri pun susah nak terima cakap buruk orang pada saya. Bukan sebab saya tak mengakui nya tapi cara orang menyampaikan tu kena la lebih berhati-hati dan menjaga perasaan saya.

Ada orang rasa dia cakap lembut dah tapi bunyi nya tu macam sindiran yang tajam. Siapa2 pun tak kan boleh terima.Kan?

Tapi saya susah nak beri pendapat tentang orang itu ini. Nampak j…

PERSEDIAAN MIKHAIL DAN MAISARA UNTUK MENGHADAPI PUASA RAMADHAN 2019

Hi Semua..



Oleh sebab lusa kita dah puasa jadi saya nak cerita sikit tentang anak-anak saya yang bakal berpuasa isnin ni. Anak ada dua je jadi cerita tak panjang mana pun.

Kalau anak 5 mungkin cerita ni 3 hari 3 malam baru habis baca..Haha.

Si kakak bukan puasa pertama kali.Dia dah umur 12. Jadi tak de masalah bab puasa ni. Lagipun sebelum ni pun dia ada buat puasa sunat dan ganti .

Cuma anak kedua saya ni je yang akan mula berpuasa tahun ni. Minggu lepas dia balik sekolah dan bagitau yang cikgu Ameera suruh puasa.

Nasib baik ada cikgu pesan. Kalau saya yang pesan suruh puasa mesti dia malas nak ikut, Terima kasih cikgu!hahah.

Oleh sebab tahun ni cuaca panas terik jadi saya ambil tindakan awal dengan melatih anak-anak tahan makan dan minum. Sejak bulan lepas dah latih kalau setakat lapar sikit-sikit tak payah la makan.

Tunggu perut betul-betul lapar baru makan. Si kakak sejak ada tuisyen memang makan tengahari agak lewat.Jam 4 atau 5 petang baru dia makan.






Si adik pulak memang bukan …

NAK TONTON AVENGERS ENDGAME TOLONG JANGAN BAWA ANAK KECIL KE PANGGUNG WAYANG

Hi Semua..



Sekarang ni boleh dikatakan musim Avengers la sebab tengah tayang filem tu kat wayang sekarang ni. Maka berdoyon-doyon lah peminat-peminat Avengers ke panggung wayang.

Dan kalau korang perasan musim Avengers la akan muncul isu-isu mak bapak bawak anak masuk panggung wayang lepas tu anak bising, menangis , kacau orang .. Giteeewwww..

Oleh sebab ni blog saya jadi korang terpaksa lah baca pendapat saya ni walaupun saya tahu akan ada mak ayah yang tak kan bersetuju dengan pendapat saya.



Lagi-lagi kalau mak ayah yang memang peminat Avengers. Dia mesti la nak tengok jugak filem ni.Tapi pendapat saya la, tak rugi pun kalau kita tak tengok filem tu demi keselesaan anak kita.

Tak de budak yang akan boleh duduk diam saja selama 3 jam untuk tonton filem orang dewasa. Avengers bukan filem untuk tontonan kanak-kanak ok. Kalau kau nak bagi anak tengok Avengers boleh bagi dia tengok Avengers versi animasi.

Tapi versi filem ni tak sesuai untuk kanak-kanak apalagi anak kecil. Dia mesti aka…

MAKIN LAMA MAKIN HILANG MINAT NAK MEMASAK

Hi Semua..



Dulu masa aku sekolah aku suka betul memasak. Masa bujang pun suka memasak walaupun masa tu tak banyak masa untuk memasak. Banyak makan kat luar je.

Salah satu sebab kenapa suka memasak ialah sebab aku suka tengok orang makan apa yang aku masak.

Minat memasak tu perlahan-lahan hilang bila anak dah dua. Hahaha.. Serius weh!aku tak berapa suka memasak sekarang ni.

Pertama nya sebab suami dan anak-anak suka makan benda yang sama je. Boring kot masak benda sama setiap hari. Kalau anak lelaki tu langsung tak mau makan nasi.






Kadang-kadang dalam seminggu tu sampai tak tahu dah nak masak apa. Seminggu ada 7 hari. Belambak-lambak menu sedap kat malaysia ni aku pulak boleh hilang idea nak masak apa.

Dalam seminggu tu cuma masak Gulai ikan. gulai daging, masak kicap, masak lemak cili padi, asam pedas dan sambal.

Masak benda lain maknanya tak makan la.. Masak buat apa kalau tak nak makan..kan? Jadi makin lama makin hilang minat nak memasak tu.

Tengok je la dalam blog aku ni. Makin har…

SAYA MASIH AKTIF MENULIS BLOG DAN BERKONGSI CERITA

Hi Semua..

Dulu saya seorang yang sangat rajin betul update instagram. Semua gambar saya nak letak kat IG tu. Tapi tak tahu la kenapa sekarang makin malas nak ambil gambar dan update instagram.



Mungkin sebab dah jarang pegang phone. Saya memang tak suka mengadap phone. Kalau saya online pun saya guna pc je. Agaknya tu la punca instagram tak berupdate.

Sampai satu tahap Ig tengah down pun saya tak tau. Hahah..

Faktor usia agaknya. Bila kita dah berusia minat dan masa kita pun banyak tertumpu pada perkara lain.

Untungnya saya masih minat menulis di blog. Ni satu-satunya platform untuk saya menulis benda yang saya nak luahkan. Macam di facebook pun kerap juga saya menulis di facebook.




Tapi di facebook ni tak boleh nak tulis panjang-panjang. Tak ramai yang suka baca lagi-lagi bagi penulis yang tak dikenali macam saya.

Kalau memang dah ramai kenal tu memang tulis panjang mana , berpantun bersajak pun orang baca jugak. So kita pun tahu takat mana kita boleh pergi dalam satu-satu platform …